środa, 4 maja 2016

NASIONA CHIA Co im zawdzięczamy?


NASIONA CHIA
Nasiona chia stały się bardzo popularnym produktem również w Polsce. Pochodzą od szałwii hiszpańskiej, która słynie ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Pod względem zawartości kwasów omega -3 wyprzedzają nawet hodowlanego łososia atlantyckiego. Są bardziej bogate w wapń niż mleko, i żelazo, którego zawierają więcej niż szpinak.
Chia czyli Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych przez nas nasionami chia. Pochodzi z Ameryki Południowej. Były podstawą azteckiej diety. Miały pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, a także w zachowaniu bystrości umysłu. Nadal są bardzo polarne w Meksyku i Gwatemali. Sama nazwa pochodzi od słowa „chian”, co oznacza oleisty.
Nasiona chia – źródło cennych składników
Włączając nasiona chia do naszej diety dostarczymy naszemu organizmowi białko, błonnik, kwasy tłuszczowe omega – 3, żelazo i wapń. Znajdziemy w nich również bardzo wskazane dla nas przeciwutleniacze, które pomogą nam w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry , infekcje, stany zapalne w organizmie i choroby. To właśnie dzięki kwasowi alfa-linolenowemu nasiona te stanowią kwintesencję kawasów omega – 3. Z badań opublikowanych na łamach „Journal of Molecular Biochemistry” wynika, że kwas ALA (kwas alfa-linolenowy) indukuje apoptozę, czyli śmierć komórkową, pewnych linii komórkowych odpowiedzialnych za rozwój raka piersi i szyjki macicy, bez uszkadzania zdrowych komórek. Poza tym nasiona szałwii hiszpańskiej stanowią również cenne źródło błonnika i cynku, substancji, które również zapobiegają rozwojowi nowotworów i wspomagają walkę z rakiem. Błonnik zawarty w nasionach chia bardzo korzystnie wpływa na nasz metabolizm, przyśpiesza go i zmniejsza tym samym uczucie głodu, obniża ciśnienie tętnicze krwi i ogranicza wchłanianie cholesterolu.
  • 60-65% kwasów omega-3,
  • 18-20% kwasów omega-6,
  • 6% kwasów omega-9,
  • 10% tłuszczów nasyconych.
Same zaś nasiona dostarczają w 100 gramach między innymi:
  • 32 gramy tłuszczu,
  • 39 gramów błonnika pokarmowego,
  • 16 gramów białka,
  • 420 miligramów wapnia,
  • 650 miligramów potasu,
  • 16 miligramów żelaza,
  • niemal 100% dziennego zapotrzebowania na fosfor,
  • ponad 100% dziennego zapotrzebowania na mangan.
Oczywiście, sama lista składników to trochę za mało, by mówić o dobroczynnym wpływie nasion chia, chociaż na pewno robi wrażenie, jednak ich zalety są znacznie większe niż można by myśleć na podstawie samej takiej listy:
  • pomagają zrzucić wagę lub ją zachować, działając na kilka sposobów, potrafią wchłonąć niesamowite ilości wody, dwunastokrotnie większe od własnej masy, zwiększając objętość i tworząc wypełniającą masę żelową
  • spowalniają trawienie węglowodanów i tym samym wchłanianie cukrów, stanowiąc doskonały sposób na zapobieganie cukrzycy, a także mogąc stanowić element diety osób cierpiących już na tę chorobę,
  • regulując poziom cukru we krwi nie tylko zapobiegają cukrzycy, pozwalają także lepiej organizmowi gospodarować energią, regulacja ta zapobiega także otyłości,
  • ich właściwości higroskopijne powodują, że stanowią doskonałe źródło wody, szczególnie dla osób uprawiających sport lub poddanych innemu wysiłkowi fizycznemu,
  • regulują trawienie, zarówno poprzez właściwości, których mowa wyżej jak i poprzez wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który, jak już wiele razy podkreślaliśmy, jest jednym z kluczowych elementów prawidłowego procesu trawiennego,
  • dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływają pozytywnie na wiele elementów naszego organizmu, w tym także na nastrój i ogólną ochotę do życia,
  • są łatwiejsze do strawienia niż siemię lniane, więc posiadając zbliżone zalety stanowią jeszcze lepsze źródło dobroczynnych składników,
  • wysoka zawartość przeciwutleniaczy włącza nasiona chia do grupy tych pokarmów, które biorą aktywny udział w profilaktyce przeciwrakowej oraz spowalniają w bardzo istotny sposób procesy starzenia się organizmu,
  • nasiona chia to także jedno z lepszych, zdrowych źródeł wapnia, dzięki czemu przyczyniają się w bardzo istotny sposób do tworzenia się mocnych kości i zapobiegają osteoporozie,
  • mangan zawarty w nasionach chia to także element procesu tworzenia się zdrowego kośćca, ponadto pomaga organizmowi we wchłanianiu innych ważnych składników odżywczych,
  • podobną rolę spełnia fosfor, będący elementem kości i zębów, a do tego stanowiący niezbędny składnik procesu budowy zdrowych komórek oraz ich regeneracji,
  • dzięki zawartości tryptofanu znacznie szybciej uzyskujemy uczucie sytości, jest to także składnik odpowiedzialny za nastrój, regulujący apetyt i zdrowy sen,
  • nasiona chia wpływają na zdrowie serca, regulując ciśnienie krwi oraz zwiększając ilość zdrowego cholesterolu przy jednoczesnym obniżaniu poziomu ogólnego oraz złego cholesterolu,
  • brak zawartości glutenu czyni nasiona chia jednym z pokarmów zalecanych przy celiakii i innych formach nietolerancji na gluten,
  • dodatek nasiona chia może sprawić, że danie, które zwykle powodowało u nas dolegliwości żołądkowe lub co najmniej jakieś sensacje nagle stanie się doskonale strawne i dostarczać nam będzie wyłącznie przyjemności z jedzenia!
Zasadniczo zalecana dzienna dawka nasion chia nie powinna przekraczać piętnastu gramów, co czyni je raczej dodatkiem do innych potraw niż podstawowym daniem, jednak nawet tak niewielka ilość, spożywana codziennie może znacząco przyczynić się do niesamowitej poprawy naszego zdrowia. Ja sama dodaję ich do mojego chleba oraz do sałatek, więc mogę swobodnie czerpać z tego źródła dobra, ale oczywiście na tym nie kończy się lista możliwych zastosowań szałwii hiszpańskiej. Polecam, szczególnie teraz, kiedy coraz ciemniej za oknem, nastrój czasem nie całkiem taki, jak powinien, więc warto zrobić sobie przyjemność, na przykład jakąś zdrową sałatką, a kwasy omega-3 dodatkowo polepszą nasze samopoczucie.

Przeciwutleniacze i ich rola!
Nasiona posiadają zdolność zatrzymywania wody i jej wchłaniania. Są w stanie magazynować dziesięciokrotność swojej wagi, co powoduje, że nasz organizm będzie bardzo dobrze nawodniony.
Szałwia jest równie wskazana dla osób chorujących na cukrzycę. Głównie dlatego, że po spożyciu nasion chia w żołądku tworzy się żel (podobnie jak w przodku siemienia lnianego) , który stanowi doskonałą barierę dla enzymów tworzących węglowodany. Co skutkuje spowolnieniem przemiany węglowodanów złożonych w proste. Dzięki temu osoby chorujące na cukrzycę mają zapewniony stałe i równomierne dostarczanie glukozy. Ten proces pomaga też w odchudzaniu. Nasiona chia po połączeniu z wodą działają podobnie jak siemię lniane – pęcznieją. W związku z tym wypełniają żołądek, a przez to na długo dają uczucie sytości. W konsekwencji – teoretycznie – powinno się jeść mniej i stracić na wadze kilka kilogramów.
Nasiona Chia nie zawierają glutenu, dlatego mogą je spożywać osoby chore na celiakię.
Jak spożywać nasiona chia
Najczęściej nasiona chia dodawane się do koktajli, jogurtów, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone bardzo dobrze wypełniają cały żołądek. Nasionka po namoczeniu pęcznieją i zwiększają swój rozmiar o 8-9 razy, powodując tym samym uczucie sytości na długo. Aby zrobić taką papkę samemu wystarczy użyć 1 łyżkę nasion chia i siedem łyżek wody. Mieszankę należy odstawić na 10 – 20 minut do napęcznienia. Można spożywać je w ilości dwóch łyżek dziennie w przerwie między posiłkami, popijając dużą ilością wody. Podane w takiej postaci wypełnią żołądek, zapewnią uczucie sytości i powodują, że w efekcie końcowym innych posiłków zjemy znacznie mniej. WŁAŚCIWOŚCI NASION CHIA
Nasiona Chia to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu alfa-linolenowego a także duży poziom przeciwutleniaczy takich jak kwas chlorogenowy i kawowy, które między innymi posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i bakteriostatyczne.
Kwas alfa-linolenowy jest niezbędnym składnikiem diety. Odpowiada za tak zwaną pierwszą linię obrony przed wolnymi rodnikami, zwłaszcza tymi najbardziej niebezpiecznymi!!!. Jest antyutleniaczem uniwersalnym. Odgrywa także ważną rolę w odnawianiu zasobów innych składników takich jak witamina C oraz pośrednio witamina E.
Kwas chlorogenowy odpowiada za spowolnione wchłanianie się cukru do krwi po posiłku co powoduje dłuższe uczucie sytości!
Flawonoidy które także znajdują się w tych nasionkach są odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne, uszczelniają naczynia krwionośne poprzez wzmocnienie tkanki łącznej.
Błonnik zawarty w nasionach reguluje pracę układu pokarmowego i wywołuje uczucie sytości przez co zmniejsza nasz apetyt.
Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6 w idealnych proporcjach. Są źródłem witamin E, B1, B3, przeciwutleniaczy i minerałów. W skład nasion Chia wchodzi także wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna a także łatwo wchłanialne białko.
Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego
Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu.
* są bogatym źródłem witamin np. E, B1 , B2, B3, białka, antyoksydantów,
* zawierają cenne dla organizmu kwasy Omega3 i Omega6,
* są źródłem magnezu, cynku, manganu, miedzi, niacyny, fosforu oraz żelaza,
* spowalniają wchłanianie tłuszczów, co jest wielką korzyścią dla diabetyków,
* są także źródłem przeciwutleniaczy, znakomicie wzmacniają organizm,
* nasiona chia mają wysoką zawartość błonnika, co sprzyja wchłanianiu pokarmów,
* już dwie łyżki nasion ok. 25g to aż 7g błonnika,
* regularne spożywanie szałwii hiszpańskiej nawilża organizm

Źródło internet
www.zdrowiezroslin.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz