Ocet jabłkowy stosowany jest powszechnie
w ludowej medycynie ze względu na dużą zawartość potasu, a ponadto
fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru, krzemu
i innych śladowych pierwiastków. Ocet jabłkowy działa profilaktycznie
i leczniczo w przypadku wielu chorób. Dlaczego potas jest tak ważny
w naszym organizmie? Jest potrzebny dzieciom do wzrostu. Opóźnia
stwardnienie naczyń krwionośnych (miażdżyca), a także działa bakteriobójczo.
Jeśli
stwierdzamy u siebie osłabienie świeżości psychicznej, mamy trudności
w podejmowaniu decyzji czy osłabioną pamięć, jesteśmy wrażliwi na zimno,
mamy zimne nogi i ręce, nasze nogi są podatne na odciski, twardnieje nam
skóra na podeszwach, mamy skłonność do zaparć, jesteśmy podatni na
przeziębienia i choroby infekcyjne, brakuje nam łaknienia, mamy nudności
z wymiotami, nasze rany trudno się goją, często swędzi nas skóra, psują
nam się zęby, wyskakują nam pryszcze na skórze, drgają nam powieki
i kąciki ust, mamy częste i bolesne skurcze nóg w nocy, nie
możemy wypocząć, jesteśmy w stanie stałego napięcia nerwowego, coraz
gorzej śpimy, mamy bóle w stawach i rozwija się u nas artretyzm, to
znaczy, że mamy niedobór potasu, a w tym może pomóc ocet jabłkowy.
Jak
przygotować ocet jabłkowy:
Z umytych jabłek wyciąć zepsute lub robaczywe części,
owoce zgnieść lub utrzeć na tarce. Można zużyć również skórki z jabłek
oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. W naczyniu ze szkła
lub drewna (np. beczułka) bądź emaliowanej gliny zalać tę surową miazgę ciepłą,
przegotowaną wodą w ilości 0,5 litra na 0,4 kg miazgi. Na każdy litr wody
dodać 100 g miodu lub cukru, a w celu przyspieszenia fermentacji octowej -
10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego chleba razowego. Naczynia nie
zakrywać i trzymać w pomieszczeniu o temperaturze 20-30°C
w miejscu ciemnym, ponieważ promienie ultrafioletowe szkodzą przebiegowi
fermentacji. Zalana miazgę należy 2-3 razy dziennie mieszać drewnianą łyżką, po
10 dniach zlać wszystko do woreczka z gazy. Otrzymany po wyciśnięciu sok
przecedzić ponownie do naczynia z szerokim otworem. Na każdy litr soku
można dodać 50-100 g miodu lub cukru. Dobrze wymieszać. W celu
przeprowadzenia drugiego stadium fermentacji, należy zakryć naczynie gazą
i trzymać je w ciepłym miejscu. Fermentacja jest zakończona, kiedy
płyn uspokoi się i przybierze jasny kolor. W zależności od jakości
soku ocet jabłkowy będzie gotowy do użytku po upływie 40-60 dni. Ocet przelać
do butelek filtrując płyn przez lejek wyłożony gazą. Butelki szczelnie
zakorkować, zalać woskiem lub lakiem i przechowywać w ciemnym
i chłodnym miejscu.
Można
też przygotować ocet winny sposobem uproszczonym:
Obierzyny ze zdrowych jabłek włożyć do szklanego
naczynia, zalać przegotowaną słodzoną wodą w proporcji 2 łyżki cukru na
szklankę wody. Zawiązać naczynie płótnem. Po 3-4 tygodniach otrzymamy ocet
gotowy do użytku.
I bardzo ważne - nie zapomnijmy opisać butelek.
O pomyłkę nie trudno. Dzieciom należy pokazać, że mama w tym miejscu
i w takich butelkach trzyma ocet i nie wolno go pić samemu, bo to
jest tylko na lekarstwo.
Ocet jabłkowy stosuje się, jako przyprawę do sałatek
i do innych potraw, według potrzeb organizmu pacjenta, jako kwaśny dodatek
do spożywanego pokarmu. Prof. Jarwis zaleca stosować ocet jabłkowy, jako
produkt dietetyczny i jako środek leczniczy. Ze względu na właściwości
octu jabłkowego (uodparnia na infekcje, dostarcza składników niezbędnych do
utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie) zaleca się
profilaktyczne jego zażywanie w następującej ilości:
·
Dorośli - 2 razy
dziennie 2-4 łyżeczki octu jabłkowego z 2 łyżeczkami miodu na 1/2 szklanki
ciepłej, przegotowanej wody. Dobrze wymieszać.
·
Dzieci - 1 łyżeczka
octu jabłkowego z 2 łyżeczkami miodu na 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej
wody. Dobrze wymieszać.
Na
jakie choroby i jak stosować ocet jabłkowy:
Angina
2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu
wymieszać w 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Płukać gardło bardzo
powoli, wypijając kilka łyżeczek tej mieszanki co kilka minut bardzo powoli
połykając. Powtarzać płukanie 4 razy dziennie. W przypadku wrażliwego,
delikatnego gardła (np. u młodzieży do 15 roku życia) zaleca się płukanie rano
i wieczorem i tylko po 1 łyżeczce octu jabłkowego z dodatkiem 1
łyżeczki miodu i 3 łyżeczek ciepławej wody. Połykanie powinno być bardzo
powolne.
Astma
Nacierać klatkę piersiową czystym octem jabłkowym, lub
jeżeli naskórek jest kruchy, zmieszanym w równej części z naparem
kwiatu lawendy. Płynu tego też można używać do okładów na klatke piersiową
i plecy. Najlepiej do tego celu nadaje się lniana ściereczka. Stopy
i golenie należy owinąć suchym ręcznikiem, szalem albo chustą wełnianą. To
leczenie może być stosowane w chwilach kryzysu i na początku ataku
duszności.
Bezsenność
Po posiłku rano i wieczorem pić 2 łyżeczki octu
jabłkowego z 2 łyżeczkami miodu wymieszanymi w 1/2 szklanki ciepłej,
przegotowanej wody.
Bóle
głowy
Przyłożyć na czoło kompres z gazy namoczonej
w roztworze wodnym - 1/2 szklanki zimnej wody, 2 łyżeczki octu jabłkowego
i 2 łyżeczki miodu. Zmienić okład, gdy się nagrzeje. Taki kompres można
również przyłożyć na kark.
Dermatozy
Choroby skórne suche ze złuszczaniem się lub lekko
ociekające. Nie przemywać mydłem. Miejsca chore myć roztworem złożonym
z 1/3 octu jabłkowego, 1/3 wywaru z korzenia łopianu i 1/3 oleju
z migdałów słodkich lub oliwy z oliwek. Wszystko powinno być dobrze
wymieszane. Kawałkiem gazy wklepać w chorą skórę. Po osuszeniu przyłożyc
trochę kremu witaminowego. Zabieg powtarzać rano i wieczorem.
Kaszel
Brać co 2 godziny 1 łyżeczkę syropu o składzie -
świeży sok z 1/2 cytryny z taką samą ilością octu jabłkowego, 1 łyżka
miodu akacjowego i 1 łyżeczka gliceryny. Wymieszać do uzyskania syropu,
który okaże się bardzo smaczny. Mieszanina taka winna zostać zużyta
w ciągu 14 godzin. W przypadku silnego kaszlu należy zażywać 1 łyżkę
syropu co 2 godziny w ciągu całego dnia, a w przypadku napadu kaszlu
także w nocy. Dzieci powyżej lat 2 mogą zażywać ten syrop co godzinę ale
w zmniejszonej ilości (1/4 łyżeczki 3 razy co godzinę rano i podobnie
po południu. Syrop ten jest bardzo cenny w przypadku zapalenia tchawicy
i kokluszu, gdyż uspakaja ataki kaszlu.
Katar
sienny alergiczny
Profilaktycznie można używać 1 łyżeczkę miodu
rozmarynowego lub tymiankowego przed posiłkami. Wieczorem przed snem wypić
mieszankę 2 łyżeczek miodu akacjowego z 1 łyżeczką octu jabłkowego
i odrobina wody mineralnej. Po 2,5 miesiącach zaleca się popijać codziennie
1 szklankę wody mineralnej z 2 łyżeczkami miodu i 2 łyżeczkami octu
jabłkowego z dodatkiem 5-10 kropli świeżego soku cytrynowego. Kontynuować
leczenie profilaktyczne. Całą kurację można przerwać po 2 tygodniach, gdyż
w zasadzie groźba kataru siennego została w ten sposób oddalona.
Kurcze
mięśni
Przyłożyć do miejsc bolesnych zimne kompresy
z roztworu wody i octu jabłkowego w równych częściach. Wodę
można zastąpić wywarem z melisy.
Liszajec
Gdy pokażą się pryszcze, na krosty stosować okłady
z gazy namoczonej octem jabłkowym. Po 2-3 dniach liszajec zniknie. UWAGA
! Liszajec jest zakaźną chorobą skórną.
Migdałki
Chore migdałki leczy się w ciągu 12 godzin
płucząc co godzinę gardło roztworem 1 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżki
miodu wymieszanych w 1 szklance przegotowanej wody.
Na
niepokój i lęki
Codziennie po przebudzeniu zażywać 2 łyżeczki octu
jabłkowego z naparem z tarniny lub połową szklanki wody. Brać przez 3
tygodnie w ciągu miesiąca od dnia nowiu księżyca. Dlaczego od nowiu?
Ponieważ ludowa medycyna uważa światło księżyca za powodujące lęki,
w odróżnieniu od światła słonecznego powodującego zadowolenie.
Nudności,
mdłości
Gdy zaczną się nudności, zaleca się wypić roztwór 1
łyżeczki octu jabłkowego na 1/2 szklanki przegotowanej wody. Gdy nudności są
spowodowane przez ciążę, wypić rano po przebudzeniu 1 łyżeczkę octu jabłkowego
z 1/2 szklanki wody mineralnej i zjeść suchy biszkopt (suchar).
Jeżeli nudność występuje po każdym posiłku, należy po jedzeniu wypić 1 łyżeczkę
octu jabłkowego z 1/2 szklanki naparu z melisy.
Oparzenia
Aby uniknąć pęcherzy, należy możliwie najszybciej
nasycić oparzone miejsce czystym octem jabłkowym. Stosować także przy
oparzeniach słonecznych.
Pęknięcia
skóry
Nie zmywać mydłem. Do chorego miejsca przyłożyć
mieszaninę z równych części octu jabłkowego, gliceryny i z wywaru lub
soku z korzenia łopianu. Mieszaninę przygotować ponownie po 2 dniach
i stosować do zabliźnienia rany.
Pokrzywka
Z chwilą wystąpienia objawów, popijać co godzinę przez
3 godziny 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1/4 szklanki wody mineralnej.
Dzieciom podawać połowę tej porcji. Miejsca dotkniete pokrzywką zwilżać
roztworem wywaru ze świeżych lub suszonych pokrzyw (1 litr wody na garść
pokrzyw, odparować wodę) z 3 łyżkami octu jabłkowego. Ostudzić, smarować
wielokrotnie.
Rana
Zmyć ranę roztworem z octu jabłkowego
i naparu z kwiatów bzu czarnego w równych ilościach. Przyłożyć
kompres z tego roztworu.
Rana
cięta
Oczyścić ranę roztworem złozonym w 75%
z octu jabłkowego i w 25% z wody solonej. Polewać powoli ranę aż
do usunięcia wszystkich nieczystości. Przyłożyć do rany płatek kwiatu lilii
białej nasiakniętej octem jabłkowym. Przykryć gazą i zrobić opatrunek.
Zamiast płatka lilii można przyłożyć warstwę gazy nasączonej octem jabłkowym.
Swędzenie
głowy
Czesać się grzebieniem moczonym w roztworze 1
łyżeczki octu jabłkowego na 1 szklankę wody.
Trawienie
niedobre
Po spożyciu posiłku o dużej zawartości białka
i tłuszczów zaleca się wypić 1 łyżkę octu jabłkowego z 1/4 szklanki
wody gazowanej. W przypadku niestrawności spowodowanej nieświeżym
produktem pić 1 łyżkę octu jabłkowego w 1/4 szklance wody.
Ukąszenie
owada
Przyłożyć okład z octu jabłkowego. Po ulotnieniu
się octu należy okład powtórzyć.
Wrażliwość
na zimno
Zaleca się hartowanie organizmu przez branie 2-3 razy
w tygodniu kapieli w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 litra octu
jabłkowego i 1 kg soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej. Ponadto
należy codziennie rano brać prysznic naprzemian z wody ciepłej
i zimnej. Natrzeć ciało octem jabłkowym i ubrać się. Po kilku dniach
takiego hartowania poprawi się krążenie krwi i zniknie wrażliwość na
zimno.
Zwichnięcia
Sporządzić mazidło z 2 łyżeczek octu jabłkowego,
2 łyżeczek wywaru z tymianku, 1 łyżeczki esencji terpentynowej i 1
żółtka. Wymieszać jak emulsję i masować zbolałe miejsce. Preparat ten może
być stosowany w przypadkach bólów mięśniowych z powodu przeziębienia
lub dużego wysiłku. Zalecana jest również glinka zmieszana z octem
jabłkowym.
Żylaki
Rano masować nogi ruchem do góry, stosując roztwór
z wywaru liści winogrona czerwonego (1 litr wody na garść liści)
i octu jabłkowego w proporcji 1:3. Wieczorem popijać 1 łyżeczkę octu
jabłkowego z 1/2 szklanki przegotowanej wody.
Inne
zastosowanie dla wszystkich:
Napój
pobudzający łaknienie
50 g octu jabłkowego, 125 g miodu tymiankowego lub
lawendowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka esencji chinowej. Macerować
(pozostawić do "przegryzienia" się) 14 godzin. Popijać 1 łyżeczkę na
1/4 szklanki wody przed każdym posiłkiem. Dzieciom podawać 1/2 łyżeczki na 1/8
szklanki wody.
Płyn
wzmacniający do przemywania skóry
1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki naparu
z melisy, 1/2 flakonu wody kolońskiej i 1/2 szklanki wody mineralnej.
Wymieszać i obmywać skórę rano. Po 10 dniach mieszanka traci właściwości
lecznicze.
Ocet jabłkowy neutralizuje szkodliwe działanie
spożytego w nadmiarze białka. Przy niedoborze węglowodanów energii
mięśniom dostarczają białka, dając przy tym odpady azotowe, które organizm musi
wydalić. Nadmierne spożywanie białek jest toksyczne dla organizmu. Nadmierne
spożywanie białka powoduje również powstawanie kamieni w nerkach
i pęcherzu moczowym.
Przeciwskazania:
Ocet jabłkowy nie jest wskazany dla wrzodowców i przy zakazie stosowania produktów spożywczych kwaśnych. W takich przypadkach ewentualne dawkowanie produktu należy do decyzji lekarza.
Ocet jabłkowy nie jest wskazany dla wrzodowców i przy zakazie stosowania produktów spożywczych kwaśnych. W takich przypadkach ewentualne dawkowanie produktu należy do decyzji lekarza.
Źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz