Koza - symbol ubóstwa, czy zdrowia?
Kiedyś koza była symbolem ubóstwa, zresztą komornik dokonując zajęcia mógł zabrać krowę, ale kozę musiał zostawić. Dziś koza z uwagi na niezwykłe właściwości mleka wraca do łask.
Kiedyś koza była symbolem ubóstwa, zresztą komornik dokonując zajęcia mógł zabrać krowę, ale kozę musiał zostawić. Dziś koza z uwagi na niezwykłe właściwości mleka wraca do łask.
Sery są produktem żywnościowym pochodzenia zwierzęcego, zawierającym prawie wszystkie składniki niezbędne dla naszego organizmu. Sery kozie otrzymuje się często z mleka kóz wypasanych na naturalnych pastwiskach lub karmionych słodkim sianem, zebranym z ekologicznych łąk.
Sery kozie znajdują w Polsce coraz więcej
konsumentów. Są to ludzie, którzy nie boją się spróbować czegoś nowego,
ciekawego, albo zmusza ich do tego alergia, czy dbałość o zdrowie.
Zainteresowanie produktami kozimi jest w naszym
kraju stanowczo mniejsze niż w krajach Europy Zachodniej. Sery kozie, to
można by powiedzieć "nowe produkty" na naszym rynku.
Niewiele osób próbowało pić kozie mleko.
Dążenie do zdrowego sposobu odżywiania spowodowało wzrost zainteresowania
mlekiem kozim, uznawanym za surowiec o dużych walorach odżywczych.
w porównaniu z mlekiem nie fermentowanym, kozie mleko acidofilne ma
ok. 1/3 mniej laktozy, może być źródłem cennych dla organizmu
człowieka bakterii.
Tak, więc osoby, które np. z powodu alergii nie
tolerują mleka krowiego, mogą spróbować zdrowego i łatwiej
przyswajalnego, dietetycznego mleka koziego.
Koza to zwierzę niewiele wymagające od życia. Nie jest
tajemnicą, że kozi jadłospis składać się może nawet z kolczastych ostów,
które niemniej mogą stać się dla niej głównym dostawcą witamin, białka
i mikroelementów.
Mleko kozy uzyskane z takiego pospolitego pokarmu
może być znakomitym lekiem na wszelkie choroby płuc, nie wyłączając gruźlicy.
Dzisiejsze produkty kozie to bynajmniej nie tani rarytas jednak mają one
zbawienny wpływ na nasz organizm.
Kozie mleko jest lekkostrawne i bardzo
bogate w białko. Ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny,
nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ kuleczki
tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim. Zawiera też więcej soli
mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru.
Żółty kolor nadaje mu karoten. Najcenniejszą właściwością mleka
i serów kozich jest białko, które nie wywołuje alergii nawet u
osób uczulonych na białko mleka krowiego czy jajek.
Mleko kozie jest znacznie
częściej polecane do spożycia przez lekarzy i dietetyków niż mleko krowie. Ma ono nie tylko właściwości
odżywcze, ale również lecznicze. Odżywianie się ludzi dorosłych, zdrowych
i rekonwalescentów mlekiem kozim wywiera korzystny wpływ na ich organizm.
Zawiera ono procentowo mniej tłuszczu, a więcej białka i witamin
w porównaniu do mleka krowiego. Dlatego też wyroby powstałe na bazie mleka
koziego, w tym ser kozi, są mniej tłuste, bogatsze w wysokoprocentowe
białko, witaminy i sole mineralne.
Produkty kozie zalecane są osobom cierpiącym na skazę
białkową, choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze, a także dzieciom
i alergikom, gdyż nie wywołują uczuleń. Jego dobroczynne działanie
cenione jest także w chorobie wrzodowej, astmie, gruźlicy a
nawet przy nowotworach. Podnosi ono skuteczność leczenia, a także
korzystnie wpływa na wzrost odporności organizmu. Codzienne
spożywanie koziego mleka oraz jego przetworów zmniejsza ryzyko zapadania na choroby
układu oddechowego i pokarmowego. Dlatego warto włączyć je do
codziennego jadłospisu. Znacznie łatwiej jest przecież zapobiegać niż leczyć.
Mleko kozie jest przez dzieci trawione szybciej
i dokładniej niż mleko krowie. Mackenzi (1967) pisze, że według
najnowszych badań przeprowadzonych na dzieciach z astmą ustalono, że 90%
spośród nich zostało wyleczonych w wyniku spożywania, przez 6 tygodni,
wyłącznie mleka koziego, którym zastąpiono, wcześniej podawane, mleko krowie.
Wielu pacjentów wykazujących uczulenie na mleko krowie, może spodziewać się
korzystnych zmian po zastąpieniu w swojej diecie mleka krowiego mlekiem
kozim.
Podstawowym składnikiem serów jest białko stanowiące
ponad 20% masy serów.
Białko mleka koziego nie zawiera głównych
frakcji globulin występujących w mleku krowim i działających
alergogennie na organizm ludzki. Struktura i skład białka mleka koziego są
korzystniejsze dla organizmu ludzkiego. Białko mleka koziego ma wysoką wartość
biologiczną, zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy.
Mleko kozie zawiera kazeiny w postaci zbliżonej do mleka
kobiecego.
Cechą wyróżniająca produkty kozie jest to, że kuleczki
tłuszczu koziego są mniejsze niż innych tłuszczów mlecznych, dzięki czemu jest
on lepiej zemulgowany, a to powoduje, że wraz z łatwo strawnymi
aminokwasami jest on dla nas łatwiejszy w trawieniu i wchłanianiu. W
swoim składzie sery kozie mają także egzogenne kwasy tłuszczowe,
witaminy (A, B1, B2 i PP) oraz szczególnie ważny dla młodych
kobiet kwas foliowy. Ze względu na wspomniane zalety sery kozie
poleca się osobom cierpiącym m.in. na choroby układu krążenia lub nadciśnienie
tętnicze.
Oprócz wody, białka, tłuszczu i soli
mineralnych sery kozie zawierają witaminy A, D i E,
których ilość zależy od zawartego w serze tłuszczu, oraz witaminy B
i C - zależnie od zawartości serwatki.
Tłuszcz w mleku kozim ma postać drobnych
i jednorodnych drobin (odwrotnie jak w mleku krowim), dzięki czemu
jest ono łatwo trawione i przyswajalne w jelicie cienkim człowieka.
Powoduje to, że mleko kozie jest naturalnie homogenizowane, łatwo
strawne i dietetyczne. A to powoduje, iż mleko kozie obniża
poziom cholesterolu.
Sery, jako jedyne wśród produktów spożywczych, są najbogatszym
źródłem wapnia. Spożycie 10 dkg pełnotłustego sera koziego w pełni
pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik.
Sery kozie zalicza się do grupy produktów spożywczych o
wysokiej wartości odżywczej. Ich wartość odżywcza polega nie tylko na
zawartości wysokowartościowych składników pokarmowych, lecz także na bardzo
wysokiej ich przyswajalności przez organizm ludzki.
Białka serów kozich zawierają wszystkie niezbędne dla
organizmu aminokwasy (leucyna, izoleucyna, lizyna, treonina, metionina,
fenyloalanina, tryptofan, walina), których organizm nie może wytworzyć,
lecz pobiera z pożywienia. Są to więc produkty pełnowartościowe. Białka
w serze kozim są szczególnie łatwo przyswajalne przez organizm. Na dzienne
zapotrzebowanie białka wystarczy spożycie ok. 10 dkg sera.
Zalety koziego mleka oraz przetworów z takiego
mleka nie sposób policzyć. Właściwości zdrowotne mleka są udowodnione
i wykorzystywane w medycynie (m. innymi jak już wspomniałam przy alergiach).
Tak, więc nie dość, że zdrowo to i smacznie. Systematyczne spożywanie
serów z mleka koziego wzmacnia organizm człowieka, czyni go odpornym na
stres i choroby, zwiększa libido i witalność, zapobiega osteoporozie,
korzystnie działa na układ nerwowy, wzmacnia pamięć i wspomaga proces
uczenia się.
Szereg lekarzy przepisuje mleko kozie jako naturalny
środek pomagający w wielu stanach chorobowych oraz jako środek
profilaktyczny. Podsumowując mleko kozie jest doskonałym substytutem mleka
krowiego, zwłaszcza w przypadkach złego wchłaniania, zaburzeń
trawienia (również kolek niemowlęcych), zespołu nietolerancji białek mleka
krowiego, alergii pokarmowych, zwłaszcza żołądka i dwunastnicy. Mleko
kozie jest również stosowane we wszelkich stanach chorobowych (np. astma,
a nawet wczesne stadia raka) i osłabieniu organizmu.
Białko mleka koziego ma wysoką wartość biologiczną, zawiera wszystkie,
niezbędne dla człowieka, aminokwasy. Zawiera kazeiny w postaci
zbliżonej do mleka kobiecego. Jak już wspomniałam tłuszcz w mleku kozim ma
postać drobnych i jednorodnych drobin (odwrotnie niż w mleku krowim),
dzięki czemu jest ono łatwo trawione i przyswajane w jelicie cienkim
człowieka. Powoduje to, że mleko kozie jest naturalnie homogenizowane, łatwo
strawne i dietetyczne.
W skali całego świata mleko kozie pije więcej ludzi
niż pochodzącego od jakiegokolwiek innego zwierzęcia. A na całym świecie jest
ponad 4 mln kóz, które przeciętnie produkują ok. 4,8 mln ton mleka. Mleko kozie
ma taką samą ilość protein, witaminy C i D jak mleko od
krowy. Jednak zawiera ono więcej witaminy A oraz witamin
z grupy B. Jest także bogatsze w minerały, tj. wapń, potas,
magnez, żelazo, fosfor. Ser kozi jest także bardziej lekkostrawny
i mniej kaloryczny od swego krowiego odpowiednika.
Choć smak serów kozich jest dość nowy
dla polskich konsumentów i nasze podniebienia muszą się jeszcze do niego
przyzwyczaić, to Polacy coraz chętniej próbują nowych gatunków serów. Jak
również częściej piją mleko kozie.
Źródło: Katarzyna Dziczek
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz