wtorek, 16 stycznia 2018

Uważaj, aby za bardzo nie obierać tego warzywa!

Szanowny Czytelniku,
istnieje zupełnie zwyczajne warzywo, które zapobiega nowotworom. Jest to cebula.


Ale uważaj, bo z cebulą należy obchodzić się ostrożnie (patrz niżej).

Jest ona bogata w przeciwnowotworowe związki organosiarkowe, kwercetynę, antocyjanidyny...

Poza tym cebula jest również doskonałym źródłem błonnika i witaminy C.

Badania obserwacyjne1 wykazały, że u ludzi, którzy jedzą dużo cebuli (i innych warzyw z tej samej rodziny), występuje mniejsze ryzyko wystąpienia:
  • raka wątroby,
  • raka jelita grubego (i odbytu),
  • raka nerek,
  • raka przełyku,
  • raka krtani,
  • raka prostaty,
  • raka piersi,
  • raka jajników,
  • raka endometrium (błony śluzowej macicy).
Stwierdzono, że jeden ze związków siarkoorganicznych zawartych w cebuli spowalnia rozwój raka jajnika. Co więcej, związek ten wzmacnia działanie leków przeciwnowotworowych, a myszy, którym podawano ten związek, żyły o wiele dłużej2.

Inne związki siarkoorganiczne zawarte w cebuli chronią przeciwko immunosupresji powodowanej przez promieniowanie UV3.

Cebula oraz czosnek są ogólnie znane ze skutecznego zwalczania drobnoustrojów, bakterii i zapaleń4.

Używaj cebuli tak, by zachować
jej właściwości przeciwnowotworowe

Problem polega na tym, że większość ludzi za bardzo obiera cebulę. A przecież to właśnie w zewnętrznych warstwach cebuli znajdziemy przeciwutleniacze.

Najlepiej usuwać tylko bardzo cienką warstwę zewnętrzną skórki. Dalsze obieranie to wyrzucanie do kosza 75% antocyjanidyn i 20% kwercetyny zawartych w cebuli5.

Jak się z pewnością spodziewałeś, smażenie cebuli w wysokiej temperaturze niszczy związki antynowotworowe. Na szczęście nie trzeba jeść cebuli na surowo, żeby skorzystać z jej zbawiennych właściwości. Jeśli będziesz gotować cebulę w niskiej temperaturze (poniżej 100°C), kwercetyna nie ulegnie zniszczeniu.

Cebulę często traktuje się jako przyprawę, tak jak czosnek i chili, a to wielka szkoda, ponieważ cebula doskonale sprawdza się także w roli głównej.

Aby Cię zainspirować, oto kilka potraw, w których w roli głównej występuje cebula:
  • zupa cebulowa,
  • tarta cebulowa,
  • nadziewana cebula (jak pomidor),
  • fondue z czerwonej cebuli w oliwie z oliwek i miodzie,
  • ryż z białą cebulą.
Z poważaniem,
Eric Müller

1 komentarz:

  1. Wow, nie wiedziałam o tych rzeczach... Bardzo przydatny post :)

    OdpowiedzUsuń