środa, 4 maja 2016

Olej z Rokitnika ceniony przez wieki

Olej z Rokitnika ceniony przez wieki z czystej ekologicznie Syberii
Rokitnik (Hippophae) należy do rodziny oliwnikowatych. Odmianą najbogatszą w dobroczynne składniki jest rokitnik kruszynowy (Hippophae rhamnoides L.), Rosnący na Dalekim Wschodzie, Syberii, Kaukazie, Zakaukaziu, Ukrainie, w Azji Średniej.
Jego jasnopomarańczowe, okrągłe owoce przypominają w smaku ananas, dlatego potocznie rokitnik nazywany jest „ananasem syberyjskim”. Z powodu znacznej zawartości witamin i substancji biologicznie aktywnych jego owoce od dawana wykorzystywane są w ludowej medycynie.
CO ZAWIERA I JAK DZIAŁA?
W oleju z rokitnika odkryto przede wszystkim bardzo duże ilości flawonoidów (kwercetyna i rutyna) oraz karotenoidów (głównie B-karoten). Związki te wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, szczególnie w przypadku infekcji błon śluzowych. Jednocześnie zapobiegają utlenianiu się cholesterolu (utleniony cholesterol staje się gęsty i zatyka tętnice), wzmacniają ścianki małych naczyń krwionośnych (tzw. kapilarów), ograniczają zakrzepy krwi w naczyniach, wspomagają leczenie wrzodów, wiążą toksyczne pierwiastki i pobudzają organizm do ich wydalania, a przede wszystkim, jako silne antyoksydanty, zatrzymują patologiczny wzrost tkanek. Dzięki temu pomagają uniknąć chorób nowotworowych. We wszystkich tych procesach flawonoidy i karotenoidy wspomagane są przez niezbędne witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny. W oleju rokitnikowym występują witaminy C, E, K i z grupy B (B1, B2, B6). Witamina C, oprócz tego, że współdziała w procesach antynowotworowych, to również zwiększa odporność organizmu i przyspiesza gojenie się ran. Natomiast witamina E dba o skórę, odmładza i bierze aktywny udział w zapobieganiu chorobie wieńcowej. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rokitniku, w tym przede wszystkim kwas lipokenowy, wspomagają hamowanie rozwoju choroby nowotworowej. Ponad to regenerują skórę, poprawiają trawienie i chronią przed chorobami serca. Cenne minerały – żelazo, fosfor i mangan- korzystnie wpływają na procesy przyswajania witamin i innych składników odżywczych, wzmacniają tkanki oraz zapobiegają anemii. Bardzo ważną rolę w kuracji rokitnikiem odgrywają do niedawna niedoceniane pektyny, czyli znany nam dobrze błonnik. Znakomicie czyści on krew. Dzięki temu przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i stosowany jest w profilaktyce miażdżycy.
Olej Rokitnikowy ceniony przez wieki
Stosowanie oleju z owoców rokitnika ma bardzo długą historię. Używano go powszechnie już w medycynie starożytnej przy chronicznych chorobach żołądka, wątroby, dróg oddechowych, gośćcu oraz przy ropnych poranieniach skóry. Antyczni Grecy wykorzystywali ten olejek, jako środek wzmacniający włosy i nadający im lśniący, zdrowy wygląd. W indyjsko-tybetańskiej medycynie owoce rokitnika wchodziły w skład 10-ciu złożonych receptur, szeroko rekomendowanych na choroby przewodu pokarmowego, zapalenia i ropnie płuc, a także krwotoki. Podczas I-ej wojny światowej suszone owoce rokitnika stosowano w Rosji zamiast pigułek z witaminą C. Wschodnia medycyna ludowa już przed wiekami używała dojrzałe owoce tej rośliny oraz wyciśnięty z nich sok, jako środek na brak apetytu oraz zranienia i oparzenia słoneczne. Dodatkowo ludowi zielarze polecali go do użycia wewnętrznego i zewnetrznego na wypadanie włosów, a takze szkorbut (awitaminozę) i anemię.
Skarbnica witamin
Rokitnik jest jedną z nielicznych roślin zawierających w miąższu owoców olej tłusty oraz prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Wśród nich są witaminy z grupy B, witamina E, F, K, P, kwas foliowy, karotenoidy, czyli prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, prowitaminę D, garbniki, cukry, kwasy organiczne oraz makro i mikroelementy takie jak żelazo, bor, mangan i inne. Chociaż w owocach rokitnika znajdują się znaczne ilości witaminy C, nie to stanowi o szczególnych właściwościach tej rośliny. Cenniejsza jest inna, rzadko spotykana zaleta - owoce rokitnika nie zawierają specyficznego enzymu askorbinazy niszczącego witaminę C i dlatego znacznie wolniej niż w przypadku innych roślin będących źródłem witaminy C ulega ona rozkładowi podczas przechowywania czy przetwarzania.
Antidotum na starość
Olej-rokitnikowy. Jeżeli chodzi o zawartość witaminy E rokitnik przewyższa prawie wszystkie rośliny owocowe i jagodowe. Pod względem ilości witaminy K1 owoce rokitnika przewyższają czarną aronię, jarzębinę pospolitą, dziką różę, czarną porzeczkę. W owocach rokitnika stwierdzono obecność kumaryn, substancji aktywnych biologicznie, posiadających zdolność zapobiegania powstawaniu zatorów w naczyniach krwionośnych. Znaleziono również kwasy trójterpenowe - ursolowy i oleinolowy, charakteryzujące się, przede wszystkim, działaniem przeciwzapalnym, wzmacniającym, wspomagającym gojenie ran oraz obniżającym ciśnienie. Zaobserwowano również obecność alkaloidu serotoniny, uważanej powszechnie za hormon młodości z racji swych zdolności opóźniania procesów starzenia się organizmu. Zawarte w rokitniku kwasy organiczne: jabłkowy, winny, szczawiowy, bursztynowy, zapobiegają i osłabiają toksyczny wpływ lekarstw i promieni rentgenowskich na organizm człowieka.
Odbudowa zdrowia
Jednym z najważniejszych aspektów działania oleju rokitnikowego jest jego zdolność do stymulowania procesów regeneracji. Olej rokitnikowy jest doskonałym środkiem wspomagającym przy dolegliwościach układu pokarmowego. Łagodzi mdłości, wymioty, niestrawność, bóle brzucha i zgagę. Właściwości regenerujące oleju rokitnikowego w przypadku oparzeń i odmrożeń zostały potwierdzone już w 1958 roku. Olej rokitnikowy okazał się skuteczny, jako środek regenerujący przy oparzeniach skóry wywołanych promieniowaniem. Zaobserwowano również, że posiada właściwości uśmierzające ból. Podnosi też odporność organizmu oraz uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jest znanym i cenionym naturalnym kosmetykiem używanym do pielęgnacji skóry i włosów.
Współcześnie - badania naukowe, składniki
Współczesne badania naukowe potwierdziły, ze Olej Rokitnikowy korzystnie wpływa na nasz układ naczyniowy, śluzówkę przewodu pokarmowego i moczowo-płciowego oraz na skórę. Łagodzi stany zapalne i ból oraz zapobiega rozwojowi chorób żył i tętnic. Wszystko to dzięki aktywnym biologicznie składnikom. Są wśród nich:
  • flawonoidy nazywane witaminą P (przede wszystkim duże ilości kwercetyny i rutyny),
  • karotenoidy (189mg/100g),
  • karoten,
  • witamina C,
  • duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6),
  • kwas foliowy,
  • witaminy: K, A, E,
  • prowitamina D,
  • fitocydy,
  • garbniki,
  • sole mineralne (żelaza, boru, manganu),
  • kwasy organiczne (winowy, jabłkowy),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas oleinowy).
Olej Rokitnikowy - zastosowanie
Olej rokitnikowy warto stosować w przypadku:
  • wrzodów żołądka, dwunastnicy oraz jelita grubego,
  • stanów zapalnych układu pokarmowego,
  • stanów zapalnych błon śluzowych (jamy ustnej, pochwy, nadżerek),
  • biegunek,
  • chorób i uszkodzeń skóry (grzybic, oparzeń, odmrożeń, odleżyn, pękniętych sutków u kobiet karmiących),
  • chorób układu krążenia – zapobiega rozwojowi zakrzepowego zapalenia żył, miażdżycy oraz zawałom serca (badania lekarzy medycyny z Kliniki Medycyny Holistycznej w Warszawie),
  • uszkodzeń błon śluzowych po chemioterapii,
  • hemoroidów, bolesnych pęknięć odbytu.
Olej z rokitnika podnosi też odporność organizmu oraz uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jest również znanym i cenionym naturalnym kosmetykiem - pielęgnuje naszą skórę i włosy.
Jak stosować olej z rokitnika
Olej Rokitnikowy może być przyjmowany wewnętrznie oraz stosowany zewnętrznie.

Wewnętrznie:
Zaleca się od 5 kropli do 1 łyżeczki dziennie podczas posiłku, w zależności od rodzaju kuracji. Najlepiej przyjmować go bezpośrednio lub rozmieszać z jogurtem, kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Zewnętrznie:
  • do smarowania chorych miejsc,
  • do płukania jamy ustnej i gardła,
  • w postaci kompresów,
  • jako składnik maseczek na skórę i włosy,
  • do lewatyw (1 łyżeczka na 0,5 litra przegotowanej wody).
Olejek można mieszać z kremami, balsamami, a także oliwką.
Dla lepszej skuteczności działania najlepiej połączyć stosowanie zewnętrzne z wewnętrznym.
Rokitnik wspomaga układ sercowo-naczyniowy
Zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, takich jak, m.in. choroba wieńcowa (niedokrwienna serca), udar mózgu i zawał serca. Ponadto udowodniono, że sam kwas askorbinowy obniża ciśnienie krwi. Takie same właściwości wykazuje potas, którego również nie brakuje w tych jesiennych owocach. W związku z tym rokitnik jest polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby. Spożywanie owoców rokitnika może zapobiec także krwawieniom. Są one bowiem bogate w witaminę K, która jest niezbędna do produkcji w wątrobie protrombiny (czynnika II), która ogrywa najistotniejszą rolę przy krzepnięciu krwi. Pod względem zawartości tej witaminy rokitnik przewyższa inne rośliny z niej słynące - czarną aronię, jarzębinę, dziką różę i czarną porzeczkę.
Olej z rokitnika na wrzody i zgagę
Współczesna fitoterapia poleca doustne stosowanie oleju rokitnikowego przy zgadze, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (obecnie w wielu rosyjskich szpitalach stosuje się olej rokitnikowy wspomagająco podczas leczenia wrzodów). Przyczynia się on do znacznego zmniejszenia dolegliwości bólowych oraz wspomaga gojenie się wrzodów. Przy tego typu schorzeniu olej rokitnikowy zaleca się stosować 3 razy dziennie, po 1/2 łyżeczki (do 10 ml dziennie!) 30 minut przed posiłkiem. Jednak przed jego użyciem należy skonsultować się z lekarzem.
Rokitnik na reumatoidalne zapalenie stawów
Owoce i napary z liści rokitnika, ze względu na zawartość beta-karotenu i flawonoidów, są stosowane w stanach zapalnych, m.in. układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł, a także w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów (gośćca). Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.
Olej rokitnikowy chroni przed promieniowaniem i toksycznym działaniem lekarstw
W medycynie naturalnej olej z rokitnika stosuje się, by przeciwdziałać negatywnym skutkom działania promieni rentgenowskich i toksycznemu oddziaływaniu lekarstw. Wszystko dzięki zawartym w nim kwasom organicznym. Warto wiedzieć, że olej rokitnikowy podawano rosyjskim astronautom jako ochronę przed promieniowaniem.
Rokitnik na choroby skóry
Napary z liści i olej z rokitnika (w formie okładów) stosuje się w licznych schorzeniach skóry, by przyśpieszyć proces gojenia, m.in. w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, w przypadku trudno gojących się ranach i grzybicach. Co ciekawe, w niektórych krajach rokitnika używa się przy uszkodzeniach skóry po promieniowaniu nuklearnym, czyli przy poparzeniach na skutek wybuchów jądrowych.
WAŻNE! Przeciwwskazaniem do stosowania oleju rokitnikowego są stany zapalne trzustki i wątroby oraz ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i kamica żółciowa.
Rokitnik - zastosowanie w kosmetyce
Rokitnik, ze względu na sporą dawkę beta-karotenu, barwi na pomarańczowo. W związku z tym jest naturalnym barwnikiem dodawanym do wszelkiego rodzaju kosmetyków - m.in. do płukanek koloryzujących do włosów i samoopalaczy (poprawia i wyrównuje koloryt skóry, nadając jej złocisty odcień).
Olej z rokitnika jest dodawany także do szamponów i odżywek do włosów, ponieważ, dzięki wysokiemu stężeniu polifenoli, witamin i minerałów, regeneruje ich strukturę, a tym samym wpływa na elastyczność i połysk kosmyków. Poza tym kosmetyki do włosów z dodatkiem oleju z rokitnika wykorzystuje się pomocniczo w leczeniu łupieżu i przy wypadaniu włosów (gdyż olej stymuluje wzrost włosów).
Rokitnik jest również dodawany do kremów, m.in. tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, starzejącej się. Poza tym jest wykorzystywany do produkcji preparatów do opalania się (pełni rolę naturalnego blokera promieni UVA i UVB).
Warto wiedzieć, że kremy z rokitnikiem mają żółtawy odcień. Jednak po otwarciu opakowania i długotrwałym stosowaniu tracą one swój kolor. Jest to naturalny proces utleniania się i nie pogarsza on właściwości kremu.
OLEJ Z ROKITNIKA KUPISZ W SKLEPIE INTERNETOWYM  WWW.ZDROWIEZROSLIN.PL 
Źródło ogółnodostępne zasoby internetu.
www.zdrowiezroslin.pl

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza