Amigdalina – organiczny związek z grupy
glikozydów – po raz pierwszy została wyizolowana w 1830 roku przez Robiqueta i
Boutrona-Charlarda. Jej obecność zidentyfikowano w nasionach wielu owoców
Tab. 1. Zawartość amigdaliny w wybranych owocach (1, 2)
Owoc
|
Ilość
amigdaliny
|
Wiśnia
|
1,7 mg/1 g
pestek
|
Grusza
|
nieznana
|
Pigwa
|
nieznana
|
Morela
|
3,6-5,2%
|
Brzoskwinia
|
2,7-3,1%
|
Jabłko
(sok jabłkowy)
|
ilość
rzędu ppm
|
Śliwa
|
nieznana
|
Gorzkie
migdały
|
3-5%
|
Koniczyna
|
nieznana
|
Fasola
|
nieznana
|
Sorgo
|
nieznana
|
Tab. 2. Właściwości amigdaliny (3)
Cecha
|
Opis
|
Wzór
sumaryczny
|
C20H27NO11
|
Masa
molowa
|
457,42
g/mol
|
Postać
|
proszek
|
Barwa
|
biała
|
Zapach
|
brak
|
Smak
|
silnie
gorzki
|
Substancja ta jest kojarzona przede
wszystkim z rodziną Różowatych (Rosaceae Juss.), jednak można
wyizolować ją także z tkanek roślin z rodziny Męczennicowatych (Passifloraceae Juss.
ex Kunth in Humb.). Jej naturalną funkcją, podobnie jak i innych związków
cyjanogennych, jest ochrona roślin przed owadami oraz większymi roślinożercami,
albowiem, produktem jej rozpadu jest cyjanowodór; z 1 g amigdaliny może uwolnić
się 59 mg HCN (1). Niezhydrolizowana amigdalina nie wykazuje szkodliwego działania. Natomiast, znaczną
toksycznością charakteryzują się produkty jej rozpadu (4).
AMIGDALINA I LETRIL
Częstym błędem, spotykanym w
piśmiennictwie oraz w nazewnictwie preparatów amigdaliny, jest zamienne
używanie nazw „amygdalina” i „letril”. Tymczasem nazwy te odnoszą się do dwóch,
różniących się budową cząsteczki, związków chemicznych.
Letril (akronim słów „laevorotatory” i „mandelonitrile”) jest pochodną amigdaliny, która została zsyntetyzowana przez Krebsa w czasie badań nad poszukiwaniem mniej toksycznej postaci amigdaliny. W budowie amigdaliny występuje połączenie dwóch cząsteczek glukozy i mandelonitratu, natomiast w budowie letrilu występuje tylko jedna cząsteczka glukozy (tab. 3) (4).
Często w piśmiennictwie, w stosunku do
mieszaniny obydwu związków chemicznych (amigdalina i letril), jak i samej
amigdaliny stosowane jest błędne określenie – witamina B17 (4-6).
Natomiast w Meksyku, gdzie znajduje się wiele klinik propagujących leczenie za
pomocą amigdaliny, dla mieszaniny amigdaliny i letrilu stosuje się nazwę
zwyczajową letril (5, 7).
EPIMERYZACJA AMIGDALINY
Epimeryzacja amigdaliny zachodzi wokół
atomu węgla związanego z resztą fenolu oraz z resztą nitrylową (ryc. 1).
Naturalnie występującym epimerem amigdaliny jest R-amigdalina. W wodnych
roztworach amigdalina podlega konwersji w biologicznie nieaktywną formę:
S-amigdalinę (tzw. neo-amigdalinę). Dynamika tej reakcji zależy w dużym stopniu
od czystości i składu chemicznego opakowania, w którym przechowywany jest
roztwór amigdaliny. Czynnikami wpływającymi na tę reakcję są również rodzaj
rozpuszczalnika, temperatura oraz pH. Opóźnienie epimeryzacji można uzyskać
dzięki zastosowaniu opakowań wykonanych z polietylenu. Dlatego też są one
zalecane do przechowywania roztworów wodnych amigdaliny (1).
Nie obserwuje się epimeryzacji amigdaliny
w czasie godzinnego gotowania roztworu przy kwaśnym pH, gotowania w naczyniu
platynowym, ogrzewania w DMSO czy ogrzewania w etanolu. Po godzinie ogrzewania
wodnego roztworu amigdaliny w szklanych, nieoczyszczanych naczyniach różnych
producentów pozostaje w nim tylko około 35-40% R-amigdaliny (1, 8).
Mieszaninę obydwu epimerów określa się
jako izoamigdalinę (5). W skład preparatów amigdaliny, komercyjnie dostępnych w
sprzedaży, prawdopodobnie wchodzi izoamigdalina z przewagą S-amigdaliny, przy
czym w preparatach tych obecne są również inne produkty rozpadu amigdaliny w
ilości nawet do 5% (1).
Przez długi czas, zwłaszcza we
wcześniejszych badaniach, epimeryzacja amigdaliny w ogóle nie była
rozpatrywana (1). Obecnie zwraca się uwagę na konieczność oczyszczania
właściwego epimeru, a niepowodzenia i sprzeczność wyników we wcześniejszych
badaniach przypisuje się obecności neo-amigdaliny w użytych do badań
preparatach (8).
PRZECIWNOWOTWOROWE WŁAŚCIWOŚCI AMIGDALINY
Mechanizm działania amigdaliny
Amigdalinę w charakterze leku
przeciwnowotworowego zastosowano po raz pierwszy w 1845 roku (7). Od tamtego
czasu opracowano wiele prawdopodobnych teorii wyjaśniających mechanizm
przeciwnowotworowego działania tego związku chemicznego.
Początkowo, toksyczność amigdaliny
względem komórek nowotworowych wiązano przede wszystkim z aktywnością enzymu
hydrolitycznego β-glukozydazy, rozszczepiającej wiązanie pomiędzy dwoma
cząsteczkami glukozy. W wyniku jej działania powstają: glukoza, aldehyd
benzoesowy oraz cyjanowodór (3).
Zmiany, jakie zachodzą w komórkach
podlegających transformacji nowotworowej, związane z zaburzeniem ekspresji
genów i pojawianiem się aberracji chromosomowych, mogą prowadzić do
podwyższenia poziomu β-glukozydazy, a także niedoboru rodanazy, enzymu
odpowiedzialnego za przekształcanie uwolnionych cyjanków do mniej szkodliwych
tiocyjanków. W rezultacie, w komórkach nowotworowych następuje kumulacja
szkodliwych dla nich cyjanków (ryc. 2). Jednak, najprawdopodobniej poziom
rodanazy w komórkach nowotworowych oraz w komórkach prawidłowych jest
porównywalny. Natomiast β-glukozydaza identyfikowana jest w tkankach
zwierzęcych i ludzkich w śladowych ilościach i skupia się ona głównie w rąbku
szczoteczkowym jelita cienkiego (4).
Według teorii opracowanej przez Krebsa, w
komórkach nowotworowych występuje podwyższony poziom enzymu β-glukuronidazy,
który jest w stanie uwalniać cyjanki z letrilu – pochodnej amigdaliny. Jednak
poziom tego enzymu w komórkach nowotworowych oraz prawidłowych również jest
porównywalny. Ponadto, istotny jest tutaj fakt, iż preparaty letrilu zawierają
duże ilości amigdaliny, która nie może być rozkładana przez β-glukuronidazę ze
względu na budowę chemiczną cząsteczki (4).
Według innej teorii, amigdalinę można
rozpatrywać jako witaminę (witamina B17), której niedobór mógłby
przyczyniać się do zapoczątkowania procesu nowotworowego. Nie wykazano jednak,
aby niedobór amigdaliny w diecie mógł leżeć u podstaw rozwoju awitaminozy.
Zatem ostatecznie uznano, że amigdalina nie może być definiowana jako witamina
(4).
Postulowano również, iż mechanizm
działania amigdaliny związany z uwalnianiem cyjanków, cytotoksycznych względem
komórek nowotworowych, może wyzwalać reakcje mobilizujące odpowiedź
immunologiczną organizmu, skierowaną przeciwko patologicznym komórkom (7, 9).
Ponadto, próbowano tłumaczyć śmierć komórek nowotworowych jako następstwo
zakwaszenia cytoplazmy na skutek destabilizacji lizosomów (5).
Przypuszcza się, że nie tylko produkty
rozpadu amigdaliny, ale i sam niezhydrolizowany wyjściowy związek może mieć
aktywność biologiczną. Prawdopodobnie amigdalina przyczynia się do
uniemożliwienia wbudowania do DNA komórek prawidłowych i nieprawidłowych (3H)
tymidyny (2).
Enzymy uczestniczące w metabolizmie amigdaliny
W rozkładzie amigdaliny udział bierze
β-glukozydaza, nazywana również emulsyną (3.2.1.21) oraz β-glukozydaza
amigdaliny (3.2.1.117), enzym o działaniu zawężonym do amigdaliny i prunazyny.
Obydwa enzymy mają wiele nazw synonimowych (często zależnych od organizmu, w
którym występują), przy czym niekiedy są jednakowe dla obydwu tych białek (np.
amigdalaza) (tab. 4). Enzymy te występują również w nasionach, z których
pozyskuje się amigdalinę oraz w powszechnie spożywanych roślinach. Dlatego też,
spożywanie surowych migdałów czy pestek moreli może spowodować przyswojenie
większej ilości cyjanków przez organizm ludzki (5, 10, 11).
Tab. 4. Nazewnictwo i występowanie enzymów zdolnych do hydrolizy
amigdaliny (11)
Enzym
|
Synonimy
|
Występowanie
|
b-glukozydaza
|
Emulsyna
Amigdalaza Amigdalinaza Hydrolaza amigdaliny i wiele innych |
Homo
sapiens
Prunus dulcis Bombyx mori Aspergillus niger Lactobacillus brevis i wiele innych organizmów należących do wszystkich królestw |
b-glukozydaza
amigdaliny
|
Amigdalaza
Hydrolaza amigdaliny Glukozydaza amigdaliny i wiele innych |
Prunus serotina
Mucor circinelloides Saccharomycopsis fibuligera |
Metabolizm amigdaliny w dużej mierze
uzależniony jest od mikroflory bakteryjnej bytującej w jelitach organizmu
ludzkiego. Różnice osobnicze w jej składzie oraz w jej aktywności enzymatycznej
(uzależnionej od diety) determinują więc indywidualną odmienność reakcji na
podanie amigdaliny (12). Ponieważ β-glukozydazy wytwarzane przez bakterie
przeprowadzają reakcję rozkładu amigdaliny, zatem przyjmowanie jej doustnie
wiąże się z większym ryzykiem uwolnienia cyjanków i w konsekwencji – zatrucia
(4, 10, 13). Natomiast β-glukozydazy występujące u ssaków prawdopodobnie
przeprowadzają hydrolizę amigdaliny w inny sposób niż enzymy bakteryjne.
Przypuszcza się, iż powstają wówczas inne półprodukty reakcji (ryc. 3) (2).
Amigdalina podawana drogą dożylną w
większości wydalana jest z moczem, a cyjanowodór nie jest uwalniany (4, 10,
13). U myszy, u których zahamowano rozwój flory bakteryjnej w jelitach, dawka
amigdaliny w wysokości 300 mg/kg masy ciała, podawana do żołądka,
nie powodowała śmierci gryzoni. Natomiast w grupie kontrolnej, w której myszy
miały aktywną florę bakteryjną, śmiertelność przy tej samej dawce, podanej tą
samą drogą, obejmowała 60% zwierząt (10).
