Dr Aleksandra
Niedzwiecki,
Z frekwencją uderzeń
zegara prasa wciąż przedstawia bijące na alarm artykuły o niebezpieczeństwie brania
witamin, które wyolbrzymiają lub błędnie interpretują różnego rodzaju badania.
Z drugiej strony mniej nagłaśniane lub całkiem pomijane są raporty o
wielorakich problemach zdrowia związanych
z niedoborem witamin jak
i imponujących korzyściach dla zdrowia wynikających ze wzbogacania diety w te
suplementy.
O czym mówią fakty.
1. Konieczność
suplementacji
Nawet w krajach gdzie
nie ma problemu z dostępem do żywności niedobory witamin występują powszechnie.
Jednym z takich przykładów rodem z Polski są badania opublikowane w 2012 w
Roczniku
Państwowego Zakładu
Higieny (tom:63 (4), str.441-446) przez Dr. M Gill i współpracowników.
Wskazują one, że nawet
wśród studentek wydziału Biologii i Rolnictwa Uniwersytetu w Rzeszowie występują
poważne niedobory witaminy D, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza,
potasu, wapnia i magnezu. Te same braki mikroelementów odnotowano też u
studentów, a dodatkowo jeszcze braki witaminy C (76%). Dane te są o tyle
alarmujące, że niedobory tych tak ważnych mikroelementów
występują u młodych osób
mających przynajmniej teoretyczną wiedzę na temat roli witamin i minerałów dla
zdrowia. Dane statystyczne są jeszcze bardziej alarmujące w przypadku
osób starszych, na
diecie, przebywających w szpitalach lub domach opieki zdrowotnej.
2. Bezpieczeństwo
suplementacji witaminami
Jak wyglądają fakty,
jeśli chodzi o bezpieczeństwo witamin branych w dawkach większych niż
oficjalnie rekomendowane (RDA)? Jednym z najlepszych krajów by to osądzić są
Stany Zjednoczone, gdzie dostęp do witamin i innych naturalnych substancji nie
ma restrykcji i nie jest regulowany tak
jak w UE. W USA można
nabyć suplementy o dużym zakresie dawkowania (niedopuszczalnym w UE) i
różnorodnym składzie. Jest to również kraj, gdzie ok. 68% populacji liczącej
ponad 330 milionów używa witamin, więc chyba jest dobrym ‘barometrem‘ ich
‘niebezpieczeństwa’.
Co mówią więc statystyki
o przypadkach śmierci z powodu brania witamin:
● W 2004 w USA roku zmarły 3 osoby w związku z nadmiarem witamin
(2 osoby w wyniku
witaminy D i E i 1 osoba biorąca suplement zawierający żelazo i fluor)
Dane z: Toxic Exposure Surveilance System 2004 Annual
Report w Am. Assoc. of Poison
Control Centers.
● W 2010 nikt nie zmarł z powodu witamin
(Bronstein
AC et al. (2011) Clin. Toxicol. 49(10), 910-941)
Również w Europie, jak
potwierdza wypowiedź Graham Keena, dyrektora Health Food Manufacturers Association
(HFMA) z Wielkiej Brytanii, stosowanie substancji naturalnych ma wysoki stopień
bezpieczeństwa: “Dane opublikowane przez Food Standard Agency wskazują, że było
tylko 11 przypadków
niepożądanych działań
suplementów w ciągu ostatnich 11 lat, większość w kategorii niskiego ryzyka dla
zdrowia. W porównaniu do żywności i leków suplementy mają wspaniały
rekord.”
(bezpieczeństwa).
Dla porównania:
● W samym roku (2004) 19 250 osób zmarło z powodu przypadkowego
zatrucia
(National Center for Health Statistics)
● Nawet popularne leki dostępne bez recepty jak aspiryna
spowodowały w 2003 roku śmierć 59 osób a 147 zmarło na skutek działania leków
zawierających acetaminophen (np. Tylenol - pisałam o tym w oddzielnym artykule
parę lat temu)
(Watson WA et al (2004) Am J. Emergency Medicine
22(5), 335-404)
● Co więcej, każdego roku ok 104 000 ludzi umiera z powodu działań
ubocznych prawidłowo branych i przepisywanych leków (JAMA (1995). Tymczasem ten
problem jest wyraźnie ignorowany przez prasę tak rzekomo dbającą o nasze
bezpieczeństwo i
zdrowie.
Przypadki niepożądanych
działań witamin muszą być dokładniej analizowane niż dzieje się to obecnie, gdzie
informacja pojawia się w prasie w formie sensacyjnej i jako bezsporny fakt (np.
Witaminy skracają życie, Zatrucie witaminą x) siejąc bezpodstawne poczucie strachu
i konfuzji u przeciętnej osoby.
Nie bierze się pod uwagę
tego, jaką rolę odgrywa stan zdrowia, towarzyszące choroby czy interakcja z
branymi lekami, także jakie związki były stosowane w badaniach (np. syntetyczna
witamina E daje inne skutki niż naturalna), czy witamina była spożywana indywidualnie
czy też w kompleksie z innymi. Ale nawet w przypadku indywidualnych witamin, co
według naszego kierunku medycyny komórkowej nie jest optymalne, stosowanie
ekstremalnie dużych dawek (przekraczających kilkaset razy dopuszczalne dawki)
jest rzadkie i skutki przedawkowania są odwracalne. I tu parę przykładów
witamin, o których
często pisze się w prasie: Witamina D (rozpuszczalna w tłuszczach), witaminy B6
i B3 (rozpuszczalne w wodzie). Witaminę C i inne omówię bardziej szczegółowo w
oddzielnej publikacji.
● Witamina D – brak rejestru spowodowania śmierci.
❍ Działanie toksyczne obserwowane przy stosowaniu ok.
50 000IU dziennie
przez kilka miesięcy, lub jednorazowo branie 300 000IU. Jeżeli
przeciętny
suplement zawiera RDA dla witaminy D3, czyli 60 IU w kapsułce,
to należałoby brać aż 83 tabletek każdego dnia by osiągnąć poziom
50 000 IU i kontynuować to przez miesiące. Jest to trudne do
praktycznego stosowania. Nawet, jeśli są dostępne suplementy witaminy D
zawierające 2000IU to też trzeba by brać systematycznie aż 25 kapsułek
dziennie.
Oczywiście wysokie dawki mogą być też zalecane przez lekarza i podawane
dożylnie. By wziąć 300 000 IU witaminy D w ciągu 24 godzin, to praktycznie
musiałaby być administrowana przez lekarza.
● Witamina B6 – brak rejestru spowodowania śmierci.
❍ Górna norma ustalona w 2000 roku przez amerykański
Federalny Urząd Leków (FDA) wynosi 100mg/dziennie, a RDA dla osób w wieku 19-70
lat ok 1.5 mg. Notowane symptomy związane z użyciem ok 1000mg witaminy B6 przez
ponad 2.9 lat to często neuropatie, które mijają po odstawieniu tej witaminy.
Znów wymaga to brania bardzo wielu tabletek
dziennie przez lata.
● Witamina B3 (niacyna) –brak rejestru spowodowania śmierci.
❍ Niacyna jest często przytaczana jako niebezpieczna
ze względu na symptom ‘uderzeń gorąca’, jaki doświadczają niektóre osoby
przyjmujące ją w wysokich dawkach. Jest ona bardzo skuteczna w rozszerzaniu
naczyń krwionośnych, stąd też większy przypływ krwi powoduje sensacje ciepła.
Niacyna bierze udział w ponad 400 różnych reakcjach
metabolicznych, szczególnie jest bardzo skuteczna w regulacji metabolizmu
tłuszczy i w obniżeniu tzw. ‘złego cholesterolu’ (LDL) i podwyższeniu ‘dobrego cholesterolu’
(HDL). Lekarze stosują niacynę w ilości ok. 2000-3000mg dziennie u pacjentów od
prawie 50 lat. U wielu z pacjentów nie powoduje żadnych negatywnych objawów. Z
kolei niektóre osoby wrażliwe na jej
działanie mogą obserwować uderzenia gorąca nawet w dużo niższych
dawkach, szczególnie popijając niacynę kawą i to na pusty żołądek.
Uderzenia gorąca mogą być niwelowane, jeżeli dawkę niacyny
zwiększa się stopniowo przez kilka tygodni. Również niższe dawki, ale brane
razem z witaminą C, mają dobrą skuteczność w obniżaniu cholesterolu przy braku działań
ubocznych. RDA dla niacyny jest 20mg dziennie a górna norma ustalona na 35 mg.
Popularne suplementy witamin B w kompleksie dostępne na rynku USA zawierają często
każdą z witamin B, w tym niacynę, w ilością 50 mg lub 100 mg każdą.
Dr. Opisywane
przypadki działań ubocznych są zwykle związane z braniem indywidualnej witaminy
(często syntetycznej) w dużych dawkach i to przez długi czas. Tymczasem
wszystkie drogi metaboliczne w komórkach naszego ciała są oparte na
współdziałaniu (synergii) wielu mikroelementów.
Nasze innowacyjne
podejście – medycyna komórkowa – jasno przedstawia, że optymalne zdrowie nie
może być osiągnięte przy pomocy jednej substancji. Potrzebujemy wiele więcej i
odpowiednio dobranych związków naturalnych by zapewnić optymalną i zbalansowaną
funkcję komórek. Synergia związków naturalnych nie wymaga ekstremalnych dawek
niwelując działania niepożądane a jednocześnie zwiększa skuteczność działania.
Tak czy inaczej, witaminy
są bardzo bezpiecznymi substancjami a ich korzyści dla naszego zdrowia są
bezsprzeczne. Ciekawe, że korzyści dodawania witamin do pokarmu dla psów i
kotów nie podlegają tak głośnej krytyce a wprost przeciwnie przedstawia się to,
jako korzystne dla zdrowia i długowieczności naszych ulubieńców.
Witaminy są
niebezpieczne TYLKO dla biznesu farmaceutycznego, który widzi, jak podważają
ich rynek chorób i obniżają zbyt na niebezpieczne związki farmaceutyczne.
Dr. Rath Research Institute
1260 Memorex Drive
Santa Clara
CA 95050
USA
Dr.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz