Współczesna nauka wcale nie jest blisko odnalezienia lekarstwa na raka, a w odwiecznej walce
z tą chorobą idzie nam wręcz coraz gorzej. Jak wynika z danych brytyjskiej
organizacji charytatywnej Macmillan Cancer Support, na nowotwory zapada coraz
więcej ludzi - szacuje się, że prędzej
czy później rak rozwinie się u 40% z nas.
Medycyna konwencjonalna nie oferuje może w pełni zadowalających metod
terapii, ale na szczęście możemy próbować sami się chronić, wzmacniając swój układ
odpornościowy przede wszystkim dzięki właściwemu odżywianiu i prowadzeniu zdrowego
trybu życia.
Wskazówki: jak żyć, by uniknąć raka
• Podgrzewaj jedzenie w szklanych lub
ceramicznych brytfankach, a nie w pojemnikach ze styropianu, polistyrenu czy
PCW.
• Do mycia łazienki, kuchni i innych
powierzchni używaj soku z cytryny, białego octu lub sody oczyszczonej; unikaj
sztucznych mleczek i innych środków czystości zawierających alkilofenole, np.
alkilofenole długołańcuchowe (LCAP), krezole lub ksylenole.
• Do odświeżania szaf i odstraszania
moli używaj lawendy i kory cedru; zrezygnuj z naftalenu i kamfory.
• Unikaj perfum i środków do pielęgnacji
włosów zawierających ftalany (obecne niestety w większości produktów).
• Nigdy nie używaj patelni ani garnków
pokrytych teflonem, zamiast tego wybieraj te ze stali nierdzewnej.
• Jedz mięso organiczne pochodzące od
zwierząt karmionych trawą, wybieraj też organiczne mleko i jego przetwory.
• Zamiast typowej diety zachodniej
stosuj dietę opartą na śródziemnomorskich bądź orientalnych składnikach i
sposobach przyrządzania potraw.
• Włącz do jadłospisu oliwę oraz
naturalne zamienniki cukru, np. ksylitol czy syrop z agawy.
Wymienione poniżej pokarmy, napoje,
zioła i przyprawy znacząco pomagają w walce z nowotworem - niezależnie od
tego, czy chcemy się przed nim uchronić, czy też już się z nim zmagamy.
Produkty te zapobiegają rozprzestrzenianiu
się komórek rakowych, a niektóre mają nawet zdolność ich zabijania, dlatego też warto
wprowadzić je do naszej codziennej diety.
Zielona herbata zawiera mnóstwo
przeciwutleniaczy oraz antyrakowych
polifenoli, które spowalniają rozrost nowych naczyń krwionośnych niezbędnych komórkom
nowotworowym do przetrwania i dalszego rozwoju1.
Ciemna czekolada (o co najmniej
70% zawartości kakao) również bogata jest w przeciwutleniacze i polifenole
hamujące rozwój komórek rakowych. Jedna kostka zawiera
ich tyle samo, co filiżanka zielonej herbaty2.
Grzyby, w tym enoki
(płomiennica zimowa), maitake (żagwica listkowata), boczniak ostrygowaty,
shiitake (twardnik japoński), huba różnobarwna czy wiele odmian pieczarek,
pobudzają powielanie się i czynność komórek odpornościowych3.
Rośliny czosnkowe, a więc czosnek, szczypiorek, por,
cebula i szalotka wzmagają apoptozę (naturalną śmierć komórek) w nowotworach piersi, okrężnicy, płuc oraz
prostaty4.
Korzeń imbiru starty na surowo do dań smażonych
na patelni lub jako napar (pokrojony w plasterki i zalany wrzątkiem) wykazuje
silne działanie przeciwrakowe i zapobiega powielaniu się komórek nowotworowych5.
Astragalus membranaceus (Huang Qi,
traganek błoniasty) to roślina stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej o
udowodnionej skuteczności w leczeniu
infekcji wirusowych i raka. Blisko spokrewniony z nią Astragalus
oxyphysus również wykazuje obiecujące działanie antynowotworowe, a
poza tym zapobiega przerzutom czerniaka u myszy (nie zbadano jeszcze efektów
jego działania u ludzi). Przeszczepione myszom ludzkie komórki czerniaka pod wpływem
Astragalusa także rozwijały się wolniej6.
W rodzinie tej występują też rośliny trujące dla ludzi, dlatego wybierajmy
tylko suplementy od renomowanych producentów (często reklamuje się je jako
suplementy aktywujące telomerazę).
Kurkuma (ostryż długi) to przyprawa bogata
w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, która przyspiesza obumieranie komórek rakowych i
spowalnia rozrost guza7. Najlepiej przyjmować kurkumę wymieszaną z
czarnym pieprzem oraz oliwą bądź olejem z pestek dyni.
Owoce i warzywa zawierające likopen. Morele, buraki,
dynia, marchew, pataty, ziemniaki, arbuz oraz wszelkie kolorowe (nie zielone)
warzywa stanowią doskonałe źródło karotenoidów (np. likopenu) i witaminy A. Substancje te hamują
rozwój agresywnych nowotworów (prostaty, płuc, odbytu, trzustki, przełyku,
szyjki macicy, piersi i żołądka)8.
Warzywa kapustowate, czyli kapusta, kalafior, rzepa, rukiew
wodna, brokuły, rzodkiew, kapusta chińska, brukselka, jarmuż czy brukiew
zawierają składniki o silnym działaniu
przeciwrakowym. Ich cenne właściwości giną w procesie obróbki termicznej, dlatego należy
szybko je przesmażać lub krótko gotować na parze9.
Owoce cytrusowe, a więc grejpfruty, cytryny, limonki,
pomarańcze, mandarynki, tangelo i pomelo zawierają liczne flawonoidy
stymulujące proces oczyszczania wątroby z substancji kancerogennych10.
Zioła i przyprawy, a zwłaszcza bazylia, majeranek, mięta,
oregano, rozmaryn i tymianek zawierają olejki terpentynowe, które blokują komórkom rakowym dostęp do enzymów
niezbędnych do zajmowania kolejnych tkanek i w ten sposób spowalniają rozwój
raka (chociaż do tej pory
udowodniono to jedynie w badaniach na zwierzętach)11.
Bibliografia
1. 14-26; ClinCancerRes,
2004; 10: 4865-732
2. http://goo.gl/37Lmfs;
http://goo.gl/tKPmxZ
3. WDDTY, 2000; vol 11 no
7: 6-7
4. Cytotechnology, 2008;
56: 179-85
5. AnticancerRes, 1997;
17: 873-8; CancerRes, 1996; 56: 1023-30
6. ChinMedJ, 1990; 103:
304-7; CancerRes, 1988; 48: 1410-5; CancerRes, 1990; 50: 1867-72
7. ClinCancerRes, 2008;
14: 4491-9
8. JnatlCancerInst, 1999;
91: 317-31; Jnutr, 2005; 135: 2037S-9S
9. Lancet, 2005; 366:
1558-60; Jnutr, 2001; 131 [11Suppl]: 3027S-33S10
10. Carcinogenesis, 1998;
19: 425-31
11.
JnutrBiochem, 2008; 19: 347-61
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz