Dlaczego ludność zamieszkująca tereny
Azji lub Indii nie chorują na nowotwory tak często jak my? Co takiego jedzą, że
są pod tym względem zdrowsi od nas Europejczyków? Odpowiedź jest prosta a wręcz
banalna!
Kurkuma (haldi) to mielone i suszone
kłącze roślin Curcum longa. Mogą one mieć różne zabarwienie — od
ciemnopomarańczowej do brunatnej, ale po zmieleniu ma barwę jasnożółtą. W tej
postaci, czyli mielonej, bardzo długo zachowuje swój kolor ale i niestety
szybko traci zapach. Dodaje się ją do zup, warzyw, mięs, przekąsek lub jako barwnik
do ryżu.
Kurkuma ma właściwości nie tylko smakowe,
ale i lecznicze. Kilka lat temu wyizolowano z niej substancję zwaną kurkuminą,
która jest silnym antyoksydantem, co dało jej na liczne wskazania medyczne. W
medycynie Ayyr — wedyjskiej używana jest, jako środek moczopędny, czyszczący
krew pobudzający trawienie. Bardzo dobrze radzi sobie z leczeniem różnych
problemów zapalny takich jak:
·
Bóle stawów
·
Bóle menstruacyjne
·
Reumatoidalne zapalenie stawów, w tym
schorzeniu częstą dolegliwością są bolesne obrzęki kolach, które to właśnie
kurkuma potrafi stłumić ich ognisko zapalne
·
Bóle menstruacyjne
Zaglądając i czytając różne badania nad
tą właśnie przyprawą znalazłam pewne odkrycie naukowe z Uniwersytetu w Saint
Louis, gdzie informują o tym, że ta orientalna przyprawa jest lekiem na
niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Przyczyną tej choroby jest nadmierne
stężenie leptyny, insuliny i glukozy w organizmie. Co robi w tym momencie
kurkuma? Redukuje poziom leptyny we krwi, hamuje aktywność komórek
gwiaździstych wątroby, które to właśnie są przyczyną wywoływania procesu
zapalnego. Warto pamiętać, że nieleczone stłuszczenie może doprowadzić do
marskości wątroby lub nowotworu a w efekcie końcowym zgonu.
Skoro kurkuma reguluje stan zapalny to
jest pewnego rodzaju środkiem antynowotworowym. O tym fakcie poinformowała nas
onkolog z Johns Hopkins dr Sukumar po wykonaniu wszelkich badań stwierdziła że:
„rzeczywiście wyplenia komórki
nowotworowe i zmienia proces ingerencji w strukturę DNA w celu ich likwidacji”
napisano w Natural News.
Nasuwa się pytanie, jakie dawki trzeba
jej spożywać i w jaki sposób się nią obchodzić by jak najwięcej jej bogactwa
spożywać. Jak zauważyła dr Sukumar, Twoje ciało może uzyskać najwięcej korzyści
przy dodawaniu tej niezwykłej przyprawy do gotowania.
„Problem z pigułką polega na
tym, że jest bardzo słabo rozpuszczalna w wodzie”, mówi dr Sukumar. „Lepszym
sposobem jest wziąć ją do wykorzystania w kuchni i to bardzo intensywnie. Jeśli
masz coś do zjedzenia sauté, to tylko posyp ją swoje danie. W chwili, gdy
rozgrzewasz olej i dodajesz do niego kurkumę, staje się ona całkowicie
bio-przyswajalna”.
Wersja dawkowania terapeutycznego po
hindusku :
Należy dodawać od 1,5 g do 3 g proszku z
kurkumy do codziennego jadłospisu, czyli od ½ łyżeczki do 1 łyżeczki na dzień.
To jest zresztą właśnie ta ilość, jaką większość ludzi w Indiach konsumuje
każdego dnia dzięki tradycyjnemu curry.
Co leczy kurkuma
– 5 korzyści spożywania codziennie kurkumy.
Kurkuma pochodzi z południowo –
zachodnich Indii i jest tam bardzo popularną przyprawą, która ma bardzo dobrą
właściwość dla organizmu a mianowicie leczy wiele schorzeń. Przede
wszystkim kurkuma zwalcza infekcje oraz może pomóc w walce z rakiem. Chcę Wam
przedstawić kilka rzeczy, które dzieją się u ludzi, którzy wdrożyli do swego
codziennego jadłospisu kurkumę.
Zapraszam do
przeczytania: Podstawowe wiadomości o kurkumie
1. Zmniejsza
stan zapalny
Kurkuma posiada potężną właściwość
przeciwzapalną, gdyż przyprawa ta ma kilkanaście związków przeciwzapalnych. Po
wielu badaniach, stwierdzono, że kurkuma o wiele lepiej sobie dawała radę ze
zwalczaniem stanów zapalnych niż wiele farmaceutyków u osób przewlekle chorych.
2. Zmniejsza
ryzyko zachorowania na raka
Badań naukowy o kurkumie jest bardzo
dużo. Niektóre z nich pokazują skuteczność jej przed rakiem we wczesnym
stadium. Jak to się dzieje? Zawartość w kurkumie kurkuminy zakłóca kilka
ścieżek molekularnych zapobiegając w ten sposób ryzyku zachorowania na raka.
Sporo badań udowodniło, że kurkuma wpływa leczniczo na choroby krwi, raka
piersi, raka jajnika, raka płuc i innych schorzeń neurologicznych. To wszystko
pokazuje i udowadnia, że kurkuma jest wspaniałym lekiem, która pomaga wyjść z
wszelkich chorób, nawet tych najcięższych.
3. Pomaga
utrzymać układ trawienny w dobrej kondycji
Już wiemy, że kurkuma działa przeciwzapalnie,
dzięki czemu korzystnie też działa na nasz układ pokarmowy. Wiele badań
dowodzi, że działa ona bardzo dobrze na zaburzenia trawienne. Służy ona jako
potencjalne zioło na wrzodowe zapalenie jelita grubego, stymuluje produkcję
żółci i pomaga poprawić trawienie.
4. Wspomaga
w utrzymaniu zdrowego funkcjonowania mózgu
Kurkuma ma potężne korzyści dla zdrowia
oraz pozytywnie działa na funkcje mózgu. Pomaga odpierać różne warunki
neurodegeneracyjne, takich jak choroba Alzheimera i demencji.
5. Wspomaga pracę serca
Zawartość kurkuminy w kurkumie poprawia
pracę serca. Powoduje ona zmniejszenie złego cholesterolu LDL.
https://pureayurvedicplace.wordpress.com/2017/02/01/korzysc-z-kurkumy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz