NaturalHealth (365) Według National
Can-cer Institute, w 2016 w Ameryce zdiagnozowano ponad 1.6 mln nowych przypadków raka. I agencja
zauważa, że ryzyko jednostki zachorowania na raka w pewnym momencie życia
wynosi teraz zdumiewające 39%. W tym artykule skupimy się na kwercetynie i
porozmawiamy i rzeczach których NIGDY nie słyszałeś ze strony konwencjonalnej
onkologii.
Mimo że badacze ścigają się by znaleźć innowacyjne metody profilaktyki i
leczenia raka, to jeden roślinny składnik pokazuje potencjał jako ważna broń w
dramatycznym zmniejszeniu tych przeciwności – i przedłużeniu jakości naszego
życia.
Kwercetyna – jeden z najpotężniejszych
przeciwutleniaczy na planecie
Kwercetyna, ta sama substancja która chroni rośliny w ostrym klimacie i
przed toksynami środowiskowymi, jest flawonoidem, rodzajem naturalnego pigmentu
dającego barwę owo-com i warzywom. Przyjmowana w diecie albo jako suplement,
chroniące komórki właściwości kwercetyny mogą wszystkim nam dawać korzyści.
Kwercetyna jest nie tylko mocnym przeciwutleniaczem pomagającym chronić
przed szkodliwą oksydacją w organizmie, jest także przeciwzapalna i wzmacnia układ odpornościowy.
Naukowcy uważają, że może mieć także wpływ na proces starzenia. Badania
laboratoryjne na komórkach ludzkich jak i na prostych zwierzętach takich jak
prymitywne robaki, potwierdzają właściwości kwercetyny wydłużającej żywotność – do zdumiewających 60%. Ten
obiecujący wynik spowodował dalsze badania nad wpływem kwercetyny na
długowieczność, obecnie trwają te badania.
Konsumpcja kwercetyny zmniejsza ryzyko
raka
Naukowcy od dawna wiedzieli, ze osoby włączające do diety owoce i warzywa
mają mniej-sze ryzyko zachorowania na pewne rodzaje raka. Niedawne badanie
sugeruje, że dużą za-sługę w ma tu kwercetyna.
W opublikowanym w Carcinogenesis w
2010 badaniu, uczestnicy na bogatej w kwercetynę diecie mieli znaczne 51% mniejsze ryzyko zgonu z powodu raka płuc,
nałogowi palacze zmniejszyli to ryzyko o 65%. Badacze zauważyli, że kwercetyna
ingeruje w powstawanie zmian na wczesnym etapie raka płuc i sprzyja apoptozie,
czyli zaprogramowanemu obumieraniu komórek rakowych.
W opublikowanym w 2007 w Biological and Pharmaceutical
Bulletin badaniu, szczury którym podawano kwercetynę narażono
na benzo(a)pyrene, rakotwórczą toksynę środowiskową znajdującą się w spalinach
z silników Diesla i w dymie papierosowym. Mimo że w grupie kontrolnej
zarejestrowano raka płuc, to nie znaleziono żadnych guzów u szczurów którym
podawano kwercetynę, imponujące potwierdzenie efektów chemo-prewencyjnych.
Kwercetyna zmniejsza ryzyko raka jelita
grubego, żołądka i wątroby
Inne badania potwierdzają efekty chemo-ochronne kwercetyny w różnych
rodzajach raka. Udowodniono, że ta substancja roślinna zmniejsza o 32% liczbę zgonów z powodu raka jelita grubego,
i zwiększa liczbę i wielkość zmian przedrakowych.
W innym badaniu kwercetyna doprowadziła do 43%
zmniejszenia liczby zgonów z powodu raka żołądka. Jak w badaniu nad
rakiem płuc, palacze dostali dodatkową ochronę, a kobiety-palaczki zmniejszyły
to ryzyko o zdumiewające 80%.
W jeszcze innym kwercetyna wykazała różne metody działania w raku wątroby,
hamujące cykl replikacji komórek nowotworowych i blokujące uszkodzenia DNA
zdrowych komórek. Zwiększała także produkcję przez wątrobę przeciwoksydacyjnych
białek i enzymów, a tym samym pomagała w detoksie wywołujących raka toksyn
środowiskowych.
I w końcu badanie opublikowane w 2011 w Cancer Chemotherapy and
Pharmacology po-twierdziło, że kwercetyna zwiększała
skuteczność leku chemoterapeutycznego – doxorubicin – hamując inwazyjne
właściwości komórek raka piersi.
Jak można stosować kwercetynę w profilaktyce raka?
Kwercetyna w dużych ilościach występuje w skórkach winogron, czerwonej
cebuli, pomidorów, jabłek, czerwonym winie i wszystkich cytrusach. Zielona
herbata jest szczególnie dobrym źródłem kwercetyny, i badacze mówią, że
zwiększa ona skutki zawartych w niej oksydacyjnych katechin. Dobre są też
ciemnego koloru borówki np. jeżyny lub jagody.
Obecnie nie ma zalecanych dziennych dawek kwercetyny, ale większość
Amerykanów skłania się ku przyjmowaniu nie więcej niż 30 mg dziennie. I jeśli
chcesz by kwercetyna stała się twoją częścią strategii profilaktyki raka, to
nie wystarcza.
W niektórych badaniach kwercetynę otrzymywano tylko z diety, inne
stosowały suplementy. Jeśli wolisz suplement, kwercetyna jest w pigułkach,
kapsułkach i w formie liposomowej.
Wielu naturalnych ekspertów od zdrowia zaleca kilkaset mg dziennie w celu
prewencji, z dawką zależną od poszczególnych okoliczności. Kwercetynę uważa się
ogólnie za bezpieczną, i nie daje żadnych negatywnych skutków ubocznych.
Ale ten flawonoid może wchodzić w reakcję z pewnymi lekami, np.
antybiotyki, leki rozrzedzające krew, immunosupresyjne i kortykosteroidy.
Oczywiście, jak zawsze, dla najlepszych rezultatów skonsultuj zaufanego
(doświadczonego) lekarza zanim zmienisz dietę albo suplementy.
– o – 0 – o –
Kwercetyna o 68% zmniejsza ryzyko zgonu z
powodu choroby wieńcowej
Quercetin dramatically reduces risk of death from
coronary heart disease by 68%
(NaturalHealth365) Wyciągi roślinne takie jak kwercetyna mają niektóre z
najlepszych właściwości leczniczych na świecie. Składniki nazywane flawonoidami
w pewnych warzywach i owocach mogą pomóc chronić przed uszkodzeniami
oksydacyjnymi i stresorami np. promieniowanie środowiskowe i inne toksyny.
Flawonoidy pomagają zwalczać choroby takie jak rak, cukrzyca, skutki uboczne
chemoterapii i sprawy sercowo-naczyniowe.
Jednym z najbardziej dostępnych i najmocniejszych flawonoidów jest
kwercetyna. Znajduje się w ciemnych lub jaskrawo kolorowych warzywach i
owocach, zielono liściastych i innych zdrowych roślinach. Badacze wykryli, że
ten konkretny flawonoid zmniejsza ryzyko zgonu z powodu choroby
sercowo-naczyniowej aż o 68%.
Chroń życie: kwercetyna chroni przed choroba wieńcową
Kwercetynę wcześniej wiązano z korzyściami dla układu odpornościowego,
zwalczaniem szkód przez wolne rodniki, zmniejszaniem stanu zapalnego w
organizmie i hamowaniem procesu starzenia. Ten flawonoid skutecznie oczyszcza i
atakuje wolne rodniki, zmniejsza stres oksydacyjny i skutki toksyn. Pomaga
także zwalczać infekcje, alergie i reakcje auto-immunologiczne
organizmu.
Oczywiście, korzyści zdrowotne kwercetyny dla serca są także istotne. Jak
wspomniałem wcześniej, badanie około 800 mężczyzn w wieku 65-84 lat ujawniło,
że ci którzy przyjmowali największe ilości kwercetyny i innych flawonoidów
mieli o 68% mniejsze ryzyko choroby wieńcowej.
Kwercetyna pomaga naturalnie obniżać cholesterol, poprawiać ciśnienie krwi
i zmniejszać odkładanie się tłuszczu
Naukowcy uważają, że korzyści kwercetyny dla zdrowia serca są z powodu
skupionej synergii w kilku procesach. Pomaga zmniejszać cholesterol, w
przepływie krwi i ciśnieniu, i zmniejsza ilość niebezpiecznego tłuszczu
odkładającego się wokół wątroby i podbrzusza.
Jedno badanie kwercetyny wykryło, że pozornie zdrowi palacze papierosów
przyjmujący 100 mg kwercetyny dziennie mieli znaczną
poprawę w stężeniu cholesterolu. Ich cukier we krwi zmniejszył się
także – kolejny czynnik ryzyka choroby wieńcowej i ogólnie sercowo-naczyniowej.
Większe badanie niepalących odkryło 33% zwiększenie stężenia korzystnego
cholesterolu HDL, 27% zmniejszenie LDL, i 18% zmniejszenie całkowitego
cholesterolu.
Nawet małe ilości kwercetyny przynoszą zdrowie i korzyści przeciw starzeniu
Kwercetyna okazała się być pomocna w obniżaniu ciśnienia krwi i zwiększenia
stężenia zdrowego tlenku azotu w osoczu krwi. Zdolność kwercetyny blokowania
oksydacji LDL po-maga zmniejszyć zapalenie naczyń krwionośnych, co w przeciwnym
wypadku prowadzi do miażdżycy. Jedno badanie wykazało 28% zmniejszenie
oksydacji LDL już po 2 tygodniach przyjmowania kwercetyny [suplement] w dawce
30 mg dziennie.
Większe dawki kwercetyny (730 mg dziennie) okazały się korzystne w
obniżaniu ciśnienia krwi. Inne badania odkryły, że nawet mniejsze dawki
(100-200 mg dziennie) przynosiły korzyści w obniżaniu ciśnienia krwi.
Kwercetyna zmniejsza „lepkość” płytek krwi i przyczynia się do zdrowia ścianek
tętnic, rozluźniając je by był lepszy przepływ krwi i mniejsze ciśnienie.
Tłum. Ola Gordon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz