Każda z części rośliny jest jadalna, dlatego też w ramach projektu „Nic
Nowego – polskie superjedzenie” zachęcam do zapoznania się bliżej z tym
niedocenianym warzywem.
Rzepa (Brassica rapa) jest rośliną zazwyczaj dwuletnią. Rośliny o mniejszych bulwach
uprawiane są przeważnie dla ludzi. Ze względu na łagodniejszy, rzodkiewkowy
smak. Odmiany o dużych bulwach przeznaczone są na paszę dla zwierząt
hodowlanych.
Korzeń bulwiasty może być kulisty, cylindryczny lub nawet stożkowaty –
zależnie od rodzaju uprawianej rzepy. Na zewnątrz jest on biały lub czerwonawy,
natomiast po przekrojeniu biały lub żółty. Liście rosną na łodygach mierzących
od 60-120 cm.
Tyle o systematyce, teraz o właściwościach leczniczych i odżywczych rzepy.
Jest niskokaloryczna (27 kcal/100g) i jak większość warzyw – bogata
w błonnik (ok. 2g/100g). Zawiera głównie węglowodany, a w 92% składa
się z wody.
Zawartość witamin z grupy B jest co prawda znikoma, ale wyróżnić można
witaminę PP, B1, B2 i B6 oraz niacynę. Świeża, niepoddana obróbce termicznej
może w 100 g zawierać 21 mg witaminy C, co jak na tego typu warzywo
to nawet dużo. Nie znajdziemy w niej jednak karotenu, witaminy E, ani witaminy
B12.
Rzepa działa alkalizująco na organizm człowieka, ze względu na obecność potasu (191mg/100g). Oczyszcza
krew i działa moczopędnie oraz może przyczynić się do spadku masy
ciała, ponieważ jej spożycie wiąże się z uczuciem sytości.
Regularne jej spożywanie może pomóc w zwalczeniu dny moczanowej,
czyli zatrucia organizmu wskutek odkładania się wykrystalizowanego kwasu
moczowego w m.in. stawach. Jest on substancją uboczną powstającą podczas
trawienia białek. Nadmiar w organizmie może prowadzić do stanów zapalnych i
bólów reumatycznych.
Liście rzepy są bardziej odżywcze niż
sam korzeń. Zawierają prawie dwukrotnie więcej
białka (ok. 2%) oraz błonnika (ok. 4%). Ponadto są niezwykle bogatym
źródłem wapnia. Chyba najlepszym spośród wszystkich zielenin. Już jedna
szklanka liści rzepy dostarcza 10% zapotrzebowania na wapń.
Co czego nie ma w korzeniach znaleźć można nad ziemią, ponieważ w liściach
znaleźć można witaminy i minerały w znacznie wyższym stężeniu. Z
najważniejszych to foliany, karoten, żelazo, a także witamina C i wcześniej
wspominany wapń.
Wywar z liści z powodzeniem można używać, jako odżywkę do szybko
przetłuszczających się włosów z łupieżem. Wzmacnia on włosy i
zapobiega nadmiernemu wypadaniu. Przetarte i ugotowane bulwy posłużyć mogą,
jako maseczka do twarzy zwalczająca trądzik i wypryski.
Liście, jak i cała roślina mogą być spożywane bez wcześniejszej obróbki.
Bulwę można gotować, piec i smażyć, natomiast zielone części lepiej lekko dusić
lub przygotowywać jak szpinak.
Źródłohttp://naturalniezdrowy.com.pl/rzepa/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz