Dr Otto Heinrich Warburg o głównej przyczynie
powstawania nowotworów
Biochemik, laureat Nagrody Nobla – Otto Heinrich Warburg, jeden z czołowych
biologów komórkowych XX wieku, odkrył, że przyczyną nowotworów jest zbyt duża
kwasowość organizmu, co oznacza, że pH, (potencjał wodorowy) w organizmie jest
poniżej normalnego poziomu wynoszącego 7,365.
Warburg
badał metabolizm guzów nowotworowych oraz oddychanie komórkowe i odkrył, że
komórki nowotworowe utrzymują się i rozwijają w niższym pH, już przy pH=6, jest
to spowodowane produkcją kwasu mlekowego i podniesionego poziomu CO2. Warburg
wierzył, że istnieje bezpośredni związek pomiędzy pH a tlenem. Wyższe pH, czyli
odczyn zasadowy, oznacza większe stężenie cząsteczek tlenu, podczas gdy niższe
pH – odczyn kwaśny, oznacza niższe stężenie tlenu … sam tlen jest potrzebny do
utrzymania i funkcjonowania zdrowych komórek.
Za to ważne
odkrycie, w 1931 roku otrzymał Nagrodę Nobla z dziedziny medycyny. Dr Warburg
był dyrektorem Instytutu Cesarza Wilhelma (obecnie Instytut Maxa Plancka) na
wydziale fizjologii komórek w Berlinie. Badał metabolizm guzów nowotworowych i
oddychanie komórkowe, szczególnie komórek nowotworowych. Poniżej znajdują się
bezpośrednie cytaty wygłoszone przez dr Warburga podczas wykładów z medycyny:
„Tkanki
nowotworowe są kwaśne, natomiast zdrowe tkanki są alkaliczne. Woda rozdziela
się na jony H + i OH-, jeśli istnieje nadmiar jonów H + to występuje odczyn
kwaśny. Gdy istnieje nadmiar jonów OH-, to mamy do czynienia z odczynem
zasadowym.”
W swojej
pracy „Metabolizm Nowotworów”, Warburg wykazał, że wszystkie formy nowotworowe
charakteryzowane są przez dwa podstawowe warunki: kwasica oraz hipoksja (brak
tlenu).
„Brak tlenu
i występowanie kwasicy to dwie strony tego samego medalu: jeśli masz jedno,
masz też drugie”
„Wszystkie zdrowe,
normalne komórki bezwzględnie wymagają tlenu, ale komórki nowotworowe mogą żyć
bez niego – Reguła, od której nie ma wyjątku”
„Jeśli by
pozbawić komórkę 35% jej tlenu, to przez 48 godzin może zamienić się w komórkę
nowotworową.”
Dla dr
Warburga stało się jasne, że główną przyczyną raka jest niedobór tlenu, który
tworzy kwaśny stan w organizmie człowieka. Dr Warburg odkrył również, że
komórki nowotworowe są beztlenowe (nie oddychają tlenem) i nie mogą przetrwać w
obecności dużej ilości tlenu, która jest obecna w alkalicznym organizmie.
Objawy
zakwaszenia
Zakwaszenie
ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając
objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Poniżej wymienione są główne
choroby i objawy spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.
1. Przewód
pokarmowy
Ostre lub
przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia,
problemy trawienne gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uczucie pełności,
wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie –
stawy
Dna
moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków
międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie
stawów, reumatyzm.
3. Skóra –
włosy – zęby
Wypadanie
włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis,
zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą,
cellulitis.
4. Układ
metaboliczny
Nadwaga,
napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe,
podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ
sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie,
przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie
rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały
organizm
Chroniczne
bóle, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją,
zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do
radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u
sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
Drogi
prowadzące do zakwaszenia
W organizmie
reakcje chemiczne i biologiczne zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie
są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany
materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle
określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek
wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.
W tabeli
poniżej przedstawione są prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.
Niewielkie
odchylenia od normy tych wartości powodują poważne zaburzenia procesów
przemiany materii. W organiźmie równowaga kwasowo-zasadowa zabezpieczona jest
wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają:
·
nerki
·
płuca
·
układy
buforowe krwi i tkanek
Płuca i
nerki eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe
krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych
mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od
dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym
(warzywa i owoce). Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów
zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych.
Ze względu
na styl życia nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:
·
Chorób
przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych
·
Chorób
zakaźnych przebiegających z gorączką
·
Nadmiernego
wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego
·
Nadmiernej
fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą
·
Nadwagi i
braku ćwiczeń fizycznych
·
Niedostatecznej
ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa)
·
Przyjmowania
zbyt małej ilości płynów
·
Skutków
ubocznych niektórych leków
·
Spożywania
nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru
·
Stosowania
kuracji odchudzających
·
Stresu i
szybkiego tempa życia
·
Upośledzenia
funkcji nerek
·
Uszkodzenia
komórek spowodowanego niedoborem tlenu
·
Uzależnień
od: alkoholu, nikotyny, kofeiny
·
Zaburzeń
procesów wydzielania kwasów
·
Zatrucia
(np. metalami ciężkimi)
Zakwaszenie
jest groźne dla całego organizmu. W naszym ciele nie ma organu, jednostki
funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub
nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.
Mechanizm
zakwaszenia jest następujący. Styl życia i nawyki żywieniowe zakwaszają w
sposób ciągły organizmu, który broni się wykorzystując swoje systemy buforowe.
Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie
może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach,
w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z
kwasów.
Najlepszymi
przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:
·
Nadkwasota i
zgaga – nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej
żołądka
·
Dna
moczanowa – miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w
stawach
·
Bóle mięśni
– gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
Diagnozowanie
zakwaszenia organizmu?
We wczesnym
stadium zakwaszenia objawy nie są bardzo intensywne. Mogą przybierać formę
wysypek, bólów głowy, alergii, przeziębień i problemów z zatokami. Osłabiony
organizm zaczyna tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy tarczycy,
nadnerczy, wątroby. Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu
jest stan tkanek łącznych, kolor i stan skóry oraz kolor języka. Sygnałem, że
doszło do nadmiernego zakwaszenia organizmu może być podwyższony poziom kwasu moczowego
we krwi oraz obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko
kwaśny, u wegetarian może być obojętny. Pomiar wartości pH płynów
ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego
organizmu. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.
Typowymi
objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:
·
Baryłkowaty
kształt tułowia
·
Cienkie nogi
·
Duży brzuch
·
Mało
elastyczna, wiotka skóra
·
Obfita
tkanka tłuszczowa
·
Podpuchnięte
oczy
·
Przewlekły
ból
·
Sztywna
dynamika ciała
·
Sztywny
kręgosłup
Zapobieganie
zakwaszeniu
Jeżeli
lekarz zdiagnozuje nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy
zastosować się do kilku istotnych reguł, aby przerwać niekorzystny proces
zakwaszania i zapobiec dalszemu pogorszenie stanu organizmu:
·
Przyjmowanie
wystarczające ilości płynów.
W zależności
od wzrostu i masy ciała niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów
czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być
prawie przezroczysty.
·
Zmiana diety
Spożycie jak
najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest
przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie
rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
·
Unikać sodu
(soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia
tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru
mózgu
·
Unikać
nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny
·
Zażywać dużo
ruchu o umiarkowanym obciążeniu. Unikać przeciążenia. Ruch o umiarkowanym
obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność
systemu buforowego krwi
·
Zmniejszyć
stres
Doświadczenie
pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu zakwaszenia jest usunięcie jej
przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają
konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach,
u których podłoża leży zakwaszenie, sama zmiana odżywiania lub stylu życia jest
niewystarczająca żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Utrzymanie właściwej
równowagi pH jest zdecydowanie łatwiejsze niż jej odzyskanie. Aby odzyskać
właściwą równowagę kwasowo-zasadową należy przeprowadzić cykl terapii
odkwaszających.
źródło:
http://www.gd-med.pl/zakwaszenie-organizmu
https://www.nwo.report/zdrowie/dr-otto-heinrich-warburg-o-glownej-przyczynie-powstawania-nowotworow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz