Alfabetyczny
spis olejków kosmetycznych
Najcenniejsze
oleje roślinne - sposoby
na odżywianie i pielęgnację skóry
Olej arganowy (Argania spinosa)
Bogaty
w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedni do
pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej, ale również wskazany przy
cerze suchej, wrażliwej i alergicznej.Olej ten wygładza i napina
skórę dojrzałą i działa antyseptycznie na skórę tłustą i trądzikową.
Można go więc stosować bez względu na wiek i stan skóry.
Olej z owoców avocado (Persea Americana)
Olej awokado - jeden
z najcenniejszych olejów kosmetycznych ze względu na dużą zawartość
nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, B, D, E, lecytyny, awokadyny,
skwalenu. Doskonale wnika w skórę, działa na nią łagodząco
i regenerująco. Dobrze wchłaniany olej, wytłaczany z suchego miąższu
owoców avocado. Przenika w głąb skóry, czyni ją gładką i elastyczną,
zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B, D i E
oraz lecytynę. Przechowywany w chłodzie ma bardzo długą trwałość. Ma
naturalny faktor ochronny przed promieniami słonecznymi 3-4.
Olej z pestek arbuza
Pomimo dużej
zawartości NNKT olej z pestek arbuza jest bardzo lekki i delikatny.
Dogłębnie odżywia, nawilża, łagodzi podrażnienia i może być stosowany
przez osoby o różnych typach cery, a nawet do pielęgnacji delikatnej
dziecięcej skóry. Olej z pestek arbuza nie tylko odżywia skórę, ale przywraca
blask i piękny wygląd suchym i łamliwym włosom.
Olej bawłeniany
Zawiera bardzo dużo
NNKT co sprawia, że chroni skórę przed szkodliwym wpływem czynników
zewnętrznych i przyspiesza jej regenerację. To również antidotum na
różnego rodzaju spierzchnięcia i zrogowacenia. Jest jednym
z najlepszych środków do pielęgnacji skóry wrażliwej i alergicznej.
Poza tym olej bawełniany doskonale odżywia i nawilża naskórek.
Olej brzoskwiniowy
Bardzo delikatny,
zawierający dużą ilość witaminy E, idealny do delikatnej skóry.
Olej babassu
Wytłaczany
z nasion palmy babassu. Stabilny, o dużym powinowactwie do naskórka,
temperaturze topnienia zbliżonej do temperatury ciała. Doskonale się wchłania,
zmiękcza naskórek i wzmacnia bariery skórne chroniące głębsze warstwy
przed utratą wilgoci.
Olej z czarnuszki siewnej/z kminku czarnego
(Nigella Sativa)
Zawiera nienasycone
kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas olejowy, kwas alfa-linolenowy, olejek
eteryczny, witaminę E. Polecany przy leczeniu alergii, zapaleń skórnych,
trądziku i grzybic, hamuje rozwój zapaleń.
Olej z pestek/nasion dyni (Cucurbita Pepo)
Zawiera kwas linolowy
i olejowy, witaminy: A, C i D, bogaty w beta-karoten, potas,
selen i cynk, kwas palmitynowy. Odpowiedni dla skóry dojrzałej,
wymagającej, wygładza zmarszczki, jest również stosowany przeciwko rozstępom
oraz jako maseczka do włosów.
Olej z dzikiej róży (Rosa Canina)
Jest olejem schnącym,
mimo to jest polecany dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej oraz ze
skłonnością do pękających naczynek, pomaga przy leczeniu trądziku, łuszczyc.
Wygładza zmarszczki oraz małe blizny, łagodzi podrażnienia, ma działanie
przeciwzapalne, ochronne i regenerujące dzięki wysokiej zawartości kwasu
linolowego i kwasu alfa-linolenowego, witaminy A. Dzika róża jest bogata
w witaminę C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki i witaminy
z grypu B. Trudno dostać nierafinowany olej z dzikiej róży, ze
względu na krótki termin przydatności oleju (ok. 8-10 tygodni). Najcenniejszy
olej z dzikiej róży (Rosa Mosqueta) pochodzi z Chile.
Olejek z drzewa herbacianego
Charakteryzuje się
niezwykle skutecznym działaniem przeciwbakteryjnym. Zwalcza bakterie, grzyby
i wirusy, ułatwia gojenie się ran. Polecany do pielęgnacji skóry
trądzikowej. Łagodzi podrażnienia. Stosować go można bezpośrednio na skórę.
Zamknięty w dekstrynach jest bardziej trwały i skuteczny.
Olej
z jojoby (Simondsia Chinensis/Buxus Chinensis)
Pochodzi
z drzewa rosnącego na pustyni na pograniczu Meksyku i Północnej
Arizony. Dzięki swej budowie wykazuje właściwości utrzymania wody,
odpowiedniego stanu nawilżenia komórek , chroni skórę przed powstaniem wolnych
rodników, głównej przyczyny starzenia się skóry. Zawiera wiele składników
mineralnych i naturalnych, witamin. Reguluje nawilżenie skóry
i pielęgnuje jej kwaśną warstwę ochronną. Pozyskiwany z nasion
amerykańskiej rośliny stepowej, służącej od stuleci Indianom jako środek
leczniczy; nie jest to tłusty olej, lecz płynny wosk (przechowywany
w chłodzie tężeje), ma przyjemny zapach, nie jełczeje, nie jest lepki,
posiada dużo witamin, nadaje skórze miękkość i elastyczność, reguluje
wydzielanie sebum, doskonale nadaje się do pielęgnacji nie tylko skóry tłustej
i trądzikowej, ale również normalnej i suchej. Zawiera skwalen
(składnik naturalnego płaszcza tłuszczowego skóry), palmitynami cetylu, który
działa natłuszczająco i odżywczo oraz witaminę F. Zapobiega pojawianiu się
rozstępów, dodany do innego oleju przedłuża jego trwałość.
Olej kokosowy (Cocos Nucifera)
Używany przy bardzo
suchej cerze, świetny jako maseczka dla włosów suchych i zniszczonych.
Przy aplikacji czystego oleju na twarz może powodować podrażnienia, wskazane
jest przeprowadzenie próby uczuleniowej.
Olej z krokosza barwierskiego (Carthamus
Tinctorius)
Nazywany również
saflorowym, bogaty w witaminy E i A oraz kwas linolowy. Szczególnie
polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej oraz skłonnej do stanów
zapalnych. Źródła naukowe nie podają informacji jakoby olej ten wykazywał
działanie likwidujące zbędne owłosienie. Olej z krokosza barwierskiego
zawiera bardzo dużo kwasu linolowego i witaminy E. Działa przeciwzapalnie
i antybakteryjnie, przez co polecany jest zwłaszcza osobom z cerą
tłustą i trądzikową. Może być też używany jako olejek do masażu ciała.
Olej z matłosza/shea butter (Butyrospermum
Parkii)
Tłuszcz roślinny
otrzymywany z jąder owoców afrykańskiego drzewa orzechowego; składa się
w 70% z pewnego rodzaju żywicy, jest dość trwały; pełni rolę
stabilizatora w kremach, spełniając jednocześnie zadania ochronne,
pielęgnacyjne i kojące. Zawiera naturalną alantoinę, witaminy A i E.
Jest pomocny przy dermatozach, trądziku, łuszczycach, nadaje skórze jedwabistą
gładkość, polecany do pielęgnacji łamliwych włosów.
Olej z orzechów makademii (Macadamia
Integrifolia)
Olej z orzechów
makademii jest bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne.
Odpowiedni dla skóry suchej i wrażliwej, szybko się wchłania, widocznie
poprawia wygląd skóry, regeneruje i odżywia. Olej wyciskany
z orzechów zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole
i lecytynę. Hamuje starzenie się skóry chroniąc lipidy ścian komórkowych
przed działaniem wolnych rodników. Daje niezwykle aksamitne odczucie na skórze.
Olej migdałowy (Prunus Dulcis)
Olej migdałowy należy
do najwartościowszych stosowanych w kosmetyce. Zawiera witaminy A i E
, dużo NNTK , uczestniczących w regulacji przepuszczalności skóry, dlatego
też odgrywa dużą rolę w utrzymaniu jej prawidłowej wilgotności. Dzięki
obecności pochodnych kwasu oleinowego i linolowego wpływa łagodząco na
podrażnienia, suchość i świąd skóry. Wytłaczany ze słodkich migdałów,
bezwonny i bez smaku; działa łagodząco i pielęgnująco na każdy typ
cery; jest dość trwały. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dziecka.
Znajdziesz go w dostępnych w Polsce kosmetykach naturalnych dla
dzieci firmy Hipp.
Olej z nasion moreli (Prunus Armeniaca)
Tłoczony
z pestek moreli, wartościowy olej, podobny do migdałowego, polecany do
pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, mieszanej, szorstkiej i popękanej.
Doskonale nawilża skórę, jest ceniony w pielęgnacji skóry dziecka.
Olej z ogórecznika lekarskiego (Borago
Officinalis, Oleum Boraginis)
Zawiera wartościowy
kwas gammalinolenowy, flawonoidy, garbniki, śluz, kwasy organiczne
(askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy), sole mineralne (m.in. krzemionkę), witaminę
C, magnez, potas, alantoinę. Stosowany do skóry suchej, wrażliwej, popękanej
i łuszczącej się. Doskonale odżywia, nawilża i regeneruje. Po
otwarciu należy go przeczowywać ok. 10-12 tygodni.
Olej z oliwek (Olea Europaea)
Zawiera liczne
istotne dla organizmu kwasy tłuszczowe, polecany dla skóry suchej, źle
ukrwionej. Stosowany jako maseczka do włosów oraz jako środek do pielęgnacji
paznokci. Ma długi okres przechowywania, około 9-10 miesięcy. Olej
z oliwek uzyskiwany jest z owoców oliwki europejskiej (Olea Europea).
Zawiera duże ilości kwasów oleinowego, linolowego, witaminy E, prowitaminy A.
Zmiękcza skórę i poprawia jej napięcie.
Olej z orzechów laskowych (Corylus Avellana)
Olej bogaty
w witaminy, kwas olejowy i linolowy, składniki mineralne
i białko. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej,
suchej, zmęczonej. Wykazuje działania odżywiające i tonizujące, jest bazą
w renomowanych kompozycjach olejkowych firm Clarins i Decleor.
Olej z orzechów włoskich
Wytłaczany z nasion
pestkowca orzecha włoskiego (juglans regia), barwy jasnożółtej. Zawiera kwas
linolenowy (5-15%), kwas linolowy (51-58%), kwas oleinowy (14-28%), nasyconych
kwasow tłuszczowych (8-16%), bogaty w witaminy: A, B i E. Działa
przeciwzapalnie, normalizująco, kojąco, przeciwstarzeniowo. Przeznaczony do
skóry dojrzałej i wrażliwej.
Olej z orzechów brazylijskich
Wytłaczany
z orzechów orzesznicy wyniosłej (bartholletia excelsa). Zawiera kwas
oleinowy (51%). Działa ochronnie na skórę suchą i zapobiega utracie
wilgoci ze skóry.
Olej palmowy
Wyłaczany
z owocni palmy olejowej (elaeis guineensis), barwy pomarańczowej
o fiołkowym zapachu. Zawiera kwas palmitynowy (44%), kwas oleinowy (39%),
karotenoidy i witaminę E i A. Działa stymulująco, normalizująco,
kojąco, przeciwzapalnie i ochronnie. Stosowany do produkcji kremów
odżywczych, kosmetyków ochronnych, luksusowych mydeł.
Olej palmowy z nasion
Wytłaczany
z nasion palmy olejowej (elaeis guineensis). Podobnie jak olej kokosowy
zawiera znaczne ilości kwasu laurynowego i mirystynowego. Stosowany do
produkcji mydeł oraz innych SPC (środki powierzchniowo czynne).
Olej z pszenicy
Otrzymywany
z nasion pszenicy zwyczajnej (triticum vulgare), barwy miodowej. Łatwo
wnika w skórę, regeneruje ją i odżywia. Polecany do wszystkich typów
skóry szczególnie do suchej i dojrzałej. Polecany przy łuszczycy, egzemie,
spłyca rozstępy i blizny. Zawiera antyoksydanty czyli chroni skórę przed
przedwczesnym starzeniem się.
Olej z kiełków pszenicy
Naturalny olej
roślinny, charakteryzujący się szczególnie wysoką zawartością witaminy E,
nienasyconych kwasów tłuszczowych, cennych lecytyn.
Olej
rycynowy (Ricinus Communis - Castor Oil)
Olej z nasion
tropikalnego krzewu wilczomlecza, rozpuszczalny w alkoholu; stosowany do
pielęgnacji rzęs, brwi i suchych, rozszczepiających się włosów, jak
również do wytwarzania pomadek do ust. Lekko przyciemnia włosy.
Olej rokitnikowy
Pozyskiwany
z nasion rokitnika zwyczajnego (hippohoe rhamnoides) gęsta, czerwono
pomarańczowa ciecz o charakterystycznym smaku i zapachu,
o właściwościach witaminy F, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe
i jest zbliżony do oleju słonecznikowego i lnianego. Ma właściwości
promieniochronne, antyoksydacyjne, kojące, przeciwzapalne. Polecany przy
odmrożeniach, ranach, oparzeniach, odleżynach, egzemach i toczniu skóry.
Stosowany w kosmetykach regenerujących naskórek, przeciwstarzeniowych,
przeciwsłonecznych i posłonecznych.
Olej z róży muszkatułowej
Pozyskiwany
z dziko rosnącej róży muszkatułowej (rosa mosqueta). Zawiera kwas oleinowy
(15-20%), linolowy (40-50%), linolenowy (30-35%), karotenoidy, flawonoidy,
witaminę C, kwas retinowy (wit.A), witaminę E. Stosowany do nawilżania skóry
suchej, odwodnionej. Wygładza blizny pooperacyjne, potrądzikowe, poparzeniowe.
Powoduje regenerację tkanek i likwidację przebarwień. Stosowany
w kosmetykach przeciwstarzeniowych, w preparatach do cery suchej
i cierpiącej na egzemę, w preparatach likwidujących zmiany
hiperpigmentacyjne.
Olej rycynowy
Wytłaczany
z nasion rącznika pospolitego (ricinus communis) zwanego rycynusem. Olej
bezbarwny, gęsty i lepki. Wykazuje powinowactwo do keratyny. Używa się go
w odżywkach do natłuszczania skóry i włosów, kremach, mleczkach,
emulsjach, brylantynie, tuszach do rzęs, do produkcji przejrzystych mydeł
glicerynowych oraz jako środek konsystencjotwórzy w kosmetykach
kolorowych.
Olej ryżowy (Oryza sativa)
Olej ryżowy -
wytłaczany lub ekstrahowany z pękniętych łusek ryżu (oryza sativa).
Zawiera kwas oleinowy (38%), linolowy (40%), estry kwasu erukowego,
gamma-oryzanol, skwalen, kwas fosforowy, estry wyższych alkoholi i kwasów
tłuszczowych, bardzo duże ilości witaminy E i tokotrienoli. Duże stężenie
witaminy E zapewnia ochronę lipidom naskórka. Oryzanol chroni równowagę skóry,
przyspiesza podziały komórkowe, powstrzymuje procesy starzenia i łagodzi
objawy klimakterium (działa jak hormon wytwarzany przez jajniki). Jest silnym
antyoksydantem i filtrem UV. Zawiera bardzo dużo witaminy E oraz cenny dla
skóry oryzanol. z jednej strony głęboko nawilża i chroni skórę, a
z drugiej nie pozostawia na niej tłustego filmu. Można znaleźć go
w odżywczych kremach i balsamach. Znakomicie nadaje się też do
masażu. Jest bardzo trwały i dobrze tolerowany przez skórę. Stanowi
naturalną niewielką ochronę przeciwsłoneczną.
Olej sasankowy
Pozyskiwany
z nasion kamelii małej (camelia sasanqua). Olej jasnożółty. Zawiera kwas
oleinowy (88,5%), który jest ważnym antyoksydantem. Olej tworzy na skórze
delikatną powłoczkę, chroniącą przed wysuszeniem naskórka i skóry
właściwej. Ze względu na to, że nie pozostawia uczucia tłustości na skórze
stosowany jest w kosmetykch do pielęgnacji twarzy.
Olej sezamowy (Sesamum Indicum)
Wytłaczany na zimno
z nasion sezamu (sesamum indicum). Zawiera 14% nasycone kwasy tłuszczowe
(14%), kwas olejowy (41-43%), 41-43% kwas linolowy (41-43%), kwas palmitynowy
(9-10%), kwas stearynowy (5-6%), kwas linolenowy (0,5%). Przeznaczonych dla
skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany
także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny faktor ochronny
przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów
i suchej skóry głowy. Reguluje pracę gruczołów łojowych, działa
oczyszczająco, odtruwająco i rozgrzewająco. Korzystnie wpływa na skórę
suchą, źle ukrwioną, wrażliwą. Reguluje pracę gruczołów łojowych, nie jest
polecany dla skóry problematycznej.
Olej słonecznikowy (Helianthus Annuus)
Otrzymywany
z nasion słonecznika (helianthus annuus) poprzez wytłaczanie na zimno.
Zawiera kwas linolowy (63%), woski, fosfolipidy (lecytyna), karoteny, witaminę
E. Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma
działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Jest jednym
z niewielu olejów roślinnych, które nie powodują tworzenia zaskórników
(comedo). Zalecany dla skóry tłustej i mieszanej, stanowi niewielką
ochronę przed szkodliwym działaniem słońca.
Olej sojowy (Glycine Soja)
Naturalny olej
roślinny, zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (zwane
dawniej witaminą F) oraz substancje biologicznie czynne takie jak: witaminy,
fitosterole, fosfolipidy. Ekstrahowany z pokruszonych nasion soji (glicine
max). Żółty, lekki olej o słabym zapachu. Zawiera kwas linolowy (49%)
i witaminę E. Stosowany do natłuszczania skóry i włosów. Używany do
produkcji kremów, mleczek, olejków, kremów do masażu. Może uczulać. Olej
uzyskiwany z nasion soi, zawiera duże ilości lecytyny i witaminy E,
nadaje się, więc do wytwarzania kremów i olejków kąpielowych. Polecany
głównie dla cery tłustej, mieszanej i zanieczyszczonej, bardzo dobrze się
wchłania. Często spotykany jako baza w naturalnych kosmetykach.
Olej z wiesiołka (Oenothera Biennis)
Olej z nasion
wiesiołka zawiera szczególnie dużo ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych;
przeciwdziała zmęczeniu i starzeniu się skóry. Reguluje wilgotność, pracę
gruczołów łojowych, poprawia elastyczność skóry. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji
skóry suchej i dojrzałej, przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek.
Olej śliwkowy
Tłoczony
z suszonych owoców śliwki domowej (prunus domestica). Zawiera kwas
linolowy (70%), beta-sitosterol (85%), delta5-awensterol (7%), duża ilość
tokoferoli (głównie gamma). Bardzo szybko penetruje naskórek, nie pozostawia
uczucia tłustości, jest silnym antyoksydantem. w kosmetykach stosowany
w stężeniu 5%.
Olej tamanu (olej Kamani)
Pozyskiwany
z wysuszonych nasion owoców drzewa ati (calophyllum inophyllum taitense).
Zawiera kwas olejowy (ok. 49%), linolowy (ok. 21%), palmitynowy (ok. 14%),
stearynowy (ok. 12-13%), linolenowy (ok. 0,28%). Olej Kamani wywiera działanie
przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne,
przeciwgrzybicze, przeciwreumatyczne, pobudzające regenerację tkanek. Zalecany
do leczenia chorób włosów i skóry owłosionej (łupież, łuszczyca, zapalenie
mieszków włosowych, łysienie).
Olej tsubaki
Olej z nasion
herbacianych, składem podobny do oliwy z oliwek. Dobrze przylega do skóry,
pełni funkcje ochronne przeciw promieniowaniu UV, działa bakteriobójczo,
zapobiega transepidermalnej ucieczce wody z naskórka i skóry
właściwej.
Olej z nasion wiesiołka
Pozyskiwany
z nasion wiesiołka dwuletniego (oenothera biennis) i wiesiołka
dziwnego (oenothera paradoxa). Jeden z najcenniejszch olei kosmetycznych.
Zawiera NNKT (80%), w tym kwas linolowy (72%) i kwas gamma-linolenowy
(10%), zawiera również saponiny, polifenole, glikolipidy. Zawiera polifenole
o właściwościach antyoksydacyjnych. Olej wiesiołkowy stabilizowany
witaminą E i bioflawonoidami jest składnikiem kremów odżywczych,
nawilżających, przeciwzmarszczkowych, mleczek do ciała, żelów do kąpieli,
szminek. Używany do masażu ciała, działa leczniczo na skórę z łuszczycą,
na skórę alergiczną i skórę starzejącą się. Olej z nasion wiesiołka
to bardzo duże ilości kwasu gamma-linolenowego (GLA), który przywraca skórze
zaburzoną równowagę kwasowo-wodno-lipidową, jej funkcje ochronne przez
stworzenie właściwej bariery przeciwinfekcyjnej. Nawilża skórę, doprowadza do niej
te składniki lipidowe, które są jej niezbędne.
Olej winogronowy
Otrzymywany
z nasion winorośli właściwej. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy
tłuszczowe NNKT, fitosterole, witaminę E, dzięki czemu wykazuje działanie
przeciwrodnikowe. Działa ochronnie, hamuje proces starzenia się skóry. Olej
wytłaczany z nasion winogron, o wysokiej zawartości ważnych dla
organizmu kwasów linolowych. Polecany do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej
i zanieczyszczonej. Ma działanie tonizujące, przeciwdziała powstawaniu zaskórników,
szybko się wchłania.
Olej z pestek winogron (Vitis Vinifera)
Wytłaczany
z pestek owoców winorośli właściwej (vitis vinifera). Zawiera kwas
linolowy (70%), mirystynowy, linolenowy, arachidonowy, behanowy, pyknogenol (w
niewielkich ilościach). Bardzo dobrze się wchłania, nwilża i łagodzi
podrażnienia. Działa przecirodnikowo, wzmacnia barierę ochronną skóry,
zapobiega transepidermalnej ucieczce wody z naskórka i skóry
właściwej.
Olej żmijowca
Pozyskiwany
z nasion żmijowca zwyczajnego (echium vulgare), żółty o delikatnym
zapachu. Najważniejsze kwasy to: linolenowy (37%), kwas gamma-linolenowy (11%)
i stearydonowy (14%). Olej łagodzi stany zapalne wywołane promieniami UV,
napromieniowaniem podczas raditerapii. Stosowany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych,
wygładzających cerę wrażliwą i suchą, nawilżających. Łagodzi objawy
psorasis i egzemy.
Olej z nasion żurawiny błotnej (oxycoccus
palustris)
Bogaty
w tokotrienole o udowodnionych silnych właściwościach
antyoksydacyjnych i promieniochronnych. Stosowany w kosmetykach
przeciwstarzeniowych, nawilżających, chroniących przed zanieczyszczeniem
środowiska.
Różne oleje jadalne i
kosmetyczne dostępne są w sklepie www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz