Lato to nie tylko czas odpoczynku, to
również idealny moment na korzystanie z darów natury. Zaliczamy do nich między
innymi czerwoną porzeczkę. Warto wiedzieć, że spożywając te smaczne owoce,
dbamy również o nasze zdrowie.
Już nasze babcie znały lecznicze
właściwości czerwonej porzeczki i stosowały ją jako naturalną metodę walki z
zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi. Obecnie poleca się ją szczególnie osobom
cierpiącym na nadkwaśność żołądka oraz niestrawność, a duża zawartość błonnika
skutecznie radzi sobie z uporczywymi zaparciami.
Ponadto czerwona porzeczka to bomba
witaminowa. Zawiera ona dużą ilość witaminy C, która jest naturalną bronią w
walce z przeziębieniami. Oprócz tego w jej skład wchodzi witamina PP
odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie chorobom
serca, witaminy B1, B2 oraz witamina A. Zawarty w porzeczkach potas wspomaga
pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi. Są one również doskonałym
źródłem żelaza niezbędnego w dostarczaniu tlenu do wszystkich komórek naszego
ciała.
Osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy,
powinny wiedzieć, że czerwone porzeczki są ich sprzymierzeńcami. Regulują one
proces trawienia, a zawarte w nich pektyny nabierają objętości w żołądku,
dzięki czemu dłużej jesteśmy nasyceni.
Ponadto czerwone porzeczki oprócz tego, że
niezaprzeczalnie są zdrowe, są po prostu bardzo smaczne. Dlatego kiedy tylko
nadarzy się okazja, jedzmy ich jak najwięcej.
Owoce
czerwonej porzeczki zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są
bogate w witaminy A, C, E, żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy,
pektyny, selen, wiele przeciwutleniaczy, które są w stanie hamować rozwój
komórek nowotworowych. Czerwona porzeczka zawiera bardzo dużo kwasu askorbinowego, ma właściwości
przeczyszczające i wzmacniające organizm.
Świeże czerwone porzeczki i przetwory poprawiają apetyt, przeciwdziałają nudnościom, zwiększają przyswajalność składników odżywczych, powodują wzrost ruchliwości jelit.
Kumaryny zawarte w czerwonych porzeczkach zmniejszają krzepliwość krwi i pomagają zapobiegać atakom serca i udaru mózgu, a pektyny usuwając cholesterol z organizmu zapobiegają miażdżycy.
Ze względu na zawarte w owocach czerwonej porzeczki kwasy (jabłkowy i bursztynowy) spożywanie owoców zaleca się seniorom i czującym stałe zmęczenie.
Spożywanie czerwonej porzeczki jest bardzo wskazane dla cukrzyków.
Świeże czerwone porzeczki i przetwory poprawiają apetyt, przeciwdziałają nudnościom, zwiększają przyswajalność składników odżywczych, powodują wzrost ruchliwości jelit.
Kumaryny zawarte w czerwonych porzeczkach zmniejszają krzepliwość krwi i pomagają zapobiegać atakom serca i udaru mózgu, a pektyny usuwając cholesterol z organizmu zapobiegają miażdżycy.
Ze względu na zawarte w owocach czerwonej porzeczki kwasy (jabłkowy i bursztynowy) spożywanie owoców zaleca się seniorom i czującym stałe zmęczenie.
Spożywanie czerwonej porzeczki jest bardzo wskazane dla cukrzyków.
Sok z
czerwonej porzeczki jest moczopędny, żółciopędny, ma zastosowanie przy przewlekłych
zaparciach. Sok z czerwonej porzeczki zaleca się sportowcom, szczególnie
maratończykom, dla wzmocnienia i szybszej
regeneracji po zawodach. Ma działanie krwiotwórcze. Picie soku z czerwonej
porzeczki daje bardzo dobre efekty w stanach gorączkowych
(zwłaszcza u dzieci), ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe
i napotne, tłumi pragnienie.
Sok z czerwonej porzeczki ma
orzeźwiający smak i jest uważany za przydatny w kamicy dróg moczowych (zwiększa
wydalanie moczanów).
Przepisy lecznicze z czerwoną porzeczką
Przewlekłe zaparcia
3 łyżki owoców czerwonych porzeczek zalać szklanką wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem, odcedzić. Pić po 50 ml napoju 4 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem.
Napój
witaminizujący z liści czerwonej porzeczki
Łyżkę suszonych liści czerwonej porzeczki zalać pół szklanki zimnej wody i ogrzewać w łaźni wodnej przez 15 minut. Przecedzić i pić raz dziennie przez 5 kolejnych dni.
Łyżkę suszonych liści czerwonej porzeczki zalać pół szklanki zimnej wody i ogrzewać w łaźni wodnej przez 15 minut. Przecedzić i pić raz dziennie przez 5 kolejnych dni.
Zapalenie
pęcherza moczowego
10 dag suszonych lub świeżych liści czerwonej porzeczki zalać 2 szklankami wrzącej wody i zaparzać w termosie przez 4 godziny. Pić między posiłkami 3-5 razy dziennie po pół szklanki.
10 dag suszonych lub świeżych liści czerwonej porzeczki zalać 2 szklankami wrzącej wody i zaparzać w termosie przez 4 godziny. Pić między posiłkami 3-5 razy dziennie po pół szklanki.
Nalewka
z czerwonej porzeczki na nadkwasotę
W słoju zalać litrem białego wina 5 dag świeżych liści czerwonej porzeczki. Zakręcić słój i odstawić do szafki na 2 tygodnie. Nalewka musi dojrzewać w ciemności i w pokojowej temperaturze. Pić po 50 ml nalewki na 20-30 minut przed posiłkiem.
W słoju zalać litrem białego wina 5 dag świeżych liści czerwonej porzeczki. Zakręcić słój i odstawić do szafki na 2 tygodnie. Nalewka musi dojrzewać w ciemności i w pokojowej temperaturze. Pić po 50 ml nalewki na 20-30 minut przed posiłkiem.
Moczopędny
napar z liści czerwonej porzeczki
20 g liści czerwonej porzeczki zalać 200 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Pić po 2 łyżki 3 razy dziennie.
20 g liści czerwonej porzeczki zalać 200 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Pić po 2 łyżki 3 razy dziennie.
Przepisy
na domowe przetwory z czerwonych porzeczek bez cukru na zimę
Przepisy na:
– sok z czerwonej porzeczki na zimę,
– sok z malin i czerwonych porzeczek na zimę z cynamonem,
– maliny w soku z czerwonych porzeczek na zimę,
– czerwone porzeczki w soku własnym, bez gotowania,
– kompot z czerwonej porzeczki z wiśnią, agrestem i czarną porzeczką,
– przecier z czerwonych porzeczek, wiśni i jabłek.
Sok z
czerwonej porzeczki na zimę
Składniki
2,5 kg świeżych porzeczek
3 szklanki przegotowanej wody
Porzeczki kilkakrotnie wypłukać w chłodnej wodzie, przebrać, przełożyć na sito, aby dobrze ociekły z wody. Zdjąć suche owoce z szypułek za pomocą widelca. Jagody zgnieść drewnianą pałką, zalać w rondlu wodą i podgrzewać pod przykryciem na małym gazie do temperatury 60°C. Odstawić do przestudzenia. Przecedzić.
Sok z porzeczek podgrzewać powoli na małym gazie, temperaturę 85°C utrzymywać przez 20 minut (jeśli sok wolimy zagotować, to wystarczy tylko kilka minut wrzenia). Sok z czerwonej porzeczki przelać do słoików lub butelek z zamknięciem twist. Wstawić do garnka z ciepłą wodą, pojemniki 0,3 l podgrzewać we wrzątku przez 15 minut, a litrowe przez 25 minut. Przetwory na zimę przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Składniki
2,5 kg świeżych porzeczek
3 szklanki przegotowanej wody
Porzeczki kilkakrotnie wypłukać w chłodnej wodzie, przebrać, przełożyć na sito, aby dobrze ociekły z wody. Zdjąć suche owoce z szypułek za pomocą widelca. Jagody zgnieść drewnianą pałką, zalać w rondlu wodą i podgrzewać pod przykryciem na małym gazie do temperatury 60°C. Odstawić do przestudzenia. Przecedzić.
Sok z porzeczek podgrzewać powoli na małym gazie, temperaturę 85°C utrzymywać przez 20 minut (jeśli sok wolimy zagotować, to wystarczy tylko kilka minut wrzenia). Sok z czerwonej porzeczki przelać do słoików lub butelek z zamknięciem twist. Wstawić do garnka z ciepłą wodą, pojemniki 0,3 l podgrzewać we wrzątku przez 15 minut, a litrowe przez 25 minut. Przetwory na zimę przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Sok z
malin i czerwonych porzeczek na zimę z cynamonem
Składniki:
2 litry soku z czerwonych porzeczek
2 litry soku malinowego
mały kawałek kory cynamonu
Owoce porzeczek zmielić, całkowicie zalać w emaliowanym garnku chłodną przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin. Co jakiś czas mieszać. Porzeczki oddzielić od soku na sicie. Podobnie postąpić z malinami. Uzyskany sok z czerwonej porzeczki i sok z malin połączyć w garnku, wrzucić korę cynamonu, doprowadzić do wrzenia. Nie gotować, ale natychmiast przelać do słoików, słoiki zamknąć i postawić do góry dnem do ostudzenia. Przetwory z porzeczek na zimę przenieść do zimnej piwnicy.
Rada: Sok z czerwonej porzeczki i malin nie tylko zawiera dużo witamin, lecz także obniża gorączkę w czasie przeziębienia.
Składniki:
2 litry soku z czerwonych porzeczek
2 litry soku malinowego
mały kawałek kory cynamonu
Owoce porzeczek zmielić, całkowicie zalać w emaliowanym garnku chłodną przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin. Co jakiś czas mieszać. Porzeczki oddzielić od soku na sicie. Podobnie postąpić z malinami. Uzyskany sok z czerwonej porzeczki i sok z malin połączyć w garnku, wrzucić korę cynamonu, doprowadzić do wrzenia. Nie gotować, ale natychmiast przelać do słoików, słoiki zamknąć i postawić do góry dnem do ostudzenia. Przetwory z porzeczek na zimę przenieść do zimnej piwnicy.
Rada: Sok z czerwonej porzeczki i malin nie tylko zawiera dużo witamin, lecz także obniża gorączkę w czasie przeziębienia.
Maliny
w soku z czerwonych porzeczek na zimę
Składniki
1 kg malin
200 g soku z czerwonych porzeczek
Przygotować sok z czerwonych porzeczek (przepis wyżej). Maliny wsypać do emaliowanego garnka, zalać sokiem z porzeczek i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie garnek postawić na gaz, podgrzewać do zawrzenia. Nie gotować, szybko przelać do słoików. Postępować jak z sokiem z malin i porzeczek na zimę.
Składniki
1 kg malin
200 g soku z czerwonych porzeczek
Przygotować sok z czerwonych porzeczek (przepis wyżej). Maliny wsypać do emaliowanego garnka, zalać sokiem z porzeczek i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie garnek postawić na gaz, podgrzewać do zawrzenia. Nie gotować, szybko przelać do słoików. Postępować jak z sokiem z malin i porzeczek na zimę.
Czerwone
porzeczki w soku własnym, bez gotowania
Porzeczki bez szypułek wsypać do wysokości 3/4 przygotowanych słoików, zalać całkowicie wrzącą czystą wodą. Brzegi słoików starannie wytrzeć, słoiki zamknąć szczelnie suchymi przykrywkami i wstawić je do garnka z ciepłą wodą i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszyć gaz. Słoiki o pojemności 0,3 l powinny gotować się przez 15 minut, a litrowe przez 25 minut. Objętość porzeczek w słoikach znacznie się zmniejszy. Słoiki z porzeczkami na zimę powinny stać w ciemnej i zimnej piwnicy.
Rada: Czerwone porzeczki można zalać w słoikach wrzącym sokiem z malin. Dalej postępować jak wyżej.
Porzeczki bez szypułek wsypać do wysokości 3/4 przygotowanych słoików, zalać całkowicie wrzącą czystą wodą. Brzegi słoików starannie wytrzeć, słoiki zamknąć szczelnie suchymi przykrywkami i wstawić je do garnka z ciepłą wodą i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszyć gaz. Słoiki o pojemności 0,3 l powinny gotować się przez 15 minut, a litrowe przez 25 minut. Objętość porzeczek w słoikach znacznie się zmniejszy. Słoiki z porzeczkami na zimę powinny stać w ciemnej i zimnej piwnicy.
Rada: Czerwone porzeczki można zalać w słoikach wrzącym sokiem z malin. Dalej postępować jak wyżej.
Kompot
z czerwonej porzeczki z wiśniami, agrestem i czarną porzeczką
Składniki
2 kg czerwonych porzeczek
1 kg wiśni
0,5 kg agrestu
0,5 kg czarnych porzeczek
6 l wody
Owoce wymyć kilkakrotnie, oczyścić, przełożyć na sita, osuszyć. Porzeczki zdjąć ostrożnie z szypułek. Zagotować wodę w dużym emaliowanym garnku, powoli wsypywać wiśnie i agrest. Garnek przykryć i podgrzewać kompot na średnim gazie. Kiedy woda zagotuje się ponownie, wsypać porzeczki i nadal podgrzewać do zagotowania. Gotować tak długo, aż wszystkie owoce będą całkowicie miękkie. Gorący kompot (jego temperatura nie może spaść poniżej 90°C) przelać do przygotowanych słoików. Brzegi słoików szybko wytrzeć, szczelnie je zamknąć suchymi pokrywkami i postawić do góry dnem. Po ostudzeniu przetwory na zimę wynieść do piwnicy. Kompot z porzeczek, wiśni i agrestu ma oryginalny i bogaty smak.
Składniki
2 kg czerwonych porzeczek
1 kg wiśni
0,5 kg agrestu
0,5 kg czarnych porzeczek
6 l wody
Owoce wymyć kilkakrotnie, oczyścić, przełożyć na sita, osuszyć. Porzeczki zdjąć ostrożnie z szypułek. Zagotować wodę w dużym emaliowanym garnku, powoli wsypywać wiśnie i agrest. Garnek przykryć i podgrzewać kompot na średnim gazie. Kiedy woda zagotuje się ponownie, wsypać porzeczki i nadal podgrzewać do zagotowania. Gotować tak długo, aż wszystkie owoce będą całkowicie miękkie. Gorący kompot (jego temperatura nie może spaść poniżej 90°C) przelać do przygotowanych słoików. Brzegi słoików szybko wytrzeć, szczelnie je zamknąć suchymi pokrywkami i postawić do góry dnem. Po ostudzeniu przetwory na zimę wynieść do piwnicy. Kompot z porzeczek, wiśni i agrestu ma oryginalny i bogaty smak.
Przecier
z czerwonych porzeczek, wiśni i jabłek
Składniki
2 kg czerwonych porzeczek
4 duże słodkie jabłka (letnie odmiany)
pomarańcza
2 szklanki słodkich wiśni
Wycisnąć sok z pomarańczy. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, zalać sokiem (bez miąższu), dodać wydrylowane wiśnie i podgrzewać pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Uduszone do miękkości owoce zestawić z ognia. Do innego rondla wsypać oczyszczone porzeczki, zgnieść lekko drewnianą pałką. Garnek przykryć, podgrzewać na średnim ogniu nie dłużej niż przez 5 minut. Mieszać. Jabłka, wiśnie i porzeczki przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondla. Mieszając, doprowadzić na małym ogniu do wrzenia. Nie gotować. Natychmiast przełożyć do ogrzanych słoików, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem. Przecier owocowy utrwalić wstawiając słoiki do ciepłej wody. Słoiki 0,3 l powinny gotować się przez 15 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki zostawić w wodzie do ostudzenia. Dodane wiśnie i jabłka do przecieru z czerwonych porzeczek łagodzą jego kwaśny smak.
Składniki
2 kg czerwonych porzeczek
4 duże słodkie jabłka (letnie odmiany)
pomarańcza
2 szklanki słodkich wiśni
Wycisnąć sok z pomarańczy. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, zalać sokiem (bez miąższu), dodać wydrylowane wiśnie i podgrzewać pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Uduszone do miękkości owoce zestawić z ognia. Do innego rondla wsypać oczyszczone porzeczki, zgnieść lekko drewnianą pałką. Garnek przykryć, podgrzewać na średnim ogniu nie dłużej niż przez 5 minut. Mieszać. Jabłka, wiśnie i porzeczki przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondla. Mieszając, doprowadzić na małym ogniu do wrzenia. Nie gotować. Natychmiast przełożyć do ogrzanych słoików, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem. Przecier owocowy utrwalić wstawiając słoiki do ciepłej wody. Słoiki 0,3 l powinny gotować się przez 15 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki zostawić w wodzie do ostudzenia. Dodane wiśnie i jabłka do przecieru z czerwonych porzeczek łagodzą jego kwaśny smak.
Przeciwwskazania
1. Porzeczki trzeba wprowadzać do diety
dzieci bardzo ostrożnie i w niewielkich dawkach, gdyż często wywołują reakcje
alergiczne.
2. Soku z czerwonej porzeczki nie
powinno się pić przy wrzodzie żołądka i dwunastnicy, ostrym zapaleniu błony
śluzowej żołądka, zapaleniu wątroby, niskiej krzepliwości krwi.
a co to jest " nadkwaśność żołądka " ? Bo chyba nie refluks czyli tzw. zgaga bo to jest akurat niedokwaśność żołądka
OdpowiedzUsuńNadkwaśność żołądka, zwana często nadkwasotą, występuje w sytuacji, gdy zawartość kwasu solnego w soku żołądkowym, przekracza 20 mmol HCl wydzielanego w ciągu 1 godz. Nadkwasota żołądka leży również u podstaw takich schorzeń jak refluks żołądka oraz choroba wrzodowa, towarzyszy również nerwicy żołądka i jego zapaleniu.
UsuńDo typowych objawów refluksu należą: zgaga, puste odbijania oraz uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku. Często dolegliwości określane są także jako pieczenie za mostkiem, nadkwasota, kwaśne odbijania, czy ból górnej części brzucha.