Sięgamy po nie chętnie, ciesząc się ich wspaniałym aromatem. To one, zioła i przyprawy, nadają prostym daniom cechy wytwornych potraw. Niezwykły smak nie jest jedyną zaletą korzystania z przypraw oraz ziół. Są w tym gronie takie produkty, dzięki którym nasza dieta stanie się znacznie zdrowsza. Po jakie zioła i przyprawy warto sięgać w chwili, gdy nasza dieta ma być jednocześnie kuracją wspierającą nasz organizm? Oto najzdrowsze dodatki, których obecność coraz częściej uwzględniają przepisy na smaczne i zdrowe dania.
Przyprawy (korzenie, kora, nasiona lub inne części
roślin) mają oprócz smakowych, również właściwości trawienno-lecznicze.
Ułatwiają trawienie, a zarazem odtruwają organizm, lecząc go. Należy stosować
je z umiarem, gdyż przedawkowane mogą drażnić nerki, wątrobę i błonę
śluzową układu pokarmowego. W naszym klimacie stosuje się ponad 50
przypraw. Dzięki przyprawom jedzenie staje się mniej monotonne, wzmagają one
wydzielanie soków trawiennych, co niekiedy wywołuje już sam ich zapach
i widok. Wymieniam tylko najbardziej popularne i najłatwiej dostępne.
Bazylia
Wzmacnia i pobudza czynności żołądka, znosi
nadmierną fermentację i wzdęcia, działa rozkurczowo, moczopędnie,
mlekopędnie, pobudza serce i nerwy. Stosuje się do zup rybnych, bulionów,
rosołków, ale wskazane jest, by nie dodawać wówczas innych przypraw, aby nie
popsuć smaku.
Cebula
Obniża ciśnienie krwi, działa wykrztuśnie, jest
nieodzownym środkiem trawiennym przy wszystkich ciężej strawnych rodzajach mięs
(zawsze z pieprzem!), również koniecznym dodatkiem do surówek. Surowa jest
znakomitym środkiem do wewnętrznej dezynfekcji. Komu trawienie cebuli nastręcza
trudności, powinien do niej dodawać kminek, majeranek, prawdziwy lub ziołowy
pieprz i raczej leczyć żołądek niż odstawiać cebulę.
Chrzan
Pobudza czynności żołądka i działa przeciwbólowo,
moczopędnie i przeciwreumatycznie, w okładach drażni skórę aż do
bąbli, ale w kilkuminutowych okładach jest najlepszym zabiegiem
przeciwreumatycznym. Chrzanu nigdy nie należy gotować, ale podawać na surowo do
mięs i wędlin na zimno, do ryb i innych przystawek.
Cytryna
Skórka cytryny (żółta i biały miąższ) należy do
nielicznej grupy środków obniżających ciśnienie krwi w sposób leczniczy, a
nie wyłącznie objawowy. Do tej grupy należą jedynie czosnek, cebula, rokitnik,
żurawiny, a z ziół liście barwnika i ziele jemioły. Można bez obawy
podawać nawet zniszczonym organizmom, żadnych skutków ubocznych obawiać się nie
trzeba.
Czarnuszka
Działa trawiennie, pobudza czynności żołądka, działa
mlekopędnie, odżywczo i rozpędza złogi reumatyczne. Wraz z nasieniem
kopru, kminku i anyżu stanowi najlepszy środek przy wszystkich kłopotach
laktacyjnych u matek karmiących.
Cząber
Działa trawiennie, pobudza czynności żołądka, działa
ściągająco i moczopędnie. Ziele sproszkowane stosujemy do serów topionych
i wędzonych oraz do sosów mięsnych, korniszonów i ogórków. Bułgarska
czubryca ma takie samo działanie, ale jest znacznie mocniejsza.
Czosnek
Obniża ciśnienie krwi i jest jednym
z najsilniejszych środków bakteriobójczych (prawie zawsze wystarcza sam
zapach) i w tym charakterze zażywany doustnie spisuje się jak najlepszy
antybiotyk, ponadto działa wykrztuśnie i przeciw robaczo.
W zastosowaniu zewnętrznym wywołuje przekrwienie lokalne (potrzebne przy
reumatyzmie) oraz działa bakteriobójczo.
Stara recepta na
zapalenie płuc:
cztery średnie ziemniaki (wydłubać oczka) skroić bez obierania, dodać 2 łyżki siemienia lnianego i 1 zgniecioną główkę czosnku. Zalać to wszystko 5 szklankami wody i gotować 20 minut. Uzyskanym wywarem robiono choremu lewatywę. Podobno jedna wystarczała.
cztery średnie ziemniaki (wydłubać oczka) skroić bez obierania, dodać 2 łyżki siemienia lnianego i 1 zgniecioną główkę czosnku. Zalać to wszystko 5 szklankami wody i gotować 20 minut. Uzyskanym wywarem robiono choremu lewatywę. Podobno jedna wystarczała.
Dynia
Ziarno jest najlepszym środkiem przeciw robaczym
w naszym klimacie przeciw soliterowi (tasiemcowi), tak bezpieczne, że
można je podawać nawet dzieciom. Miąższ dyni starty na surowo z jabłkiem
i przyprawiony octem jabłkowym i miodem leczy białkomocz i obrzęki
nerczycowe u dzieci.
Estragon
Jest środkiem wzmacniającym żołądek, stosuje się go
w naparach przy nerwicy żołądka i stanach nieżytowych dróg
trawiennych. Sproszkowane suche ziele jest dobrą przyprawą trawienną do zup
i sosów, a ze względu na smak można je stosować tam, gdzie zdrowie
pacjenta wymaga diety bezsolnej.
Jałowiec
Znakomity dodatek do kapusty dla osób, którym trudno
ja trawić. Dodaje się 1 łyżeczkę na osobę na 10 minut przed końcem gotowania,
zanim doda się kminek lub majeranek. Żucie pojedynczych jagód (przedawkowania
można się nie obawiać) kilka sztuk, kilka razy dziennie jest skuteczne przy
cuchnącym oddechu, zgadze, artretyzmie, reumatyzmie i nieżytach dróg
moczowych.
Kminek
Likwiduje wzdęcia, jest środkiem wiatrochłonnym,
działa pobudzająco na serce i nerwy, z lekka moczopędnie
i mlekopędnie, jest więc wskazany dla karmiących matek. Sypiemy go
odważnie do serów, sosów mięsnych, do bigosu i innych potraw
z kapusty, a przede wszystkim dodajemy go do razowego chleba. Zmielony
z majerankiem w równych ilościach daje znakomity, doraźny środek przy
wzdęciach, zgadze i podobnym sensacjom, które mogą się pojawić po
jedzeniu. Bierze się wówczas pół łyżeczki takiego proszku i popija zimną
wodą, a jeśli jeden taki zabieg okaże się nieskuteczny, możemy go powtórzyć
dowolną ilość razy.
Kolendra
Dobry środek trawienny, przeciwskurczowy, odżywczy,
konserwujący usuwa metale ciężkie z organizmu. W prostym użytku
kuchennym wystarczy zmielić jedną łyżeczkę na osobę i dosypać do sosu
mięsnego, aby daną potrawę zmienić na smaczną i lekkostrawną.
Koper
Nasienie działa trawiennie, pobudza czynności żołądka,
ma działanie wykrztuśne, wiatrochłonne i moczopędne. Zarówno nasienie jak
i nać sa niezbędnymi dodatkami do ogórków świeżych i kiszonych.
Majeranek
Działa trawiennie, wykrztuśnie, przeciwskurczowo,
przeciwzapalnie, likwiduje wzdęcia, działa lekko rozgrzewająco. W kuchni
majeranek stosujemy do sosów, grochu, grochówek, mięs pieczonych
i duszonych. Dodajemy zawsze pod koniec gotowania. Napar z łyżki tego
ziela na szklankę wrzątku możemy podać przy pierwszych objawach przeziębienia.
Papryka
Oczywiście ta w proszku tzw. ostra. Ułatwia
trawienie, pobudza zołądek do wydzielania soków trawiennych, działa lekko
moczopędnie i jest doskonałym dostawcą witamin A, B i C.
Pietruszka
Korzeń ma działanie moczopędne, napotne
i trawienne, należy go koniecznie dodawać do surówek przy chorobach
przewodu moczowego. Liść ma tylko działanie moczopędne i trawienne, ale
jest za to po chrzanie i czarnej porzeczce największym dostawcą witaminy
C.
Seler
Użyty wewnętrznie działa podobnie jak pietruszka. Nać
selera ma bogaty wachlarz witamin i lepiej ją i korzeń jadać na
surowo niż wygotowywać w rosole.
Śliwka
węgierka
Śliwki "węgierki" mają znakomite działanie
trawienne i rozwalniające, ale tylko suszone. Uwolnione z pestek,
rozmoczone śliwki dodajemy do fasoli pod koniec gotowania, co nas zabezpieczy
przed jej działaniem wzdymającym. Poza tym suszone śliwki można dodawać do
każdego sosu mięsnego i bigosu pod koniec gotowania.
Tymianek
Pobudza działanie żołądka, serca i nerek, działa
wykrztuśnie, przeciwskurczowo i ściągająco. Ziele można dodawać wszędzie,
gdzie stosuje się inne dodatki zielone, a więc do rosołu, bulionu, sosów
mięsnych itp.
Niektóre przyprawy zostały pominięte, szczególnie te
importowane gdyż mamy wiele przypraw rodzimych z powodzeniem je
zastępujących. Należy je tylko poznać i stosować. Trzeba również pamiętać,
że monotonne wyżywienie na równi ze złym trawieniem prowadzą do wielu chorób,
których leczenie jest o wiele trudniejsze niż "zwykłych" spraw
zakaźnych, na które oczywiście mamy antybiotyki i chemiczne leki
"szybkiego reagowania".
Źródło:
http://www.arkadia-polania.pl
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz