Podagrycznik
pospolity (łac.
– Aegopodium podagraria L. wieloletnie zioło z rodziny selerowatych. W Polsce jest rośliną
bardzo pospolitą.
Najprawdopodobniej słowo
rosyjskie”cныть” pochodzi od słowa „снедь” – „smaczne jedzenie”,”jedzenie”.
Wśród siedmiu gatunków najczęstszym jest „cныть обыкнове́нная” – pol.
„podagrycznik pospolity”, którego nazwa gatunkowa mówi o zastosowaniu
leczniczym przy leczeniu podagry (dny) i reumatyzmu. Kwitnie pod koniec czerwca
– lipca, owocuje w sierpniu. Zgodnie z wysoką zawartością witamin,
pierwiastków śladowych i innych składników odżywczych, można uznać to zioło za
najbardziej przydatną roślinę spożywczą, dziko rosnącą na ziemi.
Żeby
tylko dożyć, aż będzie podagrycznik!
W dawnych
czasach, wyskrobując z zasieków resztki zboża kobiety powtarzały jak modlitwę:
„Żeby tylko dożyć, aż będzie podagrycznik!” (ros. – „Дожить бы до
сныти”).A my przeklinamy to zioło, które zapełnia nasze ogrody i
sady. Za co było ono tak lubiane? A chociażby za to, że z jego młodych
soczystych liści, ogonków i pędów, po długiej zimie można było ugotować smaczną
zupę. Podagrycznik był kiszony i solony na zapas, był suszony i dodawany
jako przyprawa do dań. Współcześni kucharze, aby nadać potrawom pikantny smak i
aromat, dodają tę roślinę do przekąsek, a duszona i marynowana podawana jest
jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.
Jest mało prawdopodobne, aby nasi
przodkowie wiedzieli o dobroczynnych właściwościach podagrycznika, ale przed
wiosenną awitaminozą i szkorbutem ratowano się z jego pomocą.
Obecnie wiadomo, że spożywcze i
lecznicze właściwości tej rośliny, z jakiegoś powodu zaliczonej do klasy
chwastów, uwarunkowane są zawartością w niej białek, choliny, węglowodanów,
witaminy C, betasitosteroli, kwasu kawowego chlorogenowego, olejku
eterycznego, soli potasu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, boru i tytanu,
enzymów i fitoncydów, całego szeregu flawonoidów wzmacniających ściany naczyń
krwionośnych.
Podagrycznik pospolity używany jest
w medycynie ludowej i kulinarii, ta sama wieloletnia bylina z rodziny
selerowatych, która agresywnie zajmuje tereny na działkach, w ogrodach,
wypełnia rolnicze uprawy, rozrastając się przez pełzające kłącza.
Liście podagrycznika są zielone, z
długimi ogonkami o dużych, podłużnych jajowatych, spiczastych listkach. W
czerwcu-lipcu roślina wypuszcza strzałkę kwiatową o wysokości do 100 cm. Małe
białe kwiaty zebrane się w złożone parasole. Podagrycznik lubi słońce, w
zacienionych miejscach może nie kwitnąć przez szereg lat.
Jako środek przeciwzapalny, ogólnie
wzmacniający, zmiękczający skórę, moczopędny, gojący rany, przeciwbólowy,
przeciwgorączkowy i przeciwalergiczny tradycyjnie wykorzystuje się liście
świeże lub suche. Przy reumatyzmie, zapaleniu stawów, podagrze (dnie
moczanowej), chorobach układu pokarmowego, chorobach nerek, pęcherza moczowego
i dróg oddechowych, przy szkorbucie i braku witaminy C, lekarze – homeopaci
zalecają wodny napar z liści tej rośliny.
W celach leczniczych używa się
korzeń, liście, ziele i sok podagrycznika. W tym celu nadziemną część rośliny
zbiera się w okresie kwitnienia (czerwiec-lipiec), a korzenie – późną
jesienią. Zapas ziół najlepiej robić na swojej działce, na leśnej
polanie. Suszy się leczniczy surowiec w cieniu, zawieszając na sznurkach
luźno nanizane liście. Przy suszeniu liści w pomieszczeniu niezbędny jest
stały dopływ świeżego powietrza. Prawidłowo wysuszone liście pakuje się do
papierowych torebek, przechowuje się w suchym chłodnym miejscu przez okres do 2
lat.
W praktyce ludowej używa się
świeżych liści. Na przykład na odleżyny, rany, skaleczenia i stany zapalne
skóry nakłada się opatrunki z gazy z pokruszonymi świeżymi liśćmi. W
Abchazji sokiem ze świeżych liści leczy się nawet zapalenia różą (Erysipelas –
w wyniku zakażenia paciorkowcami) i skazą wysiękową. Dodawanie podagrycznika do
pożywienia zwiększa funkcję oczyszczającą wątroby.
Formy
lecznicze
•
Napar: 2
łyżki stołowe rozdrobnionego świeżego zioła (lub 1 łyżka suszonego) zalać 1
szklanką wrzącej wody, owinąć ręcznikiem i zostawić do naciągnięcia, aż
ostygnie. Zażywa się 20 minut przed posiłkiem trzy razy dziennie po 1/3
szklanki. Napar poprawia pracę przewodu pokarmowego, eliminuje procesy zapalne
w organizmie, ma działanie moczopędne, przeciwbólowe i redukuje cukier. Może
być stosowany do nakładania bandaży z gazy (kompresy) na powierzchnie ran.
• Sok: wyciąć roślinę rano,
posiekać, rozdrobnić, przepuścić przez maszynkę do mięsa, wycisnąć
sok. Przed użyciem rozcieńczyć przegotowaną wodą, kefirem lub jogurtem 2-3
razy więcej niż objętość soku. W celach leczniczych przez pierwsze siedem
dni pić nie więcej niż 2 łyżki stołowe soku, rozcieńczonego w pół szklance
płynu. Każdego tygodnia dodawać 1 łyżkę stołową soku.
Całkowita ilość soku nie powinna
przekraczać 5 łyżek stołowych dziennie.
•
Nalewka z korzeni: moja
babcia leczyła nią bolące stawy. Wczesną wiosną lub jesienią wykopywała
korzenie podagrycznika, dokładnie je myła, cięła nożem, szczelnie układała w
trzylitrowym słoju i zalewała wódką aż po brzeg. Słój stawiała pod łóżkiem na
miesiąc, nastepnie cedziła i każdego dnia na noc nacierała obolałe
nogi. Nalewka ta dobrze pomaga na dnę, zapalenie wielostawowe, zapalenie
korzeni nerwowych, naciągnięcie ścięgien, lumbago i zapalenie mięśni. Ale
jeśli nie ma pod ręką gotowej nalewki, nie martw się, pomogą także okłady z
rozdrobnionych świeżych liści.
Podagrycznik okazuje dobrą pomoc
przy awitaminozie, niezastąpiony jest w żywieniu dietetycznym.
Znany jest fakt, jak wielki
świątobliwy, obecnie kanonizowany Święty Serafim
Sarowski żywił się podagrycznikiem przez dwa lata (w okresie letnim
– świeżym zielem, zimą – suszonym, po uprzednim namoczeniu), nie jedząc
ani okruszyny chleba.
Sałatka
warzywna z jajkiem
Do spożycia najlepiej jest używać
bardzo młodych liści i pędów, gdy są one jeszcze żółtawozielone i jakby
„przezroczyste”. Przed użyciem w surowej postaci liście podagrycznika
należy pogotować przez 1-2 minuty. Roślinę można dodawać do dowolnych
przekąsek, pierwszych i drugich dań. Nie tylko nie zepsuje ich, ale
wzbogaci witaminami, mikroelementami i innymi użytecznymi biologicznie
aktywnymi substancjami, nada pikantnego smaku.
Sałatka
z podagrycznika: na
150 g podagrycznika dodać 25 g chrzanu, 20 g kwaśnej śmietany lub 30-40 g
kefiru. Młode liście podagrycznika zagotować w wodzie przez 1-2 minuty,
posiekać nożem, dodać utarty chrzan, sól, wymieszać i doprawić kwaśną śmietaną
lub kefirem.
Zupa
podobna do kapuśniaku (ros.
– щи) : na 1 litr bulionu (rosołu) mięsnego dodać jedna małą marchewkę,
jeden ziemniak, cebulę, 1 jajko, 5-6 liści podagrycznika, szczaw i pokrzywę,
śmietanę do smaku. Ziemniaka i marchewkę posiekać i gotować do miękkości w
osolonym bulionie. Ziele podagrycznika i pokrzywę sparzyć wrzącą wodą,
posiekać, dodać do bulionu, a następnie włożyć do niego posiekany szczaw i
usmażoną na oleju drobno posiekaną cebulę. Gotować przez 2-3 minuty, a
następnie zdjąć z ognia. Wlać ubite jajko, rozlać do talerzy i doprawić
kwaśną śmietaną.
Zupa
ziemniaczana: na
1 litr ugotowanej zupy ziemniaczanej dodać 100 g zieleni podagrycznika,
śmietanę do smaku. Do gotowej zupy dodać drobno posiekanego podagrycznika,
gotować 5-6 minut, rozlać do talerzy i doprawić kwaśną śmietaną.
Zupa z
płatkami owsianymi: na
1 litr wody dodać 200 g płatków owsianych, 100 g podagrycznika, sól i pieprz do
smaku, 1 łyżeczkę od herbaty masła śmietankowego. Płatki zalać wodą,
posolić i gotować, aż będą w połowie gotowe. Dodać posiekane liście
podagrycznika i gotować, aż się ugotują.
Doprawić pieprzem i masłem.
Duszone
mięso z podagrycznikiem: na 100 g wołowiny dodać 25 g szczawiu, 100
g podagrycznika, 10 g cebuli, olej roślinny, mąkę pszenną, liść laurowy, sól i
pieprz do smaku. Mięso pokroić w kostki, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w
mące i smażyć razem z posiekaną cebulą w oleju roślinnym. Włożyć do rondla i
dusić na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Na 15 minut przed zakończeniem
dodać posiekane liście podagrycznika, szczaw, pieprz i liść laurowy.
Kawior
z podagrycznika: na
500 g podagrycznika dodać 2 łyżki stołowe soli. Podagrycznik dokładnie
opłukać, osuszyć na ręczniku, drobno posiekać, posypać solą, dokładnie
wymieszać i szczelnie wypełnić sterylny słoik tak, aby wystapił sok, zamknąć
pokrywką i przechowywać w lodówce. Służy do zaprawiania zup i dań mięsnych
w okresie zimowym.
Przyprawa
z kminkiem: na
100 g suchych liści podagrycznika dodać 100 g suchych nasion
kminku. Wszystko dokładnie rozdrobnić, wymieszać. Przechowywać w
chłodnym ciemnym miejscu w szklanym słoju. Służy do doprawiania
potraw. Tak samo można przygotować przyprawę dla drugich dań z równej
ilości suszonego podagrycznika i jagód jałowca.
Autor:
Nadieżda Stogowa, zielarka. Obwód Kaługa
Вестник „ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ
ЖИЗНИ” („ЗОЖ”) №12 / 2005 Зеленая аптека. Сныть обыкновенная.
«Вкусная еда» и целебная травка, хотя и обыкновенный сорняк.
(Gazeta ZОŻ №12 / 2005 (skrót od
„Zdrowy tryb życia”. Zielona apteka. Podagrycznik pospolity. „Smaczne
jedzenie” i ziółko lecznicze, chociaż pospolity chwast)
Jeszcze
kilka przepisów z wykorzystaniem podagrycznika z gazety „ЗОЖ„:
• Przy dnie, chorobach
reumatycznych, w celu usunięcia z organizmu radionuklidów (izotopów
radioaktywnych, promieniotwórczych) pomoże nastepujący napar: 3 łyżeczki od
herbaty rozdrobnionego zioła zalać i naparzać w 400 ml wrzącej wody. Przecedzić
i pić po 1/2 szklanki 4 razy dziennie przed posiłkami.
• Przy obrzękach pod oczami – zerwać
garść podagrycznika, 15 liści babki, wszystko pociąć i gotować w 1,5 litrze
wody przez 10 minut. Zaparzać przez 1 godzinę, następnie przelać do
butelek i przechowywać w lodówce. Pić po 2-3 szklanki dziennie zamiast
herbaty.
• Do szybkiego zrastania się złamań
kości zaleca się codziennie spożywać świeże ziele podagrycznika do sałatek, ponieważ
jest on doskonałym dostawcą żelaza i witaminy C. Gotować podagrycznik przez 2-3
minuty, zlać wodę, umieścić pozostałą masę na patelni z olejem i uprzednio
pociętą cebulą, obsmażyć, posypać serem.
• Opryszczka z przeziębienia,
przejawiająca się w postaci bąbli, przestanie niepokoić, jeśli zje się każdego
dnia kilka liści podagrycznika, po uprzednim dokładnym ich umyciu.
Przepisy
kulinarne:
• Aby przygotować zapas
podagrycznika na zimę, należy go opłukać, drobno posiekać, przesypać solą i
przetrzeć, aż pojawi się sok. Ubić szczelnie w słoiku, pasteryzować przez
20 minut, a następnie dokręcić pokrywkę. Dodawać po kilka łyżek do
pierwszego i drugiego dania.
• Przyprawę do barszczu przygotowuje
się w następujący sposób. Bierze się 500 g podagrycznika, 500 g cebuli,
250 g kopru, 80-100 g soli. Wszystko rozdrobniamy, aby wydzielił się sok.
Umieszczamy w półlitrowych słoikach i pasteryzujemy przez 25
minut. Zamykamy pokrywką, wstawiamy do lodówki.
Źródło:
Будьте здоровы! Дожить бы до сныти
Za: http://3rm.info/publications/52238-dozhit-by-do-snyti.html
1 sierpnia 2017 r.
Tłumaczył
Andrzej Leszczyński
http://wolna-polska.pl/wiadomosci/badzcie-zdrowi-zeby-dozyc-az-bedzie-podagrycznik-2017-11
zdrowiezroslin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz