Cynk jest mikroelementem niezbędnym dla wielu
ważnych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Odgrywa kluczową rolę w
prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, hormonalnego, pokarmowego i
płciowego. To pierwiastek wchodzący w skład ponad 200 enzymów, biorących udział
w wielu reakcjach chemicznych i procesach metabolicznych organizmu. Ważny jest
dla gospodarki węglowodanów, produkcji testosteronu oraz czynności narządu
wzroku. Od cynku w dużej mierze zależy stan skóry, śluzówek, paznokci i włosów.
Cynk jest, więc niezbędny dla normalnego funkcjonowania całego organizmu.
O biologicznej roli cynku nauka dowiedziała się
w końcu XIX wieku, chociaż maść cynkową wykorzystywano już 5 000 lat temu. W
ostatnich latach publikowane badania naukowe pokazują jak ogromną rolę odgrywa
cynk w organizmie. Naukowcy stwierdzają, że: "cynk jest tak podstawowym
elementem ludzkiego zdrowia, że nawet najmniejszy jego niedobór jest
katastrofą". Jeśli cynku zaczyna brakować, nasz organizm „strajkuje”.
Niestety, niedobory cynku są bardzo powszechne. W wielu prowadzonych badaniach
stwierdza się utajone niedobory tego pierwiastka.
Badania wykazują, że dzieci w wieku od 3 do 5
lat mają niedobór cynku w 70-75%!
Konieczna jest suplementacja cynkiem. Bardzo
ważna jest jednak przyswajalność danego produktu. Najlepiej przyswajalny i tolerowany
przez organizm jest cynk w postaci organicznego związku - mleczanu cynku.
Wyjałowienie gleby, stosowanie nawozów
wytrącających cynk z roślin powodują brak cynku w żywności. Ponadto w
dzisiejszych czasach spożywanie bardzo dużych ilości węglowodanów, do metabolizmu,
których zużywany jest cynk, może doprowadzić do rozwoju całego szeregu
poważnych zaburzeń i chorób, takich jak:
- cukrzyca,
- zaburzenia
funkcji układu odpornościowego,
- częste
infekcje wirusowe, stany zapalne,
- zakażenia
grzybicze,
- alergie
pokarmowe,
- choroby
autoimmunologiczne (RZS, łuszczyca, gościec, choroba Crohna i inne),
- choroby
stawów,
- choroby
serca,
- zaburzenia
pracy mózgu, osłabienie pamięci, depresja,
- zaburzenie
rozwoju płciowego, bezpłodność,
- gruczolak
i rak prostaty,
- choroby
nowotworowe,
- zaburzenia
trawienia, owrzodzenie żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie
jelit,
- nie
gojące się rany,
- choroby
skóry, trądzik, atopowe zapalenie skóry,
- uczucie
stałego zmęczenia,
- utrata
apetytu, łaknienie na słodycze,
- zmniejszenie
wyczuwania i rozpoznawania zapachów i smaków,
- uzależnienie
alkoholowe,
- zaćma,
kurza ślepota,
- zaburzenia
słuchu,
- zaburzenia
wzrostu u dzieci.
Cynk jest niezbędny dla prawidłowego
funkcjonowania układu odpornościowego. Uczestniczy w produkcji limfocytów T,
syntezie immunoglobulin (przeciwciał), w wydzielaniu hormonu tymuliny przez
grasicę - główny organ układu odpornościowego u dzieci.
Według badań przyjmowanie, przez co najmniej
pięć miesięcy suplementów cynku zmniejsza częstotliwość przeziębień. Dzieci,
które przyjmowały cynk, rzadziej opuszczały zajęcia w szkole i rzadziej
przepisywano im antybiotyki w porównaniu do grupy biorącej placebo.
Suplementacja cynkiem pomaga również w szybszym powrocie do zdrowia po
przebytych chorobach takich jak grypa, przeziębienie, zapalenie gardła.
Niedobór cynku powoduje zaburzenia czynności
układu immunologicznego takie jak alergia i choroby autoimmunologiczne: RZS,
SM, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, choroba Crohna i inne. Badania
wykazują, że osoby, cierpiące na alergie pokarmowe i choroby autoimmunologiczne
mają obniżony poziom cynku w organizmie.
Niski poziom cynku ma duże znaczenie przy
rozwoju większości rodzajów raka. Cynk jest skutecznym antyoksydantem
chroniącym nasze komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, które
powodują uszkodzenia DNA, mutacje komórek i ich rozmnażanie, co prowadzi do
rozwoju choroby nowotworowej. Cynk ma duży wpływ na prawidłową proliferację
komórek, budowę DNA i RNA. Najnowsze badania wiążą niedobór cynku z rozwojem
raka piersi, jelita, jajników, prostaty, jąder, płuc, skóry i białaczką.
Cynk jest konieczny do utrzymania dobrego stanu
śródbłonka naczyń krwionośnych. Niski poziom cynku powoduje ubytki w
śródbłonku, co prowadzi do rozwoju blaszek miażdżycowych. Badania ujawniają, że
deficyty cynku zwiększają negatywne skutki diety wysoko tłuszczowej bogatej w
cholesterol na zdrowie układu krwionośnego. Natomiast prawidłowy poziom cynku
zmniejsza rozwój chorób serca.
Cynk odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu
gruczołów dokrewnych - przysadki mózgowej, nadnerczy, trzustki, gruczołów
płciowych i produkcji wszystkich rodzajów hormonów naszego organizmu.
Normalizuje czynności hormonów przysadki mózgowej, odpowiedzialnej za
prawidłowy wzrost, ciśnienie tętnicze krwi i regulację wydalania moczu.
Produkcja hormonu wzrostu zależy od poziomu cynku w organizmie. Na podstawie
badań przeprowadzonych wśród biednych egipskich chłopców charakteryzujących się
niskim wzrostem, naukowcy dowiedli, że zmiana sposobu żywienia i wzbogacenie
diety w cynk wpłynęły na stymulację ich wzrostu.
Dowiedziono także, iż ten cenny minerał
uczestniczy w produkcji insuliny w trzustce, w związku, z czym jest bardzo
pomocny w walce z cukrzycą. Poza tym, cynk jest niezbędny dla prawidłowego
działania insuliny, ponieważ aktywuje receptory insulinowe na błonach komórkowych,
do których podłącza się insulina, żeby glukoza mogła dostać się wewnątrz
komórki i zostać użyta, jako energia. Proces łączenia insuliny z komórką jest
nazywany "wrażliwością insulinową" i znaczy, że komórki są czułe na
nią. Jeśli komórka jest oporna na insulinę, glukoza zostanie w krwioobiegu,
utrzymując wysoki poziom cukru we krwi, co poprowadzi do komplikacji cukrzycy -
angiopatii, retinopatii i nefropatii oraz do magazynowania tłuszczu.
Zgodnie z badaniami opublikowanymi w 2009 w
magazynie Clinical Nutrition, cynk odgrywa kluczową rolę w funkcjach
hormonalnych tarczycy. Bez obecności cynku, tarczyca nie może przekształcić
nieaktywnego hormonu T4 w aktywny hormon T.
Co więcej, również podwzgórze potrzebuje cynku,
aby wytworzyć hormon używany do sygnalizowania przysadce mózgowej, by ta
aktywowała tarczycę. To wszystko oznacza, że u osoby z niskim poziomem cynku w
organizmie są bardziej narażone na wystąpienie niedoczynności tarczycy i
otyłości. Naukowcy odkryli również, że cynk jest ważny dla aktywności
receptorów hormonów tarczycy zlokalizowanych wewnątrz komórek ciała.
Cynk jest mikroelementem obecnym we wszystkich
komórkach i tkankach ludzkiego organizmu. Najwięcej cynku znajduje się w
jądrach, gruczole krokowym, a największe stężenie cynku spośród wszystkich
płynów ustrojowych stwierdza się w nasieniu, dla tego cynk jest nazywany
"elementem męskim". Cynk jest niezbędny do prawidłowej produkcji
testosteronu oraz rozwoju i czynności kanalików nasiennych. Suplementacja
preparatami cynku może istotnie wpłynąć na zwiększenie ilości plemników. Cynk
uczestniczy w produkcji gonadotropiny – hormonu odpowiedzialnego za prawidłowy
rozwój genitaliów (w szczególności u chłopców).
Niski poziom cynku u chłopaków powoduje
spowolnienie okresu dojrzewania płciowego, a u mężczyzn zaburza produkcję
testosteronu, zwiększając ryzyko rozwoju raka prostaty i bezpłodności. Niedobór
cynku jest również powiązany z niskim libido i potencją.
Niedawno opublikowane badanie przeprowadzone na
grupie 88 mężczyzn w wieku od 40 do 60 lat wykazało, że badani posiadający
testosteron w normie, mieli znacznie wyższy poziom cynku od osób z niskim
poziomem tego hormonu. Niski poziom cynku został bezpośrednio powiązany z
niskim poziomem testosteronu, co zwiększa ryzyko wystąpienia objawów męskiej
menopauzy.
Prawidłowy poziom cynku bezpośrednio wpływa na
kondycję, siłę i przyrost mięśni podczas treningów, ponieważ gra
pierwszoplanową rolę w produkcji hormonów anabolicznych: testosteronu, hormonu
wzrostu i insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1).
Tkanka prostaty wymaga ponad dziesięciokrotnie
więcej cynku, niż jakakolwiek inna tkanka w ciele, aby utrzymać swoją funkcje.
Prawidłowy poziom cynku w prostacie zapobiega stanowi zapalnemu, uszkodzeniu
komórek i rozwojowi raka. Istnieją dowody na to, że suplementacja cynkiem u
mężczyzn, chorych na łagodny przerost prostaty może zredukować zmiany oraz
zahamować procesy nowotworowe.
Badania pokazały, że podawanie wysokiej,
terapeutycznej dawki cynku szczurom z rakiem prostaty zatrzymało rozmnażanie się
komórek rakowych i pomogło w utrzymaniu wagi ciała. Zmniejszyły się również
markery, a poziom enzymów uległ poprawie. W grupie placebo odnotowano
przyspieszenie rozwoju komórek rakowych i utratę masy ciała.
Cynk wzmaga również produkcję żeńskich hormonów
płciowych, bierze udział w procesie wzrostu oocytu i jajeczka. Dla tego
niedobór cynku może powodować bezpłodność także u kobiet. Cynk jest bardzo
ważny również dla podziału komórek po zapłodnieniu i prawidłowego rozwoju płodu
(może między innymi zapobiegać wadom cewy nerwowej).
W centralnym układzie nerwowym ssaków obecne są
duże ilości jonów cynku. Cynk odkrywa ważną rolę w pracy mózgu, gdyż wpływa na
przekazywanie sygnałów nerwowych w niektórych jego obszarach - wykazali
naukowcy z Frankfurtu. Jest niezbędny w metabolizmie melatoniny i dopaminy.
Badanie przeprowadzone na szczurach wykazało efekty suplementowania
zapłodnionych samic cynkiem podczas ciąży i karmienia. Odkryto, że ich
potomkowie miały lepszą pamięć przestrzenną i ogólny wyższy rozwój zdolności
umysłowych. Duża dawka cynku dawała najlepsze wyniki. Badania na ludziach są
ograniczone, jednak dane o tym jak cynk wpływa na leczenie zaburzenia
nadpobudliwości ujawniają jego znaczenie. Badania wykazują, że dzieci z ADHD
mają niższy poziom cynku, niż dzieci zdrowe.
Najnowsze badanie zamieszczone na łamach Journal
of Affective Disorders ujawniło, że niedobory cynku wpływają na występowanie
depresji. Większy wpływ poziomu cynku na depresję zaobserwowano u kobiet niż u
mężczyzn. Kobiety biorące udział w tym badaniu, będąc na lekach
antydepresyjnych i z niskim poziomem cynku miały pięciokrotnie większe ryzyko
utrzymania się depresji. Podejrzewa się, że zależność pomiędzy płcią a niskim
poziomem cynku i depresją jest powiązana z tym jak cynk wpływa na produkcje
estrogenu. U kobiet, estrogen jest zaangażowany w produkcję serotoniny –
neurotransmitera odpowiadającego za poczucie szczęścia – a suplementacja
cynkiem może zwiększyć gęstość receptorów serotoniny w mózgu. Liczne badania
naukowe wykazały, że niedostateczna ilości cynku w organizmie, szczególnie u
osób po 50 roku życia, prowadzi do pogorszenia się wzroku i ma wpływ na rozwój
„kurzej ślepoty”. Cynk, przedłużając i wzmagając działanie witaminy A,
odpowiedzialnej za procesy widzenia, warunkuje prawidłową strukturę i funkcje
oka, zapobiegając tym samym zapaleniom spojówek i innym chorobom oczu.
Cynk posiada właściwości przyspieszające
leczenie i znacznie skraca czas gojenia ran. Stymuluje produkcję kolagenu,
regeneracje tkanek, przyspiesza odnowę naskórka. Lekarze przepisują go osobom,
które mają problem z częstym występowaniem stanów ropnych i zapalnych skóry,
podczas kuracji przeciw trądzikowych oraz w przypadku ran pooperacyjnych.
Ten cenny minerał pomaga zachować zdrowy i
atrakcyjny wygląd skóry, paznokci i włosów. Cynk nie bez powodu nazywany jest pierwiastkiem zdrowia i
urody. Łatwo zauważalnym objawem niedoboru cynku mogą być problemy z cerą lub
matowe, łamliwe, włosy i paznokcie. Niedobór cynku przyspiesza procesy
starzenia.
Na niedobory tego cennego pierwiastka narażeni
są w szczególności ludzie w wieku podeszłym, chorzy, rekonwalescenci, dzieci
oraz młodzież w okresie pokwitania, kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby
stosujące niskokaloryczną dietę, spożywające dużo słodyczy, wegetarianie.
Zmniejszone stężenie tego pierwiastka stwierdza się u osób z chorobami nerek,
wątroby, nadużywających alkohol oraz żyjących w nadmiernym stresie.
Działanie cynku
- wzmacnia odporność,
- normalizuje funkcję układu
immunologicznego, zapobiega i zmniejsza procesy autoimmunologiczne,
- działa przeciwalergicznie,
- normalizuje czynności przysadki
mózgowej, produkcję hormonu wzrostu,
- niezbędny dla produkcji
wszystkich hormonów w gruczołach dokrewnych,
- zapobiega rozwojowi miażdżycy,
- reguluje poziom cukru we krwi,
zwiększa "wrażliwość insulinową", zapobiega cukrzycy i jej
komplikacjom,
- reguluje funkcjonalność
gruczołu krokowego i jąder,
- wpływa na rozwój płciowy,
aktywność seksualną, produkcję spermy,
- zapobiega przerostowi i zmianom
nowotworowym prostaty,
- aktywuje funkcje mózgu,
- poprawia wzrok,
- ma wpływ na zmysł smaku,
poprawia apetyt,
- odpowiada za stan skóry,
śluzówek, paznokci, włosów, zapobiega łysieniu,
- ma wpływ na gojenie oparzeń i
ran.
Stosowanie
- zaburzenie odporności i
skłonność do częstych przeziębień szczególnie u dzieci i ludzi w podeszłym
wieku,
- alergie,
- choroby autoimmunologiczne,
- choroby układu trawiennego
(żołądka, wątroby, trzustki),
- cukrzyca i jej profilaktyka,
- miażdżyca, choroby serca,
- zapalenie i przerost prostaty,
- męska i żeńska bezpłodność,
- ciąża, okres karmienia piersią,
- w okresie szybkiego wzrastania
i dojrzewania u młodzieży,
- niski wzrost i opóźnienie
rozwoju płciowego dziecka,
- choroby układu nerwowego i
zaburzenia psychiczne (ADHD, depresja i inne),
- patologie skóry (trądzik,
łuszczyca, ropne wysypki, rany na języku i dziąsłach),
- złe gojenie się ran,
- zaburzenie ostrości widzenia
podczas zmroku, krótkowzroczność,
- chroniczne przemęczenie.
Przeciwwskazania
nie stwierdzono
Cynk dawkowanie. Normy dla spożycia
cynku
Średnie
zapotrzebowanie na cynk dla mężczyzn wynosi 9,4 mg/d, a dla kobiet 6,8 mg/d.
Niedobór cynku w organizmie: objawy
Brak apetytu, suchość w ustach, choroby skóry i zmniejszenie libido – tak
mogą objawiać się niedobory cynku. O braku tego pierwiastka świadczą również
podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne, utrata smaku i węchu, pogorszenie
pamięci, uczucie znużenia oraz zmniejszenie tolerancji na alkohol. Uważa się,
że niedobór cynku może być ważnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju
choroby Alzheimera.
Najbogatsze źródła cynku
Spośród wszystkich produktów największą zawartością cynku odznaczają się
małże oraz ostrygi wędzone i surowe. Ponadto cynk zawierają m.in. (w 100 g):
·
wątroba cielęca - 8,40 mg
·
pestki dyni - 7,50 mg
·
wątroba wieprzowa – 4,5 mg
·
ser ementaler tłusty - 4,05 mg
·
pieczeń wołowa – 3,76 mg
·
fasola biała, nasiona suche – 3,77 mg
·
kasza gryczana - 3,50 mg
·
migdały – 3,19 mg
·
czekolada gorzka - 2,43 mg
·
groszek zielony – 1,4 mg
Warto wiedzieć, że cynk, podobnie jak żelazo, jest lepiej przyswajany z
produktów zwierzęcych niż z roślinnych.
Piśmiennictwo
Shankar AH, Prasad AS. Zinc and immune function: the
biological basis of altered resistance to infection. Am J Clin Nutr. 1998
Aug;68(2 Suppl):447S-463S. Accessed October 17th 2013.
Wong, C., Ho, E. Zinc and its Role in Age-Related
Inflammation and Immune Dysfunction. Molecular Nutrition and Food Research.
2012. 56, 77-87.
Kaltenberg J, Plum LM, Ober-Blöbaum JL, Hönscheid A,
Rink L, Haase H. Zinc signals promote IL-2-dependent proliferation of T cells.
Eur J Immunol. 2010 May;40(5):1496-503.
Wolfgang Maret, Harold H. Sandstead. Zinc requirements
and the risks and benefits of zinc supplementation. Journal of Trace Elements
in Medicine and Biology. Volume 20, Issue 1, 10 May 2006, Pages 3–18. Accessed
October 17th 2013.
Ortega, R., Rodriguez, E., et al. Poor Zinc Status is
Associated with Increased Risk of Insulin Resistance in Spanish Children.
British Journal of Nutrition. 2012. 107, 398-404.
Banudevi, S., Elumalai, P., et al. Chemopreventive
Effects of Zinc on Prostate Carcinogenesis Induced by N-Methyl-N-Nitrosourea
and Testosterone in Adult Male Spargue-Dawley Rats. Journal of Cancer Research
and Clinical Oncology. 2011. 137(4), 677-86.
Gumulec, J., Masarik, M., et al. Molecular Mechanisms
of Zinc in Prostate Cancer. Klinical Onkology. 2011. 24(4), 249-255.
Maxwell C, Volpe SL, Ann Nutr Metab. Effect of Zinc
Supplementation on Thyroid Hormone Function. A Case Study of Two College Females, 2007; 51(2):
188-194.
Chang, C., Choi, J., Kim, H., Park, S. Correlation
Between Serum Testosterone Level and Concentrations of Copper and Zinc in Hair
Tissue. Biological Trace Element Research. 14 June 2011. Published Ahead of
Print.
Neek, L., Gaeini, A., Choobineh, S. Effect of Zinc and
Selenium Supplementation on Serum Testosterone and Plasma Lactate in Cyclist
After an Exhaustive Exercise Bout. Biological Trace Element Research. 9 July
2011. Published Ahead of Print.
Tian, X., Diaz, F. Zinc Depletion Causes Multiple
Defects in Ovarian Function During the Periovulatory Period in Mice.
Endocrinology. 2012. 153(2), 873-886.
Piechal, A, Blecharz-Klin, K., et al. Maternal Zinc
Supplementation Improves Spatial Memory in Rat Pups.Biological Trace elements
Research. January 2012. Published Ahead of Print.
Shinjini, B., Taneja, S. Zinc and Cognitive
Development. British Journal of Nutrition. 2001. 85(Suppl 2), 139-145.
Maylor, E., Simpson, E., et al. Effects of Zinc
Supplementation on Cognitive Function in Healthy Middle-Aged and Older Adults:
the ZENITH Study. British Journal of Nutrition. 2006. 96, 752-760.
Maseregian, N., Hall, S., et al. Low Dietary or
Supplemental Zinc is Associated with Depression Symptoms Among Women, But not
Men, in a Population-Based Epidemiological Survey. Journal of Affective Disorders. October 2011.
Published Ahead of Print.
Dodig-Cukovic, K., Dovhang, J., et al. The Role of
Zinc in the Treatment of Hyperactivity Disorder in Children.Acta Medica
Croatica. 2009. 63(4), 307313.
Bilici, M., Yildrim, F., et al. Double-Blind,
Placebo-Controlled Study of Zinc Sulfate in the Treatment of Attention Deficit
Hyperactivity Disorder. Progress in Neuropsychopharmacology and Biological
Psychiatry. 2004. 28(1), 181-190.
Yary, T., Aazami, S. Dietary Intake of Zinc was
Inversely Associated with Depression. Biological Trace Element Research.
September 2011. Published Ahead of Print.
Agren MS. Studies on zinc in wound healing. Acta Derm
Venereol Suppl (Stockh). 1990;154:1-36.
Accessed October 17th 2013.
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I.,
Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności.
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
http://rasmed.pl/biocynk-podstawa-odzywiania/
INFORMACJE
ZAMIESZCZONE NA TEJ STRONIE INTERNETOWEJ SŁUŻĄ JEDYNIE DO CELÓW INFORMACYJNYCH.
W PRZYPADKU KONKRETNYCH SCHORZEŃ SKONSULTUJ SIĘ Z LEKARZEM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz