DZIEWIĘĆSIŁ BEZŁODYGOWY (Carlina acaulis)
Legenda mówi, że górale w dawnych czasach wierzyli, że dziewięćsił posiada czarodziejską moc dziewięciu sił, dziewięciu tajemnych mocy, które powodują dziewięciokrotnie silniejsze jego lecznicze i magiczne właściwości od jakiegokolwiek innego ziela.
Gatunek rośliny należącej do rodziny astrowatych. Należy
do niej około 34 gatunki roślin pochodzących z okolic Morza Śródziemnego, Wysp
Kanaryjskich i Azji Zachodniej.
W Polsce występuje 5 gatunków rosnących w miejscach
ciepłych i nasłonecznionych. Występuje w rejonie alpejskim południowej i centralnej
Europy.
Roślina ta występuje w górskich regionach Europy
południowej i środkowej na suchych murawach i obrzeżach lasów nawet do
wysokości 2800 metrów n.p.m. W Polsce przede wszystkim występuje w Karpatach i
Sudetach w piętrach reglowych, rzadziej poniżej górnej granicy lasu. Poza
górami występuje na Nizinie Śląskiej, wyżynach południowej Polski oraz na
rozproszonych stanowiskach na niżu Polski na Ponidziu i Kujawach. Roślina ta
chroniona jest we wszystkich Górskich Parkach Narodowych oraz w niektórych
nizinnych i w wielu rezerwatach przyrody. Głównym siedliskiem gatunku są suche
łąki, nasłonecznione zbocza, murawy naskalne, górskie pastwiska, łąki z niską
roślinnością, przydroża, miedze, trawiaste i kamieniste zbocza, a szczególnie
południowe, wystawione na duże nasłonecznienie skarpy oraz zbocza przy górskich
drogach. Wymagania glebowe nie są wygórowane, rośnie on na glebach jałowych,
piaszczysto – gliniastych, przepuszczalnych o odczynie obojętnym lub lekko
zasadowym o niedużej wilgotności.
Dziewięćsił bezłodygowy to roślina charakterystyczna
dwuletnia lub wieloletnia przypominająca przyziemną, kolczastą gwiazdę. Posiada
długi i gruby korzeń palowy, słabo rozgałęziony i drewniejący, z którego
wyrasta silnie zredukowana łodyga wysokości zaledwie 3 cm. Dziewięćsił, choć w
nazwie posiada „bezłodygowy” łodygę czasem jednak ma, może ona mieć kilkanaście
a nawet 20 cm, zazwyczaj jednak wcale jej nie posiada, a z korzenia wyrasta
duża rozeta charakterystycznych i efektownych liści zebranych w różyczkę
średnicy 30-40 cm. Liście są pierzaste, powcinane, kolczaste, zbiegające w
ogonek i posiadają białawo-pajęczynowaty spód. W sierpniu ze środka rozety,
czyli różyczki liściowej wyrasta piękny kwiatostan – kolisty koszyczek średnicy
do 15 cm. Okrywa koszyczka utworzona jest z listków zewnętrznych kolczastych,
podobnych do liści oraz wewnętrznych szeroko rozpostartych słomiastych,
srebrzystobiałych lub z różowym odcieniem.
Listki okrywy są higroskopijne, na deszcz zwijają się
ponad koszyczkiem, składającym się z licznych drobniutkich kwiatków
rurkowatych, otwierających się tylko w dni słoneczne. Korona tych kwiatków ma
kształt małego kieliszka o pięciu ząbkach i długiej rurce, otoczona jest
wianuszkiem puchu zastępującym kielich i stanowiący aparat lotny dla dojrzałego
owocu, który jest niełupką długości do 5 mm. Dzięki bardzo dużemu aparatowi
lotnemu owoce roznoszone są przez wiatr na znaczne odległości. Roślina kwitnie
od lipca do września, przy czym czas trwania kwitnienia jest uzależniony od
temperatury. Wysoka temperatura powoduje szybkie przekwitanie kolejnych okółków
kwiatków rurkowych.
W Polsce dziewięćsił bezłodygowy podlega ścisłej
ochronie. Dawniej masowo zbierany ze względu na walory dekoracyjne oraz
właściwości lecznicze. Przyczyniło się to do wyniszczenia wielu stanowisk w
górach. Źródłem zagrożenia obecnie jest działalność gospodarcza człowieka,
wycinka drzew, eksploatacja wapnia oraz zaprzestanie użytkowania śródleśnych
polan, co powoduje zarastanie przez wyższą roślinność stanowisk dziewięćsiłów.
Gatunek ten jest coraz trudniejszy do spotkania, ponieważ tereny, na których
rośnie tracą wymagane warunki bytowe.
Już w Średniowieczu uważany był za roślinę leczniczą. W
korzeniu o silnym niemiłym zapachu i ostrym smaku roślina zawiera do 1,25
% olejku lotnego o narkotycznym aromacie, garbniki, substancje gorzkie, żywice,
wapń i do 20 % inuliny. Stwierdzono silne działanie przeciwbakteryjne, wyciąg z
korzenia hamuje wzrost bakterii gram – dodatnich np. duru oraz gronkowca
złocistego. Wyciąg z rośliny jest stosowany w zaburzeniach trawienia, chorobach
pęcherzyka żółciowego, biegunkach, zaparciach oraz przeziębieniach i nieżytach
górnych dróg oddechowych. Ma też działanie napotne, moczopędne i
przeciwgorączkowe. Zewnętrznie odwary z dziewięćsiłu stosuje się przy
liszajach, wypryskach, grzybicach, świerzbie i innych schorzeniach skórnych.
Wzmaga apetyt i przemianę materii.
Dziewięćsił na przełomie kilku wieków wykorzystywany był
w leczeniu ludowym różnych dolegliwości, zabobonów, chorób. Okadzano nim
przestraszone dzieci, polewano odwarem z korzenia głowy z tak zwanym kołtunem,
stąd jedna z nazw ludowych „kołtunowe ziele”. Święta Hildegarda zalecała
wkładanie ziela do kolebek dzieciom, gdyż zachowuje to dzieci od złego uroku
bab i innych strachów. Zalecane było też noszenie ziela przy sobie na
odstraszenie złych mocy i na odwagę. Często też zalecano specyfiki lecznicze z
tej rośliny w epidemiach, zarazach i zakaźnych chorobach takich jak tyfus i
dżuma.
W lecznictwie stosowany jest korzeń zebrany jesienią i po
oczyszczeniu wysuszony w warunkach naturalnych (tzn. cieniu i przewiewie).
Surowiec zawiera: olejek (1-2%) a w nim związek poliacetylenowy (tlenek
carlina) o silnym działaniu bakteriobójczym, ponadto garbniki i inulinę.
Wyciąg
z korzenia hamuje wzrost bakterii gram-dodatnich np. duru i paraduru oraz
gronkowca złocistego.
Stosowany jest w zaburzeniach trawienia, chorobach
pęcherzyka żółciowego, w biegunkach (zwłaszcza bakteryjnych). Korzeń jest
składnikiem Ziół Szwedzkich.
A jak podaje Krzysztof Kluk
w "Dykcjonarzu roślinnym":
"Korzeń
rdzawy, dziurawy, ma mocny zapach; smak ostry, gorzki i nieco korzenny. Skutki
iego są poty i robaki pędzące. W potrzebach macicy ma także mieć wielką
skuteczność. Nieostrożne iego zażywanie czyni womity i gwałtowniejsze
laxowanie. Wchodzi w lekarstwa końskie. Wodą z korzeniem gotowaną wymywane rany
i wrzody, pięknie się goią. Koniowi zdrożonemu daiąc korzeni w obroku,
powiadają, że go prędko znowu poprawić można"
Dobrze wysuszony korzeń zawiera do 2% olejków eterycznych
(karlinoksydu, karlinenu),
żywica o smaku
gorzko-ostrym,
olejek
eteryczny (karlinoksyd, karlinen),
garbniki,
inulina
(20%),
fenolokwasy
chlorogenowy, kawowy, syryngowy, cynarowy,
fitosterole,
kwercetyna,
apigenina,
luteolina.
Działanie:
przeciwbakteryjne,
żółciopędne,
moczopędne,
napotne,
pobudzające
gojenie ran,
wzmagające
trawienie, apetyt i przemianę materii.
Carlinoxide
zawarty w surowcu hamuje rozwój gronkowców i wielu innych opornych na
antybiotyki bakterii.
Inulina ma wiele zastosowań jednak z medycznego punktu
widzenia najważniejszą jest jej funkcja prebiotyczna. Stymuluje ona wzrost
korzystnej dla naszego organizmu mikroflory przewodu pokarmowego i zapobiega
zaparciom.
Ma też wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów
we krwi oraz redukuje ilość toksycznych metabolitów.
Ponadto, poprawia wchłanianie wapnia z układu
pokarmowego.
Trzeba także wspomnieć, że najnowsze badania wykazują, iż
inulina ma działanie antynowotworowe.
W dawnych czasach dziewięćsił bezłodygowy podawany był
głównie chorym mającym problemy z układem moczowym i nerkami. Potwierdzono
naukowo, że ma on właściwości moczopędne. Stosowano go także, jako środek
napotny oraz zewnętrznie w celu przyspieszenia gojenia się ran.
Dzisiaj wiemy, że zastosowanie napotne było jak
najbardziej słuszne, co więcej, ma on także właściwości przeciwgorączkowe, a
nawet przeciwbakteryjne.
Z tego też powodu
może być podawany w celu leczenia przeziębień.
Jak podaje Różański „carlinoxide zawarty w surowcu hamuje
rozwój gronkowców i wielu innych opornych na antybiotyki bakterii” (np. Streptococcus pyogenes,Pseudomonas aeruginosa, Candida
albicans, C. glabrata, Enterococcus, Salmonella i Shigella).
Jest to fitoncyd. Można go stosować w leczeniu: tyfusu,
paraduru czy gronkowca złocistego oraz biegunek pochodzenia bakteryjnego.
Znany przyrodnik i ksiądz Jan Krzysztof Kluk zalecał
stosowanie dziewięćsiłu bezłodygowego w leczeniu grzybic.
Co ciekawe, roślina ta była także wykorzystywana w celu
pozbycia się z organizmu tasiemców.
Dzisiaj dzięki licznym badaniom laboratoryjnym i
klinicznym wiemy, że wyciągi z dziewięćsiłu bezłodygowego można używać w celu
pozbycia się także innego pasożyta, którym jest świdrowiec (Trypanosoma
brucei brucei).
Wstępne badania pokazują także, że być może wyciągi te
będą mogły być wykorzystywane w leczeniu zakaźnej śpiączki afrykańskiej
nazywanej także trypanosomatoza afrykańska, którą wywołuje pasożyt świdrowiec
gambijski (Trypanosoma gambiense) oraz świdrowiec rodezyjski (Trypanosoma
rhodesiense).
Dziewięćsił bezłodygowy stosowany był nie tylko wewnętrznie,
ale także zewnętrznie. W tym celu najczęściej wykorzystywano nalewki a także
wywary, którymi przemywano trudno gojące się rany. Preparatami tymi leczono
również choroby skórne na przykład trądzik.
Ponoć stosowane miejscowo mogą pomagać w usuwaniu blizn.
Wywar z dziewięćsiłu może być także wykorzystywany, jako
środek antyseptyczny do płukania gardła.
Korzeń dziewięćsiłu ma też zastosowanie w weterynarii,
pobudza wydzielanie śliny, jest też moczopędny i zwiększa produkcję soku
żołądkowego. Podawany jest w zaburzeniach trawiennych w postaci proszku,
naparu, maceratu, często w połączeniu z tatarakiem.
W niektórych krajach alpejskich np. Szwajcaria i Włochy,
dno kwiatowe nazywane mleczym sokiem jadane jest, jako warzywo. Po ugotowaniu
przypomina w smaku karczochy i nosi nazwę dziki karczoch lub myśliwski chleb.
W północnej Hiszpanii i w Kraju Basków roślina ta jest
symbolem szczęścia i jako taka jest przytwierdzona nad drzwiami wejściowymi do
domostwa.
Dawki
i preparaty korzenia kąsiny są różne, zależnie od autora.
15-30
g korzenia rozdrobnionego zalać 1/2 l wody, zagotować, odstawić do
naciągnięcia.
Stosować
do przemywania, płukania, okładów.
Doustnie
pić 1-2 łyżki wywaru 2-3 razy dziennie.
Sproszkowany korzeń:
2 razy dziennie po szczypcie lub na koniec noża proszku wsypać do filiżanki
wrzącej wody, wypić.
Czasem
zaleca się dwie szczypty sproszkowanego korzenia na szklankę wrzącej wody;
przyjąć w trzech porcjach w ciągu dnia.
Nalewka
na alkoholu 60-70% 1:5 – 2-3 razy dziennie po 15-20 kropli.
Korzeń
zagotowany w winie (1 łyżka na szklankę wina) zażywać łyżkami 3-4 razy dziennie
przy chorobach układu moczowego i niestrawności, dla pobudzenia apetytu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz