Badania
przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców wykazały, że dorośli Europejczycy,
którzy jedzą 1,3 kg czekolady na miesiąc (42,6 g na dzień) są szczuplejsi niż
osoby, które spożywają jej mniej.
Czekolada zawiera związki flawonowe, których
spożywanie w dużych ilościach poprawia wzrok i wspomaga inteligencję!
Prymitywni Indianie wiedzą o tym od dawien dawna. Na północy Belize znaleziono
resztki kakao w naczyniach Majów, które liczą sobie 2600 lat.Efekty będą widoczne przy dziennym spożyciu 35 g gorzkiej czekolady o zawartości flawonoidów równej 720 mg. Czekolada wpływ też na polepszenie się wzroku.
Czy dostarczacie wystarczająco czekolady swojemu organizmowi?
Czekoladowa terapia – Czekolada leczy serce
Problemy z sercem są sercowymi problemami. Ktoś stracił serce, inny już nie ma serca, a jeszcze inni oddali swoje serce… w wyniku czego naczynia krwionośne się skurczyły, a będą się lepiej rozkurczać jak twierdzą uczeni – już po 12 tygodniach zażywania gorzkiej czekolady.
Działanie czekolady jest na tyle przekonywujące, że specjaliści z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności zezwolili niedawno producentom żywności zamieścić na opakowaniach produktów zawierających kakao następującą informację:
Flawonoidy zawarte w kakao pomagają zachować elastyczność naczyń krwionośnych, co przyczynia się do prawidłowego krążenia krwi.
Czekolada zmniejsza ryzyko występowania stanów zapalnych
Zgodnie z wynikami najszerzej zakrojonych badań przeprowadzonych w Unii Europejskiej (Moli-Sani Project), gorzka czekolada ma działanie przeciwzapalne, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, m.in. miażdżycy (atherosclerosis). U osób regularnie spożywających umiarkowane ilości gorzkiej czekolady poziom białek c-reaktywnych we krwi jest zdecydowanie niższy. Białka te są ważnym wskaźnikiem obecności stanów zapalnych w organizmie.
Zamiast popadać w depresję – jedz gorzką czekoladę
Spożywanie 40 g dziennie gorzkiej czekolady zmniejsza poziom kortyzolu – hormonu stresu.
Jaka czekolada będzie, więc najzdrowsza?
Taka, która zawiera mało cukru, a dużo kakao, np. 60-70%. Jak wynika z powyższego, biała czekolada nie wchodzi w rachubę tym bardziej, iż zawiera tłuszcz mlekowy, który służy, ale cielętom.
Chcesz być dobrą mamą, dobrą babcią?
Ucz swoje dzieci jedzenia dobrej, jakości, gorzkiej czekolady. Mleko i cukier szkodzą – czekolada nie.
Wpajano nam, że fluor nam służy do walki z próchnicą.
Fluor szkodzi. Pasta do
zębów zawierająca naturalny wyciąg z kakao – nie.
Dwa lata temu podczas kongresu American Dental Association – ADA (Amerykańskiego Stowarzyszenia Stomatologów), zaprezentowano wyniki badań, które wykazały, że pasta do zębów zawierająca teobrominę zawartą w kakao, jest zdrowsza i skuteczniejsza – nie w walce lecz – w zapobieganiu i leczeniu próchnicy (łac. caries dentium).
Uczeni badali, która pasta w najlepiej odnawia i remineralizuje zębinę (z której zbudowane są zęby). Otóż wyniki badań wykazały, że osoby, które dwa razy dziennie myły zęby pastą z wyciągiem z kakao, po upływie tygodnia zaobserwowały, że zębina uległa pełnej odnowie.
Okazuje się, że teobromina:
-skuteczniej naprawia uszkodzone szkliwo niż fluor2 oraz że
-utwardza szkliwo i czyni je bardziej odpornym na kwasy powodujące próchnicę.
… a więc g o r z k a (nie mleczna!) czekolada zawierająca wysoki procent teobrominy zawartej w ziarnach kakao pomaga, a nie szkodzi.
Dwa lata temu podczas kongresu American Dental Association – ADA (Amerykańskiego Stowarzyszenia Stomatologów), zaprezentowano wyniki badań, które wykazały, że pasta do zębów zawierająca teobrominę zawartą w kakao, jest zdrowsza i skuteczniejsza – nie w walce lecz – w zapobieganiu i leczeniu próchnicy (łac. caries dentium).
Uczeni badali, która pasta w najlepiej odnawia i remineralizuje zębinę (z której zbudowane są zęby). Otóż wyniki badań wykazały, że osoby, które dwa razy dziennie myły zęby pastą z wyciągiem z kakao, po upływie tygodnia zaobserwowały, że zębina uległa pełnej odnowie.
Okazuje się, że teobromina:
-skuteczniej naprawia uszkodzone szkliwo niż fluor2 oraz że
-utwardza szkliwo i czyni je bardziej odpornym na kwasy powodujące próchnicę.
… a więc g o r z k a (nie mleczna!) czekolada zawierająca wysoki procent teobrominy zawartej w ziarnach kakao pomaga, a nie szkodzi.
Zgodnie z najnowszymi badanimi firmy Minel, połowa (49%) polskich konsumentów czekolady mówi, że sięga po nią, aby poprawić sobie nastrój, zaś 23% sięga po nią ze względu na właściwości relaksujące. 36% polskich konsumentów uważa, że czekolada dodaje im energii, co dowodzi jej regeneracyjnych właściwości.
Również mieszkańcy innych krajów Europy doceniają psychologiczne zalety smakołyku — dwie piąte (40%) Włochów, którzy jedzą czekoladę, twierdzi, że poprawia ich nastrój. Podobnie uważa 39% konsumentów w Niemczech, 27% w Hiszpanii i 15% we Francji. Ponadto dwóch na pięciu (41%) konsumentów czekolady w Niemczech mówi, że spożywa ją ze względu na relaksujące właściwości (37% we Francji, 28% we Włoszech i 27% w Hiszpanii).
W Wielkiej Brytanii jedna trzecia (38%) osób jadających czekoladę uważa, że związane z tym korzyści emocjonalne przeważają nad wszelkimi wątpliwościami zdrowotnymi. 24% Brytyjczyków deklaruje, że w okresie grudzień 2015 - luty 2016 kupowało wyroby czekoladowe, aby poprawić sobie nastrój, a 16%, aby dodać sobie energii.
Ponadto w badaniu firmy Mintel stwierdzono, że wielu konsumentów z różnych krajów Europy uważa, że spożywanie czekolady przynosi korzyści (najprawdopodobniej emocjonalne). Jedna czwarta (26%) hiszpańskich konsumentów tego smakołyku twierdzi, że czekolada jest zdrowa. Podobnie uważa 21% konsumentów w Polsce, 20% we Francji i 19% we Włoszech. Natomiast konsumenci w Niemczech są bardziej sceptyczni, ponieważ tylko 9% wierzy w zdrowotne właściwości czekolady.
Ponieważ europejscy konsumenci wierzą, że jedzenie czekolady to remedium emocjonalne, nie jest zaskoczeniem, że to właśnie oni znajdują się w światowej czołówce spożycia tego produktu. Stawce przewodzą Szwajcarzy — szacuje się, że konsument w tym kraju spożył w 2015 r. przeciętnie 8,8 kg czekolady. Na kolejnych miejscach znajdują się Niemcy (8,4 kg na osobę), Rosja (7,3 kg na osobę), Wielka Brytania (6,8 kg na osobę), Austria (5,5 kg na osobę) i Stany Zjednoczone (5,5 kg na osobę). Z kolei polski konsument spożył w ub.r. przeciętnie 5 kg czekolady. Natomiast w Chinach ilość spożytej czekolady wyniosła zaledwie 0,2 kg na konsumenta.
Ale nie tylko konsumenci w Europie wierzą w lecznicze właściwości czekolady. Po drugiej stronie oceanu, w Stanach Zjednoczonych, 29% amatorów czekolady mówi, że sięga po nią, ponieważ poprawia im nastrój. A w Chinach, gdzie wielkość sprzedaży wzrosła między rokiem 2014 a 2015 o 6%, trzy czwarte (76%) konsumentów twierdzi, że spożywanie czekolady poprawia nastrój, a 64% uważa, że jest to skuteczny sposób na odprężenie.
http://www.prnewswire.com/news-releases/halloween-candy-giving-you-cavities–breaking-human-clinical-trial-reveals-that-an-extract-from-chocolate-is-actually-more-effective-than-fluoride-for-treating-dental-hypersensitivity-230041581.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615395
http://www.nature.com/bdj/journal/v214/n10/full/sj.bdj.2013.499.html
http://www.lanutrition.fr/
http://ijphjournal.it/article/view/5886
http://www.nature.com/bdj/journal/v214/n10/full/sj.bdj.2013.499.html
http://www.lanutrition.fr/
http://ijphjournal.it/article/view/5886
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz