Koenzym Q10 - energia dla zdrowia, urody i długiego
życia, niezbędna dla osób ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Koenzym
Q10 to związek naturalnie występujący praktycznie we wszystkich komórkach ciała
ludzkiego, konieczny dla ich prawidłowej pracy. Jest odpowiedzialny za
wytwarzanie niezbędnej do życia energii. Pobudza wzrost i regenerację komórek
spowalniając procesy ich starzenia i obumierania. Działa także, jako
przeciwutleniacz, chroniąc w ten sposób komórki i stabilizując ich błony
komórkowe. Naukowcy są zgodni, że uzupełnianie diety odpowiednią dawką koenzymu
Q10 przynosi znaczące korzyści zdrowotne szczególnie w zaburzeniach
sercowo-naczyniowych.
Funkcje koenzymu Q10
Koenzym Q10 odgrywa kluczową rolę w mitochondrialnym
łańcuchu oddechowym, czyli centrum wytwarzania energii niezbędnej do pracy
każdej komórki organizmu. Dodatkowo działając, jako przeciwutleniacz, zmiata
wolne rodniki tlenowe zapobiegając uszkodzeniom białek, lipidów i DNA oraz
przyczynia się do regeneracji innego silnego antyoksydanta - Witaminy E. Ponad
to koenzym Q10 wykazuje bezpośrednie działanie stabilizujące błony komórkowe.
Działanie to jest wynikiem jego interakcji z białkami błonowymi, co czyni błony
komórkowe bardziej odporne na działanie czynników szkodliwych oraz zapobiega
wypływowi z komórki ważnych składników (magnez, potas, wapń) niezbędnych do jej
pracy.
Skąd brać koenzym Q10?
Związek ten jest naturalnie produkowany przez komórki
organizmu. W warunkach prawidłowego funkcjonowania organizmu, w każdej komórce
występują dwie postaci koenzymu Q10 w równowadze: utleniona - ubichinon oraz
zredukowana - ubichinol.
Najwyższe stężenia koenzymu obserwuje się w komórkach i
tkankach najbardziej aktywnych metabolicznie (serce, skóra, wątroba, nerki,
trzustka, płuca). Ubichinol obecny jest również w lipoproteinach krwi, gdzie
jest podstawowym antyoksydantem chroniącym np. lipoproteiny LDL przed
utlenieniem, a tym samym zmniejszającym ryzyko miażdżycy.
Intensywność wytwarzania koenzymu Q10 u każdego człowieka
zmniejsza się z wiekiem. Proces ten rozpoczyna się mniej więcej około 30 roku
życia. U osób w wieku 77-81 lat poziom koenzymu w sercu jest o 58% niższy w
porównaniu do osób w wieku 19-21 lat, a jego zawartość w skórze spada o 75% u
osób 70-letnich w porównaniu z 30-letnimi.
Do zaburzeń wytwarzania koenzymu Q10 dochodzi także
wskutek złej diety, stresu i rozmaitych infekcji, oraz na skutek przyjmowania
niektórych leków .
Najbardziej
zauważalne spadki poziomu tej substancji obserwuje się u osób przyjmujących
statyny (leki obniżające cholesterol).
Statyny blokując szlak syntezy łańcucha bocznego koenzymu
Q10 doprowadzają nawet do 50% spadku jego zawartości w organizmie, co jak
sugerują naukowcy może być jednym z czynników odpowiedzialnych za powodowane
przez statyny miopatie (bóle mięśni).
Naukowcy są
zgodni, że jak na razie, dysponując obecną wiedzą nie jesteśmy w stanie w żaden
sposób zmusić organizmu do zwiększonej produkcji koenzymu Q10. Dlatego też w
uzupełnianiu jego niedoborów niezwykle pomocne mogą okazać się odpowiednia
dieta i suplementacja.
Najbogatsze źródła koenzymu Q10 w żywności to
mięso (serce
wołowe 126-203 µg/g),
ryby morskie (szczególnie sardynki 64,3 µg/g, makrele
43,3 µg/g, śledzie 27 µg/g)
oraz warzywa i owoce: soja 30 µg/g, pistacje 20 µg/g,
migdały 19 µg/g, szpinak 10 µg/g,
Ponieważ koenzym Q10 nie rozpuszcza się w wodzie,
natomiast doskonale w tłuszczach, to powiązanie tłuszczy z koenzymem będzie
zwiększało jego przyswajalność przez ogranizm. Również ze względu na tą
właściwość, wchłania się on lepiej z przewodu pokarmowego po jedzeniu niż na
czczo. Wchłonięty w jelicie koenzym Q10 trafia do wątroby skąd, jako składnik
lipoprotein rozprowadzany jest po całym organizmie. Maksymalne stężenie w
osoczu osiąga po 6-23 godz. od podania doustnego.
Uzupełnianie niedoborów koenzymu Q10 poprzez stosowanie
odpowiednich preparatów jest niezwykle korzystne. Efektywność wchłaniania
zależy bezpośrednio od jego ilości w preparacie, formy, rodzaju substancji
towarzyszących.
W świetle badań naukowych absorpcja tej substancji w
jelicie jest dość słaba i powolna a dodatkowo może maleć wraz z wiekiem.
Dlatego też, aby przyjmowany koenzym Q10 efektywnie ulegał przyswojeniu przez
organizm jego ilość w pojedynczej dawce (kapsułce) powinna wynosić, co najmniej
50 mg.
Jak wykazują badania dużo lepszą przyswajalnością
charakteryzuje się koenzym w otoczeniu oleistym, któremu w kapsułce towarzyszą
inne substancje lipidowe (np. kwasy tłuszczowe omega-3). Stosowanie, natomiast
tzw. suchych tabletek, w których koenzym Q10 występuje w formie krystalicznej
jest nieefektywne, ponieważ jedynie znikoma cześć dostarczonej w takiej postaci
substancji ulega wchłonięciu do organizmu.
Efekty niedoboru koenzymu Q10
Obraz kliniczny niedoboru koenzymu Q10 u człowieka nie
jest jednoznaczny. W początkowym okresie mogą wystęować cechy zespołu
przewlekłego zmęczenia. Następnie zaczynają dominować objawy ze strony tych
narządów, w których występuje największy deficyt koenzymu. Niedobór koenzymu
Q10 prowadzi do nieprawidłowego funkcjonowania łańcucha oddechowego, do
deficytu związków wysokoenergetycznych, co w konsekwencji może zmniejszać
sprawność komórki, tkanki oraz całego organizmu.
Powstałe niedobory doprowadzają do nadmiernej produkcji
wolnych rodników, które niosą za sobą wiele niekorzystnych zmian. Jednym z
obszarów funkcjonowania organizmu, w którym mogą uwidaczniać się niedobory
koenzymu Q10 jest układ sercowo-naczyniowy.
U ponad 75% pacjentów z zaburzeniami pracy serca,
stwierdzono, występujące zarówno we krwi jak i w tkance mięśnia sercowego,
niedobory koenzymu Q10. Obniżony poziom Q10 w organizmie bardzo często
towarzyszy również takim zaburzeniom jak hiperlipidemia czy cukrzyca.
Ponadto niedobory tej cennej dla zdrowia substancji
uwidoczniają się również na poziomie funkcjonowania skóry i są przyczyną zmian
starzeniowych w niej zachodzących, takich jak wiotczenie, spowolnienie procesów
odnowy komórkowej czy nawet pojawianie się zmarszczek. Potwierdzają to badania
naukowe nad mechanizmami starzenia się skóry, z których wynika, że powstający w
komórkach skóry deficyt koenzymu Q10, skutkuje mniejszą produkcją energii.
Komórki takie, aby wytwarzać energię pobierają więcej glukozy, z której część
przekształcana jest w kwas mlekowy. Nadmiar glukozy i kwasu mlekowego prowadzi
do powstawania uszkodzeń w strukturze skóry, czego efektem są zmarszczki i
nierówności.
Kliniczne efekty uzupełniania diety koenzymem Q10
Jak do tej pory
najwięcej danych medycznych dotyczących zastosowań klinicznych koenzymu Q10
dotyczy obszaru leczenia schorzeń sercowo-naczyniowych. Jedno z najciekawszych
doniesień wskazuje, że u pacjentów z niewydolnością serca na poziomie IV NYHA
(stopnie niewydolności serca według skali New York Heart Association) wysokie
dawki Q10 (średnio 580 mg/dziennie) przyjmowane przez okres kilku miesięcy
znacząco poprawiły wydolność serca. Zaobserwowano m.in. zwiększenie objętości
frakcji wyrzutowej serca (z 22 do 39%) i ogólną poprawę stopnia niewydolności serca
z poziomu IV do poziomu II. Podobny efekt poprawy objętości frakcji wyrzutowej
serca odnotowano w badaniu klinicznym Duńskich naukowców, którzy pacjentom z
niewydolnością serca (II i III NYHA) podawali przez 3 miesiące 200 mg koenzymu
Q10 dziennie. Największe jak do tej pory badanie kliniczne z zastosowaniem
koenzymu Q10 obejmujące ponad 640 pacjentów z niewydolnością serca i
kardiomiopatią wykazało również znaczące korzyści zdrowotne wynikające z
przyjmowania koenzymu Q10. W grupie pacjentów przyjmujących średnio 150 mg
koenzymu dziennie przez okres 1 roku odnotowano zmniejszanie incydentów
arytmicznych oraz 20% spadek ilości ponownych hospitalizacji w odniesieniu do
grupy kontrolnej niespożywającej koenzymu Q 10.
Uzupełnienie niedoborów koenzymu Q10 może być również
efektywne w regulacji ciśnienia krwi. Analiza wyników badań klinicznych
prowadzonych od wielu lat w tym obszarze pokazuje, że dawki koenzymu Q10 rzędu
100-120 mg dziennie przyjmowane przez okres 8-12 tygodni są w stanie obniżyć
ciśnienie skurczowe pacjentów z nadciśnieniem średnio o 16 mm Hg (165 przed vs
147 mm Hg po terapii). Mechanizm hipotensyjnego działania koenzymu Q10 wydaje
się wynikać bezpośrednio z jego silnych właściwości antyoksydacyjnych. U
pacjentów z nadciśnieniem bardzo często obserwuje się podwyższony poziom stresu
oksydacyjnego. Zwiększona poprzez suplementację ilość Q10 we krwi efektywnie
zmiata nadmiar wolnych rodników nie dopuszczając do ich reakcji z wydzielanym
przez śródbłonek i działającym rozkurczowo tlenkiem azotu (NO). Zwiększa się w
ten sposób ilość dostępnego NO i poprzez jego wpływ obniża się wartość ciśnienia
krwi. Suplementacja diety odpowiednią ilością koenzymu Q10 znalazła również
zastosowanie w kosmetyce a szczególnie w obszarze walki z postępującymi
oznakami starzenia się skóry. Japońscy naukowcy udowodnili, że przyjmowanie 60
mg koenzymu Q10 w kapsułkach przez kobiety w wieku 43 lat, już po okresie 3
miesięcy daje wyraźny, bo aż ponad 30% efekt redukcji ilości i głębokości
zmarszczek na twarzy.
Terapeutyczny wpływ koenzymu Q10 potwierdzony został
również w przypadku leczenia astmy oskrzelowej. W badaniu klinicznym
prowadzonym na Uniwersytecie w Bratysławie (Słowacja) udowodniono, że
dołączenie koenzymu Q10 w ilości 120 mg dziennie do standardowej terapii
przeciwastmatycznej (przeciwzapalne kortykosteroidy) już po 32 tygodniach
znacznie obniżyło objawy tej choroby. Zaobserwowana poprawa, jak sugerują
badacze, była efektem obniżenia parametrów stresu oksydacyjnego i stanu
zapalnego oskrzeli, co w konsekwencji pozwoliło zredukować ilość przyjmowanych
przez pacjentów kortykosteroidów.
Obiecujące perspektywy wydaje się mieć również
zastosowanie wysokich dawek koenzymu w opóźnianiu postępu chorób
neurodegeneracyjnych, takich jak np. choroba Parkinsona. Opublikowana w
Archives of Neurology praca jednoznacznie pokazuje, że półtoraroczna terapia
wysoką dawką Q10 (1200 mg dziennie) na wczesnym etapie choroby spowalnia jej
rozwój. Jednakże dokładny mechanizm działania Q10 w tym przypadku pozostaje
niewyjaśniony.
Ze względu na spadającą z wiekiem zdolność przyswajania
koenzymu Q10 z pożywienia oraz w trakcie obniżających jego poziom kuracji
leczniczych, niezbędna jest suplementacja, która zapewni odpowiednie źródło
łatwo przyswajalnego koenzymu Q10. Prawidłowy przebieg procesów komórkowych
oraz szybką regenerację zapewni przyjmowanie rekomendowanych ilości koenzymu Q10,
czyli takich, których skuteczność potwierdzono badaniami. Suplementując
codziennie min. 100 mg koenzymu Q10 organizm ma zapewnioną odpowiednią dawkę
energii do życia, do wykonywania codziennych obowiązków oraz do szybszej
regeneracji w okresie chorobowym. Koenzym Q10 wbudowując się w poszczególne
struktury organizmu przyspiesza ich regenerację. Szczególnie widocznym objawem
odnowy jest poprawa stanu skóry, która ulega wygładzeniu, a zmarszczki
redukcji. Skóra nabiera blasku i energii. Pod wpływem koenzymu wzrasta również
witalność organizmu. Należy pamiętać, że koenzym musi być w otoczeniu oleju, bo
wtedy będzie najlepiej przyswajany przez organizm. Należy także wiedzieć, że
liczy się pochodzenie koenzymu - jak udowodniły badania światowe najbardziej
przyswajalny jest naturalny koenzym pochodzący z drożdży. No i oczywiście nie
bez znaczenia jest dawka - minimalna skuteczna to 100 mg dziennie.
LITERATURA:
1. Rauchova H, Drahota Z, Lenaz G. Function of coenzyme Q in the cell: some
biochemical and pchysiological properties. Pchysiol. Res. 1995, 44:209-16. 2.
Kamei et all. The distribution and content of ubiquinone in foods. Internat. J.
Vit. Nutr. Res. 1986, 56: 57-63. 3. Mattila et all. Coenzymes Q9 and Q10:
contents in foods and dietary intake. J. Food Composition Anal. 2001, 14:
409-417. 4. Hojerova J. Coenzyme Q10-its importance, properties and use in
nutrition and cosmetics. Ceska Slov. Farm. 2000, 49:119-32. 5. Walter L.,
Miyoshi H., Leverve X., Bernard P., Fontaine E.: Regulation of the
mitochondrial permeability transition pore by ubiquinone analogs. A progress
report. Free Rad. Res., 2002; 36: 405-412 6. Gaby AR. The role of coenzyme Q10
in clinical medicine: Part I. Alter. Med. Rev. vol.1, no.1, 1996. 7. Bełtowski
J, Wójcicka G, Jamroz-Wiśniewska A Adverse effects of statins - mechanisms and
consequences.. Curr Drug Saf. 2009 Sep;4(3):209-28. 8. Crane F. Biochemical functions
of coenzyme Q10. J. Amer. Coll. Nutr. 2001, Vol.20, no. 6: 591-598. 9.
Unger-Gobel U, Rauch-Petz G. Koenzym Q10-eliksir młodości. Sudwest Verlag,
Munchen, 2000. 10. Kamei et all. The distribution and content of ubiquinone in
foods. Internat. J. Vit. Nutr. Res. 1986, 56: 57-63. 11. Mattila et all.
Coenzymes Q9 and Q10: contents in foods and dietary intake. J. Food Composition
Anal. 2001, 14: 409-417. 12. Siemieniuk W. Skrzydlewska E. Coenzyme Q10: its
biosynthesis and biological significance in animal organisms and in humans.
Postepy Hig Med Dosw 2005; 59 150-159 13. Prahl S, Kueper T, Biernoth T,
Wöhrmann Y, Münster A, Fürstenau M, Schmidt M, Schulze C, Wittern KP, Wenck H,
Muhr GM, Blatt T. Aging skin is functionally anaerobic: importance of coenzyme
Q10 for anti aging skin care. Biofactors. 2008;32(1- 4):245-55. 14. Liu ZX,
Artmann C. Relative bioavailability comparison of different coenzyme Q10
formulations with a novel delivery system. Altern Ther Health Med. 2009
Mar-Apr;15(2):42-6. 15. Bhagavan HN, Chopra RK. Coenzyme Q10: absorption,
tissue uptake, metabolism and pharmacokinetics. Free Radic Res. 2006
May;40(5):445-53. 16. Singh U, Devaraj S, Jialal I. Coenzyme Q10
supplementation and heart failure. Nutr Rev. 2007 Jun;65(6 Pt 1):286-93. 17. Yutaka
Ashida, Shoko Kuwazuru, Masaya Nakashima , Kazuo Watabe Effect of Coenzyme Q10
as a Supplement on Wrinkle Reduction FOOD Style 21 2004.6(Vo8.,No.6). 18.
Gvozdjakova A., Kucharska J., Bartkovjakova M., et al. Coenzyme Q10
supplementation reduces corticosteroids dosage in patients with bronchial
asthma. Biofactors 2005, 25: 235-240. 19. Shults C.W., Oakes D., Kieburtz K.,
Beal M.F., Haas R., Plumb S., et al. Effects of coenzyme Q10 in early Parkinson
disease: evidence of slowing of the functional decline. Arch. of Neurology,
2002 Oct, 59(10):1541-50. 20. Langsjoen PH, Langsjoen AM. Supplemental
ubiquinol in patients with advanced congestive heart failure. Biofactors.
2008;32(1-4):119-28. 21. Morisco C, Trimarco B, Condorelli M. Effect of
coenzyme Q10 therapy in patients with congestive heart failure: a long-term
multicenter randomized study. Clin Investig. 1993;71(8 Suppl):S134-6. 22.
Munkholm H, Hansen HH, Rasmussen K.Coenzyme Q10 treatment in serious heart
failure. Biofactors. 1999;9(2-4):285-9. 23. Rosenfeldt F.L., Haas S.J., Krum
H., et al. Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a metaanalysis of the
clinical trials. J. Hum. Hypertens. 2007, 21:297-306.
Źródłohttp://www.marinex.com.pl/Koenzym-Q10-energia-dla-zdrowia-urody-i-dlugiego-zycia-+uroda-energia-zdrowie-nuclevital+193#Wiadomosci_medyczne
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz