piątek, 5 sierpnia 2016

Oto trzy najsilniejsze naturalne antybiotyki

Zanim sięgniemy po asortyment aptek, warto jest zastanowić się, czy na nasze dolegliwości nie zaradzą naturalne składniki. Będzie to oszczędność zarówno dla naszej kieszeni, jak i dla zdrowia, ponieważ nie będziemy narażeni na działanie skutków ubocznych chemicznych leków. Poniższa lista stanowi jednak jedynie formę wspomagania leczenia. Z poważnymi dolegliwościami warto zawsze udać się do lekarza i z nim konsultować dalsze metody.
 
1. Propolis – inaczej zwany kitem pszczelim, pochodzi z żywicy drzew lub krzewów oraz wydzieliny z gruczołów pszczelich. Zawiera wiele substancji chroniących nasze zdrowie, m. in. flawonoidy, estery, związki fenolowe, witaminy oraz mikroelementy
Szczególnie zalecany przy zapaleniu gardła, zatok oraz migdałków. Leczy choroby serca, wrzody, nieżyt żołądka, pomaga przy leczeniu miażdżycy. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi oraz likwiduje grzyby. Sprawdza się w przypadku chorób skórnych oraz wspomaga gojenie się ran. Przy zakupie propolisu warto kierować się jego stężeniem, obecnie najsilniejsze oferowane dawki to 20%
2. Imbir – roślina wspomaga odchudzanie, zawiera wiele przeciwutleniaczy, które radzą sobie z różnego rodzaju chorobami. Posiada  działanie podobne do aspiryny, ponieważ rozrzedza krew w taki sam sposób. Imbir zawiera: olejki eteryczne, wapń, białko, potas, ginerol, błonnik, żelazo, fosfor, mangan, witaminę B1 oraz B2 oraz witaminę C.
Imbir to przede wszystkim idealny środek przeciw przeziębieniom. Pomaga w leczeniu gorączki, kaszlu, problemów żołądkowych. Posiada właściwości przeciwzapalne oraz rozgrzewające, korzystnie wpływa na krążenie krwi. Dodatkowo imbir radzi sobie z chorobą lokomocyjną, posiada właściwości detoksykacyjne i przyspiesza metabolizm. Osoby zmagające się z artretyzmem odczuwają mniejsze bóle przy regularnym spożywaniu imbiru. Spożywanie imbiru jest także polecane podczas diety antynowotworowej. Imbir może także okazać się pomocny w niwelowaniu migren.
3. Czystek – jest ziołem wykazującym szczególne właściwości prozdrowotne. Spożywany w postaci naparów herbacianych potrafi niwelować wiele dolegliwości i znacznie poprawia naszą odporność. Zawiera wysoką dawkę polifenoli, posiada właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych.
Hamuje powstawanie i dalszy rozwój stanów zapalnych, wzmacnia go oraz dodaje energii. Ochrania naczynia krwionośne, stanowi również  ważny element w walce z cholesterolem. Czystek wspomaga leczenie chorób gardła oraz kaszlu. Jest stosowany na biegunkę, alergię, choroby skóry oraz półpasiec. Napar z czystka uzyskujemy zalewając wrzątkiem 1 dużą łyżkę ziela i parząc ją przez około 5 minut.

Źródło: zmianynaziemi.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz