11 największych kłamstw żywienia
Jest dużo dezinformacji w publikacjach głównego nurtu
na temat żywienia.
Wymieniłem najgorsze przykłady w tym artykule, ale
niestety jest to tylko wierzchołek góry lodowej.
Oto top 11 największych kłamstw, mitów i
nieporozumień z głównego nurtu żywienia.
1. Jaja są niezdrowe
Jest jedna rzecz, w której specjaliści żywienia osiągnęli
ogromny sukces, to jest w … demonizowaniu niezwykle
zdrowego jedzenia.
Najgorszym przykładem są jaja, które zawierają dużą ilość
cholesterolu, dlatego zostały uznane, jako
zwiększające ryzyko chorób serca.
Ale ostatnio wykazano [nawet nie ostatnio], że poziom
cholesterolu w diecie ma mały wpływ na podnoszenie poziomu cholesterolu
we krwi. W rzeczywistości, jaja przede wszystkim podnoszą ilość ”dobrego”
cholesterolu i nie są związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca (1, 2).
W ten sposób zostaliśmy w dużym stopniu pozbawieni jednego z najbardziej odżywczych produktów
żywnościowych na świecie. Są bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze wraz z
unikalnym przeciwutleniaczem, który chroni oczy (3). [Patrz też nasz artykuł „Pomnik dla …”].
A przede wszystkim, mimo że jaja są uważane za
produkt „o wysokiej zawartości tłuszczu”, udowodniono że jedzenie jajek
może spowodować istotne zmniejszenie masy ciała w porównaniu do bułeczki
na śniadanie (4, 5).
Główny wniosek:
Jaja nie powodują choroby serca i są jednym z najbardziej odżywczych produktów
na świecie. Jaja na śniadanie mogą pomóc schudnąć.
2. Tłuszcze nasycone są złe dla Ciebie
Kilka lat temu postanowiono, że epidemia chorób serca
spowodowana była jedzeniem zbyt dużej ilości tłuszczu, w szczególności
tłuszczów nasyconych. [wdrażanie tego mitu rozpoczęło się już przed wojną i
miało powiązania polityczno-przemysłowo-ideologiczne, np. lobbing
przemysłu zbożowego].
To opiera się na bardzo wadliwie wykonanych badaniach i
decyzjach politycznych, które już okazały się całkowicie błędne.
W dużym artykule przeglądowym opublikowanym w 2010
spojrzano na 21 badań epidemiologicznych wykonanych w sumie na 347,747 osób.
Ich wyniki: nie ma absolutnie żadnego związku pomiędzy tłuszczami
nasyconymi i chorobami serca (6).
Pomysł, że tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko chorób
serca był niesprawdzoną teorią, która stała się
jakoś obiegową „mądrością” (7).
[ten temat szeroko omawia książka Why We Get Fat, (Dlaczego
Tyjemy), a także nasze rodzime źródła jak np. niektóre artykuły nahttp://www.bioslone.pl, http://nowadebata.pl ,
w szczególnosci http://nowadebata.pl/2012/02/18/wspolczesne-nauki-o-zywieniu-nie-maja-wiele-wspolnego-z-nauka-wywiad-z-gary-taubesem-czesc-1/ i
http://nowadebata.pl/2012/02/24/tlusta-dieta-jest-najzdrowsza-wywiad-z-gary-taubesem-czesc-2/]
Jedzenie tłuszczów nasyconych podnosi ilość HDL (
„dobrego”) cholesterolu we krwi i zmiany stężenia LDL od małego, gęstego LDL
(bardzo złego) do dużych wartości LDL, który jest łagodny (8, 9).
Mięso, olej kokosowy, ser, masło … nie ma
absolutnie żadnego powodu, aby obawiać tych pokarmów.
Główny wniosek:
Nowsze badania wykazały, że tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca.
Naturalne pokarmy, które są bogate w tłuszcze nasycone są dla ciebie dobre
.
3. Wszyscy powinni jeść ziarna i zboża
Idea, że ludzie powinni opierać swoje diety na ziarnach
nigdy nie miała dla mnie sensu.
Rewolucja rolnicza nastąpiła dość niedawno w ewolucyjnej
historii człowieka i nasze geny nie zmieniły się tak bardzo od tamtego czasu.
Ziarna mają dość mało składników odżywczych w porównaniu
do innych produktów żywnościowych, takich jak np. warzywa. Ziarna mają
dużo kwasu fitynowego, który wiąże istotne minerały w jelicie i zapobiega ich
wchłonięciu (10). [stwierdzenie
chyba zbyt radykalne].
Najczęstszym zbożem w zachodniej diecie, jak dotąd, jest
pszenica … a pszenica może powodować wiele problemów zdrowotnych, zarówno
drobnych jak i poważne. [patrz:http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
i podobne artykuły na tym portalu].
Nowoczesne odmiany pszenicy zawierają duże ilości białka
zwanego glutenem; istnieją dowody na to, że znaczna część populacji
może być wrażliwa na gluten (11, 12, 13). [nie musi to od razu oznaczać
celiakii].
Jedzenie glutenu może uszkodzić wyściółkę jelit,
powodować ból, wzdęcia, niespójności stolca i zmęczenie (14, 15). Spożywanie glutenu również
związane jest ze schizofrenią i ataksją móżdżkową, także powoduje poważne
zaburzenia mózgu (16, 17).
Główny wniosek:
Ziarna są stosunkowo ubogie odżywczo w porównaniu do innych prawdziwych
składników żywności, takich jak warzywa. Ziarno z glutenem w szczególności może
prowadzić do rozmaitych problemów zdrowotnych.
4. Jedzenie dużej ilości białka jest
szkodliwe dla kości i nerek
Twierdzono, że dieta wysokobiałkowa może spowodować
osteoporozę i choroby nerek.
Prawdą jest, że spożywanie białka zwiększa wydalanie
wapnia z kości w krótkim okresie, ale badania długoterminowe faktycznie
pokazują odwrotny skutek.
W dłuższym okresie, białko ma silny związek z poprawą
zdrowia kości i daje mniejsze ryzyko złamania (18, 19).
Dodatkowo, badania nie wykazują żadnego związku z wysoką
ilością białka z chorobą nerek u osób zdrowych (20, 21).
W rzeczywistości, dwa z głównych czynników ryzyka
niewydolności nerek to cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Dieta wysokobiałkowa
zmniejsza oba te ryzyka (22, 23).
Zatem, to dieta wysokobiałkowa powinna chronić przed
osteoporozą i niewydolności nerek!
Główny wniosek:
Dieta wysokobiałkowa jest związana z poprawą zdrowia kości i zmniejszeniem
ryzyka złamań. Wysokobiałkowa dieta także obniża ciśnienie krwi i łagodzi
objawy cukrzycy, które powinny zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności
nerek.
5. Pożywienie niskotłuszczowe jest dobre dla ciebie
Czy wiesz, jak smakują codzienne potrawy, gdy pozbawisz
je wszystkich tłuszczów?
Cóż – smakują jak tektura. Nikt nie chce go jeść.
Producenci żywności o tym wiedzą i dlatego dodają inne rzeczydo kompensowania braku tłuszczu.
Zazwyczaj są to substancje słodzące – cukier, syrop
kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy lub sztuczne słodziki, takie jak
aspartam.
Dojdziemy do cukru za chwilę, ale chcę podkreślić, że
choć sztuczne słodziki nie mają kalorii, dowody nie wskazują, że są one dla was
lepsze niż cukier.
W rzeczywistości, wiele badań obserwacyjnych wskazują
spójny, bardzo istotny związek aspartamu z różnymi chorobami, takich jak
otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca, choroby serca, porodu przedwczesnego
i depresji (24, 25, 26).
[http://lepszezdrowie.info/aspartam.htm, http://lepszezdrowie.info/Gorzka_prrawda.htm,…]
[http://lepszezdrowie.info/aspartam.htm, http://lepszezdrowie.info/Gorzka_prrawda.htm,…]
W tych produktach niskotłuszczowych, zdrowe naturalne tłuszcze są zastępowane
przez substancje, które są bardzo szkodliwe.
Główny wniosek:
niskotłuszczowe produkty to zazwyczaj wysoko przetworzone produkty zawierające
dużo cukru, syrop kukurydziany lub sztuczne słodziki. Są one bardzo niezdrowe.
6. Należy jeść wiele małych posiłków w ciągu
dnia
Pomysł, że należy jeść dużo małych posiłków w ciągu dnia,
aby „utrzymać wysoki metabolizm” to utrzymujący się mit, który nie ma żadnego
sensu.
To prawda, że jedzenie podnosi nieznacznie metabolizm podczas trawienia posiłku,
ale to całkowita ilość pożywienia określa zużywaną energię a NIE liczba
posiłków.
Ta zależność od ilości posiłków była badana i obalona
wiele razy. Kontrolowane badania, w którym jedna grupa zjada wiele małych
posiłków a inna tę samą ilość żywności w rzadszych posiłkach, pokazują, że nie
ma dosłownie żadnej różnicy między nimi (27, 28).
W rzeczywistości, w jednym badaniu u otyłych mężczyzn
wykazano, że spożywanie 6 posiłków dziennie doprowadziło do mniejszego uczucia
sytości w porównaniu z 3 posiłkami (29). [istnieje uzasadniony pogląd że
powinniśmy jeść tylko jeśli czujemy głód oraz że dobrze jest dostosować porę
posiłków do naturalnego rytmu dobowego: spożywanie, trawienie i wydalanie].
Nie tylko częste jedzenie jest praktycznie bezużyteczne
dla większości ludzi, ale może to być nawet szkodliwe.
To nie jest naturalne, gdy ciało ludzkie jest stale w
stanie pobierania posiłków. W naturze, kiedyś głodowaliśmy od czasu do czasu i
nie jedliśmy tak często, jak dzisiaj.
Kiedy nie jemy przez jakiś czas, proces komórkowy zwany
autofagii usuwa produkty przemiany materii z naszych komórek (30). Poszczenie lub niejedzenie od czasu
do czasu jest dla ciebie dobre. [opinie są podzielone, ale na pewno nie powinno
się przejadać].
Niektóre badania obserwacyjne wskazują na znacznie
większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego (czwartą najczęstszą
przyczyną zgonów z powodu nowotworów), dane wskazują
do 90% wzrostu w odniesieniu do tych, którzy jedzą 4 posiłki dziennie w
porównaniu do 2 posiłków (31, 32, 33).
Główny wniosek:
Nie ma dowodów, że spożywanie wielu małych posiłków w ciągu dnia to lepiej niż
mniej posiłków większych. Nie jeść od czasu do czasu jest dla ciebie dobre.
Zwiększona częstotliwość posiłków jest związana z rakiem okrężnicy.
7. Węglowodany powinny być Twoim największym
źródłem kalorii
Pogląd głównego nurtu to, że każdy powinien jeść pokarmy niskotłuszczowe, a z węglowodanów
pozyskiwać około 50-60% wszystkich kalorii.
Ten rodzaj diety zawiera wiele ziaren i cukrów, z bardzo
małą ilością tłustych pokarmów, takich jak mięso i jajka.
Taka dieta może być dobra dla niektórych osób, zwłaszcza
tych, które są naturalnie chude.
Ale dla tych, którzy są otyli, mają zespół
metaboliczny i cukrzycę, taka ilość węglowodanów jest wręcz
niebezpieczna.
To aktualnie gruntownie przebadana zależność.
Niskotłuszczowa i wysokowęglanowa dieta została porównana do
niskowęglowodanowej, o wysokiej zawartości tłuszczu diety wwielu badaniach z randomizacją.
Wyniki konsekwentnie opowiadają się za dietą z
niską zawartością węglowodanów o wysokiej zawartości tłuszczu (34, 35, 36). [temat szeroko omówiony whttp://nowadebata.pl/2012/02/24/tlusta-dieta-jest-najzdrowsza-wywiad-z-gary-taubesem-czesc-2/,
patrz też Mit cukrów wolnych].
Główny wniosek:
dieta niskotłuszczowa z dużą ilością węglowodanów jest nieudanym
zaleceniem, co udowodniono wielokrotnie.
8. Wysokie Omega-6 nasion i oleje roślinne są
dobre dla ciebie
Tłuszcze wielonienasycone są uważane za zdrowe, ponieważ
niektóre badania wskazują, że obniżają ryzyko chorób serca.
Ale istnieje wiele typów wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych i nie są one takie same.
Przede wszystkim, mamy kwasy tłuszczowe Omega-3 i
Omega-6.
Omega-3 mają własności przeciwzapalne i zmniejszają
ryzyko wielu chorób związanych z zapaleniem (37). Ludzie
rzeczywiście potrzebują kwasów Omega-6 i Omega-3, ale w określonym stosunku.
Jeżeli stosunek ten jest zbyt duży na korzyść kwasów Omega-6, może to powodować
problemy (38).
Zdecydowanie największym źródłem Omega-6 w nowoczesnej
diecie są przetwarzane nasiona i oleje roślinne, takie jak: sojowy,
kukurydziany i słonecznikowy.
W całej ewolucji, ludzie nie mieli dostępu do
takiej obfitości tłuszczów Omega-6. To jest nienaturalne dla organizmu ludzkiego.
Badania nakierowane konkretnie na Omega-6 pokazują, że
ich nadmiar w stosunku do innych tłuszczów wielonienasyconych w
rzeczywistości zwiększa ryzyko chorób serca (39, 40).
Jedz Omega-3 i rozważ uzupełnienie oleju z ryb, wątroby
dorsza, ale unikaj olejów z nasion i roślinnych otrzymywanych przemysłowo.
Główny wniosek:
Ludzie muszą korzystać z tłuszczów Omega-6 i Omega-3 w określonym stosunku.
Jedzenie w nadmiarze Omega-6 z olejów roślinnych podnosi ryzyko chorób.
9. Diety Low Carb (niskowęglowodanowe) są
niebezpieczne.
Osobiście wierzę, że diety o niskiej zawartości węglowodanów,
mogą być potencjalnym lekarstwem na wiele najczęstszych problemów zdrowotnych w
krajach zachodnich.
Dieta niskotłuszczowa rozpowszechniana na całym świecie
jest dość bezużyteczna wobec wielu z tych chorób. To po prostu nie działa.
Jednak diety niskowęglowodanowe (demonizowane przez
dietetyków i media) wielokrotnie pokazywały, że prowadzą do znacznie
lepszych wyników. [ta wiedza naszych babć i matek zawierała się w popularnym
powiedzeniu: kluchy tuczą].
Każde badanie z randomizacją wykonane na diecie
niskowęglowodanowej pokazuje, że uzyskujemy:
1. Większą redukcję tkanki tłuszczowej niż
w diecie o niskiej zawartości tłuszczu, choć na niskowęglowodanowej
diecie ludzie mogą jeść tyle, ile chcą (41, 42).
3. Niższy poziom cukru we krwi i
redukcję objawów cukrzycy – znacznie większą niż dla diety o niskiej zawartości
tłuszczu (45, 46, 47, 48).
5. Niższy poziom trójglicerydów –
znacznie więcej niż dla diety o niskiej zawartości tłuszczu (51, 52, 53).
6. Zmianę wzorca LDL (złego
cholesterolu) z małych, gęstych (bardzo złych) struktur do struktur dużych LDL,
które są łagodne (54, 55).
7. Diety z niską zawartością węglowodanów są także
łatwiejsze do utrzymania, prawdopodobnie, dlatego, że nie wymagają one
ograniczenia kalorii i bycia głodnym przez cały czas. Więcej ludzi w grupach
diety niskowęglowodanowej utrzymało ją do końca badań (56, 57).
Wielu pracowników służby zdrowia, którzy powinni mieć na
uwadze nasze dobro, ma czelność twierdzić, że te diety są niebezpieczne,
by nadal handlować swoim nieudanym dogmatem niskotłuszczowym, mimo że wpływa on
na pogorszenie zdrowia większej ilości ludzi, niż tych, którym pomaga.
Główny wniosek:
niskowęglowodanowe diety są najzdrowsze, to najprostszy i najbardziej skuteczny
sposób, aby schudnąć i wyeliminować choroby metaboliczne. To jest fakt naukowy.
10. Cukier jest niezdrowy, ponieważ zawiera
„puste” kalorie
Powszechnie uważa się, że cukier jest zły dla ciebie,
ponieważ zawiera puste kalorie.
To prawda, cukier ma dużo kalorii, a nie ma wartościowych
składników odżywczych. Ale to tylko wierzchołek góry lodowej [i nie o to tutaj
głównie chodzi].
Cukier, głównie z powodu wysokiej zawartości fruktozy, wpływa na
przemianę materii w sposób, który powoduje szybki przyrost tkanki tłuszczowej i
choroby metaboliczne.
Fruktoza zostaje metabolizowana przez wątrobę i
przekształcona w tłuszcz, który jest wydzielany do krwi jako VLDL. To prowadzi
do podwyższonego stężenia triglicerydów i cholesterolu (58, 59).
To także powoduje „odporność” na insulinę i leptynę,
co stanowi zasadniczy krok do otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy
(60, 61).
To tylko parę negatywnych skutków, jakie wywołuje cukier.
[zobacz też http://lepszezdrowie.info/rafinowany_cukier.htm, http://lepszezdrowie.info/co_z_tym_cukrem.htm].
Cukier powoduje bezwzględną biochemiczną pokusę dla
ludzi, aby jeść więcej i tyć. Jest to prawdopodobnie jeden z najgorszych składników
w standardowej diecie zachodniej.
Główny wniosek:
Szkodliwe skutki cukru wykraczają poza pojęcie pustych kalorii. Cukier sieje
spustoszenie w naszym metabolizmie i naraża nas na nadwagę i wiele
poważnych chorób.
11. Diety wysokotłuszczowe tuczą
Wydaje się, jakby intuicyjnie, że jedzenie tłuszczu
sprawi, że przytyjesz.
Substancje, które zbierają się pod naszą skórę i czynią,
że wyglądamy „okrągło” to tłuszcz. Więc … jedzenie tłuszczu powinno
dać naszym ciałom jeszcze więcej tłuszczu.
Ale to nie jest takie proste.
Pomimo, że tłuszcze mają więcej kalorii na gram niż węglowodany lub białka,
diety o wysokiej zawartości tłuszczu nie czynią ludzi tłustymi.
Jak w wielu przypadkach, to zależy od kontekstu. Dieta,
która jest bogata w tłuszcz i bogata w węglowodany tuczy, ale nie ze względu na
tłuszcz.
W rzeczywistości, diety, które są bogate w tłuszcze (i
mają mało węglowodanów) powodują znacznie większą utratę tłuszczu niż diety,
które mają niską zawartość tłuszczu (62, 63, 64).
12. Coś jeszcze?
To jest tylko… czubek góry lodowej…
cdn.
Źródło: Swobodne tłumaczenie artykułu
( L.Korolkiewicz) z http://authoritynutrition.com/11-biggest-lies-of-mainstream-nutrition/,
https://kefir2010.wordpress.com/2013/10/11/ukrywane-fakty-o-odzywianiu-od-lat-nas-oklamuja-cel-kasa/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz