CZOSNEK
Czosnek już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą
wspaniałego środka leczniczego. Poza tym jest nie tylko cenioną przyprawą, ale
również dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.
Już w starożytności czosnek zdobył dużą popularność.
Uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie.
Rzymianie wierzyli, że zwiększa sprawność bojową żołnierzy. Hipokrates polecał
go jako lekarstwo w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego, a już 4500
lat p.n.e. Egipcjanie poznali się na właściwościach bakteriobójczych czosnku.
Te zalety doceniła także medycyna ludowa.
Dopiero jednak w 1944 r. rozszyfrowano skład czosnku i
poznano dokładnie substancje lecznicze.
Wyizolowano allicynę - substancję
nadającą zapach i zarazem działającą przeciwbakteryjnie.
Allicyna i
trójsiarczek dwuallilu, który również występuje w czosnku, ma tak silne działanie bakteriobójcze i
bakteriostatyczne, że ujawnia się ono nawet w rozcieńczeniach typu 1:25 000!
Siarkowe związki lotne, które odkryto w czosnku wykazują natomiast wysoką skuteczność
leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego.
Niedawno stwierdzono także, że czosnek może być skuteczny
w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Związki występujące w czosnku, pod
warunkiem, że jest on jedzony codziennie, mogą korzystnie wpływać na poziom
cholesterolu poprzez obniżenie stężenia frakcji "złej" LDL, a
zwiększenie stężenia frakcji "dobrej" HDL. Niektórzy naukowcy
wskazują również na możliwość zapobiegania przez związki siarkowe rozwojowi
nowotworów i zmniejszania ciśnienia krwi.
Czosnek rośnie prawie we wszystkich strefach
klimatycznych. Ma jednak duże wymagania, jeśli chodzi o glebę.
Najkorzystniejsze warunki uprawy to duża wilgotność gleby i duże
nasłonecznienie. Potentatami w uprawie czosnku są takie kraje jak: Hiszpania,
Indie, Egipt, Włochy, Turcja.
Czosnek ogrodowy należy do botanicznego rodzaju Allium
sp. podobnie jak cebula, por i szczypiorek. Jest byliną o cebuli złożonej z
małych cebulek zwanych ząbkami.
Świeże główki czosnku zawierają około 60% wody, 32%
węglowodanów i 6,45% białka. Spośród witamin w największej ilości obecna jest
witamina C. Świeże, obrane już ząbki czosnku zawierają ok. 31 mg witaminy C/100
g produktu. Czosnek dostarcza również nieco witamin z grup B (zwłaszcza witaminy
B1). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje dość duża zawartość potasu
(400 mg/100 g produktu), żelaza (1,7 mg/100 g produktu), magnezu (25 mg100 g
produktu) i fosforu (153mg/100g produktu).
Kaloryczność czosnku jest dość duża
i wynosi146 kcal/100 g produktu, jednak nie jest to wadą, biorąc pod uwagę
fakt, iż głównie stosuje się go jako przyprawę.
Nie można również zapominać o kulinarnych zaletach
czosnku. Stosowany do tłustych mięs, takich jak wieprzowina i baranina,
znacznie poprawia ich smak. Można go też używać do drobiu, królików i
dziczyzny. Bez czosnku nie obejdzie się wiele popularnych gatunków wędlin, np.
salami i kabanosy.
Jedyną wadą czosnku jest nieprzyjemny zapach po jego
spożyciu. Dotyczy to niestety zwłaszcza czosnku świeżego, który ma największe
właściwości lecznicze. Znane są jednak sposoby pozbycia się tego zapachu.
Najczęściej zaleca się żucie zielonej natki pietruszki, a także popicie czosnku
jogurtem lub mlekiem. Inni natomiast proponują odrobinę czerwonego wina,
goździki lub miód.
Różne przepisy lecznicze z czosnku:
Leczenie nalewką czosnkową
Składniki:
1 litr spirytusu 95%
1 kg czosnku
Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, posiekać. Tak
przygotowany czosnek zalać w słoju kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać
jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy, masę czosnkową wygniatamy,
wyciśnięty nalew również filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek.
Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Nalewka z czosnku może być pomocna w walce z największym
zabójcą w krajach rozwiniętych, jakim są choroby krążenia. Zalecana jest przede
wszystkim osobom w starszym wieku, bowiem aktywne substancje zwarte w czosnku
przeciwdziałają nadmiernej fermentacji, odmładzają organizm, działają
antymiażdżycowo, leczą reumatyzm, generalnie oczyszczają organizm z różnych
substancji toksycznych i przeciwdziałają w ten sposób powstawaniu różnych
chorób pochodnych jednak nie może być za alternatywny lek na choroby.
Dawkowanie 20 kropli na łyżce mleka podawane podczas
jedzenia. Zewnętrznie nalewkę po rozcieńczeniu w stosunku 1:10 czy też 1:20
można stosować do przemywania ran, przy trądziku, tłustym łojotoku itp.
Sok z 40 g zmiażdżonego czosnku zmieszać z 80 g wody 80 g
cukru. Stosuje się go przy infekcyjnych chorobach dróg oddechowych i grypie.
Nalewka czosnkowa na nadciśnienie
1 szklanka miazgi czosnku, 1 szklanka soku z cytryny, 2,5
szklanki przegotowanej wody. Wszystkie składniki wymieszać i przechowywać w
ciemnej butelce w chłodnym miejscu. Stosować codziennie 1 łyżkę stołową
wieczorem przed snem, po kolacji.
Tybetańska nalewka z czosnku
300 g czosnku
200 ml spirytusu
Czosnek oczyścić, umyć, posiekać i zgnieść w drewnianym
moździerzu. Przełożyć do butelki, zalać spirytusem, zakorkować i odstawić na 10
dni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Po 10 dniach
dokładnie przecedzić przez podwójną gazę lub bardzo gęste sitko. Przechowywać w
lodówce. Nalewkę spożywamy w postaci kropli, 3 razy dziennie w 50 ml mleka lub
kefiru, przed posiłkiem. Przeprowadzając kurację najpierw przyzwyczajamy
organizm do czosnku, zaczynając od 1 kropli i stopniowo zwiększając do 25,
czyli:
1szy dzień - przed śniadaniem 1 kropla, przed obiadem 2
krople, przed kolacją 3 krople
2gi dzień - przed śniadaniem 4 krople, przed obiadem 5
kropli, przed kolacją 6 kropli itd. aż do 25 kropli (8. dzień).
Potem dawkę
zmniejszamy, zaczynając od 25 kropli aż do 1 kropli w 17tym dniu kuracji.
Po takim przyzwyczajeniu organizmu możemy stosować już
pełną dawkę 25 kropli 3 razy dziennie, nadal przed posiłkami w 50 ml mleka lub
kefiru.
Kontynuujemy kurację aż do zużycia przygotowanej porcji.
Kurację można powtórzyć po 1 - 2 latach.
Stosuje się ją w stanie przedzawałowym, przeciwko
miażdżycy, stenokardii, udarowi mózgu i nowotworom. Ponadto likwiduje w
organizmie złogi tłuszczu i zwapnienia, ułatwia przemianę materii, uelastycznia
naczynia krwionośne, eliminuje szum w głowie, działa na poprawę wzroku, i
ogólnie odmładzająco na organizm.
Czosnek przeciw miażdżycy
1 filiżanka mleka, 2 ząbki czosnku. Czosnek posiekać,
zgnieść i gotować w mleku przez 5 minut. Pić po 1 filiżance dziennie.
Olej czosnkowy przy miażdżycy
Zgnieść ząbki ze średniej wielkości główki czosnku, zalać
szklanką nie rafinowanego oleju słonecznikowego i odstawić do lodówki na 24
godziny. Łyżeczkę otrzymanej mikstury zmieszać z łyżeczką soku z cytryny.
Zażywać 3 razy dziennie przed jedzeniem przez 2-3 miesiące.
Czosnek na podwyższone ciśnienie
- 1 główka czosnku 1/2 l wody, 3 cytryny - Gotować
czosnek z wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do butelki i
dodać sok z cytryn. Pic codziennie po kieliszku na czczo.
- Zmiażdżyć 1 ząbek czosnku i zalać go na noc szklanką
przegotowanej zimnej wody. Wypić rano przed śniadaniem.
Zupa z czosnku przy podwyższonym ciśnieniu
5-6 ząbków czosnku, trochę oliwy z oliwek, 1,5 l mleka, 2
żółtka, sól, pieprz. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i mieszając dodać
żółtka. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z grzankami z chleba.
Czosnek na podwyższone ciśnienie
1 główka czosnku 1/2 l wody, 3 cytryny. Gotować czosnek z
wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do butelki i dodać sok z
cytryn. Pic codziennie po kieliszku na czczo.
Wyciąg z czosnku bezwonny
30 ząbków czosnku obrać z łusek, posiekać bardzo drobno
lub utrzeć na miazgę, ewentualnie zmiksować w 1 l przegotowanej chłodnej wody,
dodać sok z 500 g cytryn, wymieszać, rozlać do małych słoików z przykrywkami i
przechowywać w lodówce. Pic po 1 łyżeczce lub 1 łyżce stołowej 1-3 razy
dziennie na 1 godzinę przed posiłkami. Przy dłuższym stosowaniu kontrolować
ciśnienie krwi - dotyczy to zwłaszcza osób z niskim ciśnieniem. Wyciąg ma
wszystkie działania czosnku.
Czosnek w plasterkach
Pokroić 1-2 ząbki czosnku na plasterki i nie rozgryzając
w ustach połknąć, popić 1/4 szklanki wody i wkrótce zjeść posiłek. Zapewnia to
bezwonny oddech, natomiast nie zmniejsza skuteczności działania. Jeśli jednak
czosnek ma działać w jamie ustnej, wówczas najlepiej jest plasterki lub miazgę
położyć na cienki chleb posmarowany masłem i powoli żuć. Nie uniknie się
przykrego zapachu, ale zwiększa to skuteczność, zwłaszcza w stanach ropnych.
Ocet z czosnku
50g czosnku, 100g octu. Dawkowanie: 20-30 kropli 2-3 razy
dziennie przeciwko biegunce i innym chorobom wymienionym wyżej.
Przeciwko biegunce
Czosnek rozgnieść albo posiekać, wymieszać z natką
pietruszki i masłem i używać do chleba. Można także posiekać 5-6 ząbków
czosnku, razy dziennie po 1 szklance. Taki sam ekstrakt stosuje się do
przepłukiwania dziąseł przy paradentozie.
Przeciwko przeziębieniu pęcherza moczowego
Kilka ząbków czosnku ugotować w 100-200 ml wody,
przecedzić i codziennie rano pić przez kilka dni.
Przeciwko zapaleniu pęcherza moczowego
3 główki czosnku, 400 ml białego wina. 15 minut i
przecedzić. Pić przed spaniem po 1 szklaneczce ciepłego wina przez 3 tygodnie.
Oprócz tego należy pić napar z jęczmienia lub owsa.
Przeziębienie - zapobiegawczo
- 24 duże ząbki czosnku i 3 całe dobrze umyte cytryny
(przeciąć na 4 części i usunąć pestki) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Wszystko zalewamy litrem przegotowanej i ostudzonej wody i zostawiamy pod
przykryciem na 24 godziny w chłodnym miejscu. Przecedzamy i zlewamy do butelek
z ciemnego szkła. Pijemy 1-2 kieliszki dziennie.
- Ugotować na parze 4-6 ząbków czosnku bez zdejmowania
błoniastej osłonki, którą usuwamy po ugotowaniu. Zjadać codziennie przed snem
całą porcję dokładnie przeżuwając. Kurację przeprowadzać 2 razy w roku przez 2
tygodnie.
Przeziębienie
- Obrane ząbki czosnku (dorośli 50-60 g, dzieci 1-5 lat -
25 g, 5-15 lat - 40 g) zalać 250 ml wrzącej wody i moczyć przez 12 godzin.
Dzieciom do 12 lat podawać po 1 łyżeczce a starszym i dorosłym po 1 łyżce
stołowej
- 2-4 ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez
praskę. Zalać szklanką gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę miodu. Pić codziennie
przed snem.
Nalewki na czosnku
- 200 g czosnku, 1 l alkoholu 60 proc. - Obrany ze skórki
i na 10 dni. Przecedzić. Dawkowanie: 20-30 kropli 2-3 razy dziennie przeciwko
nicieniom i innym chorobom wymienionym wyżej.
- 50g zmiażdżonego czosnku zalać 150g koniaku. Odstawić w
zamkniętym naczyniu na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i pić dwa razy
dziennie, dwie godziny po jedzeniu, po 25 kropli w kieliszku, dodając nieco
przegotowanego mleka. Nalewka ma zastosowanie przy nadciśnieniu tętniczym i
podwyższonym cholesterolu.
Czosnek na bezsenność
25 kropli nalewki czosnkowej rozpuścić w szklance letniej
wody, dodać pół łyżeczki miodu i wypić przed snem.
Wywar z czosnku na problemy z trawieniem
25 g czosnku, 1 l wody lub mleka. Czosnek gotować z wodą
lub mlekiem przez 15 minut, przecedzić. Pić 2 szklanki dziennie na lepsze
trawienie, przeciwko biegunce, podwyższonemu ciśnieniu i gazom.
Czosnek na pasożyty jelitowe
- Codziennie na czczo pół godziny przed posiłkiem należy
wypić filiżankę mleka zagotowanego z kilkoma drobno pokrajanymi ząbkami
czosnku. Kuracja trwa 14 dni.
- Dorośli 15-20 kropli nalewki na alkoholu rozcieńczonej
wodą 3 razy dziennie.
- 3-4 ząbki czosnku gotować 20 minut w 0,25 l wody lub
mleka. Pić 2 razy dziennie po szklance przez 3-4 dni. Po miesiącu powtórzyć
kurację.
- 3-4 ząbki czosnku zalać filiżanką gorącej wody lub
mleka. Moczyć przez noc. Wypić nazajutrz na czczo. Stosować przez 3 tygodnie.
- Owsiki I - Rozetrzeć 5-8 ząbków czosnku, zalać szklanką
wody o temperaturze pokojowej, wstrząsnąć i przecedzić. Używać do lewatyw.
- Owsiki II - 1 główkę czosnku oczyścić i posiekać,
zaparzyć 1 l wody lub mleka i po ostudzeniu (najlepiej letni) wykorzystać do
lewatywy. Zaleca się również jadanie dużej ilości czosnku.
Wyciąg olejowy z czosnku na zapalenia skóry i hemoroidy
Do 50 g obranych z łusek i utartych na miazgę ząbków
dodać 200 ml oliwy lub innego oleju roślinnego i pozostawić w zamkniętym słoiku
na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej, często wstrząsając. Chronić od światła.
Następnie dodać zawartość 5 kapsułek Wit. E i wymieszać. Stosować zewnętrznie
do smarowania i okładów w różnych uszkodzeniach i zakażeniach skóry. W
przypadku hemoroidów przykładać na noc wacik nasycony wyciągiem - regularnie
przez tydzień. Wyciągiem olejowym nacierać też skórę z krostami 3-4 razy
dziennie.
Czosnek na trudno gojące się rany
Sok z czosnku, mieszaninę soku z czosnku i miodu albo
nalewkę z czosnku wykorzystuje się przy leczeniu trudno gojących się ran i
ropiejących wrzodów. Okłady należy zmieniać kilka razy dziennie.
Wyciąg glicerynowy przy infekcji pochwy
Do 100 ml gliceryny dodać miazgę z 50 g czosnku,
zmiksować i pozostawić na tydzień w zamkniętym słoiku. Przecedzić, uzyskanym
płynem nasączać tampony z waty i umieszczać w pochwie 1-2 razy dziennie przy
zakażeniu rzęsistkiem, drożdżami lub grzybami.
Czosnek na bóle reumatyczne
Obolałe miejsca masować mieszaniną rozgniecionego czosnku
i oliwy z oliwek. Chorym na reumatyzm zaleca się regularne jadanie świeżego lub
gotowanego czosnku.
Bóle reumatyczne łagodzi też nacieranie octem czosnkowym.
Na pogryzienia przez insekty Stosuje się sok albo nalewkę czosnkową, którą
należy zwilżyć miejsce ugryzienia.
Czosnek na odciski
- Rozgnieść ząbki czosnku i otrzymaną masę położyć na
odcisk. \powtarzać czynność codziennie przez 15 dni. W tym samym celu można
także wykorzystać ząbek czosnku przypieczony w piekarniku. Najprościej jednak
jest natrzeć kilka razy dziennie odcisk przekrojonym ząbkiem czosnku.
- Do ciepłej osolonej wody wrzucić drobno pokrojony
czosnek i moczyć w niej nogę, na której znajduje się odcisk. Odcisk powoli
złuszczy się a czop także zginie.
Pasta czosnkowa
1/4 sera twarogowego chudego, 2 łyżki kefiru lub śmietany
12%, 3 ząbki czosnku, łyżka zarodków pszennych, przyprawy do smaku, natka
pietruszki lub szczypiorek. Ząbki czosnku dokładnie rozetrzeć i połączyć z
twarogiem. Całość utrzeć, dodać kefir, zarodki i przyprawy. Posypać drobno
posiekaną natką pietruszki.
Artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med.
Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz