Wśród najbardziej cenionych środków medycyny ludowej czołowe miejsce
zajmuje kapusta. Surowa kapusta może być w leczeniu tym, czym jest chleb w
żywieniu. Ze swych niezwykłych właściwości leczniczych kapusta znana jest od
ponad 4.000 lat. W starożytnym Rzymie kapustę uważano za panaceum na wszelkie
choroby. Cenzor Katon twierdził, że dzięki kapuście Rzymianie przeżyli sześć
wieków bez lekarzy, a wczesne ludy Egiptu w dowód uznania wystawiły kapuście
świątynię.
Tajemnica długości życia. Czynniki genetyczne wpływają na długość życia tylko w 15-20% cała reszta – ponad 80% – to już efekt "obchodzenia się" ze swoim organizmem. Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek twoją żywnością. Jak może zrozumieć choroby człowieka ten, kto nie bierze pod uwagę tej zasady i ignoruje ją. Hipokrates
▼
niedziela, 31 lipca 2016
czwartek, 28 lipca 2016
Czerniak - ogłupianie Polaków trwa
Z
cyklu: „Nie daj się ogłupiać”
Badania udowodniły, że na czerniaka chorują głównie ludzie przebywający większość czasu w pomieszczeniach zamkniętych, rozmaitego rodzaju aktorzy, prawnicy i wszelkiej maści urzędnicy. O wiele rzadziej występuje czerniak u robotników drogowych.
Cholesterol XXI wieku - homocysteina - jedno badanie może uratować życie
Homocysteina nazywana „cholesterolem XXI
wieku”.Homocysteina jest aminokwasem, który w dzisiejszych
czasach powinien być zdecydowanie częściej oznaczany w surowicy krwi niż
cholesterol. Jej podwyższone stężenie odpowiada za zwiększone ryzyko wielu
chorób tj. zakrzepica, miażdżyca, zawał serca, czy udar. Jej stężenie już
powyżej 8 umol/l już jest sygnałem ostrzegawczym. Podwyższona homocysteina jest
efektem wielu różnych czynników – od stylu życia aż po mutacje genetyczne.
Flawonoidy jak wpływają na nasze zdrowie
Flawonoidy to naturalne substancje
pochodzenia roślinnego o właściwościach
przeciwutleniających, stanowią system odpornościowy roślin, a
przeniesione do naszego organizmu spełniają w nim podobne funkcje ochronne.
Występują powszechnie w kwiatach, owocach, nasionach,
liściach i korzeniach, nadając roślinom kolor, smak i zapach.
środa, 27 lipca 2016
Uczep trójlistkowy – specjalista do pielęgnacji skóry
Przyroda wyposażyła nas we wszystko, czego potrzebujemy
do zdrowego życia. Na łąkach i w lasach rośnie najdoskonalsza apteka –
stworzona z ziół. Dziś proponujemy zapoznać się z właściwościami uczepu
trójlistkowego – ziołem od dawna stosowanym w medycynie ludowej, specjalistą w
pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do alergii i problemów
dermatologicznych.
Kefir
Kiedy upał doskwiera, bardzo chętnie sięgamy po kefir, który ma
orzeźwiający smak. Na jego bazie można także przygotować pyszny chłodnik lub
kolorowe koktajle warzywne i owocowe. Czy rzeczywiście jest tak zdrowy, jak
piszą w niektórych książkach czy artykułach...?
Umami – smakowe oszustwo rodem z Azji
Skala społecznej niewiedzy na temat glutaminianu sodu
i substancji podobnych jest wielka niczym rozmiary przemysłu
chemiczno-spożywczego, serwującego każdego dnia i w każdym markecie „zupki w
proszku”, chipsy i wszelkiego rodzaju dania instant. Warto tej wiedzy
zaczerpnąć, choćby z uwagi na to, iż szkody, jakie wyrządzimy dziś swojemu
organizmowi, jutro mogą okazać się nieodwracalne.
wtorek, 26 lipca 2016
Żurawina - eliksir młodości
Żurawina to owoc odkrywany na nowo. Jej niezwykłe właściwości sprawiają, że
w sklepach pojawia się coraz więcej produktów żurawinowych, a nawet kremy,
pasty do zębów czy suplementy diety.
OTYŁOŚĆ - CZYM JEST
Wszyscy słyszymy, czytamy i żyjemy w
przekonaniu, że otyłość jest spowodowana brakiem aktywności fizycznej i
nadmierną ilością zjadanych kalorii.
Mało tego, jesteśmy straszeni chorobami, jakie nam grożą, jeśli nie zwalczymy/pokonamy otyłości. Typowym przykładem jest straszenie ludzi otyłych cukrzycą…
Mało tego, jesteśmy straszeni chorobami, jakie nam grożą, jeśli nie zwalczymy/pokonamy otyłości. Typowym przykładem jest straszenie ludzi otyłych cukrzycą…
poniedziałek, 25 lipca 2016
Kukurydza – przywracamy jej godne miejsce wśród roślin leczniczych!
W dobie
powszechnie krążących oskarżeń, że kukurydza to samo GMO, pragniemy odrobinę
odkłamać ten „nie elegancki” atak na tą niezwykle cenną zwłaszcza dla kobiet
roślinę. Nie wszystkie odmiany kukurydzy są modyfikowane genetycznie. Kukurydza
jak żadne inne powszechnie znane warzywo daje zwłaszcza kobietom energię i siłę
do życia i pod tym względem nie ma sobie równych.
Czekolada pomaga w chudnięciu
Badania
przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców wykazały, że dorośli Europejczycy,
którzy jedzą 1,3 kg czekolady na miesiąc (42,6 g na dzień) są szczuplejsi niż
osoby, które spożywają jej mniej.
Czym Zastąpić Cukier
Jedna z najgroźniejszych używek
naszego świata, nie ma na niego żadnych norm można go kupić w każdym sklepie i
przez każdego...ale czy tak powinno być? Na opakowaniach wyrobów tytoniowych czytamy,
że palenie zabija, powoduje raka, bezpłodność. Na opakowaniach alkoholowych
straszą nasz obrazki typu Pije nie jadę, Kobietom w ciąży niewskazane...Zarówno
w jednym i drugim sprzedaż nieletnim jest karalna...Narkotyki i wszystkie
substancje uzależniające i odurzające są nielegalne...A co z tym białym
proszkiem, przecież straty i uzależnienie, jakie powoduje są równie dotkliwe
dla naszego organizmu...
Czy witaminy są zabójcze i dla kogo?
Aleksandra Niedzwiecki
Zabójcze witaminy; Naukowcy:
witaminy mogą skracać życie — to niektóre dramatyczne tytuły, jakie
ukazały się w polskich mediach w rok po opublikowaniu badań grupy naukowców z
Serbii, Danii i Włoch. Tymczasem badania te zawierały wiele nieprawidłowości,
które autorzy później skorygowali1.
niedziela, 24 lipca 2016
Jak dieta i styl życia mogą spowolnić proces starzenia
W
naszej kulturze starszy wiek nieodłącznie kojarzy się z demencją, inwalidztwem
i chorobą. Jednocześnie wszechobecny kult młodości panujący dzisiaj powoduje,
że prasa, telewizja i znane osobistości promują coraz to nowsze cudowne
specyfiki odmładzające, których skuteczność najczęściej pozostawia wiele do
życzenia. Najnowsze badania medyczne dowodzą jednak, że najlepszym ‘eliksirem
młodości’ jest zdrowy tryb życia.
Mózg - Lecznicze właściwości
Stały postęp w dziedzinie badania
mózgu odkrywa przed nami wciąż nowe i zaskakujące możliwości tego
najbardziej skomplikowanego i tajemniczego ludzkiego organu.
Wokół nas żyje tak wielu ludzi
sfrustrowanych, zalęknionych, w depresji, trapionych obsesjami, fobiami,
napadami paniki, kompulsywnych, cierpiących w wyniku stresu pourazowego.
Dlaczego jedni z tych problemów wychodzą, a inni nie? Gdzie szukać
przyczyny? Czy badanie funkcjonowania mózgu pod względem fizycznym
i chemicznym oraz związku między strukturą mózgu a jego funkcjami
może pomóc rozwiązać te problemy? Czy możemy coś naprawić inżynierią
genetyczną? A co z hipnozą, praniem mózgu, wpływem mediów? Czy
jesteśmy zablokowani naszym sposobem myślenia? Czy może jesteśmy tym, co jemy?
piątek, 22 lipca 2016
Biznes z chorób, czyli pacjent w matrixie
Dlaczego wciąż stosuje się chemioterapię,
skoro wykazano jej skuteczność na poziomie zaledwie dwóch procent? Do tego
jest wysoce toksyczna, szalenie droga i ma fatalne skutki uboczne. Leki
nowotworowe powodują rozwój raka — wywiad z dr ALEKSANDRĄ
NIEDZWIECKI z Instytutu Medycyny Komórkowej w Kalifornii o firmach
farmaceutycznych, chemioterapii, dyskredytowaniu naturalnych leków i drenażu
budżetów.
Cała, smutna, mimo, że naga...prawda o bananach...
Banany w kraju nad Wisłą, swoją popularnością mogłyby
spokojnie konkurować z sezonowymi, polskimi owocami. W supermarkecie trudno
wypatrzeć "rodzinny" wózek w którym nie znajdowałyby się
banany....zwłaszcza jak są "w promocji"...
czwartek, 21 lipca 2016
Homo ascorbicus – co to takiego? Jak i dlaczego stać się Homo sapiens ascorbicus?
Biochemicznie
Udoskonalony Silny Gatunek Człowieka
autor:
Irvin Stone
Streszczenie
Pula genów Homo sapiens zawiera
uszkodzony gen odpowiedzialny za syntezę aktywnej proteiny enzymowej
L-gulonolaktonowej-oksydazy (GLO). Nieobecność GLO w ludzkiej wątrobie
blokuje – normalne dla innych ssaków – przetwarzanie
cukrów we krwi w askorbinian i prowadzi do fatalnej
w skutkach wrodzonej wady metabolizmu węglowodanów – choroby genetycznej
hipoaskorbemii (w dawnej nomenklaturze – szkorbut). Aby przetrwać,
człowiek musi każdego dnia korzystać z zewnętrznych źródeł askorbinianu.
Suplement czy lekarstwo? KILKA SŁÓW O WITAMINIE C
Witamina
C uczestniczy w wielu reakcjach przemiany materii w organizmie,
takich jak: metabolizm energetyczny komórki, synteza kolagenu i substancji
międzykomórkowej (ważne w regeneracji tkanek, rozwoju chrząstki, kości,
zębów, zachowania elastyczności włosowatych naczyń krwionośnych), synteza
karnityny (potrzebnej organizmowi do transportu kwasów tłuszczowych
do mitochondriów), synteza noradrenaliny i neuropeptydów,
działających w systemie nerwowym.
Witamina
C wzmaga wchłanianie i dostępność żelaza, pobudza procesy odtruwania
organizmu, nasila syntezę immunoglobulin działając immunostymulująco, zapobiega
odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych, wzmaga
tworzenie krwinek, przyśpiesza gojenie ran.
środa, 20 lipca 2016
10 NAJBARDZIEJ POMOCNYCH INTERWENCJI W HASHIMOTO
10 NAJBARDZIEJ POMOCNYCH INTERWENCJI WŚRÓD PRZEBADANYCH 2232 OSÓB Z
HASHIMOTO
Implementacja starannie przestudiowanych zmian trybu życia doprowadziła do dużej poprawy mojego zdrowia.
Implementacja starannie przestudiowanych zmian trybu życia doprowadziła do dużej poprawy mojego zdrowia.
Ostropest plamisty - naturalna detoksykacja organizmu
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina wykorzystywana
m.in. w leczeniu wątroby i woreczka żółciowego. Charakteryzuje się silnymi
właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie
wszystkie funkcje ustroju.
wtorek, 19 lipca 2016
Dieta i żywienie: Od lat nas okłamują, cel: kasa!
11 największych kłamstw żywienia
Jest dużo dezinformacji w publikacjach głównego nurtu
na temat żywienia.
Wymieniłem najgorsze przykłady w tym artykule, ale
niestety jest to tylko wierzchołek góry lodowej.
poniedziałek, 18 lipca 2016
41 najzdrowszych (najgęstszych odżywczo) pokarmów
Obecnie mamy
taki chaos informacyjny, że w sumie nie wiadomo już, co jeść. Od wielu lat mają
miejsce wieczne przepychanki: raz coś jest super zdrowe, a za chwilę wręcz dla
nas zabójcze lub na odwrót. Kończy się na tym, że większość ludzi macha ręką i
stwierdza, że mają już to wszystko w nosie i będą jeść to co lubią, zamiast
dociekać co jest bardziej zdrowe a co mniej.
niedziela, 17 lipca 2016
Dlaczego badania raka nie skupiają się na prawdziwej jego przyczynie
Od
kiedy pół wieku temu wypowiedziano wojnę nowotworom, w badania nad rakiem
przelano setki miliardów dolarów. Ale pomimo corocznych enuncjacji o metodach
wyleczenia i przełomów, które są tuż za rogiem, wszystkie te badania poniosły klęskę w zmniejszeniu liczby zachorowań,
która wzrasta.
Jak się ogłupia lekarzy i nie tylko. Medycyna Praktyczna, witamina D i zdrowie
O
tym, że w Polsce nie ma rodzimego piśmiennictwa
naukowego, piszę od wielu lat. O tym, że brak takowego piśmiennictwa przynosi ewidentne straty biologiczne i materialne, nie
trzeba nikomu przypominać. Stosowanie starych dobrych metod zostaje zastąpione
przez tzw. współczesne, przez nikogo niesprawdzone procedury.
sobota, 16 lipca 2016
Aspiryna, a choroba Leśniowskiego-Crohna
Około
roku 1980 pediatrzy stwierdzili, że podawanie popularnej aspiryny jest
szkodliwe dla małych dzieci. Mogą wystąpić ciężkie powikłania. W owym czasie
aspiryna była najczęściej chyba stosowaną pigułką na świecie.
Dlaczego tylu ludzi choruje na cukrzycę?
Jak uczy doświadczenie nie mamy ani wpływu, ani środków na
uświadamianie ludzkości, ale można podać parę rad sąsiedzkich. Kto będzie
chciał, to zastosuje się, a kto nie to nie może potem skarżyć się: „NIE
WIEDZIAŁEM”.
GMO – powstają olbrzymie guzy nowotorowe
Według
badań, GMO prowadzi do ciężkich
uszkodzeń wątroby, nerek, zaburzeń hormonalnych i niezwykłego rozrostu
guzów nowotworowych; niektóre z nich są wielkości
ludzkiej głowy.
Rozmowa
z JADWIGĄ ŁOPATĄ, propagatorką tradycyjnego rolnictwa, założycielką
Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi.
piątek, 15 lipca 2016
czwartek, 14 lipca 2016
Suplementy diety Przewodnik przez dżunglę sprzecznych opinii
Czy suplementy diety mogą być szkodliwe? To pytanie może
wydawać się zaskakujące. W jaki sposób suplementy diety mogą być szkodliwe? W
mediach regularnie pojawiają się doniesienia o tym, że jednak są, a niektórzy
nawet twierdzą, że suplementy diety mogą doprowadzić do śmierci. Jako
stowarzyszenie ekspertów zajmujących się tym rodzajem żywności czujemy się
kompetentni do wyjaśnienia tej kwestii oraz przedyskutowania różnych poglądów
dotyczących suplementów diety. Mamy nadzieję, że nasze uwagi będą trafne, a
wyjaśnienia okażą się przystępne.
środa, 13 lipca 2016
Fitoterapia, czyli leczenie roślinami i substancjami pochodzenia roślinnego
Pierwsze doniesienia o wykorzystaniu roślin w leczeniu guzów
nowotworowych pochodzą z dzieła Dioskurydesa De Materia Medica. Opis raka, jako jednostki chorobowej
pojawił się u Galena. W Kanonie Medycyny Awicenny znajduje się pełny spis
gatunków roślin stosowanych przeciwnowotworowo w starożytności i średniowieczu.
wtorek, 12 lipca 2016
Zioła Szwedzkie. Jak stosować
Receptę na Zioła Szwedzkie znaleziono po śmierci sławnego szwedzkiego lekarza, rektora medycyny, dr Samsta, pomiędzy jego notatkami. Dr Samst uległ nieszczęśliwemu wypadkowi podczas jazdy konnej w 104-ym roku życia. Jego rodzice i dziadkowie dożyli wieku patriarchalnego. |
niedziela, 10 lipca 2016
Czym jest choroba i jak się jej pozbyć
Jednym z powszechnych błędów
popełnianych przez autorów różnych książek i artykułów na temat zmian w
żywieniu i wprowadzania nowych, zdrowszych diet w życie człowieka jest brak
wskazania i wytłumaczenia zjawiska oczyszczania się organizmu ze starych
złogów, a także brak wyjaśnienia powodów i sposobów na radzenie sobie z takimi
symptomami.
Protokół Coimbry Leczenie stwardnienia rozsianego witaminą D3 w wysokiej dawce
Protokół Coimbry Leczenie stwardnienia rozsianego
witaminą D3 w wysokiej dawce
Rozwój stwardnienia rozsianego można zahamować przyjmując witaminę D3
w bardzo dużych dawkach. Skuteczność tej metody sięga aż 95 proc. bijąc
na głowę wszystkie inne sposoby razem wzięte!
|
piątek, 8 lipca 2016
Klęska tradycyjnej medycyny.
Klęska tradycyjnej medycyny. E-book od Oli Gordon
Wszystko zaczęło się od pojawienia się magicznych leków, z których
pierwszym była penicylina. Choć Alexandrowi Flemingowi przyznano kredyt w 1922
za odkrycie, że pleśń, jak zaobserwował, zabija zarazki w naczyniu
laboratoryjnym przy oglądaniu pod mikroskopem, to właściwie Louis Pasteur
poczynił tę samą obserwację mikroskopową 60 lat wcześniej ze świeżo zgniecionym
czosnkiem.
INFEKCJA CANDIDA I HASHIMOTO
CANDIDA I HASHIMOTO
Chorobę Hashimoto można podsumować, jako połączenie nietolerancji pokarmowych, niedoborów pokarmowych, nieszczelnego jelita, osłabionej zdolności do radzenia ze stresem, upośledzenie zdolności detoksykacyjnych, a także obecność przewlekłych, często ukrytych infekcji.
Chorobę Hashimoto można podsumować, jako połączenie nietolerancji pokarmowych, niedoborów pokarmowych, nieszczelnego jelita, osłabionej zdolności do radzenia ze stresem, upośledzenie zdolności detoksykacyjnych, a także obecność przewlekłych, często ukrytych infekcji.
środa, 6 lipca 2016
Mamy 2 serca
Mamy 2 serca, jedno umieszczone centralnie w
klatce piersiowej, drugie – serce peryferyjne rozmieszczone w kapilarach,
które łącznie pracują nawet 3 razy silniej od centralnego narząd układu
krwionośnego.
wtorek, 5 lipca 2016
ABC Żywienia Optymalnego.
|
Olej z czarnuszki zwalcza raka
Olej z czarnuszki (Nigella sativa) hamuje aktywność
komórek rakowych, a nawet niszczy pewne ich rodzaje. Badania wykazały, że olej
ten jest skuteczny w leczeniu raka u zwierząt, i może być równie skuteczny,
jako lek przeciwrakowy dla niektórych rodzajów raka u ludzi. Olej ten i jego
ekstrakt thymoquinone mocno działa na różne choroby
zapalne, w tym raka: wątroby, skóry, trzustki, szyjki macicy, piersi, kości,
żołądka, jelita grubego, mózgu i chłoniaka. [1]
poniedziałek, 4 lipca 2016
Czy odrobaczanie to konieczność, która dotyczy nas wszystkich?
Rozmowa z Anną Sosnowską - lekarzem medycyny, autorką i wydawcą
kilkudziesięciu publikacji z zakresu ekomedycyny.
Czerwona porzeczka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Lato to nie tylko czas odpoczynku, to
również idealny moment na korzystanie z darów natury. Zaliczamy do nich między
innymi czerwoną porzeczkę. Warto wiedzieć, że spożywając te smaczne owoce,
dbamy również o nasze zdrowie.
Czarna porzeczka. Wartości odżywcze i lecznicze, przetwory.
Czarna
porzeczka. Wartości odżywcze i lecznicze, przetwory.
Owoce
czarnej porzeczki oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie wątroby i
nerek. Kwasy owocowe korzystnie wpływają na procesy gnilne, a zawarta w nich
tanina działa przeciwzapalnie. Ze względu na bogactwo bakteriobójczych
fitoncydów, owoce czarnej porzeczki hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów,
dlatego zaleca się picie soku z czarnej porzeczki w okresach gryp i innych
infekcji wirusowych.