Arbuz
(Citrullus lanatus) to roślina pochodząca z Afryki, gdzie hodowana jest już od
ponad 4000 lat, natomiast pierwsze wzmianki o hodowli arbuza w Europie pochodzą
z roku 961. Jest spokrewniony z ogórkiem i dynią, jego owoce są duże, okrągłe
lub podłużne, o lekko gąbczastym miąższu najczęściej koloru czerwonego lub
żółtawego, dużej ilości pestek i grubej, ciemnozielonej skórce w jasnozielone
prążki. Współcześnie uprawiany jest w wielu krajach Europy, także w Polsce,
jednak najsmaczniejsze i najsłodsze pochodzą z rejonów południowych.
XIV-wiecznej Polsce znano już kilka odmian arbuzów. Ciekawe jest to, że
Polacy wyhodowali, jako pierwsi odmianę, która jest odporna na niskie
temperatury.
Obecnie arbuz znalazł swoje miejsce w kosmetologii, gdzie tworzy się z
niego różnego rodzaju maseczki na skórę, dzięki swojemu działaniu przeciwzmarszczkowemu.
Działa na skórę także tonizująco oraz ściąga ją, jest także skuteczny przy
leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. A np. w Indiach, w okresie pory
suchej, jest to najlepszy owoc do gaszenia pragnienia i można go kupić na
każdej ulicy.
W arbuzie można znaleźć witaminy i minerały:
witaminę A, B1, B2, C, sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk,
miedź, mangan i jod.
Arbuz korzystnie wpływa na przemianę materii, przyspieszając ją, dzięki
czemu organizm zużywa więcej energii, a do tego jest niskokaloryczny, co jest
bardzo pozytywną wiadomością dla osób chcących pozbyć się kilku kilogramów.
Ponadto jego owoc składa się w 92% z wody, przez co jest bardzo moczopędny,
dlatego zaleca się jedzenie arbuzów ludziom chorym na nerki. Wszystko to dzięki
potasowi, który oczyszcza organizm z toksycznych substancji, a ponadto pomaga
zmniejszyć ilość kwasu moczowego we krwi, chroniąc tym samym nasze nerki przed
uszkodzeniami oraz kamieniami nerkowymi.
Owoc arbuza zawiera bardzo dużą zawartość przeciwutleniaczy takich jak
likopen czy beta-karoten, związków nadających skórze, paznokciom oraz włosom
zdrowy wygląd a ponadto niszczącym wolne rodniki, które są odpowiedzialne za
przyspieszanie procesu starzenia oraz rozwój komórek nowotworowych. Arbuzy
dodatkowo przyspieszają regenerację mięśni oraz zapewniają prawidłowe ciśnienie
tętnicze, co na pewno jest korzystne dla sportowców i pracowników fizycznych.
Ciekawe jest to, że arbuz ma też pozytywny wpływ na życie miłosne, albowiem
działa on jak viagra dzięki cytrulinie.
w 100 g arbuza
znajdziemy:
·
36 kcal = 152 kJ
·
Węglowodany = 8.5 g
·
Witamina A = 0.3 mg
·
Witamina C = 10 mg
·
Witamina B1 = 0.08 mg
·
Witamina B2 = 0.02 mg
·
Błonnik = 0.3 mg
·
Sód = 1 mg
·
Potas = 130 mg
·
Wapń = 6 mg
·
Fosfor = 9 mg
·
Magnez = 2 mg
·
Żelazo = 0.2 mg
·
Cynk = 0.07 mg
·
Miedź = 0.06 mg
·
Mangan = 0.02 mg
·
Jod = 1 mg
Jego
miąższ składa się w 92% z wody, stąd też nazwa - „water“ melon, reszta to cukry
– 8,4%, nieco błonnika pokarmowego – 0,3%, witaminy i minerały. Spośród witamin
obecnych w arbuzie warto zwrócić uwagę głównie na witaminę C, będącą silnym
antyoksydantem, witaminę A, a także jej prowitaminę – beta-karoten.
Związki te chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych
rodników. Skutkiem ich obecności jest uszkodzenie błon komórkowych, białek
organizmu, kwasów nukleinowych, co z kolei prowadzi do występowania nowotworów,
miażdżycy, stanów zapalnych i ogólnego starzenia się organizmu.
Arbuzy
są też bogate w potas, niezbędny dla przebiegu wielu reakcji enzymatycznych,
zachowania równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej organizmu, a
także ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.
Szczególnie
istotna jest też obecność likopenu – czerwonego barwnika występującego między
innymi również w pomidorach, papryce, truskawkach, o bardzo silnych
właściwościach przeciwutleniających, antymutagennych, obniżających ryzyko
wystąpienia chorób układu krążenia i chorób nowotworowych, przede wszystkim
gruczołu krokowego, żołądka, szyjki macicy i trzustki. Likopen chroni też nasze
DNA przed uszkodzeniami, a także obniża poziom cholesterolu LDL.
Arbuz
jest też źródłem cytruliny, która w organizmie może być metabolizowana do
argininy, co z kolei skutkuje zwiększeniem ilości tlenku azotu i polepszeniem
ukrwienia mięśni, wydolności i odporności organizmu.
Charakterystyczną
substancją dla dyniowatych, w tym dla arbuza, jest kurkubitacyna o gorzkim
posmaku – wykazuje ona działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i
przeciwnowotworowe. Ponadto działa przeciwzapalnie i chroniąco na komórki
wątroby.
Arbuz
posiada też niewielkie ilości białka, w skład których wchodzą takie aminokwasy
jak: arginina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina,
fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina.
Owoc
ten jest nie tylko świetną, niskokaloryczną (36kcal/100g) przekąską o działaniu
orzeźwiającym i chłodzącym - co szczególnie doceniane jest w okresie letnim -
ale wykazuje też wiele właściwości prozdrowotnych. Arbuz wykorzystywany był już
w tradycyjnej medycynie chińskiej i plemionach afrykańskich, ale do dziś
znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek moczopędny,
oczyszczający organizm z toksyn, chroniący wątrobę, a także przeczyszczający,
co wynika z obecności olejku rycynowego.
Wykazano
też ochronne działanie arbuza przed obumieraniem komórek trzustki, dzięki czemu
może on zapobiegać cukrzycy. Warto jednak pamiętać, że owoc ten zawiera sporo
cukru i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę
powinny go jeść z umiarem.
Coraz
większym zainteresowaniem cieszą się arbuzy bezpestkowe, należy jednak
wspomnieć, że i pestki zawierają w sobie wiele dobroczynnych substancji,
takich jak witamina C, minerały, białko, oleje, w tym kwasy tłuszczowe:
linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy, oraz związki fenolowe. Wyciągi
z pestek arbuza również używane są do leczenia infekcji dróg moczowych,
nadciśnienia, cukrzycy, biegunki, rzeżączki a także w przemyśle kosmetycznym.
Nadają się do prażenia i jedzenia w formie przekąski, a także w formie
zmielonej do stosowania jako mąka.
Ze
względu na szerokie działanie arbuzów warto wykorzystać sezon na niego i
zamienić słodkie desery na ten niskokaloryczny owoc, który z pewnością pomoże
nam zachować dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę. Poza zastosowaniem w kuchni
można go używać także jako domowy kosmetyk – ma on bowiem działanie ściągające,
tonizujące i zapobiegające zmarszczkom – na pewno zadziała jako maseczka, jak i
okłady z jego plastrów.
Zwykle jedząc arbuza pracowicie wydłubujemy i wyrzucamy pestki. A
to właśnie pestki zawierają najwięcej witamin, minerałów nawet, co zaskakujące
dobre tłuszcze oraz cenne substancje lecznicze, które są przedmiotem badan
naukowców.
Tradycyjnie w Sudanie nasion arbuza są stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych, zakażeń przewodu
pokarmowego, biegunek, układu oddechowego i chorób skóry. Ostatnie badania
laboratoryjne wykazały skuteczności w zwalczaniu wielu bakterii
i grzybów w tym E coli.
Kolejne badania potwierdziły wysoką skuteczność w leczeniu cukrzycy, trzustki
oraz właściwości antyoksydacyjne. Silne
właściwości przeciwzapalne potwierdzono a badania
opublikowano w International Research Journal of
Pharmaceutical.
Korzyści w leczeniu prostaty, badania
opublikował European Journal of
Medicinal Plants
Właściwości przeciwbólowe i silnie
antyoksydacyjne
Arginina aminokwas obecny
w nasionach arbuza wspomaga produkcję tlenku azotu w organizmie i jest
pomocna w leczeniu ostrych
zaburzeń erekcji. Spożywanie pestek i samego arbuza pomaga w
utrzymaniu erekcji i zwiększa produkcje plemników.
Badania opublikowane w International Journal of
Pharmacy i Pharmaceutical Sciences, wykazały skuteczność w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, bez żadnych
skutków ubocznych.
Nasion arbuza zawierają substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania
jelit, pomagają zwalczać pasożyty i są pomocne w leczeniu żółtaczki i chorób wątroby.
Pijąc herbatkę z pestek, można wspomóc funkcjonowanie nerek,
a nawet wypłukać piasek i kamienie nerkowe.
Medycyna ajurwedyjska pestkami arbuza leczy skutecznie nadciśnienie
Przepis
Przepis
20-30 pestek z arbuza wysuszyć, zmielić i gotować 15 min w 2 litrach wody.
Wpić ten napój przez 2 dni. Następnie zrobić dzień przerwy.
Procedurę powtarzać przez kilka tygodni.
Pestki można zebrać w okresie letnim, wysuszyć aby mieć zapas na zimę.
Medycyna ajurwedyjska - nadciśnienie.
Należy spożywać 1 łyżeczkę suszonych
nasion rano i wieczorem przez 3-4 tygodnie.
Raport Departamentu Rolnictwa Stanów
Zjednoczonych wskazał na kilka ważnych składników, jakie zawierają nasiona
arbuza, mające bezpośrednie powiązania z naszym zdrowiem:
BIAŁKO
Nasiona arbuza zawierają dosyć duże
ilości tego ważnego składnika budulcowego naszego organizmu. W 108 g suchych
nasion jest go około 30,6 g. Dla porównania w tej samej porcji mięsa z kurczaka
są jedynie 23 gramy białka. Pestki te składają się z kilku ważnych aminokwasów.
Jednym z nich jest arginina. Należy ona do aminokwasów, które organizm sam
potrafi wytworzyć. Jednak czasami jest mały problem. Organizm może mieć
problemy z wyprodukowaniem jej wystarczających ilości i wtedy konieczne są
dostawy z zewnątrz wraz z pożywieniem. Aminokwas ten korzystnie wpływa na stan
osób, które mają problemy z chorobą wieńcową oraz podwyższonym ciśnieniem krwi.
Ważny jest także dla osób czynnie uprawiających sport, ponieważ przyspiesza
regeneracje komórek mięśniowych dzięki ich lepszemu dotlenieniu. Ponadto wpływa
na zwiększenie syntezy hormonu wzrosty odpowiedzialnego za regeneracje naszego
organizmu, co przejawia się chociażby młodszym wyglądem. Do innych aminokwasów,
wchodzących w skład nasion arbuza, zaliczamy tryptofan, kwasu glutaminowy i
lizynę. Ostatnie z nich wpływają korzystnie na nasze zdolności umysłowe,
polepszając koncentracje oraz zmniejszając zmęczenie wynikające z wytężonej
pracy intelektualnej. Według mnie coś w tym jest;)
WITAMINY Z GRUPY B
Pestki zawierają również i ten zestaw
witamin (niektórzy wskazują, że mogą być uznawane za ekwiwalent suplementu
witaminy B-Comlex), które zgodnie z założeniami Amerykańskiego Towarzystwa ds.
Walki z Rakiem są potrzebne do przekształcania spożytego jedzenia w energie
oraz pełnią inne istotne funkcje dla naszego organizmu. Jeśli przyjmiemy za
wyznacznik dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, to 108
gramów tych nasion zawiera najwięcej niacyny (3,8 mg – 19 % dziennego
zapotrzebowania na tę witaminę), która doskonale wpływa na nasz system nerwowy,
układ trawienny oraz stan skóry. Wspomaga również działanie wspomnianego już
tryptofanu. W mniejszym stopniu pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwas
foliowy (16%), tiaminę (14%), ryboflawinę (9%), witaminę B6 (5%) oraz kwas
pantenowy (4%), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej
naszej komórki.
MINERAŁY
Pod względem zawartości jednego z minerałów pestki arbuza
bardzo mnie zaskoczyły. Mam na myśli magnez. Większość z nas uważa za jego
najbogatsze źródło ziarno kakaowca, które rzeczywiście zawiera go bardzo dużo
(420-442 mg/100g), jednak jest to i tak mniej niż mają pestki wspomnianego
arbuza (515 mg/100g). Nie zawierają przy tym w ogóle teobrominy oraz kofeiny,
która zwiększa zapotrzebowanie ustroju na ten pierwiastek, a także
zmniejszających jego przyswajanie szczawianów. Stąd proporcja ta w praktyce
jest jeszcze korzystniejsza. Jeśli weźmiemy pod uwagę dzienne zapotrzebowanie
wyznaczone na około 400 mg, to widzimy, jak to jest dużo. Pokrywają również w znacznej
mierze zapotrzebowanie na mangan (87%/108 g produktu), fosforu (82%), cynku
(74%), żelaza (44%) oraz miedzi (37%).
TŁUSZCZ
Oczywiście pestki arbuza posiadają dosyć
wysoką wartość energetyczną (602 kcal), ponieważ w połowie składają się z
tłuszczy. Jednak właściwości oleju tłoczonego z ich suszonych i kruszonych
pestek są doceniane przez mieszkańców Afryki. Ma on niezwykłe właściwości
nawilżające i jest istotnym składnikiem oliwek dla dzieci. Dzięki dużej
zawartości NNKT eliminuje wszelkie toksyny oraz nadaje jej świeżość i
elastyczność. Jego spożywanie przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu
we krwi, a kwasy omega 6 pomagają zredukować podwyższone ciśnienie krwi.
Lecznicza moc nasion arbuza
Często okazuje się, że w podanych przez
Caycego informacjach o leczeniu różnymi ziołami te same zioła są regularnie stosowane w innym
systemie leczniczym. Takim lekiem jest również herbata z białych pestek arbuza
zalecana w ridingach 75 razy, która również jest powszechnie stosowana w
chińskiej medycynie naturalnej. Jak z tego wynika zalecenie Caycego ma mocne
podstawy w wielowiekowej tradycji medycyny naturalnej.
Dr Ellen Satinsky z
Kliniki A.R.E. zaznacza, że odzyskiwanie zdrowia przez wewnętrzne
oczyszczenie organizmu, było w filozofii Caycego bardzo ważną zasadą. Herbata z
pestek arbuza jest lekiem, który Cayce polecał na oczyszczenie ciała poprzez system
moczowy. Według Caycego tego rodzaju herbata pobudza funkcjonowanie nerek i
pęcherza moczowego, działa wzmacniająco i wzmaga przepływ moczu. W ten sposób
pomaga w leczeniu infekcji i usuwaniu osadów w systemie przewodów moczowych.
Często się zdarza, że zalegające odpady wydobywają się na zewnątrz przez skórę
w postaci pokrzywki czy obrzęków. Cayce zalecał herbatę z pestek arbuza również
dla ulżenia gastrycznego ucisku w dolnej części brzucha, przy stanie zapalnym
jajników spowodowanym nagromadzeniem się nadmiernej ilości płynu w rejonie
miednicy, a także po rozwiązaniu do znormalizowania i przywrócenia właściwej
pracy nerek, która mogła ulec zaburzeniu w okresie ciąży.
Jeśli chodzi o spożywanie tego rodzaju
herbaty to dopuszczalna jest szeroka dowolność. Przygotowując ją do picia nie
potrzeba więcej niż ćwierć do pół łyżeczki od herbaty na szklankę wrzącej wody,
zamieszać i pozostawić na około 15 minut do wystygnięcia. Pije się raz w
tygodniu lub częściej, chociaż można też w niewielkich ilościach pić kilka razy
dziennie. Najlepszy skutek odnosi się pijąc częściej niewielkie ilości niż dużo
za jednym razem. W chińskiej medycynie pestki stosuje się, jako środek
moczopędny a także, jako środek na uporczywe zaparcia. Arbuz jest cennym
źródłem likopenu. Jest to roślina, której antyoksydanty walczą z chorobami
serca i rakiem prostaty.
Pomidory również posiadają znaczną
zawartość likopenu, jednak, aby go uwolnić należy gotować je w niewielkiej
ilości oleju. W przypadku arbuza nie tylko nie jest konieczne gotowanie, aby uwolnić
z niego likopen, ale w dodatku w tej samej objętości posiada go czterdzieści
procent więcej niż pomidory. Spożywając arbuza dostarczamy organizmowi dużą
dawkę witamin A, C i B6 oraz potas, tiaminę i jeszcze wiele innych roślinnych
składników odżywczych z wyjątkiem tłuszczu, sodu i kalorii. Owoce arbuza działają
moczopędnie, co prawdopodobnie powodowane jest zawartością w nich cyrtuliny i
argininy, które wzmagają syntezę mocznika w wątrobie. Lekarze chińscy stosują
arbuzy do nasycenia płynem organizmu, jelit i osłabienia poczucia pragnienia.
Spożywanie arbuza oczyszcza z toksyn i usuwa nadmierną gorączkę, zmniejsza
skutki pleśniawki, bolesność nerek, infekcję przewodów moczowych, czerwonki,
kamieni nerkowych i nadpobudliwość. Skóra arbuza posiada dużą zawartość krzemu,
w chińskiej medycynie jest stosowana do leczenia cukrzycy i nadciśnienia. Skóra
może być zmiksowana i pita, w małych ilościach może być też spożywana. Skórą
można też nacierać trądzik, przez jej chłodną naturę pomniejsza się zaistniałą
skazę. Trzeba zaznaczyć, że zgodnie z chińską medycyną arbuza nie
powinny spożywać osoby, których przewód trawienny jest niewydolny, mają anemię,
astmę i nadmierne niekontrolowane wydalanie moczu.
Medycyna naturalna w zastosowaniu Edgara
Caycego i chińska medycyna naturalna są do siebie bardzo podobne. Obie zalecają
stosowanie herbaty z pestek arbuza dla dzieci celem ulżenia bólu systemu
moczowego i usprawnienia oddawania moczu. Stosuje się ją również w przypadku
bólu pleców spowodowanym przemieszczaniem się kamieni nerkowych, pomaga w
łagodzeniu stanu zapalnego nerek i pęcherza. Nasiona arbuza zawierają
cucurbocitrin, komponent, który rozszerza naczynia kapilarne krwi, co pomaga w
obniżeniu ciśnienia krwi. Nasiona arbuza są pomocne w utrzymaniu w zdrowym
stanie przewodów moczowych a także mogą być stosowane profilaktycznie u osób,
których system organów moczowych nie jest zbyt sprawny. Wyszczególniona tu
ogromna ilość zalet owoców arbuza jak i jego nasion, stawia go w rzędzie
najbardziej znaczących roślin spożywanych do utrzymania naszego organizmu w
zdrowiu i wspierania odpowiedniego leczenia.
Źródło Internet
http://sekrety-zdrowia.org/zdrowotne-wlasciwosci-pestek-arbuza-potwierdzone-naukowo/
http://sekrety-zdrowia.org/zdrowotne-wlasciwosci-pestek-arbuza-potwierdzone-naukowo/
Piśmiennictwo:
[1]
Adetutu A., Olorunnisola O.S. and Owoade O.A., (2015) Nutritive Values and
Antioxidant Activity of Citrullus lanatus Fruit Extract. Food
and Nutrition Sciences, 6, 1056-1064
[2]
Balakrishnan N., Varughese M., Subash P., A Review on Citrullus
lanatus Thunb, Balakrishnan et al/International
Journal of Pharmaceutical Sciences Letters 2015 Vol. 5 (3)|
558-562, ISSN:2277-4564
[3]
Ciborowska H., Rudnicka A. 2007. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. PZWL Warszawa: 126-133
[4]
Erhirhie E.O., Ekene N.E., Medicinal Values on Citrullus
lanatus (Watermelon):
Pharmacological
Review, International Journal of Research in Pharmaceutical and Biomedical
Sciences ISSN: 2229-3701
[5]
Munisse P., Bode Andersen S., Dahl Jensen B. and Lindskrog Christiansen J.,
Diversity of landraces, agricultural practises and traditional uses of
watermelon (Citrullus lanatus) in Mozambique, African Journal of
Plant Science Vol. 5(2), pp. 75-86, February 2011, Available online at http://www.academicjournals.org/ajps ISSN
1996-0824 ©2011 Academic Journals
[6] Nwankwo
I.U., Onwuakor C.E., Nwosu V.C., Phytochemical Analysis and Antibacterial
Activities of Citrullus Lanatus Seed against some Pathogenic
Microorganisms, Global Journal of Medical research: c, Microbiology and
Pathology, Volume 14 Issue 4 Version 1.0 Year 2014, Online ISSN: 2249-4618 &
Print ISSN: 0975-5888
[7]
Skiepko N., Chwastowska-Siwiecka I., Kondratowicz J., Właściwości likopenu i
jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej, ŻYWNOŚĆ. Nauka.
Technologia. Jakość, 2015, 6 (103), 20 – 32, DOI: 10.15193/zntj/2015/103/084
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz