Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka
Orzechy to nie tylko
smaczna przekąska znana ludziom od wieków, ale przede wszystkim nieocenione
źródło cennych substancji, które pozwalają zachować zdrowie i witalność.
Istnieje wiele gatunków orzechów, które powinny być spożywane w codziennej
diecie. Wymienić tutaj można chociażby znane wszystkim orzechy, (ale
nieprażone!) włoskie, laskowe, arachidowe (ziemne), migdały, nerkowce,
pistacje, a także mniej znane: makadamia, pekan czy orzechy brazylijskie
(najbogatsze w selen). Prażenie, jako proces obróbki termicznej utlenia
dobroczynne tłuszcze i dostarcza AGE (ang.advanced glycation end products).
Związki te niszczą całą tkankę łączną obecną w naszym ciele, co objawia się
stwardnieniem tętnic (miażdżyca), mętnieniem soczewek oczu, uszkodzeniem
połączeń nerwowych (demencja) i uszkodzeniem chrząstek stawowych. Poza tym na
glikację bardzo wrażliwe są małe cząsteczki LDL, które są bardziej toksyczne i
w większym stopniu przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.
Każdy z tych orzechów
cechuje się charakterystycznym składem wpływającym na konkretne schorzenia.
Wszystkie gatunki są jednak w mniejszym lub większym stopniu bogate w: białka,
mononienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), wielonienasycone kwasy tłuszczowe
(PUFA), witaminy z grupy B (B6, niacyna, kwas foliowy), witaminę E,
błonnik, mikroelementy (miedź, magnez, potas,cynk, selen),
antyoksydanty (np. resweratrol), kwas elaginowy i różne flawonoidy,
fitoestrogeny, argininę (1, 2). Zawartość wybranych składników na 100 g różnych
typów orzechów przedstawiono w tabeli 1.
Tabela 1. Wartość odżywcza na 100 g wybranych orzechów (na podstawie
3, modyfikacja własna).
|
Energia
(kcal) |
CHO
(g) |
MUFA
(g) |
PUFA
(g) |
SFA
(g) |
Niacyna
(mg) |
Kwas foliowy
(μg) |
α-toc
(mg) |
Mg
(mg) |
Zn
(mg) |
Migdały
|
579
|
21,55
|
31,55
|
12,33
|
3,8
|
3,62
|
44
|
25,63
|
270
|
3,12
|
Orzechy
brazylijskie
|
659
|
11,74
|
23,88
|
24,39
|
16,13
|
0,3
|
22
|
5,65
|
3,76
|
4,06
|
Orzechy
laskowe
|
628
|
16,7
|
45,65
|
7,92
|
4,46
|
1,8
|
113
|
15,03
|
163
|
2,45
|
Pistacje
|
562
|
27,51
|
23,82
|
13,74
|
5,56
|
1,3
|
51
|
2,3
|
121
|
2,2
|
Orzechy
włoskie
|
654
|
13,71
|
8,93
|
47,17
|
6,13
|
1,13
|
98
|
0,7
|
158
|
3,09
|
CHO – węglowodany, MUFA – jednonienasycone kwasy tłuszczowe, PUFA –
wielonienasycone kwasy tłuszczowe, SFA – nasycone kwasy tłuszczowe, α-toc –
alfa-tokoferol (witamina E), Mg – magnez, Zn – cynk
Działanie orzechów na
zdrowie człowieka jest wielokierunkowe. Wpływają one na prawidłową pracę mózgu
i funkcje seksualne, jak również pomagają w leczeniu wielu schorzeń
metabolicznych. Niewątpliwie duża zawartość orzechów w codziennym pożywieniu
jest korzystna, jednakże wzrasta ilość osób, które z powodu alergii nie mogą
ich jeść. Stało się to przyczyną poszukiwania przez badaczy sposobów na
zmniejszenie tej niepomyślnej tendencji. Wśród wielu cukrzyków czy pacjentów
otyłych panuje przekonanie, że muszą oni unikać orzechów ze względu na wysoką
kaloryczność. Jednak liczne badania pokazują, że pacjenci ci mogą odnieść
wymierne korzyści ze spożywania orzechów.
PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA?
Choroby układu
krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci w krajach rozwiniętych. Na rozwój
tych schorzeń niewątpliwy wpływ mają: poziom cholesterolu i trójglicerydów we
krwi, a także stres oksydacyjny, miejscowy stan zapalny (4) oraz uszkodzenia
endotelium (5, 6).
Naukowcom udało się
udowodnić, że szczególnie regularne spożywanie orzechów wpływa na każdy z
wymienionych wcześniej czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.
Obniżają one poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz
trójglicerydów. Efekt ten jest zależny od ilości zjedzonych orzechów, które
optymalnie powinny stanowić 20% dziennie spożywanych kalorii. Co więcej,
największą poprawę profilu lipidowego zaobserwowano u pacjentów z BMI mniejszym
niż 25 kg/m2 oraz z poziomem LDL większym niż 160 mg/dl (7, 8). Uważa się, że
zawarte w orzechach fitosterole częściowo hamują wchłanianie cholesterolu
pochodzącego z innych produktów spożywczych oraz endogennego cholesterolu
krążącego z żółcią w świetle jelit, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu
we krwi (9). Istnieją teorie tłumaczące ten mechanizm, które zakładają
wytrącanie się precypitatów cholesterolu lub zwiększone wydalenie go z kałem,
przez co jest on wchłaniany w mniejszych ilościach (10). Ponadto udowodniono,
że zawarte w orzechach antyoksydanty zmniejszają obecność utlenionych form LDL
oraz uszkodzeń DNA zależnych od stresu oksydacyjnego. Inne badania pokazały, że
dieta bogata w orzechy znacząco zmniejsza w surowicy poziom markerów stanu
zapalnego, takich jak: białka adhezyjne (ICAM-1, VCAM-1), interleukina 6 (11),
CRP oraz selektyna E (12). Szczególną rolę w tym zakresie przypisuje się
orzechom włoskim i pekan, a właściwie zawartemu w nich kwasowi
alfa-linolenowemu (ALA), który jest zaliczany do kwasów n-3 (omega-3).
Szczegółowe badania wykazały działanie tego kwasu na poziomie molekularnym, a
mianowicie zaobserwowano zmniejszoną ekspresję mRNA specyficznego dla
interleukiny 6 w komórkach jednojądrzastych krwi obwodowej (13) oraz
zmniejszoną ekspresję na monocytach ligandów związanych ze stanem zapalnym
(14). Ten sam kwas alfa-linolenowy przy pomocy polifenoli, witaminy E oraz
argininy poprawia reaktywność oraz elastyczność śródbłonka uszkodzonego przez
pożywienie bogate w kwasy nasycone. Wszystkie te czynniki
wpływają na poprawę krążenia krwi w naczyniach obwodowych, zmniejszając
wartości ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Dodatkowo zawarte w orzechach
magnez, potas i miedź związane są z zapobieganiem arytmiom komorowym (15). Co
więcej, orzechy pomagają nie tylko w prewencji pierwotnej, ale także wtórnej
chorób układu krążenia. Udowodniono, że bogata w kwas ALA dieta
śródziemnomorska zmniejsza o 50-70% ryzyko powtórnego incydentu
sercowo-naczyniowego w obserwacji 4-letniej (16).
ORZECHY W WALCE Z CUKRZYCĄ
Kolejną liczną grupę
osób mogących skorzystać z dobrodziejstw orzechów stanowią pacjenci z cukrzycą
typu II, która także jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.
Ważną rolę u tych chorych pełni nie tylko hiperglikemia, ale także dyslipidemia
aterogenna (charakteryzująca się zwiększonym stężeniem trójglicerydów i
zmniejszonym stężeniem cholesterolu HDL oraz obecnością nieprawidłowych
cząsteczek LDL), której nie da się kontrolować utrzymywaniem prawidłowego
poziomu glikemii.
Grupa naukowców z
Teheranu postanowiła sprawdzić wpływ spożywania orzechów laskowych na profil
lipidowy oraz stężenie glukozy we krwi 50 pacjentów z cukrzycą typu II.
Ochotnicy przez 8 tygodni, oprócz przyjmowanych już wcześniej leków
hipoglikemizujących, spożywali orzechy laskowe, które zastępowały 10% ich
dziennego zapotrzebowania na kalorie. Zaobserwowano zwiększony poziom witaminy
E oraz MUFA u pacjentów z grupy badanej. Pomogło to zachować poziom HDL w
zakresie prawidłowych wartości, natomiast nie wpłynęło znacząco na stężenie
cholesterolu całkowitego, LDL czy trójglicerydów, które przed rozpoczęciem
badania także były na niskim poziomie. W ten sposób udowodniono, że u osób z
cukrzycą typu II, tak samo jak u osób z normoglikemią, największą poprawę
profilu lipidowego po spożyciu orzechów obserwuje się, gdy stężenie LDL
przekracza 160 mg/dl (17). Tym samym zaprzeczono popularnemu mitowi o
szkodliwości spożywania orzechów („tłuszcz”) w cukrzycy.
KRWISTY STEK CZY ORZECHY? JAK ZMNIEJSZAĆ RYZYKO UDARU
MÓZGU
Otyłość, cukrzyca oraz
zaburzenia gospodarki lipidowej są znanymi czynnikami ryzyka wystąpienia udaru
mózgu (18). Wszystkie te nieprawidłowości poddają się modyfikacji, co
postanowili udowodnić amerykańscy uczeni. Ich celem było sprawdzenie, czy zmiana sposobu żywienia
zmniejsza częstość występowania udaru mózgu (19). Badanie pokazało, że
spożywanie białka ze źródeł innych niż czerwone mięso (drób, ryby, a
szczególnie orzechy) powoduje zmniejszenie częstości udarów mózgu. Co ciekawe,
zależność ta występuje jedynie u kobiet, natomiast nie udaje się jej
zaobserwować u mężczyzn. Różnicę między kobietami a mężczyznami wytłumaczono
większą świadomością kobiet dotyczącą prawidłowego żywienia, zalet wysiłku
fizycznego, konsekwencji częstego spożywania alkoholu oraz palenia papierosów,
które są dodatkowymi czynnikami ryzyka wystąpienia udaru (20, 21).
JUŻ POJEDYNCZA DAWKA PRZYNOSI EFEKT
Korzystny wpływ
zawartości orzechów w codziennej diecie został wykazany w wielu badaniach.
Ciekawe są wyniki eksperymentu przeprowadzonego przez grupę naukowców z
Brazylii. Sprawdzano, czy już pojedyncze przyjęcie dużej dawki orzechów
brazylijskich stabilizuje profil lipidowy. W badaniu brało udział 10 zdrowych
ochotników, którzy przechodzili cztery okresy badania. Najpierw nie jedli
orzechów, potem przyjmowali kolejno 5, 20 i na końcu 50 g orzechów. Na każdym
etapie wielokrotnie sprawdzano profil lipidowy (ostatnie badanie krwi w 30.
dniu danego etapu). Na podstawie tych badań okazało się, że przyjęcie już
jednej dużej dawki orzechów brazylijskich znacząco wpływa na poprawę profilu
lipidowego. Obniżenie poziomu LDL było znaczące już po 9 godzinach, a
podwyższenie HDL po 6 godzinach od przyjęcia 20 lub 50 g orzechów. Efekt ten
utrzymywał się do 30. (ostatniego) dnia badania. Co ciekawe, wykazano, że przy przyjęciu
20 g orzechów owe zmiany były bardziej wyraźne niż przy 50 g, co wskazuje, że
spożycie takiej ilości (około 4 orzechów) wydaje się być wystarczające do
poprawy profilu lipidowego. Zmniejszyły się wskaźniki: trójglicerydy/HDL i
LDL/HDL, ale w ramach czasowych badania nie wykazano znaczących zmian w
stężeniu cholesterolu całkowitego czy trójglicerydów. Takie wyniki budzą
pytania: czy lepiej spożywać dużą dawkę orzechów co jakiś czas, czy lepiej
zawierać je w mniejszych ilościach w codziennej diecie – aby to ustalić,
potrzeba kolejnych wnikliwych badań (22).
MIGDAŁY A ZBĘDNE KILOGRAMY
Otyłość to
niewątpliwie problem w dzisiejszym świecie. Tradycyjne diety odchudzające
często opierają się na ograniczeniu podaży tłuszczów, w tym orzechów, a to
właśnie one zawierają wiele wartościowych składników i powinny stanowić stałą
część codziennego jadłospisu. Przeprowadzone przez naukowców z Iranu badanie
miało na celu poznanie wpływu ubogokalorycznej diety bogatej w migdały oraz
ubogokalorycznej diety bez orzechów na masę ciała. Rezultatem był znaczny
spadek wagi w grupie osób spożywających migdały w porównaniu z osobami, które
ich nie konsumowały. Dodatkowo spożywanie dużej ilości orzechów przyczyniło się
do redukcji cholesterolu całkowitego i trójglicerydów (23).
Istnieje kilka teorii
tłumaczących taki efekt diety bogatej w migdały. Po pierwsze, spożywanie
migdałów powoduje uczucie sytości. Po drugie, wysoka zawartość nienasyconych
kwasów tłuszczowych wpływa na termogenezę, co zwiększa zużycie energii przez
organizm (23). Także w Iranie przeprowadzono badanie na grupie pacjentów z
rozpoznanym zespołem metabolicznym, który jest grupą nieprawidłowości w
zakresie obwodu talii, stężenia HDL, trójglicerydów i glukozy oraz ciśnienia
tętniczego. Badanie objęło 68 ochotników obu płci, którzy przez 6 miesięcy
spożywali pistacje w ilości odpowiadającej 20% całkowitego dziennego
zapotrzebowania na kalorie. W porównaniu z grupą kontrolną uzyskano
statystycznie znaczącą poprawę, czyli zmniejszenie obwodu talii, grubości podskórnej
tkanki tłuszczowej na brzuchu, poziomu cholesterolu całkowitego, LDL, wolnych
kwasów tłuszczowych, glikemii na czczo, CRP oraz TNF-α. Zaobserwowano wzrost
poziomu adiponektyny, co prawdopodobnie mogło wpłynąć na zwiększenie
wrażliwości tkanek obwodowych na insulinę. Jest to pierwsze badanie, które
wykazało tak wielokierunkowy wpływ pistacji na organizm człowieka, nie tylko w
obrębie wyników badań biochemicznych, ale także bezpośrednich zmian w wyglądzie
pacjentów (24).
Niestety otyłość jest
coraz częstsza nie tylko u dorosłych, ale także wśród nastolatków, a nawetdzieci. Powoduje to rozwój
insulinooporności i zaburzenia lipidowe, co już w tak młodym wieku zwiększa
ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i śmiertelności w coraz młodszej
populacji. Nadmierna akumulacja tkanki tłuszczowej powoduje rozwój miejscowych
stanów zapalnych (nagromadzenie TNF-α, IL-6) oraz nasilenie stresu
oksydacyjnego, nawet przy nieobecności dyslipidemii, co sprawia, że otyłość
jest niezależnym czynnikiem rozwoju mikroangiopatii (25). Wniosek ten skłonił
brazylijskich naukowców do przeprowadzenia badania wśród nastolatków w celu
oceny mikrokrążenia w obrębie skóry, zdolności antyoksydacyjnych surowicy oraz
obecności metabolicznych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Badanie
objęło 17 nastolatków, charakteryzujących się wartościami BMI większymi od
właściwych dla 95. percentyla dla danego wieku. Grupa badana przez 16 tygodni
spożywała 15-25 g orzechów brazylijskich, co stanowiło 10% dziennego
zapotrzebowania energii. Zaobserwowano znaczący spadek poziomu cholesterolu
całkowitego, LDL, utlenionych form LDL oraz poprawę mikrokrążenia w obrębie
skóry. Mimo pozytywnego rezultatu uważa się, że podstawą postępowania u otyłych
nastolatków powinna być zmiana stylu życia obejmująca dietę oraz aktywność
fizyczną (26).
WZMOCNIJ SWOJĄ ODPORNOŚĆ
Brazylijskie orzechy,
oprócz wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, znane są z tego,
że spośród wszystkich pokarmów to właśnie one stanowią najbogatsze źródło
selenu. Selen to mikroelement niezbędny dla zachowania zdrowia człowieka. Jego
aktywność wiąże się z tym, że wchodzi w skład wielu enzymów, takich jak
peroksydaza glutationu (która jest ważnym antyoksydantem) czy dejodynaza
(potrzebna do zapewnienia odpowiedniego stężenia trójjodotyroniny). Niedobory
selenu mogą skutkować między innymi osłabionym funkcjonowaniem układu
immunologicznego, a także męską niepłodnością, wzrostem ryzyka nowotworzenia
oraz ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (27, 28). Według doniesień suplementacja
selenu wpływa na układ immunologiczny, zwiększając proliferację LiT (Limfocytów
T) w odpowiedzi na mitogeny, zwiększając ekspresję receptora IL-2 i poprawiając
efekt cytotoksyczności zależnej od LiT (29, 30). Brazylijscy naukowcy
postanowili sprawdzić, jaki wpływ na parametry procesu zapalnego ma spożycie
pojedynczej, tj. określonej w konkretnej ilości gramów, dawki orzechów
brazylijskich. Badanie wykazało, że pojedyncze spożycie orzechów brazylijskich,
głównie w ilościach 20 i 50 g, już po 24 godzinach znacząco obniżyło stężenia
IL-1, IL-6, TNF-α, INF-γ i efekt ów utrzymywał się długoterminowo, obecny był
także w 30. dniu badania. Jednocześnie w badaniach wykazano, że
przyjęcie dużej pojedynczej dawki orzechów, a wraz z nimi selenu, nie
skutkowało nefrotoksycznością czy hepatotoksycznością, gdyż nie miało wpływu na
parametry funkcji wątroby czy nerek. Autorzy zwrócili też uwagę na zawartość w
orzechach polifenoli, które również mogły się przyczynić do obniżenia reakcji
zapalnej (31).
OCHRONA DLA MÓZGU
Kolejnym ważnym
zagadnieniem są prawdopodobne właściwości przeciwdrgawkowe i neuroprotekcyjne
orzechów. Naukowcy z Iranu postanowili przeprowadzić badanie na szczurach
oceniające skuteczność suplementacji orzechów w prewencji eksperymentalnej
epilepsji. Grupę kontrolną tworzyły osobniki karmione zwykłym jedzeniem i
traktowane wstrzyknięciami podskórnymi PZT (pentylenetetrazol – związek
drgawkotwórczy). W grupie badanej natomiast stosowano dietę opartą na orzechach
i również dokonywano wstrzyknięcia PZT. Następnie oceniano ilość potrzebnego
PZT do wywołania pierwszych drgawek, a także do wywołania skurczu
toniczno-klonicznego. Wykonano też badania mikroskopowe (w mikroskopie
świetlnym i elektronowym) tkanki mózgowej, by ocenić jej uszkodzenia. Okazało
się, że w grupie szczurów otrzymujących pożywienie z orzechami, potrzebne było
więcej PZT do osiągnięcia progu drgawkowego, zmalała śmiertelność powodowana
iniekcjami PZT oraz obserwowano mniejsze uszkodzenia neuronalne indukowane PZT
(32). Za istotny czynnik w wywoływaniu napadów padaczkowych uważa się tlenek
azotu. Orzechy włoskie poprzez zmniejszenie ekspresji iNOS (indukowana
syntetaza tlenku azotu) stymulowanej bakteryjnym lipopolisacharydem ograniczają
produkcję tlenku azotu oraz czynników zapalnych, np. TNF-α (33, 34). W innych
badaniach przeprowadzonych na szczurach wykazano, że długotrwałe spożywanie
orzechów opóźniało związane ze starzeniem zaburzenie procesów poznawczych.
Dochodziło do wzrostu aktywacji białek zaangażowanych w te procesy, zmiatania
wolnych rodników i aktywacji szlaków ochronnych (35). Orzechy mogą okazać się
obiecującym orężem w walce z neurodegeneracją związaną z wiekiem oraz z
akumulacją toksycznych, poli-ubikwitynowanych białek. Na modelu szczurzym
wykazano znaczący wpływ spożywania orzechów w utrzymywaniu białkowej homeostazy
w mózgu poprzez wydajniejsze usuwanie wewnątrzkomórkowych szkodliwych złogów.
Skutkowało to poprawą funkcji poznawczych i motorycznych większości szczurów
(36).
JAK POZBYĆ SIĘ STRESU?
Naukowcy z Austrii
podjęli się ciekawego eksperymentu na świnkach morskich. Badali efekt diety
bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe w wywołanym społecznie stresie u świnek
morskich. Wykładnikami stresu w owym badaniu był poziom kortyzolu oraz
zachowanie świnek (przemieszczanie się, zachowanie agonistyczne, seksualne,
socjopozytywne) w obliczu narażenia na konkurencję z innymi świnkami
znajdującymi się w otoczeniu.
80 zwierząt podzielono
na 4 grupy: kontrolną, przyjmującą orzechy arachidowe (bogate w MUFA n-9),
orzechy włoskie (bogate w PUFA n-6) lub nasiona chia (bogate w PUFA n-3).
Podczas eksperymentu świnki najpierw trzymano w izolowanych klatkach przez 20
dni, a potem poddano stresowi, którym była 3-dniowa konfrontacja socjalna z
innymi świnkami morskimi na kwadratowej powierzchni bez osłony. Eksperyment
wykazał, że w każdej grupie wzrosło wydzielanie kortyzolu, ale w grupie z
orzechami włoskimi i nasionami chia w mniejszym stopniu. Niższe stężenie
kortyzolu przeciwdziałało unieruchomieniu związanemu ze stresem, zachowana była
więc dłuższa aktywność ruchowa (głównie w grupie z suplementacją orzechów
włoskich). Podsumowując, doświadczenie to wykazało, że spożywanie PUFA może
wpływać na wygaszanie fizjologicznych i behawioralnych odpowiedzi na stres w
środowisku socjalnym. Nie wykazano takiego efektu u świnek spożywających
orzechy arachidowe. Podczas badania nie zauważono istotnej zmiany w innych niż
aktywność ruchowa zachowaniach świnek (37). Jednak literatura naukowa podaje
przykłady, w których udowodniono, że kwasy n-3 wpływają na obniżenie częstości
zachowań agresywnych u ludzi (38), a także modulują procesy niepokoju czy
depresji (39).
ORZECHY SPRZYMIERZEŃCEM MĘŻCZYZN
Spożywanie orzechów ma
również udowodniony, korzystny wpływ na jakość męskiego nasienia. Duża
zawartość selenu chroni plemniki przed stresem oksydacyjnym i wpływa na jakość
spermy (40). Nie bez znaczenia pozostaje również dostarczany z orzechami kwas
foliowy, gdyż wykazano związek między jego niskim poziomem a aneuploidią
(budową) plemników. Podobny pozytywny wpływ mają witaminy C, E oraz cynk
zawarte w orzechach (41). Cynk jest niezbędny w wielu procesach związanych z
seksualnością mężczyzn, od metabolizmu testosteronu przez spermiogenezę po
zachowanie żywotności plemników. Mikroelement ten jest obecny w dużych
ilościach w nasieniu i odpowiada za ruchliwość plemników. Ten mechanizm
umożliwia wzrost aktywności plemników dopiero, gdy znajdą się w drogach rodnych
kobiety, gdzie stężenie cynku jest niskie. Dzięki temu może dojść do
zapłodnienia (42). Warto wiedzieć, że cynk jest potrzebny także kobietom,
ponieważ wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Ma pozytywne
znaczenie w regulacji cyklu miesiączkowego i popędu seksualnego (43). Biorąc
pod uwagę wymienione wyżej przesłanki, amerykańscy badacze przeprowadzili badanie,
mające potwierdzić hipotezę, że dodanie do pożywienia 75 g orzeszków dziennie
wpływa korzystnie na jakość spermy. Na koniec badania oceniono, jakość nasienia
(liczebność plemników, ich żywotność, ruchliwość, morfologię). Przez 12 tygodni
59 mężczyzn jadło 75 g orzechów dziennie, a 58 stosowało dotychczasowy sposób
żywienia, unikając ich. Wyniki badania wykazały, że znacznej poprawie uległa
żywotność, ruchliwość i morfologia plemników w stosunku do grupy kontrolnej.
Zmniejszyła się również ilość plemników aneuploidalnych (44).
ZASKAKUJĄCY SPOSÓB WALKI Z ALERGIĄ NA ORZECHY ZIEMNE
Alergia na orzechy
ziemne staje się poważnym problemem. Ich śladowe ilości znajdują się w szeregu
produktów spożywczych, na przykład w czekoladach, batonach, lodach czy płatkach
śniadaniowych. Nawet tak niewielka zawartość alergenów stanowi poważne
zagrożenie dla alergików, którzy muszą zachować czujność przy wyborze
składników codziennego żywienia. Obserwuje się tendencje wzrostowe alergii na
orzeszki ziemne wśród dzieci. W zależności od źródeł częstość występowania tej
alergii szacuje się na 1,4-3,0% (45, 46). Jest ona jedną z przyczyn groźnej dla
życia anafilaksji. W lutym 2015 roku została opublikowana praca du Toit i wsp.
ukazująca, że wczesne wprowadzanie orzechów arachidowych do jadłospisu dziecka
przeciwdziała powstawaniu na nie alergii (47). W badaniu LEAP (Learning Early
about Peanut Allergy) uczestniczyły niemowlęta (od 4. do 11. miesiąca życia),
które wykazywały objawy alergii pokarmowej (np. na białko jaja kurzego) pod postacią
wyprysku. Badania były kontynuowane do 60. miesiąca życia dzieci. Na początku
wykonano test skórny, na podstawie, którego podzielono niemowlęta na dwie grupy
w zależności od wyjściowo istniejącego (odczyn skórny od 1 do 4 mm) lub
nieistniejącego łagodnego uczulenia na orzechy. Później każdą z tych grup
podzielono losowo na podgrupę spożywającą orzechy (co najmniej 6 g tygodniowo)
i podgrupę, która miała ich unikać w diecie. Wyniki okazują się niewiarygodne:
pośród dzieci wyjściowo lekko uczulonych, częstość alergii u jedzących orzechy
wyniosła 10,6%, natomiast w grupie ich unikającej 35,3%. Podobną tendencję
można było zauważyć w grupie bez wyjściowego uczulenia, odpowiednio 1,9 i
13,7%. Podsumowując, dzieci które jadły orzechy, rozwinęły alergię w 3,2%, a
niejedzące ich – w 17,2% (47). Walka z alergią na orzechy poprzez ich wczesne
wprowadzenie do żywienia? Wydaje się, że u dzieci z objawami lekkiej alergii
przynosi to wymierne korzyści. Problem wymaga dalszych badań, dzięki którym uda
się jasno określić, przez jak długi czas, od kiedy i w jakich ilościach orzechy
powinny być obecne w diecie.
MOŻLIWE DZIAŁANIA UBOCZNE ORZECHÓW
1. Olej arachidowy,
czyli z orzeszków ziemnych, podobnie jak inne oleje jedno- lub wielonienasycone
może przyczynić się do powstania miażdżycy naczyń, co potwierdzono w badaniach
na małpach i innych zwierzętach laboratoryjnych. Nie jest zalecany przez
kardiologów, nawet jeśli powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
2. Orzeszki ziemne,
podobnie jak produkowane z nich masło orzechowe, są często zanieczyszczone
działającymi rakotwórczo aflatoksynami z pleśni. W krajach Trzeciego Świata
aflatoksyny są częstą przyczyną raka wątroby. Przepisy sanitarne regulują ich
zawartość w żywności, jednak wielu ekspertów uważa te normy za zbyt wysokie
(48, 49).
PODSUMOWANIE
Orzechy to nieocenione
źródło zdrowia, a ich doskonałe właściwości wynikają z bogactwa składników
takich jak: mononienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), wielonienasycone kwasy
tłuszczowe (PUFA), witaminy z grupy B, witamina E, błonnik, mikroelementy,
antyoksydanty. Dzięki temu odgrywają rolę w prewencji pierwotnej oraz
wspomagają zachowawcze leczenie schorzeń takich jak: udary mózgu, cukrzyca,
miażdżyca, dyslipidemia, otyłość. Pomagają na dłużej zachować prawidłowe
funkcje poznawcze, przyczyniają się do zmniejszania poziomu stresu oraz
zachowania płodności mężczyzn. Co więcej, charakteryzują się niezaprzeczalnymi
walorami smakowymi, a szeroki ich wybór umożliwia dopasowanie konkretnego typu
orzechów do własnych potrzeb i preferencji kulinarnych. Orzechy więc
zaprzeczają popularnemu stwierdzeniu, że smaczna przekąska nie może być zdrowa.
Orzechy włoskie były „królewskimi orzechami” starożytnego Rzymu – uważano, że
przynoszą szczęście i zdrowie.
Borgis - Medycyna Rodzinna 3/2015, s. 124-130
Zygmunt Zdrojewicz1, Ewa Starostecka2, Natalia Królikowska2, Paweł Kuźnicki2
Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka
1Katedra i Klinika
Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Wydział Lekarski Kształcenia
Podyplomowego, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich, Wrocław
2Wydział Lekarski, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich, Wrocław
2Wydział Lekarski, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich, Wrocław
Piśmiennictwo
1. Sabate’ J, Wien M: Consumption of nuts in the
prevention of cardiovascular disease. Curr Nutr Rep 2013; 2: 258-266. 2.Papanastasopoulos
P, Stebbing J: Nuts and cancer: where are we now? Lancet Oncol 2013 Nov;
14(12): 1161-1162. 3. National Nutrient Database for Standard
Reference, Agricultural Research Service, The National Agricultural Library,
United States Department of Agriculture (dostęp z dnia: 02.06.2015). 4. Jiang
R, Jacobs DR Jr, Mayer-Davis E et al.: Nut and seed consumption and
inflammatory markers in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Am J
Epidemiol 2006; 163(3): 222-231. 5. Deanfield JE, Halcox JP,
Rabelink TJ: Endothelial function and dysfunction, testing and clinical
relevance. Circulation 2007; 115(10): 1285-1295.6. Sanderson P,
Olthof M, Grimble RF et al.: Dietary lipids and vascular function: UK Food
Standards Agency workshop report. Br J Nutr 2004; 91(3): 491-500. 7. Sabatè
J, Haddad E, Tanzman JS et al.: Serum lipid response to the graduated
enrichment of a Step I diet with almonds: a randomized feeding trial. Am J Clin
Nutr 2003; 77(6): 1379-1384. 8. Jenkins D, Kendall C, Marchie
A et al.: Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors:
blood lipids, oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine,
and pulmonary nitric oxide, a randomized, controlled, crossover trial.
Circulation 2002; 106(11): 1327-1332. 9.Ostlund RE Jr: Phytosterols
in human nutrition. Annu Rev Nutr 2002; 22: 533-549. 10. Zdrojewicz Z,
Bronkowska A, Młyńska Ł: Fitosterole – budowa, znaczenie w organizmie
człowieka. AAAAM 2013; 4: 51-57. 11. Estruch R,
Marti?nez-Gonza?lez MA, Corella D et al.: Effects of a Mediterranean-style diet
on cardiovascular risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med 2006;
145(1): 1-11.12. Rajarama S, Connell KM, Sabatè J: Effect of
almond-enriched high-monounsaturated fat diet on selected markers of
inflammation: a randomised, controlled, crossover study. Br J Nutr 2010;
103(6): 907-912. 13. Jimènez-Gómez Y, López-Miranda J,
Blanco-Colio LM et al.: Olive oil and walnut breakfasts reduce the postprandial
inflammatory response in mononuclear cells compared with a butter breakfast in
healthy men. Atherosclerosis 2009; 204(2): e70-76. 14. Mena
MP, Sacanella E, Vazquez-Agell M et al.: Inhibition of circulating immune cell
activation: a molecular antiinflammatory effect of the Mediterranean diet. Am J
Clin Nutr 2009; 89(1): 248-256. 15. Houtman JP: Trace elements
and cardiovascular diseases. J Cardiovasc Risk 1996; 3(1): 18-25. 16. Hu
FB, Stampfer MJ: Nut consumption and risk of coronary heart disease: a review
of epidemiologic evidence. Curr Atheroscler Rep 1999; 1(3): 204-209. 17. Damavandi
RD, Eghtesadi S, Shidfar F et al.: Effects of hazelnuts consumption on fasting
blood sugar and lipoproteins in patients with type 2 diabetes. J Res Med Sci
2013; 18(4): 314-321. 18. Bogiatzi C, Hackam DG, McLeod AI et
al.: Secular trends in ischemic stroke subtypes and stroke risk factors. Stroke
2014; 45(11): 3208-3213. 19. Bernstein AM, Pan A, Rexrode KM
et al.: Dietary protein sources and the risk of stroke in men and women. Stroke
2012; 43(3): 637-644. 20. Iso H, Stampfer MJ, Manson JE et
al.: Prospective study of fat and protein intake and risk of intraparenchymal
hemorrhage in women. Circulation 2001; 103(6): 856-863. 21. Preis
SR, Stampfer MJ, Spiegelman D et al.: Lack of association between dietary
protein intake and risk of stroke among middle-aged men. Am J Clin Nutr 2010;
91(1): 39-45. 22. Colpo E, Vilanova CD, Brenner Reetz LG et
al.: A single consumption of high amounts of the brazil nuts improves lipid
profile of healthy volunteers. J Nutr Metab 2013; 2013: 653185. 23. Abazarfard
Z, Salehi M, Keshavarzi S: The effect of almonds on anthropometric measurements
and lipid profile in overweight and obese females in a weight reduction
program: A randomized controlled clinical trial. J Res Med Sci 2014; 19(5):
457-464. 24. Gulati S, Misra A, Pandey RM et al.: Effects of
pistachio nuts on body composition, metabolic, inflammatory and oxidative
stress parameters in Asian Indians with metabolic syndrome: a 24-wk, randomized
control trial. Nutrition 2014; 30(2): 192-197. 25. Kraemer-Aguiar
LG, Maranhao PA, Cyrino FZ et al.: Waist circumference leads to prolonged
microvascular reactive hyperemia response in young overweight/obese women.
Microvasc Res 2010; 80(3): 427-432. 26. Maranhão PA,
Kraemer-Aguiar LG, de Oliveira CL et al.: Brazil nuts intake improves lipid
profile, oxidative stress and microvascular function in obese adolescents: a
randomized controlled trial. Nutr Metab (Lond) 2011; 8(1): 32. 27. Murray
RK, Granner DK, Rodwell VW: Biochemia Harpera. Wyd. VI uaktualnione. PZWL,
Warszawa 2010. 28. Rayman MP: The importance of selenium to
human health. Lancet 2000; 356(9225): 233-241. 29. Roy M,
Kiremidjian-Schumacher L, Wishe HI et al.: Supplementation with selenium and
human immune cell functions. I. Effect on lymphocyte proliferation and
interleukin 2 receptor expression. Biol Trace Elem Res 1994; 41(1-2): 103-114. 30.Kiremidjian-Schumacher
L, Roy M, Wishe HI et al.: Supplementation with selenium and human immune cell
functions. II. Effect on cytotoxic lymphocytes and natural killer cells. Biol
Trace Elem Res 1994; 41(1-2): 115-127. 31. Colpo E, Dalton DA,
Vilanova C et al.: Brazilian nut consumption by healthy volunteers improves
inflammatory parameters. Nutrition 2014; 30(4): 459-465. 32. Asadi-Shekaari
M, Kalantaripour TP, Nejad FA et al.: The anticonvulsant and neuroprotective
effects of walnuts on the neurons of rat brain cortex. AJMB 2012; 4(3):
155-158. 33. Moazzami K, Emamzadeh-Fard S, Shabani M:
Anticonvulsive effect of atorvastatin on pentylenetetrazole-induced seizures in
mice: the role of nitric oxide pathway. Fundam Clin Pharmacol 2013; 27(4):
387-392. 34.Willis LM, Bielinski DF, Fisher DR et al.: Walnut
extract inhibits LPS-induced activation of BV-2 microglia via internalization
of TLR4: possible involvement of phospholipase D2. Inflammation 2010; 33(5):
325-333. 35. Joseph JA, Shukitt-Hale B, Willis LM: Grape
juice, berries, and walnuts affect brain aging and behavior. J Nutr 2009;
139(9): 1813S-1817S. 36. Poulose SM, Bielinski DF,
Shukitt-Hale B: Walnut diet reduces accumulation of polyubiquitinated proteins
and inflammation in the brain of aged rats. J Nutr Biochem 2013; 24(5):
912-919. 37. Nemeth M, Millesi E, Wagner KH et al.: Effects of
diets high in unsaturated fatty acids on socially induced stress responses in
guinea pigs. PLoS ONE 2014; 9(12): e116292. 38. Hamazaki T,
Hamazaki K: Fish oils and aggression or hostility. Prog Lipid Res 2008; 47(4):
221-232. 39. Appleton KM, Rogers PJ, Ness AR: Is there a role
for n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in the regulation of mood and
behaviour? A review of the evidence to date from epidemiological studies,
clinical studies and intervention trials. Nutr Res Rev 2008; 21(1): 13-41. 40. Camejo
MI, Abdala L, Vivas-Acevedo G et al.: Selenium, copper and zinc in seminal
plasma of men with varicocele, relationship with seminal parameters. Biol Trace
Elem Res 2011; 143: 1247-1254. 41. Young SS, Eskanazi B,
Marchette FM et al.: The association of folate, zinc and antioxidant intake
with sperm aneuploidy in healthy non-smoking men. Hum Reprod 2008;
23(5): 1014-1022. 42. Zdrojewicz Z, Wiśniewska A: Rola cynku w
seksualności mężczyzn. Adv Clin Exp Med 2005; 14(6): 1295-1300. 43. Zdrojewicz
Z, Kocjan O, Idzior A: Wpływ biopierwiastków na utrzymanie witalności i ich
rola w medycynie przeciwstarzeniowej. AAAAM 2014; 4:
47-52. 44. Robbins WA, Xun L, FitzGerald LZ et al.: Walnuts
improve semen quality in men consuming a Western-style Diet: randomized control
dietary intervention trial. Biol Reprod 2012; 87(4): 101. 45. Venter
C, Hasan Arshad S, Grundy J et al.: Time trends in the prevalence of peanut
allergy: three cohorts of children from the same geographical location in the
UK. Allergy 2010; 65(1): 103-108. 46. Sicherer SH,
Muñoz-Furlong A, Godbold JH et al.: US prevalence of self-reported peanut, tree
nut, and sesame allergy: 11-year follow-up. J Allergy Clin Immunol 2010;
125(6): 1322-1326. 47. Du Toit G, Roberts G, Sayre PH et al.:
Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N
Engl J Med 2015; 372(9): 803-813. 48. Carper J: Apteka
żywności. Wyd. I. Hannah Publishing LTD, Londyn 1996: 243-244. 49. Klamerek-Hoffmann E: Dieta w zespole
metabolicznym. AAAM 2015; 2: 44-50.
http://www.czytelniamedyczna.pl/5328,wplyw-skladnikow-zawartych-w-orzechach-na-organizm-czlowieka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz