20 powodów, aby jeść groszek…
1. doskonałe źródło witaminy K, niezbędnej do utrzymania silnych kości.
2. bogate źródło witaminy A i C niezbędnych, aby utrzymać
odporność organizmu i piękną skórę bez trądziku
3. źródło błonnika, który pomaga zapobiec wystąpieniu raka
jelita grubego,
4. źródło ryboflawiny, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym
funkcjonowaniu narządu wzroku
5. źródło potasu, odpowiedzialnego za prawidłową pracę mięśni i
dobrą koncentrację
6. dwukrotnie wyższa zawartość żelaza niż w szpinaku
7. źródło manganu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania
układu nerwowego
8. źródło kwasu foliowego, który ''bierze udział w syntezie
kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, nasza genetyczna matryca. Tym
samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Kwas foliowy z witaminą
B12uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma zatem
działanie krwiotwórcze. Bez niego grozi nam anemia.'' ( poradnikzdrowie.pl)
9. źródło magnezu - cennego makroelementu, który ''hamuje
uwalnianie adrenaliny i noradrenaliny, dzięki czemu dobroczynnie działa na nasz
układ nerwowy.'' (portal.abczdrowie.pl )
10. źródło tiaminy ( witaminy B1), która przyspiesza
gojenie się ran, wykazuje działanie uśmierzające ból, pozytywnie wpływa na
zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego: osłabienie, zmęczenie,
oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, depresję,
11. źródło fosforu- makropierwiastka budującego kości
12. źródło wapnia odpowiedzialnego za mocne kości, zdrowe
zęby, prawidłową krzepliwość krwi.
13. źródło niacyny, która ''współdziała w syntezie i rozkładzie
węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych
mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek
krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom
cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na
system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.''
Wikipedia
14. źródło witaminy B6, niezbędnej do produkcji hemoglobiny (czerwonego
barwnika krwi)
15. źródło miedzi, której
niedobór może stać się przyczyną niedokrwistości, ponieważ zbyt mała ilość tego
pierwiastka powoduje gorsze wchłanianie żelaza i zmniejszenie liczby czerwonych
krwinek.( Wikipedia)
16. źródło białka- głównego materiału budulcowego organizmu
17. źródło cynku, którego niedobór powoduje niedokrwistość,
spowolnienie tempa wzrostu, wady wrodzone, złe gojenie się ran,
łuszczycopodobne zmiany skórne, zapalenia skóry i utratę owłosienia, złą
tolerancję glukozy, biegunki, utratę apetytu. U dorosłych mogą również
wystąpić: kurza ślepota, zmniejszenie odporności, zaburzenia w grasicy i
węzłach chłonnych, zaburzenia smaku i węchu (ocenia się, że przyczyną ok. 25%
objawów zaburzeń smaku i węchu jest niedobór cynku). Może sprzyjać miażdżycy
tętnic, ponieważ zmniejsza odporność komórek na uszkodzenia. U dzieci niedobór
cynku sprawia, że są niższe niż rówieśnicy i gorzej się rozwijają umysłowo.
Cynk działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylaki, reumatyzm, owrzodzenia,
trądzik, choroby skórne. Wikipedia
18. Zapobiega takim chorobom jak: Alzheimer,
stwardnienie tętnic, cukrzyca, choroby serca, rak jelita grubego, astma,
zapalenie stawów, trądzik, infekcje ucha i innym ( Andreas Moritz'' Przełomowa
medycyna 21-go wieku )
19. Tylko nieliczne produkty, dorównują mu tak dużą liczbą składników
odżywczych
20. Jest smaczny …
Podsumowując : groszek powinien być
obowiązkowym składnikiem diety każdej osoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz