poniedziałek, 25 lipca 2016

Czym Zastąpić Cukier

Jedna z najgroźniejszych używek naszego świata, nie ma na niego żadnych norm można go kupić w każdym sklepie i przez każdego...ale czy tak powinno być? Na opakowaniach wyrobów tytoniowych czytamy, że palenie zabija, powoduje raka, bezpłodność. Na opakowaniach alkoholowych straszą nasz obrazki typu Pije nie jadę, Kobietom w ciąży niewskazane...Zarówno w jednym i drugim sprzedaż nieletnim jest karalna...Narkotyki i wszystkie substancje uzależniające i odurzające są nielegalne...A co z tym białym proszkiem, przecież straty i uzależnienie, jakie powoduje są równie dotkliwe dla naszego organizmu...

Cukier spotykamy na każdym kroku...Nawet w produktach, które same w sobie są słodkie dosładzane sa dodatkowo...Dla mnie to absurd i głupota jak można słodzić soki owocowe przecież owoce same w sobie są słodkie. A jeszcze większą głupota jest zakup takich soków...Po co komu cukier w przecierze pomidorowym. Takich produktów jest mnóstwo...

Co z tym cukrem...?
Cukier spożywczy (sacharoza) składa się z węglowodanów prostych, które szybko wchłaniają się, co znowu prowadzi do wzrost poziomu glukozy we krwi. Węglowodany proste znajdują się w skoncentrowanych syropach, słodkich napojach gazowanych, słodyczach (ciasteczkach, ciastach, batonach, czekoladach) oraz cukrze. Węglowodany proste znajdują się też w owocach (to min. fruktoza), ale one nie powodują tak szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ błonnik pokarmowy zawarty w owocach spowalnia ich wchłanianie.

- ze względu na wpływ węglowodanów na poziom glukozy we krwi wprowadzono klasyfikację wg indeksu glikemicznego (IG). Im wyższym IG charakteryzuje się dany produkt, tym bardziej podwyższa się stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu,

- odpowiedzią organizmu na podwyższone stężenie glukozy we krwi jest wydzielenie przez trzustkę insuliny, która obniża stężenie tego węglowodanu we krwi. Im bardziej gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, tym większe wydzielanie insuliny, a co za tym idzie większy spadek stężenia glukozy. Proces tak gwałtownych wahań nazywany huśtawką glikemiczną.

- kiedy spada poziom glukozy, spada też poziom serotoniny, zwanej „hormonem szczęścia”. Wtedy spada nasz nastrój, jesteśmy głodni, mamy apetyt zwłaszcza na produkty zawierające cukier. Natomiast wzrost stężenia tego hormonu sprawia, że jesteśmy odprężeni i mamy dobre samopoczucie. Serotoninę pomaga budować tryptofan, który jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że nasz organizm sam go nie wytwarza, niezbędne jest jego dostarczenie z diety, na przykład poprzez jedzenie mięsa, bananów, sezamu, jaj czy algi - spiruliny.


·         podrażnia śluzówkę żołądka – powoduje nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów
·         niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Przez zniszczenie śluzówki jelit spada w znaczącym stopniu odporność organizmu – układ odpornościowy w 70-80% działa w jelitach. W zaburzonej homeostazie jelit nie będą prawidłowo przyswajane inne substancje odżywcze, w tym białka
·         zaburza proces trawienia i wypróżniania, prowadząc do zaparć
·         podczas trawienia cukru zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin. Im więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia, fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia
·         mocno zakwasza organizm - do wyrównania równowagi zasadowo-kwasowej wykorzystywany jest przede wszystkim wapń, wiedzmy więc, że cukier jest złodziejem minerałów z organizmu, w tym z kości
·         uzależnia i powoduje wzrost ryzyka wystąpienia alkoholizmu
·         szkliwo zębne i tkanka kostna to najmocniejsze struktury organizmu. Biały cukier może zniszczyć szkliwo zębów w ciągu kilku godzin, penetrując strukturę tkanek zęba. Nadmierne spożycie cukru wiąże się z szybkim rozwojem próchnicy zębów
·         niedobory mineralne i witaminowe powodują zaburzenia procesów biochemicznych, np. obniżając działanie enzymów. Zaburzenia w gospodarce mineralnej oraz procesach biochemicznych w organizmie wywołane nadmiernym spożyciem cukru może powodować chroniczne zmęczenie oraz poważne schorzenia w późniejszym wieku, np. osteoporozę, zaburzenia przemian lipidowych (wzrost stężenia cholesterolu i triglicerydów), podniesienie temperatury ciała, podwyższone ciśnienie krwi, choroby układu krążenia, chroniczne infekcje
·         spożycie cukru i nagłe wahania spadku wzrostu stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność. Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny
·         u dzieci spożywających cukier jest większe ryzyko powstania egzemy niewiadomego pochodzenia czy alergii


CZYM ZASTĄPIĆ CUKIER?

1. MIÓD

Właściwości: Nie jest jedynie źródłem „pustych kalorii", tak jak klasyczny biały cukier. Zawiera glukozę i fruktozę (cukry proste), glutaminę (aminokwas, który odpowiada za poprawę odporności, hamowanie procesów zapalnych jelit podczas trwania radio- i chemioterapii), witaminy z grupy C, K i B, olejki eteryczne, enzymy regulujące przebieg procesów biochemicznych w naszym organizmie.


Wady: Miód jest wysokokaloryczny: 100 g dostarcza aż 320-330 kcal. Należy szczególnie zadbać o to, by w pobliżu miodu nie znalazły się żadne mocno aromatyczne substancje, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy. Równie silnie miód chłonie wodę.
W przypadku przechowywania w nieszczelnym naczyniu górna warstwa może ulec rozrzedzeniu. Wtedy to dochodzi do rozwoju drożdży odpowiedzialnych za procesy fermentacji. Jednocześnie pozostawienie go, np. w niezakręconym dokładnie słoiku spowoduje nadmierne wysychanie i częściową utratę aromatu i smaku.




2. SYROP KLONOWY

Sok klonowy pobiera się z pnia klonu. Jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne, jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.

3.SYROP Z AGAWY
Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.

4.KSYLITOL (CUKIER BRZOZOWY)

Jest to cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany najczęściej z brzozy. Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej. Jest on lustrzanym odbiciem cukru. W czasie, gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol goi organizm, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia.


Wady: Zbyt duże spożycie może doprowadzić do wystąpienia biegunek. Nie nadaje się on do stosowania z substancjami żelującymi np. żelatyną, gdyż osłabia siłę ich działania. Galaretki się nie zsiadają.


Zalety: Ksylitol nie tylko słodzi, ale też pomaga w utrzymywaniu wilgotności produktu, wiążąc wodę. Jest odporny na temperaturę. Daje też uczucie świeżości i chłodu.



5.SYROP DAKTYLOWY

Posiada wszystkie wartości witaminowe zawarte w daktylach. Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów. Obok cukrów w syropie występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Syrop daktylowy jest doskonały zarówno do słodzenia herbaty, do wyrobu domowych cukierków, jak i tradycyjnych ciast.

6. STEWIA

Do produkcji używa się liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych. Najbardziej wartościowe są te zielone, zebrane tuż przed kwitnieniem rośliny. Zawiera witaminy z grupy B i wit.C oraz cenne minerały: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka. W medycynie naturalnej jest używana, jako środek wzmacniający, moczopędny i bakteriobójczy. UWAGA! Należy spożywać tylko zielone bądź brązowe ekstrakty lub proszki z liści stewii, a unikać przejrzystych ekstraktów i białych proszków, które zostały silnie przetworzone i pozbawione cennych składników odżywczych.

Liście stewii są około 40 razy słodsze od cukru, a otrzymywany z nich proszek – około 300 razy słodszy! Oznacza to, że 3,5 g wyciągu ze stewii może posłodzić więcej potraw niż… kilo cukru!

7. LUKRECJA

Głównym składnikiem produktów z lukrecją jest wyciąg z korzenia lukrecji. Należy ona do jednych z najstarszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Znana już była w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji, Chinach. Obecnie jest bardzo popularną rośliną stosowaną w produktach spożywczych, przemyśle kosmetycznym i ziołolecznictwie. Ze względu na swoje właściwości, produkty z lukrecją zaleca się przy infekcjach gardła i dróg oddechowych oraz przy problemach żołądkowych. Lukrecja działa również moczopędnie, przeczyszczająco, przeciwzapalnie, podnosi ciśnienie krwi. Zawiera glicyryzynę, izoflawony, kumarynę, fitosterole, cukrowce i olejek eteryczny. Najlepsze efekty przyniesie stosowanie odwaru lub ekstraktu z korzenia, który można sporządzić samodzielnie w domu.

Jednak mimo wielu cudownych właściwości, jakie posiada lukrecja, nie każdy może po nią sięgać. Zawarte w niej związki mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i obniżać ich skuteczność. Lukrecję należy ostrożnie stosować u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, obrzękami, w niewydolności nerek oraz w ciąży. Dodatkowo przeciwwskazana jest u osób przyjmujących preparaty naparstnicy.


8. FRUKTOZA


Właściwości: Poza sztucznie wytwarzanymi środkami słodzącymi, słodki smak potrawom nadaje także fruktoza, która jest naturalnym cukrem owocowym, sprzedawanym pod postacią drobnych kryształków. Fruktoza ma niski ID (indeks glikemiczny), a więc nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu insuliny do krwi ani jego szybkiego spadku, dzięki czemu u osób ja stosujących rzadziej pojawiają się nagłe ataki głodu.


Zalety: Podczas stosowania fruktozy nie obserwuje się nadmiernego wydzielania insuliny przez trzustkę, dzięki czemu nie jest ona obciążona ponad swoje możliwości. Z tego powodu stosowanie cukru owocowego zalecane jest dla cukrzyków, bo podnosi poziom glukozy we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż klasyczny cukier. Oznacza to, że po wypiciu szklanki herbaty posłodzonej fruktozą poziom glukozy we krwi osiągnie znacznie niższe wartości niż po wypiciu herbaty z taką samą ilością zwykłego cukru.


9.Melasa jabłkowa -  jest produktem powstałym w wyniku wyciskania bogatego w naturalne cukry i minerały soku jabłkowego. Melasa nie jest rafinowana, nie zawiera sztucznych dodatków ani konserwantów. Jako naturalny koncentrat owoców jest szczególnie bogata w wapń, magnez i żelazo. Już dwie łyżeczki herbaciane produktu pokrywają dobowe zapotrzebowanie na te składniki mineralne zarazem nie obciążając organizmu sztucznymi związkami. Melasa jest szczególnie polecana w okresach intensywnego rozwoju organizmu, dla kobiet w ciąży jak i dla niemowląt. Produkt jest zalecany również osobom w podeszłym wieku jak zarówno dla sportowców oraz osób często narażonych na stres. Dla poprawy wchłaniania roślinnych związków żelaza zaleca się spożywanie melasy (w razie potrzeby rozpuszczonej w letniej wodzie) jedynie z odrobiną soku z pomarańczy lub cytryny, chodzi o wit. C, która wspomaga reakcje metabolizmu żelaza.


10.Suszone owoce (daktyle, rodzynki) - daktyle są bogate w  żelazo, magnez, wapń oraz potas i witaminy z grupy B oraz witaminę A. Dzięki zawartości magnezu wzmacniają mięśnie w tym mięsień sercowy, regulują jego pracę oraz działają łagodząco na system nerwowy. Wapń zawarty w daktylach uzupełnia niedobory w diecie dzieci oraz chroni przed osteoporozą. Dodatkowo zawierają naturalne salicylany (podobnie jak maliny), dzięki czemu mają właściwości rozgrzewające, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Rodzynki natomiast to wysuszone na słońcu winogrona.  Charakteryzują się sporą zawartością fosforu i jodu. Ten pierwszy reguluje gospodarkę w naszym organizmie, drugi zaś jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy, która reguluje metabolizm i tym samym odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie niemalże całego organizmu. Rodzynki obniżają poziom cholesterolu i przyspieszają spalanie tłuszczów. Udowodniono, że rodzynki zachowują część resweratrolu - związku z grupy przeciwutleniaczy
. Nie można nie wspomnieć o błonniku, który przede wszystkim zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów z jelit oraz ułatwia pracę przewodu pokarmowego, działa oczyszczająco oraz w postaci pektyn jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dodatkowo dzięki swej konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe, które są substratem do produkcji cholesterolu. Suszone owoce możemy przegryzać zamiast słodyczy lub dodawać zmielone do dań, deserów, wypieków, lodów, napojów, przetworów i sałatek. Dobrze jeśli będziemy zaopatrywać się w owoce suszone na słońcu i nie konserwowane związkami siarki, czyli te oznaczone symbolem "bio".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz