wtorek, 19 lipca 2016

Dieta i żywienie: Od lat nas okłamują, cel: kasa!

11 największych kłamstw żywienia
Jest dużo dezinformacji w publikacjach  głównego nurtu na temat żywienia.
Wymieniłem najgorsze przykłady w tym artykule, ale niestety jest to tylko wierzchołek góry lodowej.


Oto top 11 największych kłamstw, mitów i nieporozumień z głównego nurtu żywienia.

1. Jaja są niezdrowe
Jest jedna rzecz, w której specjaliści żywienia osiągnęli  ogromny sukces, to jest  w … demonizowaniu niezwykle zdrowego jedzenia.
Najgorszym przykładem są jaja, które zawierają dużą ilość cholesterolu, dlatego zostały uznane, jako zwiększające ryzyko chorób serca.
Ale ostatnio wykazano [nawet nie ostatnio], że poziom cholesterolu w diecie ma mały wpływ na  podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. W rzeczywistości, jaja przede wszystkim podnoszą ilość  ”dobrego” cholesterolu i nie są związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca (12).
W ten sposób zostaliśmy w dużym stopniu pozbawieni  jednego z najbardziej odżywczych produktów żywnościowych na świecie. Są bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze wraz z unikalnym przeciwutleniaczem, który chroni oczy (3). [Patrz też nasz artykuł „Pomnik dla …”].
A przede wszystkim, mimo że jaja są uważane za  produkt „o wysokiej zawartości tłuszczu”,  udowodniono że jedzenie jajek może  spowodować istotne zmniejszenie masy ciała w porównaniu do bułeczki na śniadanie (45).

Główny wniosek: Jaja nie powodują choroby serca i są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Jaja na śniadanie mogą pomóc schudnąć.

2. Tłuszcze nasycone są złe dla Ciebie
Kilka lat temu postanowiono, że epidemia chorób serca spowodowana była  jedzeniem zbyt dużej ilości tłuszczu, w szczególności tłuszczów nasyconych. [wdrażanie tego mitu rozpoczęło się już przed wojną i miało powiązania polityczno-przemysłowo-ideologiczne,  np. lobbing przemysłu zbożowego].
To opiera się na bardzo wadliwie wykonanych  badaniach i decyzjach politycznych, które już okazały się całkowicie błędne.
W dużym artykule przeglądowym opublikowanym w 2010 spojrzano na 21 badań epidemiologicznych wykonanych w sumie na 347,747 osób. Ich wyniki: nie ma absolutnie żadnego związku pomiędzy tłuszczami nasyconymi i chorobami serca (6).
Pomysł, że tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko chorób serca był niesprawdzoną teorią, która stała się jakoś  obiegową „mądrością” (7).
Jedzenie tłuszczów nasyconych podnosi ilość HDL ( „dobrego”) cholesterolu we krwi i zmiany stężenia LDL od małego, gęstego LDL (bardzo złego) do dużych wartości LDL, który jest łagodny (89).
Mięso, olej kokosowy, ser, masło … nie ma absolutnie żadnego powodu, aby obawiać tych pokarmów.

Główny wniosek: Nowsze badania wykazały, że tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca. Naturalne pokarmy, które są bogate w tłuszcze nasycone są dla ciebie dobre .

3. Wszyscy powinni  jeść ziarna i zboża
Idea, że ​​ludzie powinni opierać swoje diety na ziarnach nigdy nie miała dla mnie sensu.
Rewolucja rolnicza nastąpiła dość niedawno w ewolucyjnej historii człowieka i nasze geny nie zmieniły się tak bardzo od tamtego czasu.
Ziarna mają dość mało składników odżywczych w porównaniu do innych produktów żywnościowych, takich jak  np. warzywa. Ziarna mają dużo kwasu fitynowego, który wiąże istotne minerały w jelicie i zapobiega ich wchłonięciu (10). [stwierdzenie chyba zbyt radykalne].
Najczęstszym zbożem w zachodniej diecie, jak dotąd, jest pszenica … a pszenica może powodować wiele  problemów zdrowotnych, zarówno drobnych jak i poważne. [patrz:http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/  i podobne artykuły na tym portalu].
Nowoczesne odmiany pszenicy zawierają duże ilości białka zwanego glutenem; istnieją dowody na to, że znaczna część populacji może być wrażliwa na gluten (111213). [nie musi to od razu oznaczać celiakii].
Jedzenie glutenu może uszkodzić wyściółkę jelit, powodować ból, wzdęcia, niespójności stolca i zmęczenie (1415). Spożywanie  glutenu również związane jest ze schizofrenią i ataksją móżdżkową, także powoduje poważne zaburzenia mózgu (1617).

Główny wniosek: Ziarna są stosunkowo ubogie odżywczo  w porównaniu do innych prawdziwych składników żywności, takich jak warzywa. Ziarno z glutenem w szczególności może prowadzić do rozmaitych problemów zdrowotnych.

4. Jedzenie dużej ilości białka jest szkodliwe dla kości i nerek
Twierdzono, że dieta wysokobiałkowa może spowodować osteoporozę i choroby nerek.
Prawdą jest, że spożywanie białka zwiększa wydalanie wapnia z kości w krótkim okresie, ale badania  długoterminowe faktycznie pokazują odwrotny skutek.
W dłuższym okresie, białko ma silny związek z poprawą zdrowia kości i daje mniejsze ryzyko złamania (1819).
Dodatkowo, badania nie wykazują żadnego związku z wysoką ilością białka z chorobą nerek u osób zdrowych (2021).
W rzeczywistości, dwa z głównych czynników ryzyka niewydolności nerek to cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Dieta wysokobiałkowa zmniejsza oba te ryzyka (2223).
Zatem, to dieta wysokobiałkowa powinna chronić przed osteoporozą i niewydolności nerek!

Główny wniosek: Dieta wysokobiałkowa jest związana z poprawą zdrowia kości i zmniejszeniem ryzyka złamań. Wysokobiałkowa dieta także obniża ciśnienie krwi i łagodzi objawy cukrzycy, które powinny zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności nerek.

5. Pożywienie niskotłuszczowe jest  dobre dla ciebie   
Czy wiesz, jak smakują codzienne potrawy, gdy pozbawisz je wszystkich tłuszczów?
Cóż  – smakują jak tektura. Nikt nie chce go jeść.
Producenci żywności o tym wiedzą i dlatego dodają inne rzeczydo kompensowania braku tłuszczu.
Zazwyczaj są to substancje słodzące – cukier, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy lub sztuczne słodziki, takie jak aspartam.
Dojdziemy do cukru za ​​chwilę, ale chcę podkreślić, że choć sztuczne słodziki nie mają kalorii, dowody nie wskazują, że są one dla was lepsze niż cukier.
W rzeczywistości, wiele badań obserwacyjnych wskazują spójny, bardzo istotny związek aspartamu z różnymi chorobami, takich jak otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca, choroby serca, porodu przedwczesnego i depresji (242526).
[http://lepszezdrowie.info/aspartam.htmhttp://lepszezdrowie.info/Gorzka_prrawda.htm,…]
W tych produktach niskotłuszczowych, zdrowe naturalne tłuszcze są zastępowane przez substancje, które są bardzo szkodliwe.

Główny wniosek: niskotłuszczowe produkty to zazwyczaj wysoko przetworzone produkty zawierające dużo cukru, syrop kukurydziany lub sztuczne słodziki. Są one bardzo niezdrowe.

6. Należy jeść wiele małych posiłków w ciągu dnia
Pomysł, że należy jeść dużo małych posiłków w ciągu dnia, aby „utrzymać wysoki metabolizm” to utrzymujący się mit, który nie ma żadnego sensu.
To prawda, że jedzenie podnosi nieznacznie metabolizm  podczas trawienia posiłku, ale to całkowita ilość pożywienia określa zużywaną energię a NIE liczba posiłków.
Ta zależność od ilości posiłków była badana i obalona wiele razy. Kontrolowane badania, w którym jedna grupa zjada wiele małych posiłków a inna tę samą ilość żywności w rzadszych posiłkach, pokazują, że nie ma dosłownie żadnej różnicy między nimi (2728).
W rzeczywistości, w jednym badaniu u otyłych mężczyzn wykazano, że spożywanie 6 posiłków dziennie doprowadziło do mniejszego uczucia sytości w porównaniu z 3 posiłkami (29). [istnieje uzasadniony pogląd że powinniśmy jeść tylko jeśli czujemy głód oraz że dobrze jest dostosować porę posiłków do naturalnego rytmu dobowego: spożywanie, trawienie i wydalanie].
Nie tylko częste jedzenie jest praktycznie bezużyteczne dla większości ludzi, ale może to być nawet szkodliwe.
To nie jest naturalne, gdy ciało ludzkie jest stale w stanie pobierania posiłków. W naturze, kiedyś głodowaliśmy od czasu do czasu i nie jedliśmy tak często, jak dzisiaj.
Kiedy nie jemy przez jakiś czas, proces komórkowy zwany autofagii usuwa produkty przemiany materii z naszych komórek (30). Poszczenie lub  niejedzenie od czasu do czasu jest dla ciebie dobre. [opinie są podzielone, ale na pewno nie powinno się przejadać].
Niektóre badania obserwacyjne wskazują na znacznie większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego (czwartą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów), dane wskazują do 90% wzrostu w odniesieniu do tych, którzy jedzą 4 posiłki dziennie w porównaniu do 2 posiłków (313233).

Główny wniosek: Nie ma dowodów, że spożywanie wielu małych posiłków w ciągu dnia to lepiej niż mniej posiłków większych. Nie jeść od czasu do czasu jest dla ciebie dobre. Zwiększona częstotliwość posiłków jest związana z rakiem okrężnicy.

7. Węglowodany powinny być Twoim największym źródłem kalorii
Pogląd głównego nurtu to, że każdy powinien jeść pokarmy niskotłuszczowe, a z węglowodanów pozyskiwać około 50-60% wszystkich kalorii.
Ten rodzaj diety zawiera wiele ziaren i cukrów, z bardzo małą ilością tłustych pokarmów, takich jak mięso i jajka.
Taka dieta może być dobra dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które są naturalnie chude.
Ale dla tych, którzy są otyli, mają zespół metaboliczny i cukrzycę, taka ilość węglowodanów jest wręcz niebezpieczna.
To aktualnie gruntownie przebadana zależność.  Niskotłuszczowa i wysokowęglanowa  dieta została porównana do niskowęglowodanowej, o wysokiej zawartości tłuszczu diety wwielu badaniach z randomizacją.
Wyniki konsekwentnie opowiadają  się za dietą z niską zawartością węglowodanów o wysokiej zawartości tłuszczu (343536). [temat szeroko omówiony whttp://nowadebata.pl/2012/02/24/tlusta-dieta-jest-najzdrowsza-wywiad-z-gary-taubesem-czesc-2/, patrz też Mit  cukrów wolnych].

Główny wniosek: dieta niskotłuszczowa z dużą ilością węglowodanów jest nieudanym zaleceniem,  co udowodniono wielokrotnie.

8. Wysokie Omega-6 nasion i oleje roślinne są dobre dla ciebie
Tłuszcze wielonienasycone są uważane za zdrowe, ponieważ niektóre badania wskazują, że obniżają ryzyko chorób serca.
Ale istnieje wiele typów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i nie są one takie same.
Przede wszystkim, mamy kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.
Omega-3 mają własności przeciwzapalne i zmniejszają ryzyko wielu chorób związanych z zapaleniem (37). Ludzie rzeczywiście potrzebują kwasów Omega-6 i Omega-3, ale w określonym stosunku. Jeżeli stosunek ten jest zbyt duży na korzyść kwasów Omega-6, może to powodować problemy (38).
Zdecydowanie największym źródłem Omega-6 w nowoczesnej diecie są przetwarzane nasiona i oleje roślinne, takie jak: sojowy, kukurydziany i słonecznikowy.
W całej ewolucji, ludzie nie mieli dostępu do takiej obfitości tłuszczów Omega-6. To jest nienaturalne dla organizmu ludzkiego.
Badania nakierowane konkretnie na Omega-6 pokazują, że ich nadmiar w stosunku do innych tłuszczów wielonienasyconych ​​w rzeczywistości zwiększa ryzyko chorób serca (3940).
Jedz Omega-3 i rozważ uzupełnienie oleju z ryb, wątroby dorsza, ale unikaj olejów z nasion i roślinnych otrzymywanych przemysłowo.

Główny wniosek: Ludzie muszą korzystać z tłuszczów Omega-6 i Omega-3 w określonym stosunku. Jedzenie w nadmiarze Omega-6 z olejów roślinnych podnosi ryzyko chorób.

9. Diety Low Carb (niskowęglowodanowe) są niebezpieczne.
Osobiście wierzę, że diety o niskiej zawartości węglowodanów, mogą być potencjalnym lekarstwem na wiele najczęstszych problemów zdrowotnych w krajach zachodnich.
Dieta niskotłuszczowa rozpowszechniana na całym świecie jest dość bezużyteczna wobec wielu z tych chorób. To po prostu nie działa.
Jednak diety niskowęglowodanowe (demonizowane przez dietetyków i media) wielokrotnie pokazywały, że  prowadzą do znacznie lepszych wyników. [ta wiedza naszych babć i matek zawierała się w popularnym powiedzeniu: kluchy tuczą].
Każde badanie z randomizacją wykonane na diecie niskowęglowodanowej pokazuje, że uzyskujemy:
1. Większą redukcję tkanki tłuszczowej niż  w diecie o niskiej zawartości tłuszczu, choć  na niskowęglowodanowej diecie ludzie mogą jeść tyle, ile chcą (4142).
2. Znacząco niższe ciśnienie krwi (4344).
3. Niższy poziom cukru we krwi i redukcję objawów cukrzycy – znacznie większą niż dla diety o niskiej zawartości tłuszczu (45464748).
4. Zwiększenie HDL (dobry cholesterol) (4950).
5. Niższy poziom trójglicerydów –  znacznie więcej niż dla diety o niskiej zawartości tłuszczu (515253).
6. Zmianę wzorca LDL (złego cholesterolu) z małych, gęstych (bardzo złych) struktur do struktur dużych LDL, które są łagodne (5455).
7. Diety z niską zawartością węglowodanów są także łatwiejsze do utrzymania, prawdopodobnie, dlatego, że nie wymagają one ograniczenia kalorii i bycia głodnym przez cały czas. Więcej ludzi w grupach diety niskowęglowodanowej utrzymało ją do końca badań (5657).
Wielu pracowników służby zdrowia, którzy powinni mieć na uwadze nasze dobro, ma czelność twierdzić, że te diety są niebezpieczne, by nadal handlować swoim nieudanym dogmatem niskotłuszczowym, mimo że wpływa on na pogorszenie zdrowia większej ilości ludzi, niż tych, którym pomaga.

Główny wniosek: niskowęglowodanowe diety są najzdrowsze, to najprostszy i najbardziej skuteczny sposób, aby schudnąć i wyeliminować choroby metaboliczne. To jest fakt naukowy.

10. Cukier jest niezdrowy, ponieważ zawiera „puste” kalorie
Powszechnie uważa się, że cukier jest zły dla ciebie, ponieważ zawiera puste kalorie.
To prawda, cukier ma dużo kalorii, a nie ma wartościowych składników odżywczych. Ale to tylko wierzchołek góry lodowej [i nie o to tutaj głównie chodzi].
Cukier, głównie z powodu wysokiej zawartości fruktozy, wpływa na przemianę materii w sposób, który powoduje szybki przyrost tkanki tłuszczowej i choroby metaboliczne.
Fruktoza zostaje metabolizowana przez wątrobę i przekształcona w tłuszcz, który jest wydzielany do krwi jako VLDL. To prowadzi do podwyższonego stężenia triglicerydów i cholesterolu (5859).
To także powoduje „odporność” na insulinę i leptynę, co stanowi  zasadniczy krok do otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy (6061).
To tylko parę negatywnych skutków, jakie wywołuje cukier. [zobacz też  http://lepszezdrowie.info/rafinowany_cukier.htmhttp://lepszezdrowie.info/co_z_tym_cukrem.htm]. Cukier powoduje bezwzględną biochemiczną pokusę dla ludzi, aby jeść więcej i tyć. Jest to prawdopodobnie jeden z najgorszych składników w standardowej diecie zachodniej.

Główny wniosek: Szkodliwe skutki cukru wykraczają poza pojęcie pustych kalorii. Cukier sieje spustoszenie w naszym metabolizmie i naraża  nas na  nadwagę i wiele poważnych chorób.

11. Diety wysokotłuszczowe tuczą
Wydaje się, jakby intuicyjnie, że jedzenie tłuszczu sprawi, że przytyjesz.
Substancje, które zbierają się pod naszą skórę i czynią, że  wyglądamy „okrągło” to  tłuszcz. Więc … jedzenie tłuszczu powinno dać naszym ciałom jeszcze więcej tłuszczu.

Ale to nie jest takie proste. Pomimo, że tłuszcze mają więcej kalorii na gram niż węglowodany lub białka, diety o wysokiej zawartości tłuszczu nie czynią ludzi tłustymi.
Jak w wielu przypadkach, to zależy od kontekstu. Dieta, która jest bogata w tłuszcz i bogata w węglowodany tuczy, ale nie ze względu na tłuszcz.
W rzeczywistości, diety, które są bogate w tłuszcze (i mają mało węglowodanów) powodują znacznie większą utratę tłuszczu niż diety, które mają niską zawartość tłuszczu (626364).

12. Coś jeszcze?
To jest tylko… czubek góry lodowej…
cdn.
Źródło: Swobodne tłumaczenie artykułu ( L.Korolkiewicz) z http://authoritynutrition.com/11-biggest-lies-of-mainstream-nutrition/,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz