W dobie
powszechnie krążących oskarżeń, że kukurydza to samo GMO, pragniemy odrobinę
odkłamać ten „nie elegancki” atak na tą niezwykle cenną zwłaszcza dla kobiet
roślinę. Nie wszystkie odmiany kukurydzy są modyfikowane genetycznie. Kukurydza
jak żadne inne powszechnie znane warzywo daje zwłaszcza kobietom energię i siłę
do życia i pod tym względem nie ma sobie równych.
Zanim wrzucimy ją na
stałe do jadłospisu należy zrobić test, polegający na jedzeniu tylko kukurydzy
i sprawdzeniu czy dobrze się czujemy bo zdarzają się przypadki uczuleń. Nigdy
jednak nie powinniśmy spożywać jej więcej niż 3-4 łyżki dziennie gdyż w większych
ilościach może niekorzystnie wpływać na intelekt i powodować agresję. Być może
właśnie z tych powodów wszelkie środowiska antykobiece prowadzą nagonkę na to
właśnie warzywo. Kukurydza nie jest polecana mężczyznom zagrożonym prostatą i
tym o mocnym zaroście na twarzy i ciele, natomiast znamiona kukurydzy są przy
problemach z prostatą bardzo wskazane. Należy tu zaznaczyć, że ze względów
leczniczych bardziej cenione są znamiona kukurydzy.
Wyciągi ze znamion
kukurydzy: – obniżają napięcie mięśni gładkich dróg moczowych. Wprawdzie tylko
nieznacznie pobudzają wydalanie moczu, ale wyraźnie zwiększają ilość usuwanych
tą drogą moczanów, fosforanów i szczawianów. Wykazują również swoiste działanie
przeciwzapalne na drogi moczowe, a zwłaszcza na pęcherz.Ponadto wywierają
korzystny wpływ na wątrobę i zwiększają nieznacznie wytwarzanie żółci.
Zmniejszają przy tym napięcie mięśni gładkich dróg żółciowych, dzięki czemu
ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy. Obserwuje się często niewielki spadek
podwyższonego ciśnienia krwi, który można przypisać skojarzonemu działaniu
moczopędnemu oraz przeciwskurczowemu znamion kukurydzy. Stwierdza się również
nieznaczne zwiększenie krzepliwości krwi.
Lecznicze działanie
znamion kukurydzy:
– sprawdzony lek moczopędny
– nieszkodliwy i skuteczny lek redukujący masę ciała oraz otyłość
– w problemach narządów moczowych (kamica, puchlina osierdzia, obrzękach)
– zapalenie nerek
– zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego
– reumatyzm
– moczenie nocne
– kolka nerkowa
– sprawdzony lek moczopędny
– nieszkodliwy i skuteczny lek redukujący masę ciała oraz otyłość
– w problemach narządów moczowych (kamica, puchlina osierdzia, obrzękach)
– zapalenie nerek
– zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego
– reumatyzm
– moczenie nocne
– kolka nerkowa
Znamiona kukurydzy
stosuje się przede wszystkim jako lek moczopędny oraz w pewnym stopniu
przeciwzapalny i rozkurczowy w przypadku trudności w oddawaniu moczu. Ponadto w
zapaleniu miedniczek nerkowych i pęcherza oraz w obrzękach wywołanych
niewydolnością krążenia i nerek. Pomocniczo stosowane są w kamicy moczanowej i
fosforanowej, białkomoczu, skazie moczanowej oraz chorobie reumatycznej.
Podaje się je również
jako lek żółciopędny w zastoju żółci i pomocniczo w zapaleniu wątroby oraz
kamicy żółciowej. Czasem wykorzystuje się je jako lek wspomagający w
początkowych stanach cukrzycy, otyłości oraz skłonności do krwawień na skutek
obniżonej krzepliwości krwi.
Olej z kukurydzy jest
zalecany profilaktycznie i leczniczo przy miażdżycy tętnic, ponieważ obniża
poziom cholesterolu we krwi.
Wg niektórych źródeł,
kukurydza ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, być może dzięki
zawartości inhibitorów proteazy. Ma zdolność podnoszenia poziomu estrogenów i
testosteronu. Ale ziarno kukurydzy jest też często przyczyną nietolerancji pokarmowej,
która ma jakiś związek z objawami choroby reumatycznej, nadpobudliwością jelita
grubego czy migrenami.
Odwar ze znamion
działa korzystnie na wątrobę i drogi żółciowe, leczy stany zapalne dróg
moczowych, cukrzycę i reguluje miesiączkowanie. Płatki z nasion kukurydzianych
obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają korzystnie w schorzeniach
wątroby i układu nerwowego (depresje). Kukurydza zawiera substancje chemiczne
zapobiegające powstawaniu nowotworów, obniża ryzyko chorób serca i próchnicy.
Kukurydza – silny
antyoksydant
Ziarna kukurydzy
są źródłem witamin z grupy B, oprócz tego zawierają trochę fosforu
oraz żelaza. Szczególną wartość odżywczą kukurydzy przypisuje się obecności
potasu oraz przeciwutleniaczy, jak witamina E czy selen. Jest to zestaw
wyjątkowy, gdyż selen ułatwia wchłanianie i wzmaga działanie witaminy E.
Selen wraz z witaminą
E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa
odporność i przedłuża młodość. Ma dwa silne antyoksydanty należące do
karotenoidów: luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić plamkę żółtą oka
przed zwyrodnieniem.
Należy pamiętać, że
zawartość selenu i innych składników kukurydzy uzależnione są od jej odmiany i
warunków klimatycznych, w jakich rośnie.
Surowiec leczniczy
Elementem leczniczym
kukurydzy są jej wąsy tzw. „znamię kukurydzy”. Szczególnie widoczne są one
w czasie kwitnienia gdy spomiędzy liści okrywających kwiatostan zwisają
nitkowate szyjki słupka zakończone właśnie znamionami. Czas kwitnienia to
przedział pomiędzy czerwcem a sierpniem. Aby zebrać surowiec należy odciąć
szyjki słupka jeszcze przed zapyleniem i szybko wysuszyć w cieniu. W taki
oto sposób uzyskiwany jest surowiec leczniczy zwany znamionami kukurydzy. Warto
wiedzieć, że nieprawidłowo wysuszony surowiec traci właściwości
moczopędne, a nabiera działanie przeczyszczające.
Co zatem oprócz
smacznego posiłku możemy zyskać jedząc kukurydzę??
·
Za sprawą selenu zmniejsza się ryzyko zachorowań na nowotwory.
Dostarczając organizmowi nawet niewielkie dawki tego pierwiastka dziennie
chronimy nasz organizm przed wieloma chorobami nowotworowymi. Zdaniem
naukowców, selen, zwłaszcza w połączeniu z witaminą E, zapobiega aż 10 typom
nowotworów, wśród nich tym najczęściej występującym, tj. piersi, płuc, odbytu,
prostaty. Selen ponadto chroni przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej.
Reguluje również pracę tarczycy.
·
Działanie witaminy E zawartej w kukurydzy pozwala przedłużyć
młodość. Witamina E, czyli znany przeciwutleniacz, zapobiega powstawaniu
zmarszczek, dzięki czemu pomaga w zachowaniu jędrnej skóry.
·
Wzmacnia serce za sprawą potasu. Badania
wykazały, że osoby których posiłki zawierają duże ilości tego pierwiastka, mają
niższe ciśnienie krwi, prawidłowy rytm serca, mniejsze jest też ryzyko udaru
mózgu.
Kukurydza w medycynie
ludowej
Na Kaukazie i Ukrainie
stosuje się odwar ze znamion kukurydzy w schorzeniach wątroby oraz jako środek
tamujący krwawienia w chorobach kobiecych. Używa się go również przy
długotrwałych obrzękach oraz jako środek uspokajający.
W bułgarskiej medycynie ludowej znamiona kukurydzy są zalecane na osłabienie apetytu. Stosuje sie je także przy występowaniu kolki nerkowej, przy puchlinie wodnej, przy cukrzycy i przeciw tasiemcom. W kulturze ludowej wierzono, że kukurydza zwiększa popęd płciowy, jest więc doskonałym afrodyzjakiem!
W bułgarskiej medycynie ludowej znamiona kukurydzy są zalecane na osłabienie apetytu. Stosuje sie je także przy występowaniu kolki nerkowej, przy puchlinie wodnej, przy cukrzycy i przeciw tasiemcom. W kulturze ludowej wierzono, że kukurydza zwiększa popęd płciowy, jest więc doskonałym afrodyzjakiem!
Ciekawostką jest, że
produkowany z kukurydzy etanol jest bazą burbonu – zawartość kukurydzy w tej
amerykańskiej whiskey to co najmniej 51%.
Zahttp://vrota.pl/2013/12/kukurydza-przywracamy-jej-godne-miejsce-wsrod-roslin-leczniczych/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz