Najnowsze badania naukowe na temat raka. Spożywanie orzechów, takich jak migdały, orzesznik jadalny, orzechy włoskie, orzechy laskowe i orzechy nerkowca
mogą zmniejszyć ryzyko ponownego nawrotu raka jelita grubego.
Najnowsze badania
naukowe na temat raka
Zespół zbadał ponad
800 pacjentów z rakiem jelita grubego w stadium III. Badania wykazały, że
pacjenci, którzy tygodniowo spożywali 57 gramów lub więcej różnego rodzaju
orzechów, mieli o 42 procent mniejsze szanse na ponowne wystąpienie raka jelita
grubego niż osoby, które nie jadły orzechów.
Naukowcy odkryli
również, że pacjenci, którzy jedli orzechy mieli o 57 procent niższe szanse na
śmierć spowodowaną rakiem jelita grubego w porównaniu z grupą, która nie
spożywała orzechów.
Zespół badawczy
stwierdził, że ryzyko nawrotu raka jelita grubego było o 46 procent niższe u
osób, które jadły orzechy niż te, które nie. Ponadto ludzie, którzy jedli
orzechy, mieli o 53 procent zmniejszone szanse na wystąpienie raka jelita
grubego w porównaniu z grupą niejedzącą orzechów.
„Liczne badania z zakresu chorób serca i
cukrzycy wykazały korzyści wynikające ze spożycia orzechów i dlatego
zastanawialiśmy się, czy korzyści te mogą przełożyć się na pacjentów z rakiem
jelita grubego. Pacjenci z zaawansowaną chorobą, korzystający z chemioterapii
często pytają, co jeszcze mogą zrobić, aby zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby
lub śmierci, a nasze badanie utwierdziło tezę, że modyfikacja diety i
aktywności fizycznej jest korzystna przy każdej chorobie” – powiedział główny
autor badania Temidayo Fadelu, pracownik kliniczny w Instytucie Nowotworowym
Dana Farber.
Zdaniem zespołu
badawczego nie stwierdzono istotnej redukcji ryzyka nawrotu raka jelita
grubego, lub śmierci, u pacjentów którzy jedli orzeszki ziemne lub masło
orzechowe. Autorzy badań sugerują, że rośliny strączkowe, takie jak orzeszki
ziemne, mogą mieć inną kompozycję metaboliczną w porównaniu z orzechami
włoskimi.
„To badanie pokazuje, że coś tak
prostego, jak jedzenie orzechów drzewnych może mieć znaczenie w śmiertelności
pacjenta. Konsumpcja orzechów i zdrowa dieta są ogólnie czynnikami, na które
klinicyści i pacjenci powinni zwracać uwagę, gdy planują sposób podejścia do
leczenia raka jelita grubego… Należy podkreślić, że autorzy nie sugerują, że
jedzenie orzechów ma zastąpić standardową chemioterapię oraz inne sposoby
leczenia raka jelita grubego. Raczej pacjenci z rakiem jelita grubego powinni
być optymistyczni i powinni prowadzić zdrową dietę, w tym spożywać orzechy,
które mogą nie tylko poprawić ich zdrowie, ale również zmniejszyć szanse
powrotu raka”– powiedział dr Daniel F. Hayes, prezes American Society of
Clinical Oncology (ACSO).
Wyniki zostały
zaplanowane na prezentacji podczas dorocznego spotkania ASCO w Chicago w 2017
r.
Kolejne badania
wskazują na orzechy
Wiele badań wykazało
już, że spożywanie orzechów może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka
jelita grubego.
Na przykład, badanie
przeprowadzone przez naukowców z Seul National University College of Medicine w
Korei Południowej wykazało, że spożywanie orzechów trzy lub więcej razy w
tygodniu może utrzymać stan chorobowy pod kontrolą.
W ramach badania grupa
badawcza zbadała ponad 900 pacjentów z rakiem jelita grubego i porównała ich
dietę z blisko 2000 osobami zdrowymi.
Badanie wykazało, że
mężczyźni, którzy jedli trzy lub więcej porcji orzechów, mieli o 69 procent
niższe szanse rozwoju raka jelita niż osoby, które ich nie spożywały.
Naukowcy odkryli
również, że kobiety, które spożywały dużo orzechów miały o 81 procent mniejsze
prawdopodobieństwo zapadnięcia na chorobę, niż osoby niespożywające orzechów.
Wyniki zostały
przedstawione na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad
Rakiem.
źródło: naturalnews.com
Kolejne badanie
opublikowano w magazynie PLOS ONE. W badaniu uczestniczyło 450
osób.
Oznajmiono, że
jedzenie tylko dwóch porcji (jedna porcja to jedna czwarta szklanki lub 30
gramów) orzechów drzewnych skutecznie utrzymywało poziom cukru we krwi pod
kontrolą.
Kolejne badanie
opublikowano w BMJ Open. Zespół kanadyjskich naukowców przeanalizował dane
2000 osób uczestniczących w 49 badaniach. Wyniki to znaczne zmniejszenie
stężenia glukozy we krwi i poziomu trójglicerydów.
źródło: choroby.senior.pl
Za:
https://onalubi.pl/badania-naukowe/orzechy-na-powstrzymanie-nowotworu/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz