Stany zapalne o niewielkim nasileniu mogą być nie tylko
przyczyną samego starzenia się, ale i wielu chorób związanych z wiekiem, takich
jak np. nowotwory, miażdżyca tętnic, demencja, choroba Alzheimera, depresja,
otyłość, insulinooporność, cukrzyca typu 2, owrzodzenia żołądka i jelit,
uszkodzenia wątroby czy zespół jelita drażliwego. Kurkumina hamując te procesy
powoduje, że możemy starzeć się wolniej, a co najważniejsze – zdrowo!
Organizm
każdego człowieka ulega starzeniu. Jednakże proces starzenia, w przeciwieństwie
do koncepcji długowieczności, nie jest uwarunkowany genetycznie. Kluczowym
elementem procesu starzenia się organizmu jest starzenie się układu
odpornościowego, które może mieć częściowy wpływ na zmiany immunologiczne
związane z wiekiem. W wyniku powyższego dochodzi do przewlekłego stanu
prozapalnego o niewielkim nasileniu (inflamm-ageing, czyli starzenie się w
stanie zapalnym). Chociaż proces starzenia sam w sobie nie jest chorobą, to w
jego wyniku organizm staje się podatny na wiele z nich. Wysunięto hipotezę, że
stany zapalne o niewielkim nasileniu mogą być nie tylko przyczyną samego
starzenia się (inflamm-ageing i SASP), ale i wielu chorób związanych z wiekiem,
takich jak np. nowotwory, miażdżyca tętnic, demencja, choroba Alzheimera,
depresja, otyłość, insulinooporność, cukrzyca typu 2.
Założenie,
że pomiędzy procesem starzenia a chorobami związanymi z wiekiem istnieje
powiązanie, nasuwa zasadnicze pytanie, czy koncentracja wysiłków na samym
wyleczeniu chorób związanych z wiekiem jest optymalnym sposobem na zdrowsze i
wygodniejsze życie starszych. Rzeczywiście, przedstawiono nową strategię, która
- miejmy nadzieję - sprawi, że starzenie się będzie zdrowe. Ostatnio
postulowano, że interwencje ukierunkowane na spowolnienie procesu starzenia
mogłyby przynieść o wiele więcej korzyści niż celowanie w poszczególne choroby.
Mogą pomagać zapobiegać chorobom i procesowi starzenia. Teoria ewolucji
Kirkwooda (ang. disposable soma) mówi, że starzenie się jest procesem
nieuniknionym, ale jednocześnie plastycznym i podatnym na sterowanie. Możliwe,
że właśnie za pomocą interwencji dietetycznych, farmaceutycznych lub zmian
genetycznych można przedłużyć długość życia.
Kurkumina,
jako potencjalne rozwiązanie dla długowieczności
Nutraceutyki
to składniki pokarmowe, które posiadają udowodnione, korzystne właściwości
fizjologiczne lub ochronne przed chorobami przewlekłymi. Znaczenie kurkuminy,
jako nutraceutyka podkreśla wiele dowodów naukowych potwierdzających jej
właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne in vitro i in vivo.
Kurkumina
jest cząsteczką roślinną otrzymywaną z kłącza ostryżu, zwanego też kurkumą
(Curcuma longa), nadającą indyjskiej curry żółte zabarwienie. W medycynie
indyjskiej i chińskiej kurkuminę od tysiącleci stosuje się w leczeniu wielu
chorób i jako środek przyspieszający gojenie ran.
Ostatnio
naukowcy poświęcają jej wiele uwagi ze względu na to, że posiada niespotykaną
liczbę celów cząsteczkowych (ang. molecular targets), uzasadniających jej
działanie chemoprewencyjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Najdalej idące
konsekwencje fizjologiczne wydają się znajdować źródło w aktywności kurkuminy,
jako inhibitora działania czynnika transkrypcji NF-kB. Czynnik transkrypcji
NF-kB jest kluczowym regulatorem procesu zapalnego, aktywującym ekspresję wielu
cytokin prozapalnych. Wiele efektów działania kurkuminy można również wyjaśnić
zdolnością cząsteczki do opanowania ostrego i przewlekłego zapalenia poprzez
oczyszczanie z reaktywnych form tlenu i azotu i wzmocnienie antyoksydacyjnego
mechanizmu obronnego. Kurkumina to jednak nie tylko prosty przeciwutleniacz. To
czynnik elektrofilowy, który uruchamia szlak sygnalizacyjny Nrf2/ARE,
odgrywający kluczową rolę w aktywacji enzymów antyoksydacyjnych, enzymów
drugiej fazy, a także tzw. Witagenów, które mogą mieć decydujące znaczenie w
rozwoju chorób wywołanych stresem oksydacyjnym.
Liczba
obserwacji potwierdzających korzystne działanie kurkuminy, jako czynnika
chroniącego przed różnymi chorobami, zwłaszcza chorobami związanymi z wiekiem,
wciąż rośnie. Wydaje się, że nadzwyczajna moc kurkuminy, wynika z zapalnego
podłoża wielu chorób i aktywności przeciwzapalnych samej kurkuminy. Istnieje
przekonujący i racjonalny argument przemawiający za zdolnością kurkuminy do
wywierania wpływu na proces starzenia komórkowego i opóźnienia starzenia.
Historia medycznego zastosowania ostryżu długiego
(kurkumy)
Medyczna
historia ostryżu długiego (zwanego również kurkumą) ma co najmniej 2500
lat. Ayurweda, Unani, Siddha i medycyna chińska zalecają ostryż na wiele
zaburzeń i chorób. Kompedium Ajurwedyczne Sustrua, z 250 roku p.n.e poleca maść
zawierającą kurkumę na łagodzenie objawów zatrucia żywnością.
W
tradycyjnej medycynie hinduskiej wykorzystuje się proszek z ostryżu na
zaburzenia pęcherzyka żółciowego, anoreksję, katar, kaszel, dolegliwości
cukrzycowe, zaburzenia wątrobowe, reumatyczne, nadwerężenia i opuchlizny
spowodowane urazami oraz zapalenie zatok. Zewnętrznie, suszone kłącze stosowano
na świeże rany i ukąszenia owadów oraz wspomagająco w leczeniu ospy wietrznej i
ospy.
Tradycyjna
medycyna chińska używa kurkumy w chorobach związanych z bólem brzucha, brakiem
miesiączkowania, ostrymi bólami miesiączkowymi, rozpierającymi lub kłującymi
bólami w klatce piersiowej i brzuchu, zaburzeniami świadomości podczas
gorączkowania, epilepsją, maniami czy żółtaczką.
Jest
też stosowana miejscowo na wrzody, rany, egzemę i stany zapalne.
W
systemach medycyny Ajurwedy jak i Siddha, pasta z turmeryku jest stosowana
miejscowo do leczenia wrzodów i świerzbu. Z kolei himalajski system medyczny
zaleca ostryż, jako środek antykoncepcyjny oraz w leczeniu obrzęków,
ukąszeń owadów, ran, kokluszu, stanów zapalnych, obrażeń wewnętrznych,
wyprysków oraz jako tonik do skóry.
Medycyna
chińska poleca ostryż na poprawę przepływu chi (energii życiowej),
zaburzenia przepływu krwi, oczyszczanie serca z gorąca, aby złagodzić objawy
depresji oraz chłodzenie krwi w celu zatrzymania krwawienia. Roślinie tej
przypisuje się moce hamujące krwotoki i rozpuszczające skrzepy. W medycynie
Unani turmeryk stosuje się w przypadkach takich, jak zaburzenia wątroby i
żółtaczka. Smaruje się nim wrzody i stany zapalne. Pieczone kłącze używane jest,
jako składnik preparatu na czerwonkę. Kurkuma zawarta jest również w
proszkach i pastach do mycia zębów.
Co to jest kurkumina?
Kurkumina
jest polifenolem, znajdującym się w kłączu ostryżu długiego, zwanego w
Polsce kurkumą. Łacińska nazwa ostryżu to curcuma longa. Kłącze
ostryżu suszy się i ściera na proszek, uzyskując w ten sposób przyprawę
kurkumę, coraz bardziej popularną w naszych sklepach i kuchni. Kurkuma jest też
podstawowym składnikiem curry. To właśnie jej zawdzięczamy intensywnie żółty
lub pomarańczowy kolor curry. Tradycyjnie, kurkumę zaczęto początkowo stosować,
jako barwnik. Do dziś jest powszechnie stosowanym barwnikiem spożywczym.
Niewielkie ilości stosowane w przemyśle spożywczym do barwienia produktów,
nie dają, oczywiście, szansy na jakiekolwiek efekty zdrowotne.
Zarówno
w świeżym kłączu ostryżu, jak i w przyprawie kurkumie, znajduje się
wiele substancji aktywnych. Naukowcom udało się zidentyfikować około 100
takich substancji, ale prawdopodobnie jest ich o wiele więcej!
Udowodniono,
że właśnie kurkumina jest najsilniejszą i główną substancją aktywną kłącza
ostryżu długiego. Jest jej aż 77%, w porównaniu z innymi substancjami
kłącza.
Dane
dotyczące stosowania ostryżu długiego w leczeniu chorób sięgają 1900 roku
p.n.e. Kurkumina została po raz pierwszy wyizolowana już dwa wieki temu, a
jej struktura określona w roku 1910. Jednakże, dopiero po roku 2000 nastąpił
prawdziwy „wysyp” badań i artykułów na temat biologicznej aktywności różnych
stężeń kurkuminy w wielu zaburzeniach. Najwięcej badań dotyczy jej zbawiennego
działania antyoksydacyjnego, przeciwzapalnego, immunomodulującego,
hepatoprotekcyjnego i przeciwnowotworowego. Opublikowano ponad 1000 badań i
artykułów na temat potężnego działania Złota Indii, jak nazywa się
kurkuminę.
Jak działa kurkumina?
Kurkumina
jest substancją o potężnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.
Oddziałuje na różnorakie procesy prozapalne w organizmie, hamując ich szkodliwe
działanie. To właśnie wielotorowość działania kurkuminy sprawia, że stanowi ona
obietnicę długiego i zdrowego życia.
·
hamuje skutki starzenia się organizmu, jako inhibitor
prozapalnych czynników transkrypcyjnych i enzymów, jak np. NF-kappa-beta, COX2,
prozapalne cytokiny, NO, TNF-alfa
·
hamuje przewlekłe stany zapalne organizmu, które odpowiadają za
starzenie się organizmu i zwiększoną podatność na różnorakie schorzenia
(cukrzyca typu 2,
·
przyspiesza gojenie ran, obniżając poziom histaminy
przy jednoczesnym wzmacnianiu produkcji kortyzonu
·
reguluje pracę wątroby, łagodzi polekowe i poalkoholowe
uszkodzenia wątroby
·
stymuluje wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawnia proces trawienia
·
działa w stanach zapalnych miąższu wątroby
·
wykazuje działanie w chorobach jelit - IBS, IBD, choroba
Crohna-Leśniowskiego, zapalenie jelita grubego, wrzody jelita grubego
·
działa przeciwdepresyjnie - wpływa na
neurotransmitery takie, jak serotonina i dopamina, zwiększa odporność organizmu
i jego wydajność
·
działanie antyoksydacyjne – zwalcza bardzo szkodliwe dla
organizmu wolne rodniki
·
wykazuje działanie
neuroprotekcyjne w chorobie Alzheimera, depresji, neuropatii
cukrzycowej, dyskinezie późnej, epilepsji i innych zaburzeniach
neurodegeneracyjnych i neuropsychiatrycznych
·
zapobiega
śmierci komórkowej - jest silnym inhibitorem ekspresji reaktywnych astrocytów
·
w
dużych dawkach wykazuje działanie przeciwnowotworowe
·
w
chorobie Alzheimera obniża poziomy beta amyloidu (proteina odpowiedzialna za
odkładanie się tzw „płytek starczych” w mózgu, które uważa się za przyczynę
choroby Alzheimera)
Znaczenie kurkuminy, jako nutraceutyka podkreśla wiele
dowodów naukowych potwierdzających jej właściwości przeciwzapalne i
antyoksydacyjne in vitro i in vivo.
Wiele efektów działania kurkuminy można również wyjaśnić
zdolnością cząsteczki do opanowania ostrego i przewlekłego zapalenia poprzez
oczyszczanie z reaktywnych form tlenu i azotu i wzmocnienie antyoksydacyjnego
mechanizmu obronnego (np. poprzez wzrost stężenia glutationu).
Kurkumina to jednak nie tylko prosty przeciwutleniacz. To
czynnik elektrofilowy, który uruchamia szlak sygnalizacyjny Nrf2/ARE,
odgrywający kluczową rolę w aktywacji enzymów antyoksydacyjnych, enzymów
drugiej fazy, a także tzw. witagenów (oksygenaza hemu (HO), Hsp70, reduktaza
tioredoksyny, sirtuiny), które mogą mieć decydujące znaczenie w rozwoju chorób
wywołanych stresem oksydacyjnym
Kurkumina, wykorzystywana od kilku tysięcy lat, jako
substancja o działaniu przeciwdepresyjnym w medycynie chińskiej. Okazuje się
ona silnym antyoksydantem i inhibitorem NF-κB, czynnika transkrypcji jądrowej,
który odgrywa kluczową rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej. Ponadto
wykazano istotne gastroprotekcyjne i przeciwdepresyjne działanie kompleksu cynku
i kurkuminy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz