Botaniczna nazwa granatowca brzmi Punica
granatum, gdzie Punica to nazwa dawnego miasta położonego w północnej
Afryce w pobliżu, którego rzymscy żołnierze idący na pierwszą wojnę punicką w
III wieku p.n.e. po raz pierwszy natknęli się na granatowce, zaś granatum
znaczy "uziarniony".
Botanicznie Punica granatum należy do jednej rodziny
wspólnie ze swoim rzadkim genetycznym przodkiem
Punica protopunica, który występuje wyłącznie na
wyspie Socotra w Jemenie.
Drzewo lub krzew granatowca osiąga wysokość od 3 do 5
metrów i wyróżnia się owalnymi lub lancetowatymi liśćmi koloru żywej zieleni,
które w zimie opadają.
Owoc, który na północnej półkuli dojrzewa około
września (a na południowej w marcu, gdzie jest bardzo rzadki) ma kształt jabłka
oraz żółtobrązowy kolor z czerwonym rumieńcem i jest zwieńczony twardym,
przypominającym koronę kielichem. Wewnątrz twardej skórzastej łupiny znajdują
się ciasno upakowane białe, różowawe lub szkarłatne półprzezroczyste owoce.
Nasiona otoczone są osnówkami (arillus), które mają zwykle czerwony kolor,
rzadziej różowy lub żółty.
Soczyste nasiona są w zależności od odmiany słodkie
lub kwaskowate i mogą wymagać osłodzenia przed spożyciem.
Owoc granatowca składa się z trzech głównych części, z
których każda ma swój własny metafizyczny, botaniczny i chemiczny charakter.
Części te to nasiona, czyli "arillus", sok i
skórka. Co więcej, kora drzewa, korzenie, liście i kwiaty zawierają szczególne
i unikalne elementy, z których każdy ma złożony wpływ, kiedy zostanie przygotowany,
jako lekarstwo przeznaczone dla człowieka lub zwierzęcia.
Historia granatowca
Cofając się w czasie, odkryto, że granat był sławiony
w egipskich papirusach, cytowany w Starym Testamencie, jako rimmon,
występuje także w greckiej mitologii, w historii Rzymu i w Koranie.
Granat pojawia się na przestrzeni dziejów w
najdonioślejszych dokumentach, dziełach sztuki i architektury, od Homera
poczynając, przez Rafaela, Szekspira i Chaucera, po Cezanne'a.
Panuje powszechna zgoda, że granatowiec wywodzi się z
Persji, skąd powoli rozprzestrzenił się na teren Indii, północnej Afryki,
Europy, Chin i obu Ameryk. Jest jednym z pierwszych uprawianych owoców - w roku
3000 p.n.e., a być może i wcześniej, w dolinach Tygrysu i Eufratu, Nilu i
Indusu znajdowały się sady winorośli, oliwek, fig, migdałów i granatów.
W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono,
jako świętą, a starożytna medycyna Chin
uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol
długowieczności.
Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem
płodności i siły rozrodu roślin.
Jak głosi hebrajska legenda, każdy owoc ma 613 pestek
- każda pestka ma jedno z żydowskich przykazań. W rzeczywistości jednak w
jednym owocu znajdujemy około 200 pestek, a w dużym do 800.
Mahomet uważał, że owoce granatu oczyszczają ciało, z
nienawiści, zazdrości i złych duchów.
Granat wykorzystano, jako motyw dekoracyjny w Świątyni
Salomona, na regaliach królów i królowych oraz szatach kapłańskich.
Granat wielkości naparstka, wyrzeźbiony w kości
słoniowej i pokryty inskrypcjami w języku hebrajskim, jest jedynym reliktem,
jaki udało się odzyskać ze Świątyni Salomona.
Owoc granatowca jest symbolem odrodzenia i życia w
chrześcijaństwie i w jego sztuce symbolizuje nadzieję. Jest też jednym z
"błogosławionych owoców" buddyzmu.
Sok był porównywany do krwi, kształt owocu do kobiecej
piersi, a "korona" (kielich) przywodziła ma myśl królewskie koneksje.
Owoc granatu, nazywany także rajskim owocem, od
tysięcy lat był symbolem nieśmiertelności i zmysłowości. Historycy właśnie w
granacie dopatrują się drzewa życia.
Mówi się, że w rajskim ogrodzie rósł granatowiec i
jest bardzo prawdopodobne, że "jabłko" z historii o Adamie i Ewie
pochodziło z tajemniczego „Drzewa Życia”
To zdrowy, naturalny napój miłosny.
Owoc granatu, ze względu na swoje cudowne właściwości,
zdobił herby związków lekarzy w całej Europie.
Owoc o wielkich
tajemnicach, który może leczyć!
Po latach naukowcy odkryli nowe właściwości granatu,
drzemiące w jego czerwonych nasionkach. Naukowcy przecierali oczy ze
zdziwienia, gdy okazało się ile dobroci leczniczych tkwi w tych ziarenkach.
Swoje niespotykane właściwości lecznicze to jego skład
i to w nich następuje współdziałanie polifenoli przeciwzapalnych i
antyoksydacyjnych oraz fitohormonów, witamin np. C, A i E, P i PP, beta-karoten
i witaminy z grupy B, są w nim związki mineralne: żelaza, magnezu,
fosforu, cynku.
To wszystko sprawia, że granat ma niespotykane
właściwości lecznicze.
Jego działanie przeciwutleniające jest kilkadziesiąt
razy silniejsze od innych znanych substancji zapobiegającym utlenianiu.
Od 2000 roku zanotowano prawdziwą eksplozję nad
badaniami prowadzonymi nad leczniczymi właściwościami granatu.
Granat jest sposobem na zdrowe życie-chroni serce,
naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił
witalnych, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, wyśmienicie
smakuje.
Stosowanie owoców granatu zgodnie z zaleceniami nie
powinno spowodować skutków ubocznych.
Ponadto, owoce granatu wyraźnie poprawiają przepływ
krwi w mięśniu sercowym u pacjentów z chorobą wieńcową i redukują złogi oraz
zwapnienia w tętnicy szyjnej. Ich sok zmniejsza ciśnienie krwi, likwiduje
zaburzenia erekcji, zapobiega procesom starzenia i spowalnia postęp demencji
wywołanej chorobą Alzheimera.
Dowiedziono też jego ochronne działanie na płód i
wyraźne działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc,
jelit, skóry i piersi.
Sok pity systematycznie działa korzystnie przy astmie,
problemach z trawieniem, a także wspomaga leczenie infekcji górnych dróg
oddechowych.
Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza w przypadku gorączki.
Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza w przypadku gorączki.
Medycyna naturalna wielu regionów świata
zalecała w celach leczniczych wykorzystywanie wszystkich części drzewa - od
owoców, przez korzenie i skórkę, aż po nasiona.
Sok z owoców granatu używany był, jako
doskonały napój orzeźwiający. Przypisywano mu również działanie łagodzące
podrażnienia, uszczelniające naczynia krwionośne i pobudzające krążenie.
Leczono nim rany, infekcje oraz zapalenia.
Skórek granatu używano przeciwko
biegunce, wrzodom, próchnicy, w zapaleniach jamy ustnej i infekcjach gardła.
Korę i korzenie stosowano przeciwko
tasiemcom oraz w leczeniu czerwonki.
Czerwono-pomarańczowe kwiaty, starożytny symbol
miłości, ponoć ulubione kwiaty Afrodyty, wykorzystywano w leczeniu cukrzycy.
Gdy podano sok z granatu chorym na raka
prostaty, zauważono spadek stężenia PSA we krwi.
Roślina ta jest też przydatna w przypadkach raka
jelita grubego.
Dodatkowo wykazano, że granat wpływa także hamująco na
rozwój arteriosklerozy.
Posiada silne właściwości przeciwutleniające /czterokrotnie
wyższe od zielonej herbaty/ i dzięki tym właściwościom wzmaga działanie
tlenku azotu /NO/ wytwarzanego przez ścianki naczyń.
Gdy podano sok z granatu chorym na miażdżycę to po
roku stosowania złogi miażdżycowe zmniejszyły się o 35%. Stąd wiadomo też, że
pomaga w zaburzeniach gospodarki lipidowej.
Powoduje spadek cholesterolu,
szczególnie tego "złego".
Sok z granatu jest cennym naturalnym lekiem dla pacjentów z chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego.
Poprawia jego dotlenienie i zwiększa przepływ krwi w naczyniach wieńcowych.
Sok z granatu jest cennym naturalnym lekiem dla pacjentów z chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego.
Poprawia jego dotlenienie i zwiększa przepływ krwi w naczyniach wieńcowych.
Jest ważny przy chorobie cukrzycy, zwiększa czułość
organizmu na działanie insuliny. Ekstrakty alkoholowe z granatu zwalczają
bakterie.
Preparaty z owoców granatu spowalniają też rozwój choroby jaką jest Alzheimer.
Uszkodzenia mózgu u ludzkich płodów spowodowane
ograniczonym transportem tlenu do tego organu są wciąż znaczącą przyczyną
śmiertelności niemowląt. Lekarze niestety nie dysponują efektywnymi metodami
zapobiegania i leczenia tych schorzeń.
Ostatnie badania przeprowadzone na
zwierzętach wykazują, że uzupełnianie diety produktami bogatymi w polifenole
(np. borówki, wyciąg z zielonej herbaty) chroni mózg nienarodzonego płodu..
Dzięki zawartości polifenoli chroni skórę przed
zgubnymi skutkami działania ultrafioletu.
Na dodatek udowodniono, że podnosi witalność.
Wpływa korzystnie na płodność. Zwiększa ilość i
ruchliwość plemników.
Granaty zawierają estron (folikulinę) - występującą
naturalnie formę estrogenu, która jest dziś powszechnie używana w hormonalnej
terapii zastępczej, w czasie menopauzy. Coraz więcej kobiet, które chcą uniknąć
skutków ubocznych terapii hormonalnej, zwraca się ku naturalnym preparatom, jak
np. sok z granatu.
Sok z granatu powinny pijać nie tylko kobiety, lecz
także mężczyźni.
Odkryto, że granat obecny w diecie panów przeciwdziała w
pewnym stopniu impotencji oraz może chronić przed rakiem prostaty. Owoce
zawierają składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego, dlatego
mężczyźni, którzy są w trakcie terapii antyrakowej prostaty, mogą ją wspomóc,
przyjmując dziennie ok. 0,24 l soku z granatu.
Owoc granatu to eliksir życia....nie da
się tego ukryć ....
Warto z niego korzystać!
Sok z granatów na
stres w pracy
Oto kolejny powód, by znaleźć alternatywę dla porannej
kawy i sięgnąć na przykład po szklankę świeżo wyciskanego soku z granatów. Taki
trunek ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, ale również na psychikę.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Królowej
Małgorzaty w Edynburgu wskazują, że regularne picie soku z granatów pomaga obniżyć poziom
stresu związanego z pracą, sprawiając, że pracownicy stają się aktywniejsi i
bardziej entuzjastycznie nastawieni do swoich obowiązków.
U badanych, którzy przez dwa tygodnie wypijali
codziennie 500ml soku odnotowano wolniejsze tętno, znacznie
niższy poziom kortyzolu (hormonu stresu) oraz obniżone ciśnienie krwi.
Ochotnicy byli mniej spięci i podchodzili do pracy z dużo większym zapałem.
Owoc granatu w kosmetyce
- działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed
szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza
gojenie podrażnień;
- stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające
włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy
kolagenu i elastyny w efekcie, czego następuje wygładzenie zmarszczek, wzrost
gęstości i elastyczności skóry;
- nawilża, zwiększa
elastyczność i jędrność skóry; odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i
przedwcześnie starzejącą się;
- działa delikatnie ściągająco
i zmniejsza pory;
- działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie;
- wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych;
poprawia ukrwienie i koloryt skóry
Z kwiatów granatowca uzyskuje się barwniki
stosowane do jedwabiu.
Najcenniejszą jednak właściwością leczniczą granatu
jest silne działanie przeciwrobaczne odwarów z kory.
Znajdujące się w niej alkaloidy - peletieryna i
izopeletieryna - paraliżują tasiemca. Oprócz kory podobnie działanie wykazują
(tylko o wiele słabsze) również odwary z owoców i napary z kwiatów.
Te ostatnie można również z dobrym skutkiem stosować
do leczenia biegunek, zaś ze świeżych płatków kwiatowych sporządza się okłady
na miejsca stłuczone i spuchnięte.
Niezwykle dekoracyjne są kwiaty tej rośliny. Wyrastają
one zazwyczaj na szczytach gałązek - ich piękna, jaskrawoczerwona barwa
wspaniale wygląda na tle żywo zielonych liści.
Granat to wyśmienity owoc, ceniony szczególnie za swój
sok. Pokrywa go twarda, skórzasta łupina o żółtej lub purpurowej barwie.
Najlepsze są te owoce, które mają skórkę lśniąca i gładką. Wewnątrz
znajduje się „galaretowaty" miąższ, który doskonale orzeźwia i gasi
pragnienie. To z niego wyrabia się syrop zwany grenadyną. W miąższu
kryje się mnóstwo soczystych smakowitych ziaren. Po rozpołowieniu owocu, ziarna
te skrzą się w słońcu na podobieństwo kosztownych kamieni
Kupując granat najpierw należy wziąć go do ręki, by
poczuć jego ciężar. Jeśli owoc wyda nam się na lekki w stosunku do wielkości,
wybierzmy cięższy. Owoc granatu w 52% składa się z pestek. Skórka powinna być gładka,
błyszcząca, cienka, napięta, bez zadrapań i skaleczeń.
Lody z granatów
Przepis na domowe lody z granatów Smietankowo-granatowy
smak jest oryginalny. Na próżno szukać lodów o takim smaku w sklepowych
zamrażarkach.
2 owoce granatu
1 limonka
175g cukru pudru
500 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Wyciśnij sok z granatów i limonki, odcedź włókna.
Dodaj do niego cukier puder i zamieszaj. Nadal mieszając (najlepiej ubijaczką
lub mikserem na wolnych obrotach), dodaj śmietanę. Ubijaj, aż krem zgęstnieje.
Przełóż lody do szczelnego, plastikowego pojemnika i wstaw na noc do
zamrażalnika. Podawaj z bitą śmietaną i ziarenkami granatu.
Nalewka z granatów
2 duże owoce granatu
1,5 szklanki wódki
0,75 szklanki cukru
1 szklanka spirytusu
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
1,5 szklanki wódki
0,75 szklanki cukru
1 szklanka spirytusu
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
Sposób przyrządzenia
Z 2 granatów odcisnąć sok, przecedzić , połączyć z wódką, odstawić na 12 godzin. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku lub słoju połączyć nalew z soku granatów z pozostałymi składnikami. Odstawić na 30 dni. Po tym okresie nalewkę przefiltrować, rozlać do czystych butelek i odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące
Z 2 granatów odcisnąć sok, przecedzić , połączyć z wódką, odstawić na 12 godzin. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku lub słoju połączyć nalew z soku granatów z pozostałymi składnikami. Odstawić na 30 dni. Po tym okresie nalewkę przefiltrować, rozlać do czystych butelek i odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące
Likier z granatów
Na 1 litr trunku potrzebujecie:
1 l najlepszej wódki
nasiona z 2 granatów
125 g cukru
1 laskę cynamonu.
Zaopatrzeni w łyzkę nad miseczką wyciągacie z granatów pestki.
Zalewacie nasiona w słoju wódką, dodajecie cukier i całą laskę cynamonową. dodatkowo kardamon….no ze 3 ziarenka.
Każdego dnia należy towarzystwo zamieszać.
Gdy cukier się rozpuści, likier trzeba przecedzić i przelać do butelek.
Zaiste, niebiański to likier
1 l najlepszej wódki
nasiona z 2 granatów
125 g cukru
1 laskę cynamonu.
Zaopatrzeni w łyzkę nad miseczką wyciągacie z granatów pestki.
Zalewacie nasiona w słoju wódką, dodajecie cukier i całą laskę cynamonową. dodatkowo kardamon….no ze 3 ziarenka.
Każdego dnia należy towarzystwo zamieszać.
Gdy cukier się rozpuści, likier trzeba przecedzić i przelać do butelek.
Zaiste, niebiański to likier
Super proste przepisy
1. Jogurt naturalny posypać ziarenkami granatu, dodać podprażone na patelni
migdały.
2. Ziarna granatu posypać cukrem, polać sokiem z połowy limonki.
3. Zielone oliwki posypać podprażonymi orzechami włoskimi, dodać pokrojoną w piórka cebulkę, natkę pietruszki i ziarenka granatu.
2. Ziarna granatu posypać cukrem, polać sokiem z połowy limonki.
3. Zielone oliwki posypać podprażonymi orzechami włoskimi, dodać pokrojoną w piórka cebulkę, natkę pietruszki i ziarenka granatu.
4. Sok z granatów
świetnie zastępuje cytrynę przy robieniu sosu winegret.
Przeciwwskazaniem do zażywania soku granatu jest
nadkwaśność, zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa.
Żródło:
Tom Storey –
Granat –Owoc drzewa życia
Tytuł oryginalny: „The
Pomegranate: Fruit of the Tree of Life",
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz