Anthelme
Brillat-Savarin (1755-1826), autor książki „Fizjologia smaku albo medytacje
o gastronomii doskonałej”, stwierdził, że „woda jest jedynym napojem,
który naprawdę gasi pragnienie; dlatego możemy ją pić jedynie w małych
ilościach”. Przyjrzyjmy się więc, co takiego ona zawiera.
Cenne
składniki wody: wodorowęglany
Niestety, niewielką
uwagę przywiązuje się do wodorowęglanów znajdujących się w wodzie
mineralnej. Szkoda, bo mają one duże znaczenie dla organizmu człowieka
a ponadto dają szybko odczuwalne efekty, prawie bezpośrednio po wypiciu. Wodorowęglany
alkalizują kwasy żołądkowe i są korzystne dla osób cierpiących na
nadkwasotę przynosząc ulgę w tych dolegliwościach. Wody
o wysokim poziomie wodorowęglanów wpływają także korzystnie
w początkowych stadiach cukrzycy. Przyczyniają się do obniżenia ilości
glukozy we krwi i moczu, zmniejszają wydzielanie acetonu i korzystnie
wpływają na działanie insuliny. Regulują one także pH krwi. Są także osoby,
które powinny unikać wód zawierających duże ilości wodorowęglanów. Wód
o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l powinny wystrzegać się osoby
mające niedokwasotę. Spożywanie wody mineralnej zawierającej powyżej
1000 mg/l wodorowęglanów, nawet u osób zdrowych, może zaburzać procesy
trawienne.
Pozostałe
składniki mineralne
Pozostałe składników
zawarte w wodzie to mikroskładniki takie jak: jod, fluor i żelazo.
Praktycznie nie ma już wody o znaczącej ilości fluoru (1,5-5,0 mg/l),
a znaczącą granicę określającą początek oddziaływania fizjologicznego
jodu, wynoszącą 0,5 mg/l, przekracza w nieznacznym stopniu tylko kilka wód
mineralnych. Na obszarach, gdzie poziom jodu w wodzie pitnej jest bliski
zera, notuje się najwięcej schorzeń tarczycy. Cennym źródłem jodu mogłyby być
wody mineralne, w których jego zawartość wynosiłaby od 0,5-10,0 mg/l. Duże
znaczenie dla organizmu może mieć zawarty w wodzie mineralnej
dwuwartościowy jon żelaza. Jest on najbardziej przyswajalną postacią żelaza.
Wody takie wpływają korzystnie przy niedokrwistości. Ponadto przyspieszają
przemianę materii. Dawniej przyjmowało się, że wody zawierające sole żelaza
wykazują działanie fizjologiczne, przy stężeniu, co najmniej 5 mg żelaza
na litr wody, teraz ten próg obniżono do 1 mg/l - mimo to, wód
spełniających to kryterium jest tylko kilka.
Wody
gazowane i niegazowane
Mitem
jest twierdzenie, że należy pić przede wszystkim wodę niegazowaną. Po pierwsze, woda gazowana nie szkodzi,
a tylko w niektórych przypadkach należy jej unikać z określonych
powodów zdrowotnych. Przede wszystkim przy nadkwasocie, zaburzeniach trawienia
oraz przy chorobie gardła i strun głosowych. Natomiast woda gazowana,
w przeciwieństwie do wody niegazowanej, drażniąc kubki smakowe
w jamie ustnej powoduje orzeźwienie, wpływając na lepsze samopoczucie
i gasząc pragnienie.
Wody mogą mieć
naturalną zawartość dwutlenku węgla, niektóre z nich są wzbogacane
a są i takie, które wcale go nie zawierają. Obecność dwutlenku węgla
w wodzie przyczynia się do obniżenie pH wody. Stają się one bardziej
kwaśne –to obniżenie wynosi od 0,05 pH do 2,66 pH w stosunku do wody
niegazowanej. Tak obniżone pH zabezpiecza przed rozwojem bakterii, czyli wody
te pod względem mikrobiologicznym są zdrowsze, niż wody o odczynie
obojętnym.
Grupy
ryzyka wymagające szczególnej uwagi
Zapotrzebowanie na
wodę uzależnione jest od wielu czynników zależnych i niezależnych od
człowieka. Powinny tu być brane pod uwagę te same czynniki, które uwzględnia
się przy określaniu norm żywieniowych, czyli wiek, płeć, stan fizjologiczny,
wydatek energetyczny i związana z tym aktywność fizyczna. Niezależne
od nas są warunki klimatyczne, w tym także temperatura otoczenia.
W życiu człowieka
istotne są trzy okresy, gdy najbliższe otoczenie powinno zwracać szczególną
uwagę na ilość wypijanych płynów. Dotyczy to niemowląt i małych dzieci
oraz osób starszych, jak również kobiet w ciąży i karmiących. Te
pierwsze, bo nie są zdolne do samodzielnego przygotowania i wypicia,
a te drugie dlatego, że często nie odczuwają pragnienia i nie
pamiętają o wypiciu wystarczającej ilości płynów. W przypadku kobiet
karmiących należy pamiętać, że do codziennego wytworzenia około 750 ml mleka
(tak dzieje się w pierwszych 6 miesiącach życia dziecka) niezbędne
jest dostarczanie odpowiedniej ilości płynów.
Rekomendacje dla
niemowląt i dzieci uwzględniają wydatek energetyczny w ciągu dnia
i przyjmuje się, że średnio ilość ta wynosi 1,5 ml wody/kcal wydatkowanej
energii w ciągu dnia. Rekomendacje te uwzględniają dużą powierzchnię ciała
dziecka w stosunku do jego masy ciała w porównaniu do osób dorosłych,
większą ilość wody w organizmie i stąd większy obrót wodą oraz
niedojrzałość nerek.
W przypadku osób
starszych ogólna objętość wypijanych płynów w ciągu dnia powinna wynosić
od 2 do 2,5 l (dodatkowego omówienia wymaga podaż płynów u osób
starszych z niewydolnością nerek) Ściślejszego przeliczania wymaga
zapotrzebowanie na wodę dla tych osób, które są chore lub nie są w stanie
żyć samodzielnie. Stosuje się wtedy następującą formułę: 100 ml płynu/kg dla
pierwszych 10 kg aktualnej masy ciała i 50 ml płynu/na pozostałe kg
aktualnej masy ciała. Wody mineralne są w tym przypadku niezwykle cenne bo
łatwo dostępne i szybkie do podania. Zapotrzebowanie na wodę u kobiet
karmiących określa się średnio na poziomie od 750 ml do 1000 ml/dzień powyżej
zalecanych ilości dla kobiet. Zupełnie inne zagadnienie związane jest
z zapotrzebowaniem na wodę i elektrolity podczas wzmożonego wysiłku
fizycznego, czyli podczas uprawiania różnych dyscyplin sportowych, czy brania
udziału w zajęciach na siłowni, czy uprawianiu aerobiku i innych
podejmowanych aktywności.
Lato
i zima – pory roku o zwiększonych wymaganiach
Wszyscy jesteśmy
przekonani o tym, że w okresie lata pocimy się i w związku
z tym należy uzupełniać płyny. Powinniśmy wtedy zwrócić uwagę na skład
mineralny wody jaką pijemy. Z potem tracimy elektrolity i to one
oprócz czystej wody powinny być również uzupełniane. Podanie wody
niskozmineralizowanej powoduje jedynie „rozcieńczenie elektrolitów”
i pomimo odpowiedniej ilości podanej wody może dojść do osłabnięcia,
a nawet w skrajnym przypadku do śmierci.
A co z ostrą
zimą, gdy mówimy potocznie „pić mi się chce, pewnie będzie mróz”? Faktycznie
przy temperaturze powietrza poniżej -20 °C odczuwamy pragnienie, gdyż szybciej
dochodzi do utraty wody z organizmu na skutek oddychania i potrzeby
utrzymania temperatury ciała na stałym poziomie. Według badań amerykańskich,
wykonanych na potrzeby wojsk NASA stacjonujących w ekstremalnych
warunkach, zapotrzebowanie na wodę wzrasta, podobnie jak w upalne lato.
Podawać powinno się wtedy ciepłe napoje lub napoje o temperaturze pokojowej
w ilości do 3 litrów. I znowu woda mineralna przetrzymywana
w pokoju, ale kupowana w małych opakowaniach półlitrowych jest
idealna. Dlaczego taka? Chodzi tutaj o zabezpieczenie jej przed zakażeniem
drobnoustrojami, które w ciepłych pomieszczeniach rozwijają się również
w otwartej wodzie.
Wybór
wody do picia
W Polsce wytwarza
się kilkaset wód butelkowanych, z tego tylko około 30 prawdziwych wód
mineralnych oraz kilka wzbogaconych w składniki mineralne wód
mineralizowanych, które przy systematycznym piciu mogą spełniać funkcje
profilaktyczno-zdrowotne. Dla potrzeb własnego organizmu trzeba je dobierać
według funkcji, jakie spełniają poszczególne składniki mineralne. Znając
potrzeby własnego organizmu można dobrać sobie taką wodę, która pomoże uzupełnić
braki tych składników mineralnych, których najbardziej potrzebuje nasz
organizm, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Jeżeli nie
jesteśmy od razu pewni, który rodzaj wody jest nam najbardziej sprzyjający, to
najlepiej pić różnego rodzaju wody obserwując ich działanie na nasz organizm.
Dlatego kupując dla siebie i swojej rodziny wodę mineralną trzeba kierować
się przede wszystkim ilością poszczególnych składników mineralnych zawartych
w wodzie i dobierać ją do swoich indywidualnych potrzeb, pijąc ją
małymi porcjami tj. po 100-150ml.
Kierując się tym, na
pewno już po niedługim czasie zauważycie Państwo zmiany w swoim zdrowiu
i samopoczuciu. Mniej podatni będziecie na stresy pijąc wodę o dużej
ilości magnezu i wapnia. Ustąpią dolegliwości żołądka, gdy będziecie pić
wodę o dobranej ilości wodorowęglanów. Wykonując ciężką pracę i w dni
upalne poczujecie się lepiej pijąc wodę o zwiększonej zawartości soli,
natomiast cierpiący na nadciśnienie złagodzą swoje dolegliwości ograniczając
picie wody zawierającej zbyt duże ilości sodu.
Tabela 1. Charakterystyka wybranych wód mineralnych i leczniczych na
podstawie danych zamieszczonych na stronach uzdrowisk
|
||
Uzdrowisko
|
Nazwa wody
|
Właściwości
|
Uzdrowisko „Krynica Żegiestów” S.A. w Krynicy
|
Jan
|
bardzo moczopędna, idealna w leczeniu kamicy
nerkowej; stosowana w leczeniu miażdżycy i cukrzycy, gdyż obniża
poziom cukru i cholesterolu we krwi
|
Józef
|
silnie moczopędna, znajduje zastosowanie
w chorobach nerek i dróg moczowych, przede wszystkim kamicy
moczowej
|
|
Słotwinka
|
leczy przewlekłe nieżyty przewodu pokarmowego,
choroby z niedoboru magnezu: nerwice, stany stresowe;pomaga usuwać
metale ciężkie z organizmu
|
|
Zuber
|
leczy choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy;
obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi – ma zastosowanie
w leczeniu cukrzycy, łagodzi przykre objawy nadużycia alkoholu
|
|
Kryniczanka
|
doskonała woda mineralna, bardzo smaczna,
z dużą zawartością wapnia (548 mg/l) zawiera naturalny dwutlenek wapnia
|
|
Kraków – Uzdrowisko Mateczny
|
Krakowianka
|
w swym składzie posiada najbardziej korzystne ilości
i proporcje składników mineralnych, które są niezbędne dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu człowieka. Jej ogromną zaletą, według prof. med.
Juliana Aleksandrowicza, jest bardzo duża zawartość w jednym litrze
magnezu 130 mg i wapnia 250 mg oraz ich wzajemna proporcja, gwarantująca
najlepszą przyswajalność przez organizm tych życiowo ważnych biopierwiastków.
„Krakowianka” zawiera także znaczne ilości potasu, strontu, baru, boru, jodu,
litu, luoru, krzemu oraz rzadko spotykanego w wodach selenu
|
Spółdzielnia Pracy „PIWNICZANKA”, Piw niczna Zdrój
|
Piwniczanka
|
wysokozmineralizowana, GeoMineralna, o wysokiej
zawartości wapnia (227 mg/l) i magnezu (112 mg/l) w idealnej
proporcji 2 : 1, która gwarantuje doskonałą przyswajalność składników
mineralnych, działa korzystnie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka
i dwunastnicy, nadkwaś nym nieżycie żołądka i stanach zapalnych
jelit; wpływa regulująco na kwasowość krwi, a przez to pośrednio obniża
poziom cukru we krwi; wspomaga więc leczenie cukrzycy i stanów zapalnych
trzustki
|
Zespół Uzdrowisk Kłodzkich S.A.
|
Staropolanka 2000
|
powinna znaleźć się w diecie, przede wszystkim
osób prowadzących aktywny i stresujący tryb życia; podobnie jak
Staropolankę, lekarze Funduszu Rozwoju Kardiochirurgii we Wrocławiu polecają
ją na dolegliwości układu krążenia
|
Wielka Pieniawa
|
doskonale uzupełnia niedobór składników mineralnych,
których brak może spowodować zmniejszenie odporności organizmu i większe
prawdopodobieństwo zachorowań i powstania schorzeń cywilizacyjnych jak:
nerwice narządowe, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy zapalenie
jelita grubego, zaburzenia czynności dróg żółciowych, układu krwionośnego,
schorzenia trzustki; w tych schorzeniach jest ona polecana
|
|
Spółdzielnia Pracy Przemysłu Spożywczego „Postęp”
w Krynicy
|
Muszynianka
|
zalecana w chorobie wrzodowej żołądka
i dwunastnicy, nieżycie żołądka jelit z objawami nadkwasowości,
stanach zapalnych jelita grubego, wspomagająco w cukrzycy i stanach
zapalnych trzustki, nadciśnieniu tętniczym i związanym z nimi
dolegliwościami
|
„GALICJANKA II LTD” sp. z o.o.
|
Galicjanka
|
wysokozmineralizowana – zalecana ludziom
w każdym wieku jako doskonałe uzupełnienie składników mineralnych
w codziennej diecie
|
prof. dr hab. n.
farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka
Zakład Żywienia Człowieka Instytut Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Współpraca: mgr Tadeusz Wojtaszek
ekspert Polskiego Towarzytwa Magnezjologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza
Zakład Żywienia Człowieka Instytut Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
Współpraca: mgr Tadeusz Wojtaszek
ekspert Polskiego Towarzytwa Magnezjologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza
http://dieta.mp.pl/zasady/107898,jaka-wode-pic
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz