W nasionach roślin znajdują się najwartościowsze
substancje, które ujawniają swoją siłę w trakcie kiełkowania.
Wzrasta wtedy w nich znacznie ilość witamin,
soli mineralnych i innych cennych aminokwasów.
Zawierają w sobie dużo błonnika.
Wszystkie składniki znajdujące się w kiełkach
są bardzo dobrze przyswajalne przez nasz organizm.
Kiełki roślinne mają właściwości lecznicze,
przeciw miażdżycowe, regenerujące, odmładzające oraz regulują nasze procesy
trawienne.
Są niskokaloryczne.
Zamiast zjadać syntetyczne witaminy
korzystajmy z dobrodziejstw, jakie zawarte są w kiełkach.
Kiełki wpływają doskonale na naszą cerę, zęby,
włosy, itd.,
Aby zwiększyć ich dobroczynne działanie należy jadać
kiełki z różnych gatunków roślin. Polecamy, aby nasiona kiełkować w dostępnych
w sklepach tzw., kiełkownicach, których koszt jest ok. 20 zł.
Możemy też kiełkować w słoikach, spodkach, itp., lecz należy pamiętać ze wtedy
musimy więcej czasu poświęcić na ich pielęgnacje.
Pamiętajmy, aby kiełki były w ciemnych
miejscu z dostępem powietrza w temperaturze ok. 18o-22o.
Kiełki, które będą kiełkować z dostępem światła są
gorzkie i zawierają mniej cennych składników.
Najbardziej wartościowe są kiełki warzyw
rzepowatych, zawierają, w sobie składniki o właściwościach bakteriobójczych.
Składniki zawarte w kiełkach są lepsze dla organizmu niż
te w dojrzałych warzywach. W nasionach roślin gromadzi się bardzo dużo
wartościowych składników. Rosnący kiełek, który za chwilę przemieni
się w dorodną roślinę i wyda owoce, wyciąga z ziarna wszelkiego rodzaju witaminy,
nienasycone kwasy tłuszczowe, makro i mikroelementy, enzymy, białka oraz łatwo
przyswajalne węglowodany.
Pomysł na jedzenie świeżych kiełków, jak wiele innych
kulinarnych wynalazków, zawędrował do Europy z Dalekiego Wschodu. Według
chińskiego podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w
poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym
pozostałym na pokładzie prowiantem okazała się suszona fasola, która pod
wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją, odkrywając, że
jest nie tylko smaczna, ale także dodaje sił. Od tego czasu spożywa się również
kiełki innych roślin strączkowych, zbóż i nasion roślin oleistych. Z
doświadczenia starożytnych Chińczyków korzystał w XVIII w. angielski podróżnik James
Cook. Podczas wielomiesięcznych wypraw na jego okrętach świeżo kiełkowane
ziarno służyło jako źródło witaminy C, chroniące marynarzy
przed bardzo groźnym w tamtych czasach szkorbutem.
Obecnie jedzenie kiełków służy nam, jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zawał czy rak. Warto włączyć kiełki do naszej codziennej diety nie tylko ze względu na to, że są smaczne i niskokaloryczne. Zawierają one naturalne, łatwo przyswajalne przez organizm koncentraty witamin i mikroelementów.
Obecnie jedzenie kiełków służy nam, jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zawał czy rak. Warto włączyć kiełki do naszej codziennej diety nie tylko ze względu na to, że są smaczne i niskokaloryczne. Zawierają one naturalne, łatwo przyswajalne przez organizm koncentraty witamin i mikroelementów.
Większość z nich dostarcza organizmowi witamin z
grupy B, a także witamin A, C, E i H. W ich skład wchodzą
również pierwiastki potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania
organizmu - wapń, żelazo, siarka, cynk, magnez, selen, potas i lit.
Białko roślinne pomaga odbudowywać komórki i tkanki. Potas ujędrnia
mięśnie, nie dopuszcza do ich wiotczenia. Witamina C zwiększa
odporność, zapobiega przeziębieniom. Witamina E ma właściwości
odmładzające. Zawarte w kiełkach składniki mineralne chronią przed
anemią, usuwają dolegliwości przewodu pokarmowego, wpływają korzystnie na
cebulki włosów. Osoby, które jedzą kiełki, mają zdrowsze
serce, skórę, nerwy i mózg, obniża się im również poziom cholesterolu we krwi.
Kiełki alfalfa (lucerny)
Kiełki lucerny (Medicago
sativa) są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w
naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane
są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają
osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. W starożytnej medycynie
chińskiej młode kiełki alfalfa stosowane były przy dolegliwościach
układu trawiennego i nerek. Zawierają kanwaninę, substancję
pomagajacą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak
trzustki, okrężnicy, leukemia. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą
ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają
system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.
Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia,
magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują
preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom
"złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także
niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
4-6 h
Czas kiełkowania:
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
4-6 h
Czas kiełkowania:
5-7 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica, słoik
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen
Inne
Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica, słoik
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen
Inne
Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)
Kiełki brokuła
Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo
duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie
przeciwnowotworowe. Zawartość sulfofranu w kiełkach jest
20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Ponadto kiełki brokuła pomagają
obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu,
a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ
odpornościowy i nerwowy. Badania wskazują również na to, iż zawarte w
kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii
Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko
wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do
powstania nowotworu) i wrzody trawienne. Kiełki brokuła są pikantne w smaku,
doskonale nadają się do surówek i kanapek. Najwięcej sulfofranu
znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w
lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest
spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
4-6 h
Czas kiełkowania:
4-6 dni
Zalecana metoda hodowli: słoik, kiełkownica
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan
Inne
Koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
Kiełki buraka
Kiełki buraka (Beta vulgaris) oprócz dużej ilości witamin A,
C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas,
wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze
względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są
niezwykle cenne przy leczeniu anemii. Kiełki buraka obniżają
ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i
ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych.
Zawierają kwas foliowy, którego niedobór może powodować złe
samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Działają dobroczynnie na
włosy i paznokcie. Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony
kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe. Nasiona buraka mają
bardzo twarde, niestrawialne skorupki, które należy usunąć przed spożyciem
kiełków.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
8-10 h
Czas kiełkowania:
6-8 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
Czas namaczania nasion:
8-10 h
Czas kiełkowania:
6-8 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B6, B9, C
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, miedź, kobalt,
rubid, cez
Inne
Błonnik, betacyjanina, białko
Inne
Błonnik, betacyjanina, białko
Kiełki cebuli
Kiełki cebuli (Allium cepa) działają przede
wszystkim bakteriobójczo i odkwaszająco na organizm. Regularne ich
spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru
we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego"
cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.
Dzięki dużej zawartości siarki kiełki cebuli mają dobroczynny
wpływ na włosy. Są wyjątkowo bogate w witaminę C, selen, siarkę, fluor
i mangan. Według niektórych badaczy pomagają w profilaktyce nowotworowej.
Nasiona cebuli mają twarde, mocno przylegające do kiełków skorupki, dlatego
wymagają dłuższego namaczania niż inne nasiona podobnej wielkości. Warto
poczekać, aż kiełki osiągną długość ok 3-4 cm gdyż skorupki te miękną w miarę
rozwoju kiełka.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
8-12 h
Czas kiełkowania:
10-15 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B, C, E
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, fluor, mangan, selen, siarka
Inne
Karoten, chlorofil, białko (20%)
Kiełki fasoli mung
Fasola mung (Vigna radiata), podobnie jak inne rośliny
strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Wyhodowano ją w
Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki obecności wytwarzanych w
procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwo przyswajalne, same
kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Fasola mung oprócz znacznych
ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C
i E) oraz sole mineralne. Kiełki fasoli mung obniżają również
poziom „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy,
które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Kiełki mung stosuje się przede
wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
10-12 h
Czas kiełkowania:
4-6 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik
Jak jeść: podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne
Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor
Inne
Błonnik, karoten, białko (25%)
Kiełki kapusty
Kiełki kapusty (Brassica) są wyśmienitym
źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości
antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak
kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed
nowotworami.Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych
kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok.
2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty. Hodować możemy zarówno
kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilości selenu
i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
4-6 h
Czas kiełkowania:
6-8 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen
Inne
Błonnik, chlorofil, karoten, bialko (35%)
Kiełki kozieradki
Kiełki kozieradki (Trigonella foenum-graecum)
są świetnym źródłem białka, żelaza oraz witamin A i C. Pozytywnie
wpływają na działanie wątroby, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu z
toksyn. Usprawniają wchłanianie pokarmów, oraz wydzielanie soku
trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, a także wspomagają proces wytwarzania
czerwonych krwinek. Spożywanie surowych kiełków kozieradki działa
osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu
pokarmowego, dlatego zalecane są przy chorobach i infekcjach żołądka, m.in.
chorobie wrzodowej. Kiełki kozieradki najlepiej spożywać w momencie, gdy ich
długość odpowiada mniej więcej długości ziarna, gdyż bardziej wyrośnięte stają
się gorzkie. Ze względu na dość niezwykły smak używa się ich w kuchni bardzo
oszczędnie. Można dodawać je do ryżu, owoców i potraw z warzyw.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
6-8 h
Czas kiełkowania:
3-5 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica, słoik
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, C
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, siarka
Inne
Saponiny, flawonoidy, lecytyna, białko (29%)
Kiełki rzeżuchy
Pieprzyca siewna (Lepidium sativum) znana
również jako rzeżucha siewna lub rzeżucha ogrodowa. W
Polsce bardzo popularna szczególnie w okresie wielkanocnym. Spożywanie kiełków
pieprzycy ma korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudza
przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczo- i żółciopędnie
oraz krwiotwórczo. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana
była do celów leczniczych, jako środek pobudzający, poprawiający urodę
i regulujący zaburzenia tarczycy. Zawiera duże ilości jodu i
innych pierwiastków mineralnych. Nasiona pieprzycy wydzielają duże ilości
oleju, dlatego najlepiej rośnie ona na ligninie. Możliwa jest także hodowla w
kiełkownicy. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy
serów.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
5 min
Czas kiełkowania:
5-7 dni
Zalecana metoda hodowli: na ligninie, w kiełkownicy
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B9, C, K
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod
Inne
Olejki eteryczne, białko
Kiełki pszenicy
Pszenica (Triticum aestivum) jest
obecnie najbardziej rozpowszechnionym ze zbóż. Jej kiełki są jednym z
najbogatszych źródeł witamin A, B C i E. Zawierają szczególnie duże
ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Poprawiają
pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Kiełki
pszenicy są gotowe do jedzenia w momencie, gdy białe korzonki osiągną długość
ziarna. Stanowią świetny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
8-10 h
Czas kiełkowania:
3-4 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik
Jak jeść: podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem, molibden
Inne
Błonnik, amigdalina, białko (14%)
Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię
wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości
witaminy C (zawierają jej 2,5 raza wiecej niż korzeń rzodkiewki), ale również
działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają
drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność
organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego
przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan
skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i
przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg
żółciowych. Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można
dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Są łatwe do wyhodowania, a
ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion
rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli. Biały puszek pokrywający kiełki
rzodkiewki to korzonki boczne, których nie należy mylić z pleśnią. Bliską
kuzynką rzodkiewki jest rzodkiew japońska (Raphanus sativus longipinnatus),
której kiełki są nieco masywniejsze i ostrzejsze w smaku.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
4-6 h
Czas kiełkowania:
5-6 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica, słoik
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, C, E,
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan
Inne
Chlorofil, inozytol, PABA, białko
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
4-6 h
Czas kiełkowania:
5-6 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica, słoik
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, C, E,
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan
Inne
Chlorofil, inozytol, PABA, białko
Kiełki słonecznika
Kiełki słonecznika (Helianthus annuus)
dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc substancji mineralnych
wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza.
Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni
je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Kiełki
słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach
witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie
wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Z ziaren
słonecznika możemy uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych otrzymujemy
krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Potrzebują one
do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Możemy je wyhodować w kiełkownicy, słoiku, bądź
woreczku. Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z
ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy. Nasiona
słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną są przezroczyste błonki
pokrywające nasiona, których warto się pozbyć przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu
ziarna intensywnie mieszamy, po czym wybieramy przezroczyste łupinki
wypływajace na powierzchnię wody. Zmieniamy wodę i czynność powtarzamy kilka
razy.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
8-10 h
Czas kiełkowania:
2-3 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik
Jak jeść: surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem
Inne
Nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytyna, betainy, taniny, pektyna, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy, białko (24-30%)
Kiełki soczewicy
Kiełki soczewicy (Lens culinaris)
szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu
foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu
nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór
kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku
kostnym. Kiełki soczewicy zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy,
oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są
doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym
i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę,
pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca.
Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów
żelaza.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
8-10 h
Czas kiełkowania:
4-5 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek kiełkownica, słoik
Jak jeść: podduszone lub surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód, siarka
Inne
Beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna, białko (21%)
Kiełki soi
Kiełki soi (Glycine max) to wyśmienite źródło
białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i
magnezu. Są również bogate w nienasycone kwasy
tłuszczowe. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi
nerwy, dodaje energii i apetytu. Pomagają obniżyć poziom
"złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Jako bogate źródło
fitoestrogenów polecane są kobietom w okresie menopauzy. Kiełki soi są
dosyć trudne do uprawy, ponieważ kiełkujące nasiona wytwarzają spore ilości
śluzu. Dlatego bardzo ważne jest częste płukanie hodowli, najlepiej
3-4 razy dziennie. Najlepszą metodą uzyskania kiełków soi jest hodowla w
woreczku. Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, lecz po lekkim
podduszeniu (w wodzie lub na parze), co znacznie ułatwia ich przyswajalność i
poprawia smak.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
10-12 h
Czas kiełkowania:
4-6 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek
Jak jeść: podduszone
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B5, B9, C, E, K
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
10-12 h
Czas kiełkowania:
4-6 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek
Jak jeść: podduszone
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B1, B2, B5, B9, C, E, K
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan
Kiełki możemy dodawać do kotletów, gołąbków, farszy.
Smażąc pamiętajmy, aby wrzucać je na bardzo gorący tłuszcz i okres smażenia
skrócić do minimum.
Chleb tez można wypiekać z
kiełkowanego zboża. Według dr. Willi Krafta (Szwajcaria) kiełkowane zboże
zawiera ok. 50 mg wit C na 100g. Jednoczesnie wytwarza się wit D.
Aby skorzystać ze wszystkich wartości, które zawarte są w
kiełkach roślin, powinniśmy spożywać cały wachlarz tych roślin.
Kiełki roślin strączkowych nie powinno się
jadać na surowo, bo maja gorzki smak. Przed zjedzeniem powinniśmy je wiec
sparzyć.
Nasiona przeznaczone do spożycia powinny zawierać na
opakowaniu napis: „Na kiełki”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz