piątek, 13 stycznia 2017

Dieta by uodpornić organizm i uniknąć raka

Współczesna nauka wcale nie jest blisko odnalezienia lekarstwa na raka, a w odwiecznej walce z tą chorobą idzie nam wręcz coraz gorzej. Jak wynika z danych brytyjskiej organizacji charytatywnej Macmillan Cancer Support, na nowotwory zapada coraz więcej ludzi - szacuje się, że prędzej czy później rak rozwinie się u 40% z nas.

Medycyna konwencjonalna nie oferuje może w pełni zadowalających metod terapii, ale na szczęście możemy próbować sami się chronić, wzmacniając swój układ odpornościowy przede wszystkim dzięki właściwemu odżywianiu i prowadzeniu zdrowego trybu życia.
Wskazówki: jak żyć, by uniknąć raka
• Podgrzewaj jedzenie w szklanych lub ceramicznych brytfankach, a nie w pojemnikach ze styropianu, polistyrenu czy PCW.
• Do mycia łazienki, kuchni i innych powierzchni używaj soku z cytryny, białego octu lub sody oczyszczonej; unikaj sztucznych mleczek i innych środków czystości zawierających alkilofenole, np. alkilofenole długołańcuchowe (LCAP), krezole lub ksylenole.
• Do odświeżania szaf i odstraszania moli używaj lawendy i kory cedru; zrezygnuj z naftalenu i kamfory.
• Unikaj perfum i środków do pielęgnacji włosów zawierających ftalany (obecne niestety w większości produktów).
• Nigdy nie używaj patelni ani garnków pokrytych teflonem, zamiast tego wybieraj te ze stali nierdzewnej.
• Jedz mięso organiczne pochodzące od zwierząt karmionych trawą, wybieraj też organiczne mleko i jego przetwory.
• Zamiast typowej diety zachodniej stosuj dietę opartą na śródziemnomorskich bądź orientalnych składnikach i sposobach przyrządzania potraw.
• Włącz do jadłospisu oliwę oraz naturalne zamienniki cukru, np. ksylitol czy syrop z agawy.
Wymienione poniżej pokarmy, napoje, zioła i przyprawy znacząco pomagają w walce z nowotworem - niezależnie od tego, czy chcemy się przed nim uchronić, czy też już się z nim zmagamy. Produkty te zapobiegają rozprzestrzenianiu się komórek rakowych, a niektóre mają nawet zdolność ich zabijania, dlatego też warto wprowadzić je do naszej codziennej diety.
Zielona herbata zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy oraz antyrakowych polifenoli, które spowalniają rozrost nowych naczyń krwionośnych niezbędnych komórkom nowotworowym do przetrwania i dalszego rozwoju1.
Ciemna czekolada (o co najmniej 70% zawartości kakao) również bogata jest w przeciwutleniacze i polifenole hamujące rozwój komórek rakowych. Jedna kostka zawiera ich tyle samo, co filiżanka zielonej herbaty2.
Grzyby, w tym enoki (płomiennica zimowa), maitake (żagwica listkowata), boczniak ostrygowaty, shiitake (twardnik japoński), huba różnobarwna czy wiele odmian pieczarek, pobudzają powielanie się i czynność komórek odpornościowych3.
Rośliny czosnkowe, a więc czosnek, szczypiorek, por, cebula i szalotka wzmagają apoptozę (naturalną śmierć komórek) w nowotworach piersi, okrężnicy, płuc oraz prostaty4.
Korzeń imbiru starty na surowo do dań smażonych na patelni lub jako napar (pokrojony w plasterki i zalany wrzątkiem) wykazuje silne działanie przeciwrakowe i zapobiega powielaniu się komórek nowotworowych5.
Astragalus membranaceus (Huang Qi, traganek błoniasty) to roślina stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej o udowodnionej skuteczności w leczeniu infekcji wirusowych i raka. Blisko spokrewniony z nią Astragalus oxyphysus również wykazuje obiecujące działanie antynowotworowe, a poza tym zapobiega przerzutom czerniaka u myszy (nie zbadano jeszcze efektów jego działania u ludzi). Przeszczepione myszom ludzkie komórki czerniaka pod wpływem Astragalusa także rozwijały się wolniej6.
W rodzinie tej występują też rośliny trujące dla ludzi, dlatego wybierajmy tylko suplementy od renomowanych producentów (często reklamuje się je jako suplementy aktywujące telomerazę).
Kurkuma (ostryż długi) to przyprawa bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, która przyspiesza obumieranie komórek rakowych i spowalnia rozrost guza7. Najlepiej przyjmować kurkumę wymieszaną z czarnym pieprzem oraz oliwą bądź olejem z pestek dyni.
Owoce i warzywa zawierające likopen. Morele, buraki, dynia, marchew, pataty, ziemniaki, arbuz oraz wszelkie kolorowe (nie zielone) warzywa stanowią doskonałe źródło karotenoidów (np. likopenu) i witaminy A. Substancje te hamują rozwój agresywnych nowotworów (prostaty, płuc, odbytu, trzustki, przełyku, szyjki macicy, piersi i żołądka)8.
Warzywa kapustowate, czyli kapusta, kalafior, rzepa, rukiew wodna, brokuły, rzodkiew, kapusta chińska, brukselka, jarmuż czy brukiew zawierają składniki o silnym działaniu przeciwrakowym. Ich cenne właściwości giną w procesie obróbki termicznej, dlatego należy szybko je przesmażać lub krótko gotować na parze9.
Owoce cytrusowe, a więc grejpfruty, cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki, tangelo i pomelo zawierają liczne flawonoidy stymulujące proces oczyszczania wątroby z substancji kancerogennych10.
Zioła i przyprawy, a zwłaszcza bazylia, majeranek, mięta, oregano, rozmaryn i tymianek zawierają olejki terpentynowe, które blokują komórkom rakowym dostęp do enzymów niezbędnych do zajmowania kolejnych tkanek i w ten sposób spowalniają rozwój raka (chociaż do tej pory udowodniono to jedynie w badaniach na zwierzętach)11.
Bibliografia
1.    14-26; ClinCancerRes, 2004; 10: 4865-732
2.    http://goo.gl/37Lmfs; http://goo.gl/tKPmxZ
3.    WDDTY, 2000; vol 11 no 7: 6-7
4.    Cytotechnology, 2008; 56: 179-85
5.    AnticancerRes, 1997; 17: 873-8; CancerRes, 1996; 56: 1023-30
6.    ChinMedJ, 1990; 103: 304-7; CancerRes, 1988; 48: 1410-5; CancerRes, 1990; 50: 1867-72
7.    ClinCancerRes, 2008; 14: 4491-9
8.    JnatlCancerInst, 1999; 91: 317-31; Jnutr, 2005; 135: 2037S-9S
9.    Lancet, 2005; 366: 1558-60; Jnutr, 2001; 131 [11Suppl]: 3027S-33S10
10. Carcinogenesis, 1998; 19: 425-31
11. JnutrBiochem, 2008; 19: 347-61


www.zdrowiezroslin.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz