Cukinia to warzywo, które dostarcza
małej ilości kalorii, ale mimo to ma wiele wartości odżywczych. Jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę
różnorodne - z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje,
panieruje i smaży, a nawet wykorzystuje, jako bazę do wypieków. Nic,
więc dziwnego, że jest jednym z najchętniej uprawianych w Polsce na
działkach czy w ogródkach warzyw.
Cukinia jest krewniakiem dyni. Co ciekawe, jej nazwa oznacza w języku włoskim małą dynię (zucchina). Wyhodowana w słonecznej Italii już w XIX wieku, do Polski trafiła dopiero kilkanaście lat temu. Zadomowiła się jednak na polskich stołach już na dobre. Cukinia jest naprawdę smaczna i bardzo zdrowa. Na sezon, podczas którego kupić możemy świeże i chrupiące polskie cukinie czekają z niecierpliwością wszyscy jej wielbiciele oraz osoby dbające o zdrowie i świetną figurę.
Cukinia czy kabaczek
Nazwy te czasem stosuje się zamiennie, a czasem określa się nimi
jarzyny należące do dwóch różnych gatunków. Cukinia została wyselekcjonowaną
w XIX wieku odmianą kabaczka, a więc jest również i nim. Jednak
tak naprawdę kabaczek i cukinia są tym samym warzywem, a różnią się
od siebie jedynie stadium rozwoju - cukinia to jest młode warzywo, które po
osiągnięciu stadium, w którym nasiona są już gotowe do zasadzenia
przemienia się w kabaczka. Kabaczki od cukinii różnią się od siebie kolorem kabaczki są bladożółte, a cukinie zielone lub żółte, ale owa
żółć ma zdecydowanie bardziej intensywny kolor i trochę też kształtem, kabaczki
są zwykle szersze od cukinii, stąd traktowanie ich, jako dwóch różnych gatunków
również nie jest błędem.
Cukinia - właściwości odżywcze i lecznicze
Cukinia jest warzywem nie tylko smacznym i mającym szerokie kulinarne zastosowanie, ale też i bardzo zdrowym.
Cukinia - właściwości odżywcze i lecznicze
Cukinia jest warzywem nie tylko smacznym i mającym szerokie kulinarne zastosowanie, ale też i bardzo zdrowym.
Cukinia jest dobrym źródłem witamin z grupy B (kwasu foliowego, B1, B2, B5, B6), A i K, składników mineralnych:
cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz bardzo bogatym źródłem
witaminy C. Dzięki zawartości witamin i składników
mineralnych cukinia pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
- wspomaga układ nerwowy
- redukuje objawy i następstwa stresu
- wspomaga przemiany metaboliczne
- wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza walkę z infekcjami
- ma działanie antyoksydacyjne
- wspomaga wzrok
- wzmacnia krzepliwość krwi
- ma działanie moczopędne i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu
Cukinię powinny jadać przyszłe mamy, gdyż zawarty w nich kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwijania się płodu.
- redukuje objawy i następstwa stresu
- wspomaga przemiany metaboliczne
- wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza walkę z infekcjami
- ma działanie antyoksydacyjne
- wspomaga wzrok
- wzmacnia krzepliwość krwi
- ma działanie moczopędne i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu
Cukinię powinny jadać przyszłe mamy, gdyż zawarty w nich kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwijania się płodu.
Warto dodać, iż cukinia jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje
perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach dostarcza jedynie około 17 kcal) i w większości składa się z wody, dlatego może być z powodzeniem włączona do diety osób dbających o linię.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach dostarcza jedynie około 17 kcal) i w większości składa się z wody, dlatego może być z powodzeniem włączona do diety osób dbających o linię.
Cukinie i kabaczki wykazują silne działanie alkalizujące,
dzięki czemu wspomagają odkwaszanie organizmu i przywracanie równowagi
kwasowo-zasadowej.
Cukinia
zawiera zeaksantynę i luteinę, karotenoidy, które ochraniają siatkówkę oka i
obniżają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (choroby prowadzącej do
ślepoty).
Osoby, które
mają cukrzycę lub są obciążone ryzykiem zachorowania na nią, mogą jeść cukinię
spokojnie, ponieważ ma niski indeks glikemiczny tylko 15.
Cukinia
pomaga na wrzody żołądka, nadkwasotę i zgagę. Poleca się ją osobom starszym,
ponieważ jest lekkostrawna i usprawnia pracę układu pokarmowego.
Dobra wiadomość
dla świeżo upieczonych rodziców – cukinię może jeść już dziecko półroczne;
warzywo jest na tyle lekkostrawne, że żołądek dziecka na pewno sobie z nim
poradzi.
Kalorie
i wartości odżywcze - cukinia
Składnik
|
Zawartość
w 100 [g]
|
Kalorie
(wartość energetyczna)
|
17 kcal /
70 kJ
|
Białko
|
1,21 g
|
Tłuszcz
ogółem
|
0,32 g
|
Kwasy
tłuszczowe nasycone
|
0,084 g
|
Kwasy
tłuszczowe jednonienasycone
|
0,011 g
|
Kwasy
tłuszczowe wielonienasycone
|
0,091 g
|
Kwasy
tłuszczowe omega-3
|
0,061 g
|
Kwasy
tłuszczowe omega-6
|
0,030 g
|
Węglowodany
|
3,11 g
|
Błonnik
pokarmowy
|
1,0 g
|
Witamina A
|
200 I.U.
|
Witamina D
|
0 I.U.
|
Witamina E
|
0,12 mg
|
Witamina K
|
4,3 µg
|
Witamina C
|
17,9 mg
|
Witamina
B1
|
0,045 mg
|
Witamina
B2
|
0,094 mg
|
Witamina
B3 (PP)
|
0,451 mg
|
Witamina
B6
|
0,163 mg
|
Kwas
foliowy
|
24 µg
|
Witamina
B12
|
0 µg
|
Kwas
pantotenowy
|
0,204 mg
|
Wapń
|
16 mg
|
Żelazo
|
0,37 mg
|
Magnez
|
18 mg
|
Fosfor
|
38 mg
|
Potas
|
261 mg
|
Sód
|
8 mg
|
Cynk
|
0,32mg
|
Miedź
|
0,05 mg
|
Mangan
|
0,18 mg
|
Selen
|
0 µg
|
Fluor
|
0,2 µg
|
Cholesterol
|
0 mg
|
Cukinia -
zastosowanie w kuchni
Cukinia ma wiele kulinarnych zastosowań. Można dodawać ją do leczo, zup, zup kremów, sałatek, sosów dań mięsnych i wegetariańskich, można ją dusić, gotować, smażyć, grillować, panierować, faszerować... itp. Utarta cukinia nadaje się, jako baza do placuszków - czy to wytrawnych, czy takich podawanych na słodko - oraz ciast.
Cukinia ma wiele kulinarnych zastosowań. Można dodawać ją do leczo, zup, zup kremów, sałatek, sosów dań mięsnych i wegetariańskich, można ją dusić, gotować, smażyć, grillować, panierować, faszerować... itp. Utarta cukinia nadaje się, jako baza do placuszków - czy to wytrawnych, czy takich podawanych na słodko - oraz ciast.
Młode cukinie można jeść na surowo, myjemy je,
nie musimy nawet obierać ich ze skóry, kroimy w plastry lub paseczki i traktujemy,
jako przekąski między posiłkami – na surowo cukinia jest nie tylko bardzo
zdrowa, ale i smaczna.
Takie wykorzystywanie
cukinii jest szczególnie cenione przez osoby walczące z nadmiarem
kilogramów czy te dbające o linię.
Kwiaty cukinii także są jadalne oraz bardzo smaczne. W Polsce nie są łatwo dostępne w sprzedaży, ale ostatnio zaczyna się je doceniać i coraz częściej wykorzystywać w kuchni.
Kwiaty cukinii można zrywać bez obawy o kondycję rośliny, a potem smażyć, faszerować czy dodawać do ciasta.
Kwiaty cukinii także są jadalne oraz bardzo smaczne. W Polsce nie są łatwo dostępne w sprzedaży, ale ostatnio zaczyna się je doceniać i coraz częściej wykorzystywać w kuchni.
Kwiaty cukinii można zrywać bez obawy o kondycję rośliny, a potem smażyć, faszerować czy dodawać do ciasta.
Istnieje
bardzo wiele różniących się od siebie wyglądem i smakiem odmian cukinii.
Są to np.
Acceste, Greta, Storr's Green, Courges, Zuchino, Astra itd.
Młodych
cukinii nie obiera się ze skórki, ale te stare mają ją na tyle zdrewniałą, iż
konieczne jest jej usunięcie.
Cukinia nie
wykazuje zdolności do kumulowania metali ciężkich, jest odporna na
schorzenia i pasożyty.
Można ją przechowywać
do 2 tygodni w temperaturze 6-10oC przy dość dużej wilgotności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz