niedziela, 11 czerwca 2017

Domowe sposoby leczenia niektórych chorób - część I

Leczymy się w domu
Zebrane z porozrzucanych przepisów z kilku książek.
Jeśli chcesz się leczyć - musisz wiedzieć, na co chorujesz
Pamiętaj - najpierw diagnoza
Sami nie jesteśmy w stanie bezbłędnie określić, na co chorujemy, a co za tym idzie tego przyczyn. Współpraca z lekarzem jest konieczna.

Choroby dróg oddechowych
Angina
Cytrynę podzielić na cząstki i każdą ssać przez 10 minut, potem połknąć (szczególnie skuteczne na początku choroby).
Położyć na gardło liście białej kapusty, owinąć bawełnianym szalem. Liście zmieniać co 2 godziny.
Dłoń prawej ręki przyłożyć do gardła, a dłoń lewej ręki położyć na potylicę. Zabieg ten powtarzać 3-5 dni po 15-20 minut.
1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki sodki i 4 krople jodyny rozmieszać w szklance przegotowanej wody. Płukać gardło 3 razy dziennie.
Ugotować ziemniek, rozgnieść i położyć na talerzu. Głowę nakryć ręcznikiem i robić inhalację.
Do szklanki soku z buraków dodać stołową łyżkę octu winnego lub jabłkowego. Płukać gardło 8-10 razy dziennie.
3 łyżeczki łupin z cebuli zalać 1/2 litrem wody i zagotować. Ostudzić. Płukać gardło 5-6 razy dziennie.
Wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na 30 minut. Płukać gardło 4-6 razy dziennie.
W szklance wody rozpuścić 1 łyżeczkę miodu. Płukać gardło 8-10 razy dziennie.
Z 2 cebul wycisnąć sok. Pić po łyżeczce 4 razy dziennie.
Na tarce zetrzeć 1 jabłko i 1 cebulę, wszystko wymieszać. Przyjmować po 2 łyżeczki 3 razy dziennie.
Zetrzeć na tarce szklankę czerwonego buraka, wlać stołową łyżkę octu, odstawić na kilka godzin, następnie odcisnąć sok do szklanego naczynia. Sokiem płukać gardło i łykać po 1-2 łyżki stołowe.
Szybko zetrzeć na tarce cebulę, położyć na gazie higroskopijnej i zrobić tamponiki. Wsunąć do obu dziurek od nosa i potrzymać 15 minut. Stosować rano, w południe i wieczorem.
Do garnka wlać 150 g mleka, włożyć 4-5 fig suszonych i gotować przez 5-7 minut. Przed snem wypić małymi łykami, a figi zjeść. Powtarzać kilka razy.
Wymyć i obrać ze skórki gruszkę. Wycisnąć sok. Od czasu do czasu pić sok, uprzednio trzymając go jakiś czas w ustach. Połykać małymi porcjami.
Zamoczyć na noc 50 g orzechów ziemnych w zimnej wodzie. Zdjąć skórkę i gotować na małym ogniu do miękkości. Zjadać raz dziennie.
Przemyć trochę oliwek i wziąć jedną do ust. Trzymać w ustach jakiś czas, łykając ślinę. Powtórzyć to samo z innymi oliwkami.
Jeść kawałki świeżej białej rzepy. Porcja 5-10 kawałków 3 razy dziennie.
Z rzepy wykroić środek i wlać miód. Odstawić na 4 godziny. Zlać sok do słoika. Przechowywać w lodówce. Pić - dorośli 2-3 łyżki stołowe w dzień, dzieci po 1 łyżeczce od herbaty rano i wieczorem.
Astma
40 średnich cebul zalać wrzątkiem i odczekać aż zmiękną. Odlać wodę, a cebule dusić do miękkości w 1/2 litrze oliwy z oliwek. Rozgnieść na papkę. Przyjmować po 1 łyżce rano na czczo i wieczorem przed snem.
3-4 liście kapusty przykładać jako okład na pierś i na szyję, u podstawy płuc lub na łopatki, w zależności od lokalizacji bólu. Zostawić na 3-4 godziny, a nastepnie na noc.
Astma oskrzelowa
Podczas nagłego ataku pić kawę jęczmienną, połykać kawałki lodu, gryźć ziarnko kawy.
Podczas nagłego ataku pokropić kostkę cukru 5 kroplami nalewki czosnkowej i ssać.
Położyć chorego na twardej podłodze i lekko masować ramiona.
1 szklankę soku z czarnej rzepy przegotować i pić po 1/4 szklanki na 15 minut przed jedzeniem.
Do 100 g masła śmietankowego dodać 5-8 ząbków wyciśniętego czosnku i szczyptę soli. Stosować smarując na chleb.
100 g liści podbiału, 100 g kwiatu lipy, 50 g korzenia prawoślazu, 50 g korzenia biedrzeńca, 50 g kwiatu ślazu, 50 g kwiatu bzu czarnego, 50 g ziela szanty, 50 g korzenia lukrecji, 20 g liści mięty pieprzowej. Zioła zmieszać. Pić słodzone sokiem malinowym lub z owoców czarnej porzeczki 3 razy dziennie po jedzeniu. Zaparzać przez 30 minut 1 łyżeczkę na szklankę wrzątku.
Ból gardła (silny)
Okład na gardło z bardzo zimnej wody z dodatkiem octu. Owinąć suchym ręcznikiem. Zmieniać okład co 45 minut aż do zniknięcia bólu.
Bronchit (zapalenie oskrzeli)
Chory mający kaszel nie powinien pić kawy ani herbaty, ponieważ podrażniają one drogi oddechowe. Najlepiej kilka razy dziennie pić mleko z dodatkiem miodu i szczyptą sodki lub napary z ziół do 1,5-2 litrów dziennie. Miód przed spożyciem przegotować. Nieprzegotowany miód wzmaga kaszel.
Przez 1 godzinę gotować 60 g kapusty w 1/2 litrze wody, pod koniec gotowania dodać 60 g miodu. Popijać do 2 szklanek soku dziennie.
Bronchit ostry
1 szklankę świeżo przygotowanego soku z marchwi zmieszać z 2 łyżkami stołowymi przegotowanego miodu. Stosować po 2 łyżki stołowe 5-6 razy dziennie.
1 szklankę świeżo przygotowanego soku z kapusty zmieszać z 2 łyżkami stołowymi przegotowanego miodu. Stosować po 1 łyżce stołowej 4 razy dziennie.
1 łyżkę stołową kwiatu lipy zaparzyć 1 szklanką wrzątku, dodać 1 łyżkę stołową miodu, nakryć i odstawić na 1 godzinę, po czym odcedzić i wypić. W ciągu dnia wypijać 3-4 szklanki.
Bronchit przewlekły (środki wykrztuśne)
Zagotować 1,5 litra wody, do wrzątku wsypać 400 g otrąb i gotować na małym ogniu 5 minut. Następnie ostudzić, odcedzić i pić w ciągu dnia. Wskazane jest nie pić innych płynów. Dla poprawy smaku można dodać odrobinę cukru.
Zmieszać 2 łyżki stołowe przegotowanego gorącego mleka z 2 łyżkami koniaku. Przyjmować na pół godziny przed jedzeniem 3 razy dziennie. Po wypiciu mieszanki nie wolno ochładzać organizmu i wychodzić na dwór. Przyjmować aż do całkowitego wyleczenia.
Na wolnym ogniu gotować 1 cytrynę w ciągu 10 minut. Przekroić na połówki i wycisnąć sok do szklanki. Dodać 2 łyżki stołowe gliceryny, dokładnie wymieszać i uzupełnić miodem do pełnej szklanki.
rzadki kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jeszcze jedną w nocy,
silny kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed jedzeniem lub na noc po kolacji,
nocny kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jedną w nocy.
W miarę zmniejszania się kaszlu ograniczać przyjmowanie mieszanki.
Do szklanki włożyć 1/2 cytryny i 1 łyzkę wódki lub koniaku, wycisnąć do tego sok z drugiej połówki cytryny i uzupełnić wrzątkiem. Pić małymi łyczkami przed snem.
Sok z 1 cytryny zmieszać ze 100 g miodu. Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.
100 g kwiatu lipy i 100 g suchych malin sparzyć 1 litrem wrzątku, odstawić do zaparzenia. Napar przecedzić i pić podgrzany po 200 g przed snem przez 2-3 dni.
1/2 szklanki soku z rzodkiewki, 1/2 szklanki soku z chrzanu i 1/2 szklanki miodu, dobrze wymieszać i zaparzać przez 3-4 godziny. Przyjmować 3 razy dziennie w godzinę po posiłku - dorośli po 2-3 łyżki stołowe, dzieci po łyżeczce od herbaty.
50 g startej cebuli, 20 g octu i 60 g miodu. Starta cebulę zalać octem i odcisnąć, do płynu dodać miód i dobrze wymieszać. Podawać choremu co pół godziny po 1 łyżeczce.
Zmieszać 30 g miodu i 70 g wodnego wrzątku. Gorącym płynem przeprowadzać inhalację.
Sok z 1 cytryny zmieszać ze 100 g miodu. Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.
100 g startej cebuli zasypać 100 g cukru-pudru i pozostawić, by cebula puściła sok. Sok pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki.
Zmiażdzony czosnek zmieszać z miodem w stosunku 1:1. Przyjmować po łyżeczce 3 razy dziennie lub po 1 łyżce przed snem. Popijać ciepłą wodą.
Ugotować z koprem ziemniaki "w mundurkach", część wody odlać. Dodać 2 łyżki stołowe oleju roślinnego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, dobrze podgrzać na ogniu. Nałożyc na głowę duży ręcznik i wdychać gorącą parę. Przeprowadzac kilka razy dziennie, aż do wyzdrowienia. Podczas inhalacji chory się poci i nie wolno schładzać organizmu. Nie wychodzić na dwór.
200 g masła śmietankowego niesolonego, 200 g smalcu, 200 g miodu, 200 g kakao w proszku i 15 szt. świeżych żółtek jajecznych. Wszystko dobrze wymieszać, zagotować na małym ogniu i ostudzić. Przyjmować po 1 łyżeczce na 1/4 szklanki gorącego mleka 3 razy dziennie. Pić bardzo małymi łyczkami. Poprawa następuje po 5-7 dniach.
Do 1/2 szklanki miodu nalać 1/2 szklanki portweinu i dobrze rozmieszać. Obrać i rozgnieść 10-15 g czosnku. Przygotować 10-20 ml nafty. Przed snem dobrze natrzeć stopy rozgniecionym czosnkiem i założyć wełniane skarpety. Natrzeć naftą klatkę piersiową, założyć ciepłą bieliznę i wypić szklankę portweinu z miodem.
200-300 ml piwa z 1 łyżką miodu gotować przez 5 minut. Podczas kaszlu pić ciepłe piwo z miodem po 1-2 szklanki.
3 łyżki stołowe rzodkiewek. W każdej wyciąć zagłębienie i nasypać cukru. Odstawić na conajmniej 40 minut. Wypijać sok po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
Silny kaszel u dorosłych
Pić przez tydzień wywar z siemienia lnianego.
Zadyszka
Trzy razy dziennie 1 kieliszek (50 ml) nastepującej mieszanki - 200 g miodu, oliwy z oliwek i wódki. Autor nie podaje ilości oleju i wódki, ale chyba ma wyjść z tego całe pół litra :-).
Zapalenie zatok
Kawałek świeżęgo masła śmietankowego (wielkości ziarna kukurydzy) wsunąć w nozdrze - jednego wieczoru do jednej dziurki, nastepnego do drugiej. Stosować przez miesiąc, po czym zrobić miesiąc przerwy.
Zapalenie płuc
 4 średnie ziemniaki (wydłubać oczka) skroić bez obierania, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 zgnieciona główka czosnku. Wszystko to gotować w 5 szklankach wody przez 20 minut. Uzyskanym wywarem zrobić lewatywę. Podobno wystarczała jedna.
Zastarzały kaszel (u palaczy)
Kilka korzonków leśnego ślazu gotować 10-15 minut w 1/2 litra świeżego mleka. Przyjmować po 1/2 szklanki kilka razy dziennie.
Niedomogi serca, układu krążenia i naczyń krwionośnych
Arytmia
1/2 kg utartych na tarce cytryn zmieszać z 1/2 kg miodu, dodać 20 zmielonych jąder pestek moreli. Wszystko wymieszać i przyjmować rano i wieczorem po 1 łyżce przed posiłkiem.
Miażdżyca tętnic (stwardnienie naczyń, skleroza naczyń)
Pić na czczo po 1/2 szklanki soku z surowych ziemniaków w ciągu 14 dni.
Zjadać 1 grapefruita rano na czczo i wieczorem, 2 godziny po ostatnim posiłku.
1 łyżkę stołową oliwy z oliwek zmieszać z sokiem z 1/2 grapefruita. Pić 1 miesiąc, a potem 1 miesiąc przerwy.
100 g orzechów włoskich, 100 g rodzynek, 100 g miodu i 100 g fig przepuścić przez maszynkę do mięsa i wymieszać. Używać po 1 łyżce 2 razy dziennie. Można smarować na chleb.
W ciągu dnia wypijać 2-3 filiżanki zielonej herbaty.
Wyszorować 250 g chrzanu, zetrzeć na tarce, zalać 3 litrami wrzątku i gotować 20 minut. Przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie.
Wycisnąć 50 g czosnku i zalać 1 szklanką wódki. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 doby. Stosować 3 razy dziennie po 8 kropel zapijając łykiem zimnej wody.
Pić sok z dyni po 1/3 szklanki 3 razy dziennie.
Pić sok z arbuza po 1 szklance 3 razy dziennie.
Do szklanki wsypać 1 łyżkę mąki kukurydzianej, zalać do pełna wrzątkiem i odstawić na noc. Rano na czczo wypić uważając, by nie zmącić wody osadem.
1 szklanka soku z marchwi, 1 szklanka tartego chrzanu, 1 szklanka miodu i sok z 1 cytryny. Wszystko wymieszać i wlać do butelki. Przechowywać w lodówce. Używać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
Pić sok z buraków po 1/3 szklanki 3 razy dziennie 15 minut przed jedzeniem.
Nadciśnienie
Trzeba zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, a przed jedzeniem pić 1-3 łyżeczki octu jabłkowego. Ciśnienie krwi obniża się zauważalnie. Okresowo ocet można "przegryzać" łyżeczką miodu wówczas efekt będzie jeszcze lepszy.
1/2 szklanki startych surowych buraków zmieszać z 1/2 szklanki miodu kwiatowego. Przechowywać w lodówce lub w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Stosować po 1 łyżce 3 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem przez 3 miesiące.
2 szklanki soku z buraków, 250 g miodu, 1 cytryna, 1,5 szklanki soku z czarnej porzeczki i jedna szklanka wódki. Przyjmować po 1 łyżce 3 razy dziennie na 60 minut przed jedzeniem.
Wycisnąć sok z 3 kg cebuli, zmieszać z 500 g miodu, dodać przegródki z 25 włoskich orzechów i zalać to 1/2 litrem wódki. Odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Używać po 1 łyżce 3 razy dziennie.
Do szklanki wsypać łyżkę mąki kukurydzianej i zalać wrzątkiem. Odstawić na noc. Rano wypić wodę starając się nie zmącić osadu na dnie naczynia.
Do ciemnej butelki 0,75 litra wlać 1/2 litra wódki. Dodać 200 g zmielonego czosnku, zakryć korkiem i odstawić w ciemne miejsce na 6-8 dni. Przecedzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Pić po 1 łyżce 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Nadciśnienie (obniżanie)
Z 1 kg włoskich orzechów wziąć środkowe przegródki, włożyć do szklanego naczynia i zalać 1/2 litrem wódki. Odstawić do uzyskania koloru mocnej herbaty. Pić po 1 łyżce 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Do szklanki włożyć 20 g rozdrobnionego czosnku, zmieszać ze 100 g cukru-kryształu, uzupełnic do pełnej szklanki wrzątkiem i dobrze rozmieszać do rozpuszczenia się cukru. Odstawić na 4-6 godzin w ciemne i ciepłe miejsce. Przechowywać w ciemnym miejscu w zamkniętym naczyniu. Pić po 1 łyżce 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Spożywac codziennie 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce miodu z twarogiem.
Codziennie pić na noc szklankę ciepłej herbaty z rozpuszczona w niej 1 łyżką miodu.
1 łyżka soku z marchwi, 1 łyżka tartego chrzanu, 1 szklanka miodu i sok z 1 cytryny. Wszystkie składniki wymieszać drewniana łyżką w emaliowanym garnku. Przełożyć do szklanego, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Przyjmować po łyżeczce na 60 minut przed jedzeniem 3 razy dziennie przez 2 miesiące.
Wyszorować i sparzyć 2 cytryny. Wycisnąć sok i wypić. Skórki, koniecznie wraz z białym miąższem, zetrzeć na drobnej tarce lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Włożyć do szklanego słoika, dodać łyżkę miodu i odstawić do lodówki. Używać po jednej łyżeczce przed snem aż do ustabilizowania ciśnienia.
Co 2-3 dni zjadać ząbek czosnku.
1 cytryna, 200 g żurawiny, 200 g dzikiej róży i 200 g miodu. Cytrynę sparzyć, dobrze wytrzeć i całą zetrzeć na drobnej tarce. Żurawiny i dziką róże dobrze rozgnieść. Wszystko włożyc do szklanego naczynia, dodać miód i dobrze rozmieszać. Przykryć i odstawić na 1 dobę. Przyjmować po 1 łyzce 3 razy dziennie na 15 minut przed jedzeniem. W razie potrzeby powtarzać do całkowitego wyleczenia.
Zjadać przez 4 dni z rzędu po 25 dag owoców aronii. Już po tym czasie można zaobserwować dodatnie skutki. Aronia wzmacnia naczynia krwionośne.
Niedociśnienie
1 łyżeczkę czarnej herbaty zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5-7 minut. Nastepnie dodać 2 łyżki śmietanki, troche soli i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać i wypić kiedy ostygnie. Pić przez 7 dni rano i wieczorem na 10 minut przed posiłkiem. Potem zrobić przerwę 7 dni i znowu pić, dopóki ciśnienie nie unormuje się.
Co 2-3 dni zjadać ząbek czosnku aż do ustabilizowania ciśnienia. Czosnek reguluje ciśnienie. Gdy jest wysokie obniża je, gdy jest za niskie podwyższa.
Stanąć prosto, rece wzdłuż ciała, unieść się na palce, a następnie opuszczając się na całą stopę z całej siły uderzyć piętami o podłogę. Wykonywać rano i wieczorem po 20 razy.
Rytmicznie uderzać o podłogę na zmianę piętami raz lewej, raz prawej stopy. Piętą każdej nogi uderzać o podłogę po 20-30 razy. Wykonywać rano i wieczorem, dopóki ciśnienie się nie unormuje.
Oczyszczenie krwi z pierwiastków promieniotwórczych
Do 100 g soku z pokrzywy dodać 100g soku z jabłek. Przyjmować raz dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Kurację prowadzić przez 20 dni.
Oczyszczenie naczyń krwionośnych ze złogów cholesterolu i innych trujących związków
1 szklankę miodu, 1/2 szklanki zmielonych ziaren kopru, 1 łyżkę zmielonego korzenia waleriany (900 g) włożyć do termosu, zalać 5 litrami wrzątku, zakręcić i odstawić na dobę. Odcedzić, przelać do butelek. Przechowywać na dolnej półce lodówki. Przyjmować po 50 g przed posiłkiem (lekko podgrzane) az do wyczerpania całej porcji.
Rozszerzenie żył
Założyć czyste bawełniane skarpetki i pochodzić w nich po porannej rosie, aby zamokły. Nosić je do wyschnięcia.
Zielone włoskie orzechy zalać oliwą z oliwek i odstawić na 4 godziny w nasłonecznione miejsce. Po upływie tego czasu otrzymaną mieszanką nasmarować żyły.
Wzmocnienie serca i oczyszczenie krwi dla osób, które piją mleko
Pić na czczo 1/3 litra ciepłego tłustego, gotowanego mleka (najlepiej wiejskiego), do którego należy wcisnąć sok z 1 cytryny. Powtórzyć o godzinie 12.00. Trzeci raz wypić przed snem. Nie jest konieczna specjalna dieta i można odżywiać się jak zwykle. Kuracja trwa 2 tygodnie.
Zakrzepowe zapalenie żył
50 g owoców kasztana pokroić w kostki i zalać 1/2 litrem wódki. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Przyjmować przez 1 miesiąc po 30-40 kropel 3 razy dziennie.
250 g oczyszczonego czosnku wycisnąć i zmieszać z 350 g płynnego miodu, dokładnie wymieszać i odstawić na tydzień. Przyjmować po 1 łyżce 3 razy dziennie na 40 minut przed jedzeniem.
Przy wystąpieniu wrzodów kłaść na nie papkę ze świeżo startego ziemniaka warstwą grubości 1 cm, z wierzchu nakryć gazą i zabandażować na 4-6 warstw. Pozostawić na 4 godziny. Po 2 godzinach powtórzyć.
Założyć nowe, bawełniane skarpety i pochodzić w nich po mokrej trawie dopóki nie przemiękną. Nie zdejmować, dać im wyschnąć na nogach. Zabieg powtarzać wielokrotnie.
Smarować nogi octem jabłkowym.
Masować nogi z dołu do góry miękką szczoteczką 3-5 minut codziennie rano i wieczorem.
Zimne stopy
2 razy w tygodniu przez 2 miesiące zakładać na nogi skarpety zamoczone w zimnej wodzie z dodatkiem octu. Nosić do wyschnięcia. Krążenie krwi radykalnie się poprawia.
Żylaki
Rano i wieczorem przemywać skórę octem jabłkowym w miejscach, gdzie są rozszerzone żyły i rozcierać. Oprócz tego 2 razy dziennie pić 1 szklankę ciepłej przegotowanej wody z rozpuszczonymi w niej 2 łyżeczkami octu jabłkowego. Po miesiącu stosowania regularnych zabiegów żyły zaczną się zwężać.
Na noc przykładać 3 warstwy liści kapusty na powierzchnię większą niż objęta dolegliwością. Przykryć watą i lekko zabandażować.
Choroby i niedomogi układu trawiennego
Otyłość
60 g kory kruszyny, 20 g korzenia lukrecji, 10 g korzenia mniszka lekarskiego i 10 g owocu anyżu. Dokładnie wymieszać. Pić napar na noc z 1 łyżki ziół w 3/4 szklanki.
60 g kory kruszyny, 25 g korzenia kukrecji, 25 g ziela marzanki wonnej, 20 g kory berberysu i 10 g siemienia lnianego. Dokładnie wymieszać. Pić napar na noc z 1 łyżki ziół w 3/4 szklanki.
100 g rumianku, 50g ziela dziurawca, 50 g korzenia prawoślazu, 50 g liści mięty, 50 g ziela krwawnika i 50 g owocu anyżu. Dokładnie wymieszać. Pić napar 2 razy dziennie, rano i wieczorem, z 1 łyżki ziół w 1 szklance (zaparzać 30 minut).
100 g morszczynu, 50 g ziela skrzypu, 50 g ziela dziurawca, 50 g ziela krwawnika, 50 g koszyczka rumianku, 50 g korzenia mniszka lekarskiego, 50 g kłącza perzu i 50 g liścia melisy. Dokładnie wymieszać. Pić napar 2 razy dziennie po jedzeniu z 1 łyżeczki mieszanki w 1 szklance wrzątku (zaparzać 30 minut).
Wrzód dwunastnicy
Ubić 1 białko z 1 łyżeczką cukru-pudru. Wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Przez 10 dni przyjmować rano na czczo po 1 łyżce mieszanki.
Wrzód żołądka
Obrać ziemniaki i ugotować bez soli. Wywar pić po 1/2 litra 3 razy dziennie, za każdym razem przygotowując świeży.
Obrać ziemniaki i ugotować bez soli. Wywar pić po 1/2 litra 3 razy dziennie, za każdym razem przygotowując świeży.
1 łyżeczkę pełnego siemienia lnianego wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem do 1/4 objętości. Mieszać 15 minut, odcisnąć i przecedzić. Pić 3 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem, za każdym razem przygotowując świeży. Dla poprawy smaku można dodać łyżkę soku owocowego. Leczenie trwa 2-3 tygodnie.
Pić herbatkę z zaparzonych suszonych kwiatów białego bzu.
4 łyzki rozdrobnionej kory dębowej wsypać do emaliowanego naczynia, zalać szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Ostudzić, odcisnąć, przecedzić i przelać do szklanego naczynia z korkiem. Przechowywać w ciemnym miejscu. Pić po 1 łyzce 2-3 razy dziennie.
Białą kapustę poszatkować, lekko posolić i wycisnąć sok. Pić świeży 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.
Wzdęcia brzucha
Zrobić lewatywę z rumianku - 1,5 litra przegotowanej wody, schłodzić do temperatury ciała, w 200 g zaparzyć 1 łyżeczkę kwiatu rumianku (1 torebkę). Po opróżnieniu położyć się na plecach i na okilice żołądka i wątroby przyłożyć na 30-40 minut termofor lub poduszkę elektryczną. Zabieg przeprowadzić w wypadku nagłego wystąpienia gazów, którym towarzyszy ból i wzdęcie brzucha.
Wypić na czczo 100 ml soku z surowych ziemniaków, po czym położyć się do łóżka na 30 minut przykładając do brzucha termofor lub poduszkę elektryczną. Pić sok przez 14 dni, po czym 14 dni przerwy i znowu 14 dni pić i 14 dni przerwy. Jesli po tej kuracji gazy będą dalej niepokoić, to pić sok jeszcze przez 10 dni.
1 garść liści eukaliptusa zalać 400 ml wrzątku. Pić 2 szklanki na czczo ciepłego napoju.
1/2 łyżeczki zmielonego kminku popić wodą. Jeśli za pierwszym razem nie pomaga - powtórzyć, nawet kilka razy.
Zgaga
1 łyżeczkę, zmielonej w młynku do kawy, skorupki od jajka zmieszać z sokiem z 1 cytryny. Wypić.
Pić sok z surowych ziemniaków 2 razy dziennie przed jedzeniem po 2 łyżki.
Uprażyć na patelni 1 łyżkę kaszy gryczanej. Zmielić w młynku do kawy. Przyjmować na czubek łyżeczki 3-4 razy dziennie, popijając kilkoma łykami wody.
Jeść na czczo przez 14 dni tylko kaszę gryczaną dobrze ją przeżuwając.

CDN...


www.zdrowiezroslin.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz