istnieje zupełnie zwyczajne warzywo, które zapobiega nowotworom. Jest to cebula.
Ale uważaj, bo z cebulą należy obchodzić się ostrożnie (patrz niżej).
Jest ona bogata w przeciwnowotworowe związki organosiarkowe, kwercetynę, antocyjanidyny...
Poza tym cebula jest również doskonałym źródłem błonnika i witaminy C.
Badania obserwacyjne1 wykazały, że u ludzi, którzy jedzą dużo cebuli (i innych warzyw z tej samej rodziny), występuje mniejsze ryzyko wystąpienia:
- raka wątroby,
 - raka jelita grubego (i odbytu),
 - raka nerek,
 - raka przełyku,
 - raka krtani,
 - raka prostaty,
 - raka piersi,
 - raka jajników,
 - raka endometrium (błony śluzowej macicy).
 
Stwierdzono, że jeden ze związków siarkoorganicznych zawartych w cebuli spowalnia rozwój raka jajnika. Co więcej, związek ten wzmacnia działanie leków przeciwnowotworowych, a myszy, którym podawano ten związek, żyły o wiele dłużej2.
Inne związki siarkoorganiczne zawarte w cebuli chronią przeciwko immunosupresji powodowanej przez promieniowanie UV3.
Cebula oraz czosnek są ogólnie znane ze skutecznego zwalczania drobnoustrojów, bakterii i zapaleń4.
Inne związki siarkoorganiczne zawarte w cebuli chronią przeciwko immunosupresji powodowanej przez promieniowanie UV3.
Cebula oraz czosnek są ogólnie znane ze skutecznego zwalczania drobnoustrojów, bakterii i zapaleń4.
Używaj cebuli tak, by zachować
jej właściwości przeciwnowotworowe
Problem polega na tym, że większość ludzi za bardzo obiera cebulę. A przecież to właśnie w zewnętrznych warstwach cebuli znajdziemy przeciwutleniacze.
Najlepiej usuwać tylko bardzo cienką warstwę zewnętrzną skórki. Dalsze obieranie to wyrzucanie do kosza 75% antocyjanidyn i 20% kwercetyny zawartych w cebuli5.
Jak się z pewnością spodziewałeś, smażenie cebuli w wysokiej temperaturze niszczy związki antynowotworowe. Na szczęście nie trzeba jeść cebuli na surowo, żeby skorzystać z jej zbawiennych właściwości. Jeśli będziesz gotować cebulę w niskiej temperaturze (poniżej 100°C), kwercetyna nie ulegnie zniszczeniu.
Cebulę często traktuje się jako przyprawę, tak jak czosnek i chili, a to wielka szkoda, ponieważ cebula doskonale sprawdza się także w roli głównej.
Aby Cię zainspirować, oto kilka potraw, w których w roli głównej występuje cebula:
Najlepiej usuwać tylko bardzo cienką warstwę zewnętrzną skórki. Dalsze obieranie to wyrzucanie do kosza 75% antocyjanidyn i 20% kwercetyny zawartych w cebuli5.
Jak się z pewnością spodziewałeś, smażenie cebuli w wysokiej temperaturze niszczy związki antynowotworowe. Na szczęście nie trzeba jeść cebuli na surowo, żeby skorzystać z jej zbawiennych właściwości. Jeśli będziesz gotować cebulę w niskiej temperaturze (poniżej 100°C), kwercetyna nie ulegnie zniszczeniu.
Cebulę często traktuje się jako przyprawę, tak jak czosnek i chili, a to wielka szkoda, ponieważ cebula doskonale sprawdza się także w roli głównej.
Aby Cię zainspirować, oto kilka potraw, w których w roli głównej występuje cebula:
- zupa cebulowa,
 - tarta cebulowa,
 - nadziewana cebula (jak pomidor),
 - fondue z czerwonej cebuli w oliwie z oliwek i miodzie,
 - ryż z białą cebulą.
 
Z poważaniem,
Eric Müller
Eric Müller

Wow, nie wiedziałam o tych rzeczach... Bardzo przydatny post :)
OdpowiedzUsuń