Działanie cyjanowodoru na organizm
Amigdalina jest tzw. heterozydem, pochodną
cukrów, która na skutek hydrolizy uwalnia nie tylko substancje cukrowe, ale i
inne związki. Istotnym produktem tego rozkładu jest wspomniany wcześniej
toksyczny cyjanowodór. Spożycie 50-60 gorzkich migdałów przez dorosłą osobę
może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia. Natomiast u dziecka może dojść do
zatrucia po spożyciu zaledwie 10 pestek. Zakłada się, iż w jednym gorzkim
migdale zawarty jest 1 mg cyjanowodoru. Ten niebezpieczny związek chemiczny
jest również obecny w oleju pozyskiwanym z migdałów – w ilości 4% (14).
Objawy i przebieg zatrucia uwolnionym
cyjanowodorem są zindywidualizowane. Zależą one m.in. od szybkości
metabolizowania cyjanków w organizmie oraz od zawartości kwasu solnego i
glukozy, które regulują zdolność wchłaniania substancji z przewodu pokarmowego
(14).
Cyjanowodór dysocjuje do jonów cyjanowych.
Rodanaza (siarkotransferaza tiosiarczanowa), będąca enzymem mitochondrialnym,
przekształca jony cyjankowe do wydalanych z moczem rodanków (tiocyjanianów) o
znacznie mniejszej toksyczności. W organizmie identyfikuje się wysoki poziom
rodanazy, która cechuje się znaczną aktywnością. Jednak, szybkość katalizowanej
przez nią reakcji uzależniona jest od dostępności siarki (14).
Cyjanki mogą być również przekształcane do
dwutlenku węgla (wydalanego przez płuca wraz z nieprzetworzonym cyjanowodorem)
i mrówczanów (usuwanych z moczem) oraz łączyć się z cystyną i witaminą B12.
Mechanizm toksycznego działania jonów cyjankowych związany jest ze zdolnością
cyjanków do łączenia się z jonami żelaza Fe3+, co powoduje
zakłócenie procesów oddechowych komórek. Dochodzi do zablokowania oksydazy
cytochromowej, na skutek czego komórka nie jest w stanie wykorzystać
dostarczonego jej z krwią tlenu, a krew żylna przyjmuje wyjątkowo jasną barwę
(14).
Jony cyjanowe zakłócają funkcję wielu
innych enzymów – blokując je lub wpływając na ich aktywację – jednakże zjawisko
to nie odgrywa znaczącej roli w zatruciu, ponieważ śmierć następuje głównie z
powodu niedotlenienia tkanek. Cyjanowodór wykazuje również powinowactwo do
hemoglobiny i methemoglobiny. Ponadto, wskazuje się na możliwość działania
teratogennego i mutagennego cyjanowodoru (14).
Zahamowanie metabolizmu tlenowego działa
na komórki destrukcyjnie, powoduje również zwyrodnienie tkanek układu
nerwowego. Skutkiem zaburzeń w ośrodkach nerwowych dochodzi do zmian rytmu
serca (tachykardia). Początkowo obserwuje się wzrost ciśnienia krwi, a
następnie jego spadek, co może doprowadzić do zapaści. W zatruciu drogą
pokarmową, na błonie śluzowej żołądka pojawiają się nadżerki oraz przekrwienia.
Objawy zatrucia mają zróżnicowane nasilenie, zależne od przyjętej dawki (14).
Zatrucie cyjankami wywołuje: duszności,
drgawki, stan splątania, ucisk i ból w klatce piersiowej, kwasicę, nudności i
wymioty, rozszerzenie źrenic, utratę przytomności, następnie porażenie z
mimowolnym oddaniem kału i moczu prowadzące do zgonu. Skóra pacjenta nabiera
wiśniowej barwy (14). W zatruciach lekkich obserwuje się: ból głowy, nudności,
zaburzenia mowy oraz równowagi. Przedłużająca się intoksykacja doprowadza do
nasilonych objawów ostrego zatrucia. Małe dawki cyjanowodoru mogą być na
bieżąco metabolizowane i usuwane z organizmu, jednakże wywołują tzw.
mikrouszkodzenia, powodujące bóle głowy, dolegliwości ze strony układu
pokarmowego, zaburzenia układu nerwowego oraz układu krążenia, osłabienie i
spadek masy ciała. Dawka śmiertelna cyjanowodoru wynosi 1 mg/kg masy ciała (14). Połączenie
jonów cyjanowych z enzymami jest odwracalne. Jednak po wyleczeniu obserwuje się
u pacjentów, nawet przez okres dwóch lat, ogólne osłabienie oraz zaburzenia
mowy i pamięci (14).
Toksyczność amigdaliny
LD50 dla amigdaliny
podawanej doustnie wynosi u szczurów 0,88 g/kg masy ciała, u myszy po podaniu
dootrzewnowym – 8 g/kg masy ciała, a w iniekcji dożylnej – 25 g/kg masy ciała. Najwyższa
tolerowana przez króliki i psy dawka podawana doustnie wynosi 0,075 g/kg masy
ciała, a dożylnie lub domięśniowo – 3 g/kg masy ciała.
U ludzi dawka tolerowana, po podaniu
dożylnym, szacowana jest na 0,07 g/kg masy ciała. Przyjmowanie doustnie dawek
0,6-1 g dziennie może nie powodować zatrucia (10). Najprawdopodobniej jednak
wrażliwość na amigdalinę jest cechą osobniczą, gdyż istnieją doniesienia o
stosowaniu dożylnie dawek 2-9 g/kg masy ciała (9).
Wśród zarejestrowanych przypadków zatruć
amigdaliną wyróżnić można zatrucia ciężkie i śmiertelne, w tym przypadkowe – po
spożyciu tej substancji przez dzieci (tab. 5).
Tab. 5. Przykłady udokumentowanych przypadków zatrucia amigdaliną (2)
Wiek
pacjenta
|
Opis
przypadku
|
Dziecko
11-miesięczne
|
Śmierć po
spożyciu 1-5 tabletek zawierających 500 mg amigdaliny
|
Dziecko
2-letnie
|
Objawy
ostrego zatrucia po codziennym podawaniu 500 mg amigdaliny doustnie oraz 3,5
g w formie lewatywy; objawy wystąpiły po podaniu drugiej lewatywy w ciągu
jednego dnia
|
Dziecko
4-letnie
|
Objawy
ostrego zatrucia po spożyciu 12 tabletek zawierających po 500 mg amigdaliny
|
Dziecko
4-letnie
|
Objawy
ostrego zatrucia po codziennym spożywaniu 4 tabletek zawierających po 500 mg
amigdaliny oraz 5-10 pestek moreli
|
Osoba
dorosła
|
Śmierć po
spożyciu 12 g amigdaliny
|
Osoba
dorosła
|
Objawy
ostrego zatrucia po spożyciu 9 g amigdaliny w celu popełnienia samobójstwa
|
Osoba
dorosła
|
Objawy
ostrego zatrucia u osoby dorosłej, która spożyła jednorazowo 6-9 g amigdaliny
|
Publikacje dotyczące przeciwnowotworowego działania amigdaliny
Dotychczas wielokrotnie badano wpływ
amigdaliny na szereg linii komórkowych, w tym nowotworowych. Przeprowadzone
eksperymenty dowodzą, iż w kulturach komórkowych in vitro amigdalina
hamuje proliferację komórek nowotworowych, wywołuje ich apoptozę, a także
zmniejsza ich zdolność do przerzutów (8, 9, 13, 15-18).
Efekt przeciwnowotworowego działania
amigdaliny analizowano w badaniach in vitro z wykorzystaniem
następujących hodowli komórek ludzkich (tab. 6): raka pęcherza moczowego (linie
RT112, UMUC-3 i TCCSUP), niedrobnokomórkowego raka płuca (linie H1299 i PA),
raka szyjki macicy (linia HeLa), raka okrężnicy (linia SNU-C4), raka prostaty
(linie DU145 i LNCaP), białaczki promielocytowej (linia HL-60), raka piersi
(linie MDA-MB-231, MCF-7, Hs578T), raka nerki (linie A498, Caki-1 i KTC-26), a
także mysiego chłoniaka (linii P388) (8, 9, 13, 15-20).
Tab. 6. Efekty działania amigdaliny na komórki nowotworowe w
warunkach in vitro (8, 9, 13, 15-20)
Linie
komórkowe wykorzystane do badań
|
Testowane
stężenia amigdaliny (mg/ml)
|
Zaobserwowane
efekty działania amigdaliny
|
Piśmiennictwo
|
Rak
pęcherza moczowego
|
|||
RT112
UMUC-3 TCCSUP |
1,25-10
|
Ograniczone
zdolności proliferacyjne, apoptoza, wzrost liczby komórek w fazie G0/G1,
spadek poziomu ekspresji cdk1, cdk2, wpływ na szlak sygnałowy kinazy mTOR.
Spadek poziomu ekspresji cdk4 w linii RT112 i TCCSUP.
|
(15)
|
RT112
UMUC-3 TCCSUP |
10
|
Osłabienie
zdolności do adhezji do komórek śródbłonka naczyń oraz do immobilizowanego
kolagenu. Zmniejszona zdolność do migracji w kierunku medium
chemotaktycznego. Wpływ na zewnątrz- i wewnątrzkomórkową ekspresję integryn.
|
(19)
|
Niedrobnokomórkowy
rak płuca
|
|||
H1299
PA |
2,5-25 w
teście zdolności do proliferacji
2,5 i 5 w kolejnych testach |
Ograniczenie
inwazyjności i zdolności proliferacyjnych komórek. Zmiany w ekspresji pewnych
genów na poziomie transkrypcji:
– spadek ekspresji β-kateniny, kinaz związanych z integrynami, integryny-β1, integryny-β4, powiązanych ze złośliwym fenotypem komórek, – wzrost ekspresji E-kadheryny, – spadek poziomu fosforylacji kinazy ogniskowo-adhezyjnej FAK, kinazy białkowej B (Akt) i Rictor. |
(16)
|
Rak szyjki
macicy
|
|||
HeLa
|
1,25-20
|
Uruchomienie
programu apoptozy komórek, najprawdopodobniej przez szlak wewnątrzpochodny:
– obniżenie poziomu ekspresji białka Bcl-2, – podwyższenie poziomu ekspresji białka Bax, – wzrost aktywności kaspazy 3. |
(17)
|
Rak
okrężnicy
|
|||
SNU-C4
|
0,25-5
|
Obniżenie
poziomu ekspresji wielu genów powiązanych z następującymi funkcjami komórki:
wzrost, przekazywanie sygnałów, transkrypcja, cykl komórkowy, apoptoza,
odpowiedź immunologiczna oraz odpowiedź na stres (m.in. ABCF2, EXO1, FRAP1,
MRE11A, TOP1).
|
(13)
|
Rak
prostaty
|
|||
DU145
LNCaP |
0,01-10
|
Zależne od
dawki ograniczenie żywotności komórek. Spadek poziomu ekspresji genu Bcl-2 na
poziomie mRNA i białka. Wzrost poziomu ekspresji genu Bax na poziomie mRNA i
białek. Wzrost aktywności kaspazy 3 przy wszystkich badanych stężeniach
amigdaliny poza najwyższym (10 mg/ml), przy którym aktywność ta uległa
obniżeniu.
|
(9)
|
Białaczka
promielocytowa
|
|||
HL-60
|
1-10
|
Ograniczenie
zdolności proliferacyjnych komórek, powodowanie apoptozy.
|
(8)
|
Rak piersi
|
|||
MDA-MB-231
MCF-7 |
2,5-80
|
Obniżenie
aktywności proliferacyjnej komórek.
|
(18)
|
Hs578T
|
Obniżenie
aktywności proliferacyjnej komórek. Apoptoza, najprawdopodobniej na szlaku
związanym z kaspazą 3:
– spadek poziomu ekspresji prokaspazy 3, – wzrost poziomu ekspresji białka Bax, – spadek poziomu ekspresji białka Bcl-2, – obniżony poziom ekspresji integryny-α5. Obniżony poziom ekspresji integryny-α5. Osłabienie zdolności komórek do adhezji. |
||
Rak nerki
|
|||
Caki-1
A498 KTC-26 xds |
10
|
Osłabiona
zdolność do adhezji do śródbłonka naczyń krwionośnych po 2 tyg. Zmniejszona
zdolność do wiązania się do kolagenu i fibronektyny. Zmniejszona ruchliwość
komórek. Zmiana profilu ekspresji integryn powierzchniowych. Wzrost ogólnego
poziomu ekspresji integryny-α2. Spadek poziomu ekspresji integryny-α3 i
ufosforylowanej kinazy ogniskowo-adhezyjnej.
|
(20)
|
W hodowlach komórek raka pęcherza
moczowego linii RT112, UMUC-3 i TCCSUP, poddanych działaniu amigdaliny w
stężeniach 1,25-10 mg/ml, zaobserwowano spadek liczby komórek w hodowli wraz z
rosnącym stężeniem tej substancji oraz ograniczenie proliferacji komórek (15).
Ponadto badane komórki, po dwutygodniowej ekspozycji na działanie amigdaliny,
zaczęły wykazywać cechy typowe dla komórek apoptotycznych. Natomiast nie
zaobserwowano cytotoksycznego działania badanego związku chemicznego po 24
godzinach. W badaniach analizowano również wpływ amigdaliny na ekspresję białek
regulatorowych cyklu komórkowego, łącznie z tymi, które zaangażowane są w
przebieg mitozy. W przypadku hodowli komórkowych poszczególnych linii
zaobserwowano odmienne wzory zmian profilu ekspresji badanych białek, przy czym
różnice te obserwowane były także w zależności od długości czasu ekspozycji
komórek na działanie badanej substancji. W poszczególnych hodowlach wpływ
amigdaliny na przebieg mitozy był zróżnicowany, jednak w każdym przypadku przejawiał
się jako czynnik zakłócający prawidłowy podział komórek. Przypuszcza się zatem,
iż amigdalina oddziałuje na wiele kluczowych etapów mitozy (15).
W piśmiennictwie można spotkać opisy wielu
badań, zarówno potwierdzających, jak i wykluczających korelację pomiędzy
poziomem ekspresji konkretnych białek cyklu komórkowego (np. p19, p27) a
nasileniem procesu chorobowego. Stanowi to niewątpliwy dowód zróżnicowania
zmian fenotypowych, jakim podlegają komórki ulegające transformacji
nowotworowej. Jednak otrzymane, rozbieżne wyniki badań nie pozwalają na
ostateczne wyjaśnienie mechanizmu działania amigdaliny (15).
Linie komórkowe raka pęcherza zostały
również wykorzystane do badań dotyczących wpływu amigdaliny na parametry
biochemiczne komórek. Komórki hodowane w warunkach in vitro eksponowano
na działanie amigdaliny o stężeniu 10 mg/ml i oceniano zmianę wybranych
parametrów po upływie 24 godzin oraz po upływie 2 tygodni. Zaobserwowano
znaczną utratę zdolności komórek nowotworowych do adhezji do komórek śródbłonka
naczyń oraz do immobilizowanego kolagenu. Ponadto, w przypadku komórek linii
UMUC-3 oraz RT112 po dwutygodniowej ekspozycji na działanie amigdaliny
odnotowano ograniczenie zdolności komórek do migracji w kierunku medium
chemotaktycznego. Natomiast, w przypadku komórek linii TCCSUP, zaobserwowano
odwrotną zależność – zdolność komórek do migracji uległa podwyższeniu (19).
Oddziaływanie komórek nowotworowych z
kolagenem odgrywa istotną rolę w procesie odłączania się komórek od pierwotnego
guza oraz w procesie inwazji tkanek. Badania wykazały, że amigdalina zmniejsza
prawdopodobieństwo przedostania się komórek nowotworowych do światła naczyń
krwionośnych oraz do ich przemieszczania się w macierzy pozakomórkowej po
opuszczeniu naczynia krwionośnego. Ponadto zaobserwowano, że zdolność komórek
do migracji korelowała z długością okresu ekspozycji komórek na działanie
amigdaliny (19).
Potencjalne, przeciwnowotworowe działanie
amigdaliny badano również w odniesieniu do komórek ludzkiego
niedrobnokomórkowego raka płuc linii H1299 i PA. Przed przystąpieniem do
zasadniczej części eksperymentu, najpierw dokonano selekcji komórek
charakteryzujących się zdolnością do przerzutów. W tym celu, do hodowli komórek
użyto dwukomorowych naczyń hodowlanych z warstwą matrigelu. Po 24 godz. hodowli
zbierano komórki, które przedostały się do dolnej komory i ponownie wysiewano
je do nowego dwukomorowego naczynia hodowlanego. Procedurę powtarzano
dziesięciokrotnie, co pozwoliło uzyskać komórki o wysoce inwazyjnym fenotypie.
Następnie, komórki te poddano działaniu amigdaliny w zakresie stężeń 0-25 mg/ml
przez 48 godz. Zaobserwowano osłabienie zdolności inwazyjnych oraz ograniczenie
proliferacji komórek (IC50 amigdaliny oszacowano na 12,5
mg/ml). Ponadto, odnotowano spadek ekspresji białek związanych z inwazyjnym
fenotypem komórek, takich jak β-katenina, kinazy związane z integrynami (ILK),
integryna-β1, integryna-β4 oraz wzrost ekspresji E-kadheryny, białka
charakteryzującego komórki o przeciwstawnym fenotypie. Na podstawie
przeprowadzonych badań stwierdzono, że wysokie stężenia amigdaliny efektywnie
hamują proliferację komórek niedrobnokomórkowego raka płuc, natomiast niższe
stężenia ograniczają inwazyjność tych komórek i co za tym idzie, zdolność do
przerzutów (16).
W badaniach z wykorzystaniem hodowli
komórkowych raka szyjki macicy linii HeLa zaobserwowano wpływ amigdaliny na
ograniczenie żywotności komórek poprzez prawdopodobne uruchomienie
wewnątrzpochodnego szlaku apoptozy; odnotowano obniżenie poziomu ekspresji
antyapoptotycznego białka Bcl-2 oraz podwyższenie poziomu ekspresji
proapoptotycznego białka Bax i kaspazy 3. U myszy szczepu BALB/c, którym
przeszczepiono komórki HeLa, a następnie podawano amigdalinę w dawce 300 mg/kg
masy ciała, zaobserwowano apoptozę przeszczepionych komórek nowotworowych (17).
Z kolei, w badaniach prowadzonych z
wykorzystaniem linii komórkowej raka okrężnicy SNU-C4 wykazano cytotoksyczne
działanie amigdaliny, zależne od wielkości dawki. Podczas eksperymentu hodowle
komórkowe traktowano amigdaliną o stężeniu 0,25; 0,5; 2,5 i 5 mg/ml przez okres
24 godz. Następnie przeprowadzono analizę z wykorzystaniem mikromacierzy cDNA
oraz reakcji RT-PCR (reakcja łańcuchowa polimerazy z odwrotną transkrypcją).
Analiza wykazała wpływ amigdaliny na obniżenie poziomu ekspresji wielu
istotnych genów powiązanych z: procesami wzrostu komórek, przekazywaniem
sygnałów, transkrypcją, cyklem komórkowym, apoptozą, odpowiedzią immunologiczną
i odpowiedzią na stres (tab. 7). Niektóre spośród tych genów są celem leków
obecnie stosowanych w terapii przeciwnowotworowej (np. kamptotecyna, inhibitor
topoizomeraz) (13).
Tab. 7. Przykładowe geny oraz ich produkty zaangażowane w regulację
cyklu komórkowego oraz w mechanizmy odpowiedzi na stres, których poziom
ekspresji uległ obniżeniu w komórkach linii SNU-4, poddanych działaniu
amigdaliny (13)
Gen
|
Funkcja
białkowego produktu genu
|
ABCF2
|
Białko z
grupy transporterów przenoszących cząsteczki przez błony biologiczne
|
EXO1
|
Naprawa
niesparowanych zasad oraz rekombinacja
|
FRAP1
|
Odpowiedź
na niedobór składników odżywczych oraz uszkodzenie DNA
|
MRE11A
|
Kontrola
długości telomerów, rekombinacja oraz naprawa uszkodzeń obu nici DNA
|
TOP1
|
Topoizomeraza
|
Zależny od dawki cytotoksyczny wpływ
amigdaliny zaobserwowano również w komórkach raka prostaty linii DU145 i LNCaP.
Hodowle komórkowe obydwu linii inkubowano w obecności amigdaliny o stężeniach
0,01; 0,1; 1 oraz 10 mg/ml, przez okres 24 godz. Najsilniejszy efekt
cytotoksycznego działania zaobserwowano przy stężeniu wynoszącym 10 mg/ml
amigdaliny. Komórki nowotworowe wykazywały cechy morfologiczne
charakterystyczne dla komórek podlegających apoptozie (powstawanie ciałek
apoptotycznych, fragmentacja chromatyny). Ponadto, zaobserwowano obniżenie
poziomu ekspresji Bcl-2 oraz wzrost poziomu ekspresji Bax zarówno na poziomie
transkrypcji, jak i białka. Co więcej, w hodowlach komórkowych obydwu linii
odnotowano wzrost aktywności kaspazy 3 wraz z rosnącą dawką amigdaliny, przy
czym przy najwyższej dawce zaobserwowano odwrócenie zależności, a mianowicie
przy stężeniu amigdaliny 10 mg/ml aktywność enzymatyczna kaspazy 3 uległa
obniżeniu (9).
Działanie amigdaliny, w zakresie stężeń
1-10 mg/ml, na komórki białaczki promielocytowej linii HL-60 w obecności lub
bez dodatku β-glukozydazy, przyczy-niło się do ograniczenia zdolności
proliferacyjnych komórek oraz do uruchomienia w nich programu apoptozy (8).
Podobne efekty działania amigdaliny
zaobserwowano także w hodowlach komórek raka piersi linii MDA-MB-231, MCF-7 i
Hs578T. Oprócz obniżenia aktywności proliferacyjnej oraz uruchomienia
mechanizmów związanych z apoptozą, w komórkach linii Hs578T odnotowano spadek
poziomu ekspresji integryny-α5 oraz ograniczenie zdolności tych komórek do
adhezji (18).
Analizowano również wpływ amigdaliny na
komórki raka nerki linii A498, Caki-1 i KTC-26. W badaniu tym wykorzystano
również ludzkie komórki śródbłonka żyły pępowinowej (HUVECs), wyizolowane ze
sznura pępowinowego. Komórki nowotworowe traktowano amigdaliną w stężeniu 10
mg/ml przez 24 godz. oraz przez 2 tyg. Już po 24 godz. komórki linii Caki-1
wykazywały osłabioną zdolność do adhezji do śródbłonka naczyń krwionośnych, a
po 2 tyg. komórki wywodzące się ze wszystkich trzech linii wykazywały taką
cechę. Zmniejszyła się również ich zdolność do wiązania się do kolagenu i
fibronektyny oraz ich ruchliwość. Ponadto, zaobserwowano zmianę profilu
ekspresji integryn na powierzchni komórek. Odnotowano ogólny wzrost ekspresji
integryny-α2, spadek ekspresji integryny-α3 i pFAK oraz wiele innych zmian,
charakterystycznych dla danej linii komórkowej (20).
Przytoczone powyżej przykłady badań
potwierdzają właściwości antyproliferacyjne amigdaliny w stosunku do komórek
nowotworowych w hodowlach in vitro. Obniżenie liczby komórek
nowotworowych oraz oddziaływanie na procesy interakcji komórek ze składnikami
macierzy pozakomórkowej może sugerować wpływ amigdaliny na ograniczenie
zdolności inwazyjnych omawianych komórek. Liczne przykłady potwierdzają większą
efektywność działania amigdaliny wraz ze wzrostem jej stężenia. Co więcej, im
dłuższy był czas ekspozycji komórek na działanie amigdaliny, tym jej skutki
oddziaływania były silniejsze. Aczkolwiek, jednocześnie może temu towarzyszyć
zjawisko zaniku wrażliwości pewnych białek (np. kinazy cyklino-zależnej 2) na
tę substancję (19).
Wpływ amigdaliny na różne typy komórek
nowotworowych, hodowanych w warunkach in vitro, nie jest jednakowy,
a mianowicie komórki poszczególnych linii prezentują odmienne wzory zmian profilów
ekspresji wielu białek, w tym uczestniczących w regulacji cyklu komórkowego. W
niektórych przypadkach komórki nowotworowe eksponowane in vitro na
działanie amigdaliny wykazują wyższą aktywność proliferacyjną oraz potencjał
inwazyjny. Takie przykłady wydają się wykluczać możliwość zastosowania
amigdaliny jako potencjalnego środka przeciwnowotworowego. Zatem istotne jest
bardzo dokładne poznanie mechanizmów zachodzących w komórkach nowotworowych
poddanych działaniu amigdaliny, aby możliwe było precyzyjne ustalenie, w
przypadkach których nowotworów oraz ich stadiów rozwoju amigdalina faktycznie
będzie spełniała rolę czynnika przeciwnowotworowego, a w których będzie wręcz
sprzyjała rozwojowi choroby. Prawdopodobnie, znaczną rolę w sposobie
oddziaływania amigdaliny na komórki nowotworowe odgrywa zjawisko powstawania
oporności na tę substancję w trakcie jej stosowania. Przypuszcza się, że
oporność ta może być związana ze zmianami w obrębie powierzchniowych receptorów
dla integryn, których poziom ekspresji może ulegać znacznym zmianom, w
zależności od typu komórek nowotworowych oraz od stadium zaawansowania ich
zdolności do inwazji i przerzutów (19).
PODSUMOWANIE
Amigdalina należy do związków chemicznych
pochodzenia roślinnego, który od wielu lat wzbudza liczne kontrowersje.
Historia jej zastosowania w lecznictwie sięga połowy ubiegłego wieku. Od ok.
1957 roku prowadzone są badania nad jej właściwościami leczniczymi, chociaż
przegląd prac naukowych z wcześniejszego okresu badań, dotyczących
przeciwnowotworowego działania amigdaliny, ujawnia liczne braki w obrębie
istotnych informacji dotyczących m.in. cofania się objawów choroby, stanu
pacjentów przed rozpoczęciem leczenia, struktury podawanego związku, metod jego
pozyskania i oczyszczania. Ponadto, niejasności związane z nomenklaturą
stwarzają podejrzenie, iż zamiast amigdaliny często podawano pacjentom inne
związki chemiczne (5). Dlatego też, wiele wcześniejszych badań sprawiało
wrażenie braku właściwości przeciwnowotworowych amigdaliny.
Dopiero w ostatnich latach amigdalina
ponownie zaczęła cieszyć się zainteresowaniem wśród dużej grupy badaczy.
Kierując się zasadami dobrej praktyki laboratoryjnej, odnotowano szereg
pozytywnych właściwości tego związku chemicznego, m.in. korzystny wpływ na
układ krwionośny, oddechowy, pokarmowy i immunologiczny. Ponadto, wykazano jego
działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwastmatyczne, przeciwkaszlowe,
zapobiegające zwłóknieniu płuc, przeciwzapalne, przeciwbólowe i
immunomodulujące (10).
Liczne badania przeprowadzone w
warunkach in vitro potwierdzają aktywność przeciwnowotworową
amigdaliny, w tym jej zdolność do ograniczania proliferacji i wywoływania
apoptozy. Jak dotychczas, nie udowodniono różnicy w ilości enzymów
zaangażowanych w reakcję hydrolizy amigdaliny pomiędzy komórkami prawidłowymi a
nowotworowymi. Aczkolwiek, wyniki wielu badań wskazują na nieco odmienną
reakcję poszczególnych badanych typów komórek na działanie amigdaliny. Zjawisko
to może wskazywać na prawdopodobne, wybiórcze działanie amigdaliny w
odniesieniu do różnych typów komórek nowotworowych.
Przykładowo, analiza wpływu amigdaliny na
komórki raka pęcherza w hodowlach in vitro wykazała, że liczba
komórek wchodzących w stan wczesnej apoptozy powoli rosła dopiero po długim
czasie ekspozycji komórek na działanie amigdaliny (2 tyg.) (15). Krótki czas
działania tej substancji na komórki nowotworowe przyczyniał się jedynie do
ograniczenia aktywności proliferacyjnej, która nie była spowodowana
cytotoksycznym działaniem amigdaliny, lecz silnym wpływem na czynniki
regulujące przebieg cyklu komórkowego. Z kolei w badaniach dotyczących wpływu
amigdaliny na komórki raka prostaty in vitro zaobserwowano, po
24-godz. inkubacji, znaczną aktywację kaspazy 3, której towarzyszył spadek
poziomu białka Bcl-2 i wzrost poziomu białka Bax (15).
Tak więc, prawdopodobnie amigdalina
wykazuje nieco odmienne spektrum oddziaływania na komórki różnych typów nowotworów,
a śmierć komórek może być wynikiem nieco innych korelacji pomiędzy czynnikami
biorącymi udział w mechanizmach regulujących to zjawisko.
Z przedstawionych powyżej badań wynika, że
amigdalina jest dość interesującym związkiem pochodzenia naturalnego, który
może być rozpatrywany, jako potencjalna substancja o działaniu
przeciwnowotworowym lub jako element profilaktyki przeciwnowotworowej.
Niemniej, w celu dokładnego określenia jej potencjału przeciwnowotworowego
konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań uwzględniających szerokie
spektrum różnych typów komórek, zarówno w warunkach in vitro, jak
i in vivo.
Borgis - Postępy Fitoterapii 4/2016, s. 282-292
Agnieszka Nowak,
*Aleksandra Zielińska
Piśmiennictwo
1. Wahab MF, Breitbach ZS, Armstrong DW i wsp. Problems and pitfalls in
the analysis of amygdalin and its epimer. J Agric Food Chem 2015;
63(40):8966-73. 2. Blaheta RA, Nelson K, Haferkamp A i wsp. Amygdalin, quackery or
cure? Phytomed 2016; 23(4):367-76. 3. Zdrojewicz Z, Otlewska
A, Hackemer P i wsp. Amigdalina – budowa i znaczenie kliniczne. Pol Merkur Lek 2015; 38(227):300-3. 4. Unproven
methods of cancer management. Laetrile. CA Cancer J Clin 1991;
41(3):187-92. 5. Milazzo S, Lejeune S, Ernst E. Laetrile for
cancer: a systematic review of the clinical evidence. Support Care Cancer 2007;
15(6):583-95. 6. Bode AM, Dong Z. Toxic phytochemicals and
their potential risks for human cancer. Cancer Prev Res 2015; 8(1):1-8. 7. Laetrile/Amygdalin.
PDQ Cancer Complementary and Alternative Medicine Editorial Board 2015;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032851 (data dostępu:
13.01.2016). 8. Kwon HY, Hong SP, Hahn DH i wsp. Apoptosis
induction of Persicae semen extract in human promyelocytic
leukemia (HL-60) cells. Arch Pharm Res 2003; 26(2):157-61. 9. Chang
HK, Shin MS, Yang HY i wsp. Amygdalin induces apoptosis through regulation of
Bax and Bcl-2 expressions in human DU145 and LNCaP prostate cancer cells. Biol
Pharm Bull 2006; 29(8):1597-602. 10. Song Z, Xu X. Advanced
research on anti-tumor effects of amygdalin. J Cancer Res Ther 2014; 10 (suppl.
1):3-7. 11. BRENDA: http://www.brenda-enzymes.org (data
dostępu: 28.01.2016). 12. Kim YS, Kim JJ, Cho KH i wsp.
Biotransformation of ginsenoside Rb1, crocin, amygdalin, geniposide, puerarin,
ginsenoside Re, hesperidin, poncirin, glycyrrhizin, and baicalin by human fecal
microflora and its relation to cytotoxicity against tumor cells. J Microbiol
Biotechnol 2008; 18(6):1109-14. 13. Park H-J, Yoon S-H, Han
L-S i wsp. Amygdalin inhibits genes related to cell cycle in SNU-C4 human colon
cancer cells. World J Gastroenterol 2005; 11(33):5156-61. 14. Seńczuk
W. Toksykologia współczesna. PZWL, Warszawa 2012. 15. Makarević
J, Rutz J, Juengel E i wsp. Amygdalin blocks bladder cancer cell growth in
vitro by diminishing cyclin A and cdk2. PLoS One 2014; 9(8):1-9. 16. Qian
L, Xie B, Wang Y i wsp. Amygdalin-mediated inhibition of non-small cell lung
cancer cell invasion in vitro. Int J Clin Exp Pathol 2015;
8(5):5363-70. 17. Chen Y, Ma J, Wang F i wsp. Amygdalin
induces apoptosis in human cervical cancer cell line HeLa cells.
Immunopharmacol Immunotoxicol 2013; 35(1):43-51. 18. Lee HY,
Moon A. Amygdalin regulates apoptosis and adhesion in Hs578T triple-negative
breast cancer cells. Biomol Ther (Seoul) 2016; 24(1):62-6. 19. Makarević
J, Rutz J, Juengel E i wsp. Amygdalin influences bladder cancer cell adhesion
and invasion in vitro. PLoS One 2014; 9(10):1-11. 20. Juengel
E, Afschar M, Makarević J i wsp. Amygdalin blocks the in vitro adhesion
and invasion of renal cell carcinoma cells by an integrin-dependent mechanism. Int J Mol Med 2016;
37(3):843-85.
Postępy Fitoterapii 4/2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz