W komórkach nowotworowych łańcuch oddechowy zostaje zablokowany przez
zniszczenie ważnych enzymów, więc komórki mogą wytwarzać energię jedynie
w warunkach beztlenowych przez przekształcanie glukozy w kwas mlekowy.
W 1957
roku dr Seegerowi udało się zmienić normalne komórki w komórki
nowotworowe w przeciągu kilku dni od momentu wprowadzenia substancji
chemicznych, które zablokowały łańcuch oddechowy. Jego najważniejsze
odkrycie: określone składniki odżywcze
mają zdolność przywracania oddychania komórkowego w komórkach
nowotworowych, przekształcając je w normalne komórki. Innymi słowy,
Seeger uważał, że rak jest odwracalny. Jednym z tych składników jest
witamina B – inozytol, która z powodzeniem była wykorzystywana (w połączeniu z
IP6) przez profesora patologii University ofMaryland, dr AbulKalama M.
Shamsuddina, do przywracania komórek nowotworowych do stanu normalnego.
Niemiec, dr Otto Warburg, biochemik nowotworów i Laureat Nagrody Nobla z
1931 roku w dziedzinie medycyny Wysunął teorię, że guzy nie
są niczym więcej niż oddzielonymi murem, toksycznymi wysypiskami
wewnątrz ciała utrzymującymi się poprzez fermentację cukru.
Mając powyższe na uwadze, niezwykle istotne jest zachowanie
równowagi kwasowo-zasadowej naszego ciała. Zwiększenie ilości tlenu
na poziomie komórkowym. W książce pt.: „Hidden Truth of Cancer” Keiichi
Morishita pisze: „Gdy krew zaczyna być kwaśna, organizm odkłada kwaśne
substancje do komórek, aby usunąć je z krwi. Pozwala to krwi
zachować lekką zasadowość. Jednakże powoduje także, że komórki
stają się zakwaszone i toksyczne. Z biegiem czasu, teoretyzuje
Morishita, wiele z tych komórek zwiększa swoją kwasowość i obumiera.
Jednakże niektóre z tych zakwaszonych komórek
mogą przystosować się do nowego środowiska. Innymi słowy,
zamiast umierać (co normalnie dzieje się z komórkami
w kwaśnym środowisku) niektórym komórkom udaje
się przetrwać poprzez zmutowanie. Te zmutowane komórki nazywane
są komórkami nowotworowymi, które nie odpowiadają na
rozkazy mózgu lub własny kod pamięci DNA. Dlatego komórki nowotworowe
rosną w nieskończoność i bez określonego porządku. To właśnie jest
rak.
Umieszczanie zbyt dużej ilości kwasu w organizmie jest jak dodawanie
trucizny do akwarium. (…) Kluczowym czynnikiem w utrzymaniu ryb przy życiu
jest stan wody. Jeśli woda nie jest dobra, ryby po prostu szybko zdychają.
Dowiedzieliśmy się także, że można zabić rybę dość szybko,
jeśli używa się niewłaściwych pokarmów! Teraz porównajmy to do stanu
naszego wewnętrznego „akwarium”. Wielu z nas wypełnia nasze akwaria
chemikaliami, toksynami i niewłaściwymi pokarmami, które obniżają nasze
pH, a kwaśne pH powoduje niedobór tlenu na poziomie komórkowym co daje początek
chorobom zwyrodnieniowym.
Jednym ze sposobów na to, aby nasze pH było bardziej zasadowe, jest
zaprzestanie spożywania rzeczy, które sprawiają, że nasze organizmy
się zakwaszają. Napój gazowany ma pH około 2, a tym samym jest to 100 000
(105) razy bardziej kwaśny niż woda o pH około 7. Osoby, które
spożywają duże ilości napojów gazowanych (a także kawy i alkoholu)
są zazwyczaj bardzo zakwaszeni i są „magnesami nowotworowymi”. Puszka
napoju gazowanego zmniejsza reakcję immunologiczną o 50% na okres
sześciu godzin!
Potrawy tworzące zasadowość to: większość surowych warzyw i
owoców, figi, fasola lima, oliwa z oliwek, miód, melasa, ocet jabłkowy, cydr,
miso, tempeh, surowe mleko, sery surowe, stevia, zielona herbata,
większość ziół, ziarna, kiełki, trawa pszenicy i jęczmienia. Produkty
takie jak jogurt, kefir i masło są w zasadzie neutralne. Kilka
kwasotwórczych produktów spożywczych to: napoje gazowane, kawa, alkohol,
czekolada, tytoń, aspartam, mięso, ryby, ostrygi, jaja, kurczak, mleko
pasteryzowane, przetworzone ziarna, cukier, masło orzechowe, fasola i makarony.
źródło: Kazimierza
Adamczyka “Żywność i remedia naturalne przy zwalczaniu raka.”
https://eternityandfingerprints.wordpress.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz