wtorek, 21 lutego 2017

Rak - tlen - PH

Rak nie oddycha tlenem
W komórkach nowotworowych łańcuch oddechowy zostaje zablokowany przez zniszczenie ważnych enzymów, więc komórki mogą wytwarzać energię jedynie w warunkach beztlenowych przez przekształcanie glukozy w kwas mlekowy.
W 1957 roku dr Seegerowi udało się zmienić normalne komórki w komórki nowotworowe w przeciągu kilku dni od momentu wprowadzenia substancji chemicznych, które zablokowały łańcuch oddechowy. Jego najważniejsze odkrycie: określone składniki odżywcze mają zdolność przywracania oddychania komórkowego w komórkach nowotworowych, przekształcając je w normalne komórki. Innymi słowy, Seeger uważał, że rak jest odwracalny. Jednym z tych składników jest witamina B – inozytol, która z powodzeniem była wykorzystywana (w połączeniu z IP6) przez profesora patologii University ofMaryland, dr AbulKalama M. Shamsuddina, do przywracania komórek nowotworowych do stanu normalnego.
Niemiec, dr Otto Warburg, biochemik nowotworów i Laureat Nagrody Nobla z 1931 roku w dziedzinie medycyny Wysunął teorię,  że guzy nie są niczym więcej niż oddzielonymi murem, toksycznymi wysypiskami wewnątrz ciała utrzymującymi się poprzez fermentację cukru.
Mając powyższe na uwadze, niezwykle istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej naszego ciała. Zwiększenie ilości tlenu na poziomie komórkowym. W książce pt.: „Hidden Truth of Cancer” Keiichi Morishita pisze: „Gdy krew zaczyna być kwaśna, organizm odkłada kwaśne substancje do komórek, aby usunąć je z krwi. Pozwala to krwi zachować lekką zasadowość. Jednakże powoduje także, że komórki stają się zakwaszone i toksyczne. Z biegiem czasu, teoretyzuje Morishita, wiele z tych komórek zwiększa swoją kwasowość i obumiera. Jednakże niektóre z tych zakwaszonych komórek mogą przystosować się do nowego środowiska. Innymi słowy, zamiast umierać (co normalnie dzieje się z komórkami w kwaśnym środowisku) niektórym komórkom udaje się przetrwać poprzez zmutowanie. Te zmutowane komórki nazywane są komórkami nowotworowymi, które nie odpowiadają na rozkazy mózgu lub własny kod pamięci DNA. Dlatego komórki nowotworowe rosną w nieskończoność i bez określonego porządku. To właśnie jest rak.
Umieszczanie zbyt dużej ilości kwasu w organizmie jest jak dodawanie trucizny do akwarium. (…) Kluczowym czynnikiem w utrzymaniu ryb przy życiu jest stan wody. Jeśli woda nie jest dobra, ryby po prostu szybko zdychają. Dowiedzieliśmy się także, że można zabić rybę dość szybko, jeśli używa się niewłaściwych pokarmów! Teraz porównajmy to do stanu naszego wewnętrznego „akwarium”. Wielu z nas wypełnia nasze akwaria chemikaliami, toksynami i niewłaściwymi pokarmami, które obniżają nasze pH, a kwaśne pH powoduje niedobór tlenu na poziomie komórkowym co daje początek chorobom zwyrodnieniowym.
Jednym ze sposobów na to, aby nasze pH było bardziej zasadowe, jest zaprzestanie spożywania rzeczy, które sprawiają, że nasze organizmy się zakwaszają. Napój gazowany ma pH około 2, a tym samym jest to 100 000 (105) razy bardziej kwaśny niż woda o pH około 7. Osoby, które spożywają duże ilości napojów gazowanych (a także kawy i alkoholu) są zazwyczaj bardzo zakwaszeni i są „magnesami nowotworowymi”. Puszka napoju gazowanego zmniejsza reakcję immunologiczną o 50% na okres sześciu godzin!
Potrawy tworzące zasadowość to: większość surowych warzyw i owoców, figi, fasola lima, oliwa z oliwek, miód, melasa, ocet jabłkowy, cydr, miso, tempeh, surowe mleko, sery surowe, stevia, zielona herbata, większość ziół, ziarna, kiełki, trawa pszenicy i jęczmienia. Produkty takie jak jogurt, kefir i masło są w zasadzie neutralne. Kilka kwasotwórczych produktów spożywczych to: napoje gazowane, kawa, alkohol, czekolada, tytoń, aspartam, mięso, ryby, ostrygi, jaja, kurczak, mleko pasteryzowane, przetworzone ziarna, cukier, masło orzechowe, fasola i makarony.

źródło: Kazimierza Adamczyka “Żywność i remedia naturalne przy zwalczaniu raka.”
https://eternityandfingerprints.wordpress.com


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza