Rzodkiewka jest powszechnie znanym i lubianym
warzywem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że najbardziej wartościowym jej
elementem są wyrzucane zazwyczaj, liście. Najczęściej z całej rośliny wybieramy
ostre w smaku, czerwone korzenie. Rzadko, kto zdaje sobie sprawę, że znacznie
bardziej wartościowe są liście tego warzywa.
Warto
wyhodować rzodkiewkę samodzielnie w domu, aby móc cieszyć się dobroczynnym
wpływem jej zielonych łodyg na nasz organizm. Liście są bogate w witaminę C,
fosfor, wapń i żelazo. Ilość składników odżywczych w liściach jest
zdecydowanie większa niż w samym korzeniu, a stężenie witaminy C jest nawet dwa
razy wyższe niż w cytrynie.
Liście
rzodkiewki od dawna doceniane są przez dalekowschodnich terapeutów za swoje
prozdrowotne właściwości. Sok z nich pozyskiwany wykorzystywany jest m.in w
leczeniu żółtaczki. Same liście mają działanie odtruwające i oczyszczające. We
wschodniej medycynie stosowane są nawet do walki z nowotworami, ponieważ
zawierają duże ilości związków antyrakowych.
Niewielu z
nas wie jak smaczne są liście rzodkiewki. Mają wyrazisty, gorzko-ostry smak i
idealnie sprawdzają się w różnych przepisach kulinarnych. Można je
podawać zarówno na surowo, jako dodatek do sałatek, a także, jako składnik
ciepłych posiłków. Młode liście można dodawać do zup, kiszonek, a nawet
wykorzystać do domowego pesto.
Dlaczego warto jeść rzodkiewkę
Rzodkiewka
ma bardzo mało kalorii, za to sporo ważnych dla organizmu witamin i minerałów.
Jest polecana przy odchudzaniu, trądziku, kuracji wzmacniającej włosy i
paznokcie. Rzodkiewka jest również naturalnym antybiotykiem.
Rzodkiewka
jest krewniaczką brukselki, kalafiora i brokułów wszystkie należą do rodziny
warzyw kapustowatych i odmianą rzodkwi zwyczajnej. Historia jej powstania nie
jest dokładnie znana – wyhodowano ją najprawdopodobniej w średniowiecznej
Europie. Rzodkiewki dostępne są w handlu przez cały rok, najbardziej
wartościowe i najsmaczniejsze są jednak w sezonie wiosenno-letnim. W zależności
od odmiany rzodkiewkę można wysiewać do gruntu od wczesnej wiosny do września.
Na zebranie czekamy zaledwie trzy tygodnie do miesiąca. Na parapecie rzodkiewki
można uprawiać cały rok roślina lubi stanowiska słoneczne, dlatego w zimie
dobrze jest zapewnić jej dodatkowe światło.
Ze względu na niską kaloryczność - 100 g rzodkiewki to
zaledwie 14 kcal, warzywo to powinno na stałe wejść do menu osób dbających o
linię. Tym bardziej, że dostarcza również sporo minerałów głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza,
siarki, której zawdzięcza ostry smak, cynku, miedzi i fluoru oraz witamin – w tym kwasu askorbinowego i witamin z grupy
B. W rzodkiewce znajdziemy również błonnik (w 100 g jest go 2,5 g), kwas
foliowy, retinol, prowitaminę A i niacynę.
Właściwości liści rzodkiewki:
·
działają
przeciwzapalnie;
·
wykazują
silne działanie przeciwnowotworowe;
·
oczyszczają
organizm z toksyn;
·
wspomagają
trawienie;
·
przyspieszają
przemianę materii;
·
odtruwają;
·
wzmacniają
odporność;
·
wspomagają
leczenie żółtaczki;
·
regulują ciśnienie
krwi.
·
Są one również bogatym źródłem glukozynolanów
(glukozynolatów), czyli cenionych
związków o działaniu antyrakowym.
Rzodkiewka
sprzyja odchudzaniu nie tylko ze względu na znikomą kaloryczność, ale również
korzystny wpływ na tempo przemiany materii, przyczynia się do tego m.in. potas
– pierwiastek, który bierze udział w spalaniu tłuszczów i węglowodanów.
Metabolizm wspomaga też błonnik rzodkiewki – poprawia pracę jelit
(przeciwdziałając przy tym zaparciom), zmniejsza apetyt, ograniczając przy tym
wchłanianie i przyswajanie tłuszczów.
Rzodkiewka
pobudza wydzielanie żółci, usprawniając tym samym pracę wątroby. Olejek
gorczycowy zaś zapobiega problemom trawiennym, a siarka, którą zawiera, niszczy
szkodliwe bakterie obecne w przewodzie pokarmowym. Ze względu na obecność
olejków i kwasów organicznych, z rzodkiewek zrezygnować powinny jednak osoby z
chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, z zapaleniem wątroby oraz nieżytem
jelit.
Wspomagając pracę wątroby, nerek - działanie
moczopędnie i jelit, a także przyspieszając tempo metabolizmu, rzodkiewki
intensyfikują oczyszczanie organizmu z toksyn i
ubocznych produktów przemiany materii. Ze względu na detoksykacyjne działanie
rzodkiewka jest często polecana w dietach oczyszczających i jako składnik tak
modnych ostatnio "soków detoks".
Właściwości
te rzodkiewka zawdzięcza olejkowi gorczycowemu i zawartej w nim siarce. Związek
ten wspomaga nie tylko trawienie, ale również leczenie infekcji, oczyszczanie
nosa i zatok, rozpuszcza nadmiar flegmy. Rzodkiewka zawiera również kwercetynę
– związek o silnych właściwościach przeciwzapalnych.
Obecność żelaza, miedzi i manganu w rzodkiewce
sprawia, że jest to produkt bardzo pożądany w profilaktyce niedokrwistości.
Wymienione pierwiastki odgrywają ważną rolę w procesie wytwarzania krwi żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny, zaś miedź
zwiększa jego przyswajanie. Aby w pełni wykorzystać krwiotwórcze pierwiastki,
warto rzodkiewkę łączyć z produktami bogatymi w witaminę C (np.
natką pietruszki) – kwas askorbinowy zwiększa ich przyswajalność.
Obecność
siarki i sporych ilości potasu poprawia kondycję cery szczególnie przy trądziku
i skórze łojotokowej, wzmacnia włosy i paznokcie. Regularne spożywanie
rzodkiewek zmniejsza też wypadanie włosów, ich tendencję do przetłuszczania się
i łupież.
Pesto - dla miłośników prawdziwej kuchni
włoskiej zielony lub czerwony gesty sos podawany na zimno do
makaronów. Jego podstawowa wersja jest na bazie bazylii z dodatkiem oleju
z oliwek, orzeszków pinii, czosnku i sera parmezan.
W innych wariantach pesto można wykonać z innych zielonych części roślin, ziół i naci np. pesto z natki pietruszki, natki marchewki, rukoli, liści rzodkiewki, zielonych szparagów, szpinaku, jarmużu. Można też zamiast orzeszków pinii użyć orzechów włoskich, laskowych, pistacjowych, pestek słonecznika czy dyni.
Na południu Włoch podaje się również czerwone pesto na bazie suszonych pomidorów albo papryki. W zależności od upodobań wybieramy te, które będą nam smakowały.
Pesto - sos nadaje się do różnych makaronów, klusek, na grzanki, można posmarować naleśniki itp...
Sezon na rzodkiewkę w pełni, więc korzystam z okazji i robię pesto z młodych liści rzodkiewek. Jest pyszne, Liście rzodkiewki mają bardzo ciekawy i charakterystyczny smak, a dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Zamiast orzeszków piniowych dzisiaj zrobiłam pesto z pestek słonecznika. W mojej wersji zamiast parmezanu są płatki drożdżowe. Wiem, że parmezan ciężko czymś zastąpić, aby uzyskać ten smak, ale robię bardzo często pesto a parmezan nie należy do najtańszych. Czasem zastępuję go innym twardym serem nadającym się do starcia na tarce.
W innych wariantach pesto można wykonać z innych zielonych części roślin, ziół i naci np. pesto z natki pietruszki, natki marchewki, rukoli, liści rzodkiewki, zielonych szparagów, szpinaku, jarmużu. Można też zamiast orzeszków pinii użyć orzechów włoskich, laskowych, pistacjowych, pestek słonecznika czy dyni.
Na południu Włoch podaje się również czerwone pesto na bazie suszonych pomidorów albo papryki. W zależności od upodobań wybieramy te, które będą nam smakowały.
Pesto - sos nadaje się do różnych makaronów, klusek, na grzanki, można posmarować naleśniki itp...
Sezon na rzodkiewkę w pełni, więc korzystam z okazji i robię pesto z młodych liści rzodkiewek. Jest pyszne, Liście rzodkiewki mają bardzo ciekawy i charakterystyczny smak, a dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Zamiast orzeszków piniowych dzisiaj zrobiłam pesto z pestek słonecznika. W mojej wersji zamiast parmezanu są płatki drożdżowe. Wiem, że parmezan ciężko czymś zastąpić, aby uzyskać ten smak, ale robię bardzo często pesto a parmezan nie należy do najtańszych. Czasem zastępuję go innym twardym serem nadającym się do starcia na tarce.
PESTO Z LIŚCI MŁODEJ RZODKIEWKI
składniki:
1 pęczek zielonych liści rzodkiewki
3-4 łyżki pestek słonecznika
płatki drożdżowe zamiast parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sól i czarny pieprz do smaku.
3-4 łyżki pestek słonecznika
płatki drożdżowe zamiast parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
sól i czarny pieprz do smaku.
Wykonanie:
Liście rzodkiewki zalewam wodą a następnie dokładnie
płuczę z piasku, ziemi. Można dodać do moczenia odrobinę octu lub sody, aby
pozbyć się pestycydów. Ja na szczęście mam dostęp do rzodkiewek z rodzinnego
ogródka, wolnych od chemii. Umyte liście kroję i wrzucam do blendera.
Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej patelni, aż się
lekko zarumieni. Mieszając od czasu do czasu. Uprażony słonecznik
zmielić w młynku do kawy lub blenderze.
Liście blenduję, dodając oliwy z oliwek, wyciśnięte ząbki
czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny. Dodaję płatki drożdżowe, które nadają
serowego smaku zamiast parmezanu. Następnie wszystko razem zblendować. I
mamy pyszne pesto.
Ja używam pesto do makaronów, kanapek, zapiekanek,
warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz