W
naszej kulturze starszy wiek nieodłącznie kojarzy się z demencją, inwalidztwem
i chorobą. Jednocześnie wszechobecny kult młodości panujący dzisiaj powoduje,
że prasa, telewizja i znane osobistości promują coraz to nowsze cudowne
specyfiki odmładzające, których skuteczność najczęściej pozostawia wiele do
życzenia. Najnowsze badania medyczne dowodzą jednak, że najlepszym ‘eliksirem
młodości’ jest zdrowy tryb życia.
Obecnie
wiemy, że wybory, których dokonujemy podczas naszego życia mają znaczący wpływ
na nasz wiek metaboliczny – czyli na to, w jakim stopniu jesteśmy młodzi,
zarówno od zewnątrz, jaki i wewnątrz. Naukowcy udowodnili, że możemy w znaczący
sposób spowolnić proces starzenia i żyć nawet o 10 lat dłużej, ciesząc się
świetnym zdrowiem – wystarczy wybrać zdrową dietę, regularnie ćwiczyć i
ograniczyć stres w życiu codziennym.
Lekcja
długowieczności
Na Świecie
istnieją społeczeństwa, w których ludzie cieszą się zdrowiem, dobrym
samopoczuciem i witalnością aż do końca swoich dni. Mieszkańcy Okinawy, Doliny
Hunzy, Adwentyści Dnia Siódmego z Loma Linda w Kalifornii żyją dłużej i
zdrowiej niż ktokolwiek inny na Świecie.
Trzy
główne przyczyny śmierci na Zachodzie, czyli choroba niedokrwienna serca, udar
oraz rak występują u starszych mieszkańców Okinawy z najniższą częstotliwością
wśród wszystkich populacji starszych ludzi, jakie kiedykolwiek przebadali
współcześni naukowcy.
Ryzyko
śmierci z powodu raka piersi, prostaty, okrężnicy czy jajnika jest u nich o
70-85% niższe niż u ludzi w krajach uprzemysłowionych. Śmiertelność Adwentystów
Dnia Siódmego z powodu choroby wieńcowej i wszelkich nowotworów jest niższa o
odpowiednio 70% i 50% w porównaniu do innych mieszkańców Stanów Zjednoczonych,
tej samej płci i w tym samym wieku. Jednocześnie w tych grupach społecznych
żyje duża liczba stulatków, którzy są zdrowi i cieszą się życiem.
Badania
nad długowiecznością
Badania na
Adwentystach Dnia Siódmego i mieszkańcach Okinawy umożliwiły naukowcom
znalezienie odpowiedzi na fundamentalne pytania na temat ludzkiej
długowieczności. Dwa główne programy badawcze prowadzone przez ostatnie 40 lat
na Adwentystach Dnia Siódmego z Kalifornii (ufundowane przez Amerykański
Narodowy Instytut Zdrowia) oraz 34-letnie Badanie na Stulatkach z Okinawy,
przeprowadzone przez japońskie Ministerstwo Zdrowia i Dobrobytu, umożliwiły nam
szczegółowy wgląd w sekrety ich zdrowia.
W tych
badaniach porównano innych mieszkańców Kalifornii i Japonii, o tym samym
etnicznym pochodzeniu, którzy żyli znacznie krócej i chorowali częściej niż ich
sąsiedzi Adwentyści i Okinawczycy. Oprócz nadzwyczajnie niskiego poziomu
zachorowalności na choroby serca i nowotwory, badania wykazały również, że
Adwentyści Dnia Siódmego i mieszkańcy Okinawy żyją 5-10 lat dłużej niż
przeciętny człowiek oraz dużo rzadziej chorują na cukrzycę, artretyzm,
nadciśnienie, osteoporozę i demencję.
Okazuje
się, że to nie przypadek! Większość z tych spektakularnych wyników nie jest
związana z predyspozycjami genetycznymi, które jedynie w 30% wpływają na nasz
proces starzenia się. Za resztę odpowiedzialny jest styl życia i nasze nawyki.
Sekrety
odmładzającego stylu życia
Okazało
się, że 3 główne czynniki odpowiedzialne za spowolnienie procesu starzenia to:
zdrowa dieta, regularne ćwiczenia fizyczne i ograniczenie ilości stresu. Nie
jest to dla nikogo nowością, zaskakuje jednak fakt, w jakim stopniu te 3 zasady
są przestrzegane przez zdrowych stulatków.
Przez
ostatnie 140 lat Adwentyści Dnia Siódmego stosują dietę składającą się z
nieprzetworzonych produktów roślinnych, prawie bezmięsną. Codziennie spożywają
od 5 do 9 porcji owoców, warzyw i orzechów. Adwentyści wykonują również o 50%
więcej ćwiczeń fizycznych w tygodniu niż ich amerykańscy sąsiedzi,
nie-Adwentyści.
Oprócz
bycia aktywnym fizycznie przez cały dzień, stulatkowie z Okinawy spożywają 2 do
3 razy więcej owoców i warzyw niż ludzie z krajów uprzemysłowionych oraz ok. 10
razy mniej mięsa i produktów nabiałowych. W diecie starszych mieszkańców
Okinawy nie figurują produkty przetworzone, takie jak ciastka, chipsy, itp. Co
więcej, zarówno mieszkańcy Okinawy, jak i Adwentyści Dnia Siódmego czynnie
uczestniczą w życiu społeczności lokalnej przez co mogą liczyć w każdej chwili
na duże wsparcie z jej strony. Ludzie starsi w tych społecznościach otoczeni są
również dużym szacunkiem.
Dieta Roślinna spowalnia procesy starzenia się
Dieta Roślinna spowalnia procesy starzenia się
Jak
nieprzetworzona dieta bogata w produkty roślinne wpływa na naszą
długowieczność?
1. Wysoka
gęstość odżywcza (wysoka zawartość składników odżywczych).
Owoce i warzywa zawierają dużo witamin, minerałów ale też i tzw. fito-związków (np. karotenoidy i flawonoidy). Dzięki ich właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, neutralizują one liczne czynniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które są substancjami silnie reaktywnymi, przyczyniającymi się do uszkodzenia komórek, szybszego procesu starzenia oraz wielu chorób, np. chorób serca, demencji, czy raka. Co więcej, fito-związki mogą pobudzić nasz wewnętrzny system detoksykacji (oczyszczania organizmu), i są w stanie bezpośrednio oddziaływać na komunikacje między komórkami nerwowymi, pozytywnie działając na nasze zdolności poznawcze.
Owoce i warzywa zawierają dużo witamin, minerałów ale też i tzw. fito-związków (np. karotenoidy i flawonoidy). Dzięki ich właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, neutralizują one liczne czynniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które są substancjami silnie reaktywnymi, przyczyniającymi się do uszkodzenia komórek, szybszego procesu starzenia oraz wielu chorób, np. chorób serca, demencji, czy raka. Co więcej, fito-związki mogą pobudzić nasz wewnętrzny system detoksykacji (oczyszczania organizmu), i są w stanie bezpośrednio oddziaływać na komunikacje między komórkami nerwowymi, pozytywnie działając na nasze zdolności poznawcze.
2. Niska
gęstość kaloryczna
Nadmiar kalorii powoduje liczne zaburzenia metaboliczne w organizmie, które mogą przyczyniać się do chorób takich jak cukrzyca, czy rak. W dodatku, nadmierna podaż kalorii jest jednym z najważniejszych czynników przyczyniających się do procesu starzenia. Spożywając duże ilości warzyw i owoców, które zawierają względnie małe ilości kalorii na jednostkę wagi, automatycznie spożywamy mniej energii. Udowodniono, że jedząc 9 porcji owoców i warzyw dziennie, możemy spożyć aż do 500kcal mniej na dzień, nawet nie zdając sobie z tego sprawy! Przy okazji zapewniamy wtedy naszemu organizmowi olbrzymią ilość substancji odżywczych i antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia.
Nadmiar kalorii powoduje liczne zaburzenia metaboliczne w organizmie, które mogą przyczyniać się do chorób takich jak cukrzyca, czy rak. W dodatku, nadmierna podaż kalorii jest jednym z najważniejszych czynników przyczyniających się do procesu starzenia. Spożywając duże ilości warzyw i owoców, które zawierają względnie małe ilości kalorii na jednostkę wagi, automatycznie spożywamy mniej energii. Udowodniono, że jedząc 9 porcji owoców i warzyw dziennie, możemy spożyć aż do 500kcal mniej na dzień, nawet nie zdając sobie z tego sprawy! Przy okazji zapewniamy wtedy naszemu organizmowi olbrzymią ilość substancji odżywczych i antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia.
3. Niska
zawartość tłuszczów nasyconych
Nadmiar tłuszczów nasyconych powoduje, że nasze tętnice oraz układ immunologiczny starzeją się szybciej. Prowadzi to do chorób serca, udarów, oraz większej podatności na nowotwory. Nadmiar tłuszczów nasyconych może również doprowadzić do wzrostu poziomu insuliny we krwi oraz zwiększonej ilości AGE (Advanced Glycation End-products). Zarówno nadmiar insuliny jak i AGE są silnymi stymulatorami procesu starzenia. AGE w szczególności odpowiada za starzenie się skóry. Co więcej, dieta bogata w tłuszcz wpływa na “starzenie się” naszego mózgu, doprowadzając do pogarszania się pamięci i procesów myślowych. Głównym źródłem tłuszczów nasyconych w polskiej diecie jest mięso, wędliny, nabiał oraz podroby.
Nadmiar tłuszczów nasyconych powoduje, że nasze tętnice oraz układ immunologiczny starzeją się szybciej. Prowadzi to do chorób serca, udarów, oraz większej podatności na nowotwory. Nadmiar tłuszczów nasyconych może również doprowadzić do wzrostu poziomu insuliny we krwi oraz zwiększonej ilości AGE (Advanced Glycation End-products). Zarówno nadmiar insuliny jak i AGE są silnymi stymulatorami procesu starzenia. AGE w szczególności odpowiada za starzenie się skóry. Co więcej, dieta bogata w tłuszcz wpływa na “starzenie się” naszego mózgu, doprowadzając do pogarszania się pamięci i procesów myślowych. Głównym źródłem tłuszczów nasyconych w polskiej diecie jest mięso, wędliny, nabiał oraz podroby.
4. Wysoka
zawartość błonnika
Błonnik jest odpowiedzialny za hamowanie powstawania AGE, zmniejsza poziom insuliny, utrzymuje nasz cholesterol na niskim poziomie i pomaga zredukować procesy zapalne! Jest więc bardzo ważnym, składnikiem diety spowalniającej proces starzenia. Głównym źródłem błonnika są warzywa, owoce, rośliny strączkowe i nieprzetworzone ziarna zbóż.
Błonnik jest odpowiedzialny za hamowanie powstawania AGE, zmniejsza poziom insuliny, utrzymuje nasz cholesterol na niskim poziomie i pomaga zredukować procesy zapalne! Jest więc bardzo ważnym, składnikiem diety spowalniającej proces starzenia. Głównym źródłem błonnika są warzywa, owoce, rośliny strączkowe i nieprzetworzone ziarna zbóż.
Wybór
nieprzetworzonej, roślinnej diety, regularne ćwiczenia fizyczne oraz pozytywne
nastawienie myślowe mogą zdziałać cuda. Taki styl życia skutkuje nie tylko u
Adwentystów Dnia Siódmego. Liczne badania naukowe w USA dowiodły, że w ten
sposób jesteśmy w stanie cofnąć zaawansowane zmiany miażdżycowe w tętnicach,
czy kontrolować (a nawet cofnąć!) cukrzycę typu 2. Najnowsze badanie na
uniwersytecie Harvard pokazało, że przez niskotłuszczową dietę roślinną możliwe
jest również zahamowanie wzrostu komórek raka prostaty poprzez zmiany w
ekspresji genów odpowiedzialnych za wzrost guza.
Co więcej,
w badaniu opublikowanym w Journal of the American College of Cardiology,
udowodniono, że przestrzegając takiej diety można cofnąć wiek serca o 15 lat!
Dowodów na
skuteczność diety roślinnej ciągle przybywa. Amerykański Instytut do Badań nad
Rakiem prowadzi obecnie kampanię, która ma na celu zmianę obecnej piramidy
żywieniowej i przekonanie Amerykanów, aby spożywali więcej produktów roślinnych.
Spowalniające proces starzenia właściwości diety roślinnej znane są wielu
gwiazdom, takim jak Demi Moore, Alicia Silverstone, Natalie Portman, Tiger
Woods, Brad Pitt, czy Clint Eastwood. Wszyscy oni przestrzegają zasad tej diety
i zdrowego stylu życia.
6 głównych
wskazówek przy wprowadzaniu diety spowalniającej proces starzenia:
1. Zwiększ
ilość spożywanych owoców i warzyw – co najmniej 5, a najlepiej 9 porcji
dziennie.
2.
Zredukuj do minimum spożycie czerwonego mięsa i innych rodzajów mięs. Głównym
Źródłem białka w Twojej diecie powinny być rośliny strączkowe, warzywa, oraz
pełne ziarna zbóż.
3. Unikaj
wszelkich mięs konserwowanych (wędlin, konserw mięsnych i rybnych, mięs
grilowanych).
4.
Pamiętaj o tym, że nawet tłuszcze roślinne powinny być spożywane w
umiarkowaniu.
5. Zastąp
zboża przetworzone pełnym ziarnem.
6.
Ogranicz do minimum spożywanie wszelkich produktów przetworzonych czy
‘fast-foodów’.
Mgr
Małgorzata Rzeszutek-Desmond (BSc Nutritional Med, M.BS.,MA,) jest specjalistą
medycyny żywienia, absolwentką Uniwersytety Thames Valley.
źródło http://www.sekretyzdrowia.eu/pozostale/odzywienie-a-twoj-wiek-metaboliczny/
http://sprawyzdrowia.pl/jak-dieta-i-styl-zycia-moga-spowolnic-proces-starzenia/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz