Kawa to napój stosowany na całym świecie. Jest
mieszaniną złożoną z ponad tysiąca związków. Można w niej znaleźć kofeinę,
witaminy, fenole, mikro- i makroelementy, chininę oraz wiele innych substancji,
które w połączeniu wywierają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka [1].
Kawa w istotny sposób oddziałuje na układ
sercowo-naczyniowy, a także na metabolizm węglowodanów i lipidów. Spożycie kawy
jest związane ze zmniejszeniem występowania cukrzycy. Wydaje się także, że ma
ochronne działanie w chorobie Parkinsona wśród zaburzeń neurologicznych. Wpływ
kawy na ryzyko zachorowania na raka zależy od danej tkanki, chociaż z
dostępnych publikacji wynika, że sprzyja redukcji ryzyka. Można przypuszczać,
że spożycie kawy zmniejsza śmiertelność [2].
Niektóre badania sugerują, że spożycie kawy chroni hepatocyty przed uszkodzeniami, niezależnie od tego czy jest to wirus, alkohol, narkotyki czy inne agresory.
Niektóre badania sugerują, że spożycie kawy chroni hepatocyty przed uszkodzeniami, niezależnie od tego czy jest to wirus, alkohol, narkotyki czy inne agresory.
Z przeprowadzonych badań wynika, że picie kawy
zmniejsza poziom aminotransferazy asparaginianowej, g-
glutamylotransferazy (GGT) i aminotransferazy alaninowej [2].
Badania kliniczne wskazują na związek między spożyciem kawy a zachorowaniem na raka wątroby. Sugerują, że zwiększone spożycie używki może obniżyć ryzyko raka wątroby [1,3].
Badania kliniczne wskazują na związek między spożyciem kawy a zachorowaniem na raka wątroby. Sugerują, że zwiększone spożycie używki może obniżyć ryzyko raka wątroby [1,3].
Związek między spożyciem kawy i rakiem wątroby
występuje zarówno u osób z chorobą wątroby lub bez przebytej choroby. Spożycie
ponad 2 filiżanek dziennie jest związane z redukcją ryzyka raka wątroby o 43%
wśród populacji, która zazwyczaj spożywa od 1 do ponad 5 kubków dziennie [4].
Picie kawy zmniejsza ryzyko innych chorób wątroby, sugerując korzystne efekty napoju na czynność tego narządu.
Picie kawy zmniejsza ryzyko innych chorób wątroby, sugerując korzystne efekty napoju na czynność tego narządu.
Opublikowano wiele badań epidemiologicznych związanych
ze spożyciem kawy i chorobami wątroby. Wszystkie badania przeprowadzono u
pacjentów, dlatego też ich wyniki należy interpretować z ostrożnością:
1. Badanie zostało przeprowadzone u 195 poważnie
otyłych, europejskich kobiet z NAFDL (niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie
wątroby) poddanych operacji bariatrycznej, po biopsji wątroby. Wypełniły one
kwestionariusz, w którym wzięto pod uwagę spożycie różnej kawy ( kawa
filtrowana i espresso), napojów z kofeiną oraz czekolady.
Badanie wykazało, że regularne spożycie normalnej kawy było związane z mniejszym stopniem zwłóknienia oraz było niezależnym czynnikiem ochronnym przeciw włóknieniu [5].
Badanie wykazało, że regularne spożycie normalnej kawy było związane z mniejszym stopniem zwłóknienia oraz było niezależnym czynnikiem ochronnym przeciw włóknieniu [5].
2. Włoscy naukowcy badali 749 pacjentów z przewlekłą
chorobą wątroby. Zauważyli związek między alkoholem i konsumpcją kawy, a
rozwojem marskości. Wyniki wskazują na korzystny wpływ kawy [6].
Kawa moduluje wpływ etanolu na poziom GGT w surowicy krwi, w sposób zależny od dawki i płci. U mężczyzn, podniesienie GGT wywołane nadmiernym spożyciem alkoholu (> 280 g / tydzień), okazało się być znacznie zredukowane po spożyciu powyżej 4 filiżanek kawy dziennie. Podobną tendencję zaobserwowano również u kobiet, które jednak nie osiągnęły istotności statystycznej [7].
Kawa moduluje wpływ etanolu na poziom GGT w surowicy krwi, w sposób zależny od dawki i płci. U mężczyzn, podniesienie GGT wywołane nadmiernym spożyciem alkoholu (> 280 g / tydzień), okazało się być znacznie zredukowane po spożyciu powyżej 4 filiżanek kawy dziennie. Podobną tendencję zaobserwowano również u kobiet, które jednak nie osiągnęły istotności statystycznej [7].
3. Kolejni włoscy naukowcy badali 137 pacjentów z
bezalkoholowym stłuszczeniem wątroby i porównali ich do grupy 108 innych
pacjentów. Wyniki wskazują na możliwy korzystny związek ze spożyciem kawy.
Wyniki powinny być również interpretowane ostrożnie, ze względu na to, że
porównywano pacjentów z NAFLD z pacjentami chorującymi na wiele schorzeń
zdrowotnych [8].
4. Nasilenie przewlekłego zapalenia wątroby typu C
jest uwarunkowane czynnikami osobniczymi oraz czynnikami środowiskowymi. Kilka
badań sugeruje, że kofeina wywiera działanie hepatoprotekcyjne u pacjentów z
przewlekłą chorobą wątroby [9].
Amerykańscy naukowcy badali 766 pacjentów zakażonych wirusem zapalenia wątroby typu C przez prawie cztery lata. Łącznie u 230 pacjentów wykazano poważny postęp choroby, np. marskość wątroby i włóknienie. Regularne spożywanie kawy było statystycznie istotnie związane z niższych stopniem progresji choroby [10].
Amerykańscy naukowcy badali 766 pacjentów zakażonych wirusem zapalenia wątroby typu C przez prawie cztery lata. Łącznie u 230 pacjentów wykazano poważny postęp choroby, np. marskość wątroby i włóknienie. Regularne spożywanie kawy było statystycznie istotnie związane z niższych stopniem progresji choroby [10].
Z kolei francuskie badania, opracowane w celu oceny
wpływu spożycia kofeiny na stopień aktywności i stopnień zwłóknienia u 238
pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C, wykazały, że
spożycie kofeiny większe niż 408 mg / dobę było związane ze zmniejszoną
aktywnością histologiczną (martwiczo-zapalną) u tych pacjentów [9].
5. Naukowcy meksykańscy zbadali antyoksydacyjne
właściwości kawy przez pomiar enzymów antyoksydacyjnych i markerów peroksydacji
lipidów u pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby oraz u
pacjentów bez schorzenia. Okazało się, że wysokie spożycie kawy może mieć
działanie ochronne przeciwko niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby, jednakże nie
stwierdzono istotnej różnicy w zwiększeniu aktywności przeciwutleniającej
enzymów [11].
Kawa zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim
swoim walorom smakowym oraz właściwościom pobudzającym. Okazuje się jednak, że
to nie jedyne zalety picia kawy. Obecne w każdym ziarenku substancje bioaktywne
współdziałają ze sobą i wielokierunkowo oddziałują na nasz organizm [12].
Kawa według przeprowadzonych badań wykazuje również
działanie hepatoprotekcyjne chroniąc miąższ wątroby
przed niekorzystnym działaniem substancji toksycznych. Jednak badania te nie pozwoliły
ustalić, jaka dokładnie ilość kawy dziennie może mieć takie ochronne działanie,
dlatego niezbędne są dalsze prace nad tym zagadnieniem.
Sylwia Jokiel-Szczędzina, Joanna Zaława
www.zdrowiezroslin.pl
Bibliografia:
1. H. Tanaka, Advances in cancer epidemiology in Japan, International Journal of Cancer, 2013, 00, 1-8
2. A. Cano-Marquina, J.J. Tarín, A. Cano, The impact of coffee on health, Maturitas 2013, 75, 7– 21
3. S.C.Larsson, Coffee consumption and liver cancer : a meta analysis. Gastroenterology, 2007, 132: 1740-1745
4. F. Bravi, Coffee drinking and hepatocellular carcinoma risk: a meta-analysis, Hepatology, 2007, 46, 430-435
5. R. Anty, S. Marjoux, A. Iannelli, Regular coffee but not espresso drinking is protective against fibrosis in a cohort mainly composed of morbidly obese European women with NAFLD undergoing bariatric burgery, Journal of Hepatology 2012 , 57 , 1090–1096
6. T. Stroffolini , Interaction of alcohol intake and cofactors on the risk of cirrhosis, Liver International, 2010, 30(6), 867-870.
7. J. Danielsson, P. Kangastupa, T. Laatikainen, Dose- and Gender-dependent Interactions between Coffee Consumption and Serum GGT Activity in Alcohol Consumers, Alcohol and Alcoholism, 2013, 3, 303–307
8. D. Catalano, Protective role of coffee on non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Digestive Disease and Sciences, 2010, 55(11), 3200-3206
9. C.E. Costentin, Association of caffeine intake and histological features of chronic hepatitis C, Journal of Hepatology, 2011, 54 , 1123-1129
10. N.D. Freedman , Coffee intake is associated with lower rates of liver disease progression in chronic Hepatitis-C. Hepatology, 2009, 50, 1360-1369
11. Y. Gutierrez-Grobe, High coffee intake is associated with lower grade non-alcoholic fatty liver disease: the role of peripheral antioxidant activity, Annals of Hepatology, 2012, 11(3), 350-355
12. M. Maniecka, Pozytywny wpływ picia kawy na ludzkie zdrowie, www.laboratoria.net.pl
1. H. Tanaka, Advances in cancer epidemiology in Japan, International Journal of Cancer, 2013, 00, 1-8
2. A. Cano-Marquina, J.J. Tarín, A. Cano, The impact of coffee on health, Maturitas 2013, 75, 7– 21
3. S.C.Larsson, Coffee consumption and liver cancer : a meta analysis. Gastroenterology, 2007, 132: 1740-1745
4. F. Bravi, Coffee drinking and hepatocellular carcinoma risk: a meta-analysis, Hepatology, 2007, 46, 430-435
5. R. Anty, S. Marjoux, A. Iannelli, Regular coffee but not espresso drinking is protective against fibrosis in a cohort mainly composed of morbidly obese European women with NAFLD undergoing bariatric burgery, Journal of Hepatology 2012 , 57 , 1090–1096
6. T. Stroffolini , Interaction of alcohol intake and cofactors on the risk of cirrhosis, Liver International, 2010, 30(6), 867-870.
7. J. Danielsson, P. Kangastupa, T. Laatikainen, Dose- and Gender-dependent Interactions between Coffee Consumption and Serum GGT Activity in Alcohol Consumers, Alcohol and Alcoholism, 2013, 3, 303–307
8. D. Catalano, Protective role of coffee on non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Digestive Disease and Sciences, 2010, 55(11), 3200-3206
9. C.E. Costentin, Association of caffeine intake and histological features of chronic hepatitis C, Journal of Hepatology, 2011, 54 , 1123-1129
10. N.D. Freedman , Coffee intake is associated with lower rates of liver disease progression in chronic Hepatitis-C. Hepatology, 2009, 50, 1360-1369
11. Y. Gutierrez-Grobe, High coffee intake is associated with lower grade non-alcoholic fatty liver disease: the role of peripheral antioxidant activity, Annals of Hepatology, 2012, 11(3), 350-355
12. M. Maniecka, Pozytywny wpływ picia kawy na ludzkie zdrowie, www.laboratoria.net.pl
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz