Zebrane z porozrzucanych
przepisów z kilku książek.
Jeśli
chcesz się leczyć - musisz wiedzieć, na co chorujesz
Pamiętaj - najpierw diagnoza
Pamiętaj - najpierw diagnoza
Sami nie jesteśmy w stanie
bezbłędnie określić, na co chorujemy, a co za tym idzie tego przyczyn.
Współpraca z lekarzem jest konieczna.
Choroby
dróg oddechowych
Angina
⇛Cytrynę podzielić na cząstki i każdą ssać przez
10 minut, potem połknąć (szczególnie skuteczne na początku choroby).
⇛Położyć na gardło liście białej kapusty, owinąć
bawełnianym szalem. Liście zmieniać co 2 godziny.
⇛Dłoń prawej ręki przyłożyć do gardła, a dłoń lewej
ręki położyć na potylicę. Zabieg ten powtarzać 3-5 dni po 15-20 minut.
⇛1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki sodki i 4 krople
jodyny rozmieszać w szklance przegotowanej wody. Płukać gardło 3 razy
dziennie.
⇛Ugotować ziemniek, rozgnieść i położyć na
talerzu. Głowę nakryć ręcznikiem i robić inhalację.
⇛Do szklanki soku z buraków dodać stołową łyżkę
octu winnego lub jabłkowego. Płukać gardło 8-10 razy dziennie.
⇛3 łyżeczki łupin z cebuli zalać 1/2 litrem wody
i zagotować. Ostudzić. Płukać gardło 5-6 razy dziennie.
⇛Wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, zalać szklanką ciepłej
wody i odstawić na 30 minut. Płukać gardło 4-6 razy dziennie.
⇛W szklance wody rozpuścić 1 łyżeczkę miodu. Płukać
gardło 8-10 razy dziennie.
⇛Z 2 cebul wycisnąć sok. Pić po łyżeczce 4 razy
dziennie.
⇛Na tarce zetrzeć 1 jabłko i 1 cebulę, wszystko
wymieszać. Przyjmować po 2 łyżeczki 3 razy dziennie.
⇛Zetrzeć na tarce szklankę czerwonego buraka, wlać
stołową łyżkę octu, odstawić na kilka godzin, następnie odcisnąć sok do szklanego
naczynia. Sokiem płukać gardło i łykać po 1-2 łyżki stołowe.
⇛Szybko zetrzeć na tarce cebulę, położyć na gazie
higroskopijnej i zrobić tamponiki. Wsunąć do obu dziurek od nosa
i potrzymać 15 minut. Stosować rano, w południe i wieczorem.
⇛Do garnka wlać 150 g mleka, włożyć 4-5 fig suszonych
i gotować przez 5-7 minut. Przed snem wypić małymi łykami, a figi zjeść.
Powtarzać kilka razy.
⇛Wymyć i obrać ze skórki gruszkę. Wycisnąć sok. Od
czasu do czasu pić sok, uprzednio trzymając go jakiś czas w ustach. Połykać
małymi porcjami.
⇛Zamoczyć na noc 50 g orzechów ziemnych w zimnej
wodzie. Zdjąć skórkę i gotować na małym ogniu do miękkości. Zjadać raz
dziennie.
⇛Przemyć trochę oliwek i wziąć jedną do ust.
Trzymać w ustach jakiś czas, łykając ślinę. Powtórzyć to samo
z innymi oliwkami.
⇛Jeść kawałki świeżej białej rzepy. Porcja 5-10
kawałków 3 razy dziennie.
⇛Z rzepy wykroić środek i wlać miód. Odstawić na 4
godziny. Zlać sok do słoika. Przechowywać w lodówce. Pić - dorośli 2-3
łyżki stołowe w dzień, dzieci po 1 łyżeczce od herbaty rano
i wieczorem.
Astma
⇛40 średnich cebul zalać wrzątkiem i odczekać aż
zmiękną. Odlać wodę, a cebule dusić do miękkości w 1/2 litrze oliwy
z oliwek. Rozgnieść na papkę. Przyjmować po 1 łyżce rano na czczo
i wieczorem przed snem.
⇛3-4 liście kapusty przykładać jako okład na pierś
i na szyję, u podstawy płuc lub na łopatki, w zależności od
lokalizacji bólu. Zostawić na 3-4 godziny, a nastepnie na noc.
Astma
oskrzelowa
⇛Podczas nagłego ataku pić kawę jęczmienną, połykać
kawałki lodu, gryźć ziarnko kawy.
⇛Podczas nagłego ataku pokropić kostkę cukru 5 kroplami
nalewki czosnkowej i ssać.
⇛Położyć chorego na twardej podłodze i lekko
masować ramiona.
⇛1 szklankę soku z czarnej rzepy przegotować
i pić po 1/4 szklanki na 15 minut przed jedzeniem.
⇛Do 100 g masła śmietankowego dodać 5-8 ząbków
wyciśniętego czosnku i szczyptę soli. Stosować smarując na chleb.
⇛100 g liści podbiału, 100 g kwiatu lipy, 50 g korzenia
prawoślazu, 50 g korzenia biedrzeńca, 50 g kwiatu ślazu, 50 g kwiatu bzu
czarnego, 50 g ziela szanty, 50 g korzenia lukrecji, 20 g liści mięty
pieprzowej. Zioła zmieszać. Pić słodzone sokiem malinowym lub z owoców
czarnej porzeczki 3 razy dziennie po jedzeniu. Zaparzać przez 30 minut 1
łyżeczkę na szklankę wrzątku.
Ból
gardła (silny)
⇛Okład na gardło z bardzo
zimnej wody z dodatkiem octu. Owinąć suchym ręcznikiem. Zmieniać okład co
45 minut aż do zniknięcia bólu.
Bronchit
(zapalenie oskrzeli)
Chory
mający kaszel nie powinien pić kawy ani herbaty, ponieważ podrażniają one drogi
oddechowe. Najlepiej kilka razy dziennie pić mleko z dodatkiem miodu
i szczyptą sodki lub napary z ziół do 1,5-2 litrów dziennie. Miód
przed spożyciem przegotować. Nieprzegotowany miód wzmaga kaszel.
⇛Przez 1 godzinę gotować 60 g kapusty w 1/2 litrze
wody, pod koniec gotowania dodać 60 g miodu. Popijać do 2 szklanek soku
dziennie.
Bronchit
ostry
⇛1 szklankę świeżo przygotowanego soku z marchwi
zmieszać z 2 łyżkami stołowymi przegotowanego miodu. Stosować po 2 łyżki
stołowe 5-6 razy dziennie.
⇛1 szklankę świeżo przygotowanego soku z kapusty
zmieszać z 2 łyżkami stołowymi przegotowanego miodu. Stosować po 1 łyżce
stołowej 4 razy dziennie.
⇛1 łyżkę stołową kwiatu lipy zaparzyć 1 szklanką
wrzątku, dodać 1 łyżkę stołową miodu, nakryć i odstawić na 1 godzinę, po
czym odcedzić i wypić. W ciągu dnia wypijać 3-4 szklanki.
Bronchit
przewlekły (środki wykrztuśne)
⇛Zagotować 1,5 litra wody, do wrzątku wsypać 400 g
otrąb i gotować na małym ogniu 5 minut. Następnie ostudzić, odcedzić
i pić w ciągu dnia. Wskazane jest nie pić innych płynów. Dla poprawy
smaku można dodać odrobinę cukru.
⇛Zmieszać 2 łyżki stołowe przegotowanego gorącego mleka
z 2 łyżkami koniaku. Przyjmować na pół godziny przed jedzeniem 3 razy
dziennie. Po wypiciu mieszanki nie wolno ochładzać organizmu i wychodzić
na dwór. Przyjmować aż do całkowitego wyleczenia.
⇛Na wolnym ogniu gotować 1 cytrynę w ciągu 10
minut. Przekroić na połówki i wycisnąć sok do szklanki. Dodać 2 łyżki
stołowe gliceryny, dokładnie wymieszać i uzupełnić miodem do pełnej
szklanki.
rzadki kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jeszcze jedną w nocy,
silny kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed jedzeniem lub na noc po kolacji,
nocny kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jedną w nocy.
W miarę zmniejszania się kaszlu ograniczać przyjmowanie mieszanki.
rzadki kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jeszcze jedną w nocy,
silny kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed jedzeniem lub na noc po kolacji,
nocny kaszel - przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jedną w nocy.
W miarę zmniejszania się kaszlu ograniczać przyjmowanie mieszanki.
⇛Do szklanki włożyć 1/2 cytryny i 1 łyzkę wódki
lub koniaku, wycisnąć do tego sok z drugiej połówki cytryny
i uzupełnić wrzątkiem. Pić małymi łyczkami przed snem.
⇛Sok z 1 cytryny zmieszać ze 100 g miodu. Przyjmować
po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.
⇛100 g kwiatu lipy i 100 g suchych malin sparzyć 1
litrem wrzątku, odstawić do zaparzenia. Napar przecedzić i pić podgrzany
po 200 g przed snem przez 2-3 dni.
⇛1/2 szklanki soku z rzodkiewki, 1/2 szklanki soku
z chrzanu i 1/2 szklanki miodu, dobrze wymieszać i zaparzać
przez 3-4 godziny. Przyjmować 3 razy dziennie w godzinę po posiłku -
dorośli po 2-3 łyżki stołowe, dzieci po łyżeczce od herbaty.
⇛50 g startej cebuli, 20 g octu i 60 g miodu.
Starta cebulę zalać octem i odcisnąć, do płynu dodać miód i dobrze
wymieszać. Podawać choremu co pół godziny po 1 łyżeczce.
⇛Zmieszać 30 g miodu i 70 g wodnego wrzątku.
Gorącym płynem przeprowadzać inhalację.
⇛Sok z 1 cytryny zmieszać ze 100 g miodu.
Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.
⇛100 g startej cebuli zasypać 100 g cukru-pudru
i pozostawić, by cebula puściła sok. Sok pić 3 razy dziennie po 2
łyżeczki.
⇛Zmiażdzony czosnek zmieszać z miodem
w stosunku 1:1. Przyjmować po łyżeczce 3 razy dziennie lub po 1 łyżce
przed snem. Popijać ciepłą wodą.
⇛Ugotować z koprem ziemniaki "w
mundurkach", część wody odlać. Dodać 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
i 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, dobrze podgrzać na ogniu. Nałożyc na
głowę duży ręcznik i wdychać gorącą parę. Przeprowadzac kilka razy
dziennie, aż do wyzdrowienia. Podczas inhalacji chory się poci i nie wolno
schładzać organizmu. Nie wychodzić na dwór.
⇛200 g masła śmietankowego niesolonego, 200 g smalcu,
200 g miodu, 200 g kakao w proszku i 15 szt. świeżych żółtek
jajecznych. Wszystko dobrze wymieszać, zagotować na małym ogniu
i ostudzić. Przyjmować po 1 łyżeczce na 1/4 szklanki gorącego mleka 3 razy
dziennie. Pić bardzo małymi łyczkami. Poprawa następuje po 5-7 dniach.
⇛Do 1/2 szklanki miodu nalać 1/2 szklanki portweinu
i dobrze rozmieszać. Obrać i rozgnieść 10-15 g czosnku. Przygotować
10-20 ml nafty. Przed snem dobrze natrzeć stopy rozgniecionym czosnkiem
i założyć wełniane skarpety. Natrzeć naftą klatkę piersiową, założyć
ciepłą bieliznę i wypić szklankę portweinu z miodem.
⇛200-300 ml piwa z 1 łyżką miodu gotować przez 5
minut. Podczas kaszlu pić ciepłe piwo z miodem po 1-2 szklanki.
⇛3 łyżki stołowe rzodkiewek. W każdej wyciąć
zagłębienie i nasypać cukru. Odstawić na conajmniej 40 minut. Wypijać sok
po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
Silny
kaszel u dorosłych
⇛Pić przez tydzień wywar z siemienia lnianego.
Zadyszka
⇛Trzy razy dziennie 1 kieliszek (50 ml) nastepującej
mieszanki - 200 g miodu, oliwy z oliwek i wódki. Autor nie podaje
ilości oleju i wódki, ale chyba ma wyjść z tego całe pół litra :-).
Zapalenie
zatok
⇛Kawałek świeżęgo masła śmietankowego (wielkości ziarna
kukurydzy) wsunąć w nozdrze - jednego wieczoru do jednej dziurki,
nastepnego do drugiej. Stosować przez miesiąc, po czym zrobić miesiąc przerwy.
Zapalenie
płuc
⇛ ⇛4 średnie ziemniaki (wydłubać
oczka) skroić bez obierania, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 zgnieciona główka
czosnku. Wszystko to gotować w 5 szklankach wody przez 20 minut. Uzyskanym
wywarem zrobić lewatywę. Podobno wystarczała jedna.
Zastarzały
kaszel (u palaczy)
⇛Kilka korzonków leśnego ślazu gotować 10-15 minut
w 1/2 litra świeżego mleka. Przyjmować po 1/2 szklanki kilka razy
dziennie.
Niedomogi
serca, układu krążenia i naczyń krwionośnych
Arytmia
⇛1/2 kg utartych na tarce cytryn zmieszać z 1/2 kg
miodu, dodać 20 zmielonych jąder pestek moreli. Wszystko wymieszać
i przyjmować rano i wieczorem po 1 łyżce przed posiłkiem.
Miażdżyca
tętnic (stwardnienie naczyń, skleroza naczyń)
⇛Pić na czczo po 1/2 szklanki soku z surowych
ziemniaków w ciągu 14 dni.
⇛Zjadać 1 grapefruita rano na czczo i wieczorem, 2
godziny po ostatnim posiłku.
⇛1 łyżkę stołową oliwy z oliwek zmieszać
z sokiem z 1/2 grapefruita. Pić 1 miesiąc, a potem 1 miesiąc przerwy.
⇛100 g orzechów włoskich, 100 g rodzynek, 100 g miodu
i 100 g fig przepuścić przez maszynkę do mięsa i wymieszać. Używać po
1 łyżce 2 razy dziennie. Można smarować na chleb.
⇛W ciągu dnia wypijać 2-3 filiżanki zielonej herbaty.
⇛Wyszorować 250 g chrzanu, zetrzeć na tarce, zalać 3
litrami wrzątku i gotować 20 minut. Przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy
dziennie.
⇛Wycisnąć 50 g czosnku i zalać 1 szklanką wódki.
Odstawić w ciepłe miejsce na 3 doby. Stosować 3 razy dziennie po 8 kropel
zapijając łykiem zimnej wody.
⇛Pić sok z dyni po 1/3 szklanki 3 razy dziennie.
⇛Pić sok z arbuza po 1 szklance 3 razy dziennie.
⇛Do szklanki wsypać 1 łyżkę mąki kukurydzianej, zalać
do pełna wrzątkiem i odstawić na noc. Rano na czczo wypić uważając, by nie
zmącić wody osadem.
⇛1 szklanka soku z marchwi, 1 szklanka tartego
chrzanu, 1 szklanka miodu i sok z 1 cytryny. Wszystko wymieszać
i wlać do butelki. Przechowywać w lodówce. Używać po 1 łyżeczce 3
razy dziennie.
⇛Pić sok z buraków po 1/3 szklanki 3 razy dziennie
15 minut przed jedzeniem.
Nadciśnienie
⇛Trzeba zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, a przed
jedzeniem pić 1-3 łyżeczki octu jabłkowego. Ciśnienie krwi obniża się
zauważalnie. Okresowo ocet można "przegryzać" łyżeczką miodu wówczas
efekt będzie jeszcze lepszy.
⇛1/2 szklanki startych surowych buraków zmieszać
z 1/2 szklanki miodu kwiatowego. Przechowywać w lodówce lub
w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Stosować po 1 łyżce 3 razy
dziennie na 30 minut przed jedzeniem przez 3 miesiące.
⇛2 szklanki soku z buraków, 250 g miodu, 1
cytryna, 1,5 szklanki soku z czarnej porzeczki i jedna szklanka
wódki. Przyjmować po 1 łyżce 3 razy dziennie na 60 minut przed jedzeniem.
⇛Wycisnąć sok z 3 kg cebuli, zmieszać z 500 g
miodu, dodać przegródki z 25 włoskich orzechów i zalać to 1/2 litrem
wódki. Odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Używać po 1 łyżce 3 razy dziennie.
⇛Do szklanki wsypać łyżkę mąki kukurydzianej
i zalać wrzątkiem. Odstawić na noc. Rano wypić wodę starając się nie
zmącić osadu na dnie naczynia.
⇛Do ciemnej butelki 0,75 litra wlać 1/2 litra wódki.
Dodać 200 g zmielonego czosnku, zakryć korkiem i odstawić w ciemne
miejsce na 6-8 dni. Przecedzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Pić
po 1 łyżce 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Nadciśnienie
(obniżanie)
⇛Z 1 kg włoskich orzechów wziąć środkowe przegródki,
włożyć do szklanego naczynia i zalać 1/2 litrem wódki. Odstawić do
uzyskania koloru mocnej herbaty. Pić po 1 łyżce 3 razy dziennie przed
jedzeniem.
⇛Do szklanki włożyć 20 g rozdrobnionego czosnku,
zmieszać ze 100 g cukru-kryształu, uzupełnic do pełnej szklanki wrzątkiem
i dobrze rozmieszać do rozpuszczenia się cukru. Odstawić na 4-6 godzin
w ciemne i ciepłe miejsce. Przechowywać w ciemnym miejscu
w zamkniętym naczyniu. Pić po 1 łyżce 3 razy dziennie przed jedzeniem.
⇛Spożywac codziennie 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce
miodu z twarogiem.
⇛Codziennie pić na noc szklankę ciepłej herbaty
z rozpuszczona w niej 1 łyżką miodu.
⇛1 łyżka soku z marchwi, 1 łyżka tartego chrzanu,
1 szklanka miodu i sok z 1 cytryny. Wszystkie składniki wymieszać
drewniana łyżką w emaliowanym garnku. Przełożyć do szklanego, szczelnie zamknąć
i przechowywać w chłodnym miejscu. Przyjmować po łyżeczce na 60 minut
przed jedzeniem 3 razy dziennie przez 2 miesiące.
⇛Wyszorować i sparzyć 2 cytryny. Wycisnąć sok
i wypić. Skórki, koniecznie wraz z białym miąższem, zetrzeć na
drobnej tarce lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Włożyć do szklanego
słoika, dodać łyżkę miodu i odstawić do lodówki. Używać po jednej łyżeczce
przed snem aż do ustabilizowania ciśnienia.
⇛Co 2-3 dni zjadać ząbek czosnku.
⇛1 cytryna, 200 g żurawiny, 200 g dzikiej róży i 200
g miodu. Cytrynę sparzyć, dobrze wytrzeć i całą zetrzeć na drobnej tarce.
Żurawiny i dziką róże dobrze rozgnieść. Wszystko włożyc do szklanego
naczynia, dodać miód i dobrze rozmieszać. Przykryć i odstawić na 1
dobę. Przyjmować po 1 łyzce 3 razy dziennie na 15 minut przed jedzeniem.
W razie potrzeby powtarzać do całkowitego wyleczenia.
⇛Zjadać przez 4 dni z rzędu po 25 dag owoców
aronii. Już po tym czasie można zaobserwować dodatnie skutki. Aronia wzmacnia
naczynia krwionośne.
Niedociśnienie
⇛1 łyżeczkę czarnej herbaty zalać wrzątkiem, przykryć
i odstawić na 5-7 minut. Nastepnie dodać 2 łyżki śmietanki, troche soli
i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać i wypić kiedy ostygnie. Pić
przez 7 dni rano i wieczorem na 10 minut przed posiłkiem. Potem zrobić przerwę
7 dni i znowu pić, dopóki ciśnienie nie unormuje się.
⇛Co 2-3 dni zjadać ząbek czosnku aż do ustabilizowania
ciśnienia. Czosnek reguluje ciśnienie. Gdy jest wysokie obniża je, gdy jest za
niskie podwyższa.
⇛Stanąć prosto, rece wzdłuż ciała, unieść się na palce,
a następnie opuszczając się na całą stopę z całej siły uderzyć piętami
o podłogę. Wykonywać rano i wieczorem po 20 razy.
⇛Rytmicznie uderzać o podłogę na zmianę piętami
raz lewej, raz prawej stopy. Piętą każdej nogi uderzać o podłogę po 20-30
razy. Wykonywać rano i wieczorem, dopóki ciśnienie się nie unormuje.
Oczyszczenie
krwi z pierwiastków promieniotwórczych
⇛Do 100 g soku z pokrzywy dodać 100g soku
z jabłek. Przyjmować raz dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Kurację
prowadzić przez 20 dni.
Oczyszczenie
naczyń krwionośnych ze złogów cholesterolu i innych trujących związków
⇛1 szklankę miodu, 1/2 szklanki zmielonych ziaren
kopru, 1 łyżkę zmielonego korzenia waleriany (900 g) włożyć do termosu, zalać 5
litrami wrzątku, zakręcić i odstawić na dobę. Odcedzić, przelać do
butelek. Przechowywać na dolnej półce lodówki. Przyjmować po 50 g przed
posiłkiem (lekko podgrzane) az do wyczerpania całej porcji.
Rozszerzenie
żył
⇛Założyć czyste bawełniane skarpetki i pochodzić
w nich po porannej rosie, aby zamokły. Nosić je do wyschnięcia.
⇛Zielone włoskie orzechy zalać oliwą z oliwek
i odstawić na 4 godziny w nasłonecznione miejsce. Po upływie tego
czasu otrzymaną mieszanką nasmarować żyły.
Wzmocnienie
serca i oczyszczenie krwi dla osób, które piją mleko
⇛Pić na czczo 1/3 litra ciepłego tłustego, gotowanego
mleka (najlepiej wiejskiego), do którego należy wcisnąć sok z 1 cytryny.
Powtórzyć o godzinie 12.00. Trzeci raz wypić przed snem. Nie jest
konieczna specjalna dieta i można odżywiać się jak zwykle. Kuracja trwa 2
tygodnie.
Zakrzepowe
zapalenie żył
⇛50 g owoców kasztana pokroić w kostki
i zalać 1/2 litrem wódki. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne
i ciepłe miejsce. Przyjmować przez 1 miesiąc po 30-40 kropel 3 razy
dziennie.
⇛250 g oczyszczonego czosnku wycisnąć i zmieszać
z 350 g płynnego miodu, dokładnie wymieszać i odstawić na tydzień.
Przyjmować po 1 łyżce 3 razy dziennie na 40 minut przed jedzeniem.
⇛Przy wystąpieniu wrzodów kłaść na nie papkę ze świeżo
startego ziemniaka warstwą grubości 1 cm, z wierzchu nakryć gazą
i zabandażować na 4-6 warstw. Pozostawić na 4 godziny. Po 2 godzinach
powtórzyć.
⇛Założyć nowe, bawełniane skarpety i pochodzić
w nich po mokrej trawie dopóki nie przemiękną. Nie zdejmować, dać im
wyschnąć na nogach. Zabieg powtarzać wielokrotnie.
⇛Smarować nogi octem jabłkowym.
⇛Masować nogi z dołu do góry miękką szczoteczką
3-5 minut codziennie rano i wieczorem.
Zimne
stopy
⇛2 razy w tygodniu przez 2
miesiące zakładać na nogi skarpety zamoczone w zimnej wodzie
z dodatkiem octu. Nosić do wyschnięcia. Krążenie krwi radykalnie się
poprawia.
Żylaki
⇛Rano i wieczorem przemywać skórę octem jabłkowym
w miejscach, gdzie są rozszerzone żyły i rozcierać. Oprócz tego 2
razy dziennie pić 1 szklankę ciepłej przegotowanej wody z rozpuszczonymi
w niej 2 łyżeczkami octu jabłkowego. Po miesiącu stosowania regularnych
zabiegów żyły zaczną się zwężać.
⇛Na noc przykładać 3 warstwy liści kapusty na
powierzchnię większą niż objęta dolegliwością. Przykryć watą i lekko
zabandażować.
Choroby
i niedomogi układu trawiennego
Otyłość
⇛60 g kory kruszyny, 20 g korzenia lukrecji, 10 g
korzenia mniszka lekarskiego i 10 g owocu anyżu. Dokładnie wymieszać. Pić
napar na noc z 1 łyżki ziół w 3/4 szklanki.
⇛60 g kory kruszyny, 25 g korzenia kukrecji, 25 g ziela
marzanki wonnej, 20 g kory berberysu i 10 g siemienia lnianego. Dokładnie
wymieszać. Pić napar na noc z 1 łyżki ziół w 3/4 szklanki.
⇛100 g rumianku, 50g ziela dziurawca, 50 g korzenia
prawoślazu, 50 g liści mięty, 50 g ziela krwawnika i 50 g owocu anyżu.
Dokładnie wymieszać. Pić napar 2 razy dziennie, rano i wieczorem, z 1
łyżki ziół w 1 szklance (zaparzać 30 minut).
⇛100 g morszczynu, 50 g ziela skrzypu, 50 g ziela
dziurawca, 50 g ziela krwawnika, 50 g koszyczka rumianku, 50 g korzenia mniszka
lekarskiego, 50 g kłącza perzu i 50 g liścia melisy. Dokładnie wymieszać.
Pić napar 2 razy dziennie po jedzeniu z 1 łyżeczki mieszanki w 1
szklance wrzątku (zaparzać 30 minut).
Wrzód
dwunastnicy
⇛Ubić 1 białko z 1 łyżeczką cukru-pudru. Wymieszać
z 1 łyżką oliwy z oliwek. Przez 10 dni przyjmować rano na czczo po 1
łyżce mieszanki.
Wrzód
żołądka
⇛Obrać ziemniaki i ugotować bez soli. Wywar pić po
1/2 litra 3 razy dziennie, za każdym razem przygotowując świeży.
⇛Obrać ziemniaki i ugotować bez soli. Wywar pić po
1/2 litra 3 razy dziennie, za każdym razem przygotowując świeży.
⇛1 łyżeczkę pełnego siemienia lnianego wsypać do
szklanki i zalać wrzątkiem do 1/4 objętości. Mieszać 15 minut, odcisnąć
i przecedzić. Pić 3 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem, za każdym
razem przygotowując świeży. Dla poprawy smaku można dodać łyżkę soku owocowego.
Leczenie trwa 2-3 tygodnie.
⇛Pić herbatkę z zaparzonych suszonych kwiatów
białego bzu.
⇛4 łyzki rozdrobnionej kory dębowej wsypać do
emaliowanego naczynia, zalać szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować
20 minut mieszając od czasu do czasu. Ostudzić, odcisnąć, przecedzić
i przelać do szklanego naczynia z korkiem. Przechowywać
w ciemnym miejscu. Pić po 1 łyzce 2-3 razy dziennie.
⇛Białą kapustę poszatkować, lekko posolić
i wycisnąć sok. Pić świeży 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed
jedzeniem.
Wzdęcia
brzucha
⇛Zrobić lewatywę z rumianku - 1,5 litra
przegotowanej wody, schłodzić do temperatury ciała, w 200 g zaparzyć 1
łyżeczkę kwiatu rumianku (1 torebkę). Po opróżnieniu położyć się na plecach
i na okilice żołądka i wątroby przyłożyć na 30-40 minut termofor lub
poduszkę elektryczną. Zabieg przeprowadzić w wypadku nagłego wystąpienia
gazów, którym towarzyszy ból i wzdęcie brzucha.
⇛Wypić na czczo 100 ml soku z surowych ziemniaków,
po czym położyć się do łóżka na 30 minut przykładając do brzucha termofor lub
poduszkę elektryczną. Pić sok przez 14 dni, po czym 14 dni przerwy i znowu
14 dni pić i 14 dni przerwy. Jesli po tej kuracji gazy będą dalej
niepokoić, to pić sok jeszcze przez 10 dni.
⇛1 garść liści eukaliptusa zalać 400 ml wrzątku. Pić 2
szklanki na czczo ciepłego napoju.
⇛1/2 łyżeczki zmielonego kminku popić wodą. Jeśli za
pierwszym razem nie pomaga - powtórzyć, nawet kilka razy.
Zgaga
⇛1 łyżeczkę, zmielonej w młynku do kawy, skorupki
od jajka zmieszać z sokiem z 1 cytryny. Wypić.
⇛Pić sok z surowych ziemniaków 2 razy dziennie
przed jedzeniem po 2 łyżki.
⇛Uprażyć na patelni 1 łyżkę kaszy gryczanej. Zmielić
w młynku do kawy. Przyjmować na czubek łyżeczki 3-4 razy dziennie,
popijając kilkoma łykami wody.
⇛Jeść na czczo przez 14 dni tylko kaszę gryczaną dobrze
ją przeżuwając.
CDN...
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz