SZAŁWIA
LEKARSKA
U kogo szałwia w ogrodzie tego kostucha nie ubodzie głosi staropolskie powiedzenie.
Szałwia
lekarska (Salvia officinalis L., ang. Sage, ros. Szałwija, hindi: Sefakus,
Sefakuss, Sephakus, Salvis) – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych
(Lamiaceae), bylina.
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego (Albania, Jugosławia,
Grecja, Włochy), ale rozprzestrzeniła się gdzieniegdzie również poza tym
obszarem. Jest uprawiana w wielu krajach świata. Jej nazwa łacińska wywodzi się
od łacińskiego salvus oznaczajacego zdrowie lub od słowa salvo (leczyć,
ratować). Dokładniej nazwa salvia pochodzi od łacińskiego słowa „salvare”, co
oznacza leczyć, zbawiać, ratować. Szałwia lekarska to półkrzew. Kwitnie od maja
do czerwca. Rośnie na słonecznych zboczach i skałach, na glebach bogatych w
wapń i w miarę wilgotnych. Odmianą szałwii lekarskiej jest szałwia
muszkatołowa, kwitnąca na niebiesko lub czerwono, bardzo popularna w
Anglii.
Doceniwszy
całe bogactwo szałwii lekarskiej, Międzynarodowe Stowarzyszenie Ziołolecznictwa
wybrało ją w 2001 roku „ziołem roku”. W greckiej mitologii była symbolem
zdrowia i długowieczności. Legenda głosi, że odkrył ją Asklepios i
przez pewien czas za jej pomocą przywracał życie zmarłym, co bardzo irytowało
władcę podziemi Hadesa. Poskarżył się on Zeusowi, iż bezczelny lekarz wykrada
mu poddanych, Gromowładny ukarał, więc Asklepiosa - Mistrza i Bóstwo
Uzdrawiania oraz Medycyny, rażąc go piorunem. I tak wiedza o tym, jak stosować
szałwię, by pokonać śmierć, zaginęła - mityczny lekarz zabrał ją do grobu, a
ludzie jakoś nie odzyskali pradawnej receptury. Ludzie szybko odkryli lecznicze
właściwości szałwii, a jeszcze wcześniej uczyniły to zwierzęta - zaobserwowano
na przykład, że przy rozmaitych dolegliwościach szałwię wyszukują i zjadają
lwy. W Egipcie kojarzono szałwię, jako święte ziele Bogini Izis, podobnie i
wśród druidów celtyckich szałwia znana była zielem Wielkiej Bogini.
Theophrastus
(Teofrastus) pisał o dwóch różnych szałwiach, jednej dzikiej podkrzaczastej
zwanej sphakos (sfakos) oraz o podobnej roślinie uprawnej zwanej elelisphakos.
Walafrid Strabo opisał szałwię w poemacie Hortulus i używał jej starej
greckiej nazwy 'lelifagus'. W wiekach średnich używano nazwy Sage salvatrix -
Mędrzec zbawiciel. W Indii uprawiana najbardziej w stanie Jammu (Dżammu) na
północy kraju. W indyjskich językach znana, jako Sefakus (Hindi), Salvi tulasi
(Malayalam), Dharba (Telugu), Bui tulasi (Bengali), Kammarkas (Marathi), Sathi
(Punjabi)...
Cenne
właściwości szałwii były dobrze znane starożytnym medykom, Pliniuszowi
Starszemu, Hipokratesowi i Galenowi, a później Awicennie. Dawni Grecy
sporządzali lekką "herbatkę grecką”, czyli napar szałwiowy. Południe
Europy nazywa szałwię "świętym zielem", a herbatkę z szałwii zwie się
"herbatą europejską". W starożytności była symbolem zdrowia i
długowieczności. Egipcjanie dodawali ją do pokarmów, by zwiększyć liczebność
populacji po epidemiach, zatem wskazana jest dla poprawy dzietności. Starożytni
Rzymianie uważali ją za świętą, miała strzec ich zdrowia i cnót domowych. Grecy
i Rzymianie stosowali ją przeciwko problemom ze wzrokiem, utratą pamięci
(demencją) oraz przy ukąszeniach jadowitego węża (żmii). Jeden ze
średniowiecznych przyrodników, Albert Wielki, twierdził nawet, że szałwia może
czasem wskrzeszać zmarłych, zatem bywa podawana w czasie agonalnym jako
kilka/naście kropel soku czy mocnego naparu do ust, także przeciera się oczy i
daje kropelki na nozdrza póki pacjent oddycha.
Współczesne
medyczne preparaty złożone zawierające liście szałwii to: Septosan,
Vagosan, Diabetovit, Dentosept (płukanka), Gastrogran (granulat). W Niemczech
produkuje się krople Salvyasat i preparat Sweatosan. We Francji produkowane
jest wino szałwiowe. Szałwia to roślina ozdobna nadająca się na rabaty. Jest
także wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym z powodu zawartości olejków
eterycznych. Szałwia znana jest w Polsce co najmniej od kilkuset lat. Od dawna
uważano ją za lek uniwersalny i przypisywano znaczne właściwości lecznicze.
Szałwia od starożytności była symbolem zdrowia i długowieczności,
lekarstwem przeciwko stu chorobom.
Zalecana w
następujących dolegliwościach: nieżyt żołądka i jelit, biegunka, stany
zakażeniowe i zapalne przewodu pokarmowego, ból brzucha, odbijanie, zaburzenia
trawienne na tle nadmiernej fermentacji, nudności, wymioty, nieżyty układu
oddechowego i moczowego, przeziębienie, schorzenia skórne, poty nocne i
nadmierne pocenie się, choroby alergiczne, cukrzyca, niemiły zapach z ust,
stany zapalne i ropne gardła oraz jamy ustnej, bóle wątroby i trzustki,
zapalenie przydatków, upławy.
Szałwia
hamuje rozmnażanie się bakterii Gram - dodatnich oraz Gram -
ujemnych (nawet tych, które są odporne na antybiotyki), jednocześnie niszcząc
różnorakie grzyby i wirusy. Szałwia unieczynnia toksyny bakteryjne. Szałwia
niweluje również kiepski stan dziąseł, przejawiający się w różnego rodzaju
zapaleniach oraz problemy przyzębia np. podczas pojawienia się pleśniawki.
Dzięki systematycznym piciu naparów z szałwii można pozbyć się również
trądziku oraz łojotoku skóry, a nawet łuszczycy. W ten sposób możemy również
pozbyć się kłopotów z jamą ustną, czyli niwelować na przykład nieświeży oddech.
Olejek z ekstraktem tej rośliny można także wcierać w skórę głowy podczas
odczuwania bólu oraz depresji, ponieważ dzięki swojemu aromatowi złagodzi
dyskomfort oraz poprawi samopoczucie. Szałwia pomaga również w schorzeniach
związanych z tarczycą, stosowana jest przeciwko nadczynności tarczycy.
Najnowsze
badania potwierdzają również znaną od lat zdolność szałwii do unieczynniania
różnego rodzaju toksycznych związków. Dzieje się tak na drodze zwiększania
zdolności do utleniania ksenobiotyków w wątrobie, co pozwala na sprawniejsze
metabolizowanie większych ich ilości, bez uszkodzenia komórek tego narządu. Z
tego wynika również hepatoprotekcyjne działanie rośliny. Szałwia dostarcza
rekordowych ilości witaminy B1, a jednym z objawów niedoboru witaminy B1 są
krótkotrwałe zaniki pamięci. Współczesne badania potwierdziły, iż dzięki
przyspieszeniu krążenia krwi w całym organizmie szałwia usprawnia
funkcjonowanie mózgu. Wiadomo, że dobrze ukrwiony, a zatem dobrze odżywiony i
natleniony mózg czy inny narząd wydajniej działa. Herbatka z szałwii to
znakomity napój dla wszelkiego rodzaju myślicieli, a przecież także poprawia
zdolność koncentracji.
Źle gojące
się rany i wrzody zadziwiająco
szybko zamykają się pod wpływem okładów z mocnego naparu szałwii.
Niejednokrotnie takie okłady okazały się skuteczne w leczeniu uporczywej egzemy
i grzybicy skóry. Pomagają w stłuczeniach i kontuzjach. Anglicy uważają
kompresy z szałwii za najlepsze remedium na naciągnięte ścięgna: garść liści
szałwii świeżych lub suszonych polecają zalać octem, zagotować i przykładać na
bolące miejsce okład tak gorący, jak tylko można wytrzymać.
Kąpiele w naparze z liści szałwii
cudownie koją nerwobóle, bóle mięśni, kości i stawów. Szałwia stosowana
zewnętrznie działa ściągająco, bakteriobójczo, wzmacnia skórę, goi
blizny.
Szałwia
powstrzymuje krwawienia z przewodu pokarmowego i zmniejsza przepuszczalność
naczyń włosowatych, zatem warto napić się herbatki szałwiowej przed zabiegami
operacyjnymi! Szałwia jest korzystna w leczeniu chorób wątroby przebiegających
z upośledzonym wytwarzaniem żółci lub po toksycznym uszkodzeniu wątroby.
Kompresów z szałwii używa się przeciwko czyrakom. Szałwia ułatwia poród,
jednak w czasie ciąży może spowodować poronienie, jeśli ciąża jest słaba i
wymaga podtrzymywania. Dawniej szałwię polecano również w bólach kręgosłupa,
napadach padaczkowych oraz nadmiernym zmęczeniu i senności. Stosowane wewnętrznie
wyciągi z liści szałwii wpływają hamująco na wzrost obecnych w przewodzie
pokarmowym bakterii saprofitycznych i przeciwdziałają nadmiernej fermentacji
jelitowej.
Ogromna
różnorodność obecnych w liściach szałwii związków biologicznie czynnych
sprawia, że surowiec należy do leków roślinnych o bardzo wszechstronnym
działaniu. Szałwia jest ponadto surowcem niezastąpionym w wielu schorzeniach
dotyczących przewodu pokarmowego. Jak wykazują najnowsze badania naukowe
przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu Medycznego w Teheranie liście
szałwii lekarskiej dzięki zdolności hamowania acetylo-cholino-esterazy mogą być
potencjalnym źródłem nowego leku roślinnego wykorzystywanego w leczeniu z
choroby Alzheimera.
Stara
medycyna naturalna, w tym Awicenna uważa, że szałwia ma naturę
gorącą i suchą, zatem leczy z wszelkich chorób o naturze przeciwnej,
zimnej i wilgotnej.
Herbatka
sporządzona z liści szałwii lekarskiej przynosi ulgę w przypadku bólu gardła,
utraty głosu, zapalenia migdałków, jak również pomaga w usunięciu nadmiaru
flegmy w zatkanych flegmą płucach. Sposób sporządzenia takiej herbatki ziołowej
wygląda następująco: zaparzać 2 łyżeczki suszonych lub świeżych liści szałwii
lekarskiej w 1 ¼ szklanki wrzącej wody przez około 35 minut. Następnie wywar
przecedzić i dodać (jak to chce) odrobinkę miodu. Herbatkę pić po pół szklanki,
co kilka godzin. Herbatką ziołową z liści szałwii lekarskiej płuka się także
podrażnienia, bóle gardła. Przed płukaniem gardła do wywaru dodać ¼ łyżeczki
świeżo wyciśniętego soku z limonki.
Szałwia lekarska to wspaniały,
naturalny środek leczniczy przy wszelkiego rodzaju swędzeniach, spowodowanych
na przykład alergiczną reakcją na nieznaną substancję, z powodu nadmiernej
nerwowości, łuszczycy lub egzemy lub jakiegokolwiek kontaktu z trującymi
roślinami takimi, jak trujący bluszcz czy sumak.
Szałwia
lekarska to cenne i pomocne zioło w leczeniu nieregularnych i skąpych
miesiączek. Picie naparu z zioła powoduje zwiększenie wypływu krwi
miesiączkowej. Pomimo tego, że właściwości hormonalne szałwii lekarskiej nie są
do końca całkowicie zrozumiałe, nie ma wątpliwości, że zioło to łagodzi
dolegliwości związane z okresem menopauzy. I tak szałwia lekarska obniża
częstotliwość występowania potów, jak również ilość uderzeń gorąca, pomaga
organizmowi lepiej przystosować się do zmian hormonalnych, związanych z
procesem menopauzy. Szałwia lekarska jest także zalecana przeciwko bólom
miesiączkowym, braku miesiączek, bezpłodności oraz przeciwko problemom
związanym z okresem przekwitania. Zioło to posiada właściwości stymulujące
macicę, dlatego też jest używane podczas porodu, jak również pomaga w wydaleniu
łożyska.
Szałwia lekarska jest wspaniałym
środkiem leczniczym w przypadku przeziębienia, gorączki i powinna być
zastosowana, jak tylko poczujemy, że „coś nas bierze”. Szałwia lekarska łagodzi
także zapalenie migdałków, zapalenie oskrzeli, astmę, katar oraz zapalenie
zatok. Jej właściwości ściągające, jak również wykrztuśne pomagają organizmowi
wydalić flegmę z płuc i tym samym zmniejszyć katar. Herbatka sporządzona z
szałwii lekarskiej jest używana do inhalacji, która pomaga w oczyszczaniu dróg
oddechowych organizmu. Szałwia lekarska wzmacnia system odpornościowy i pomaga
w zapobieganiu różnorodnym infekcjom, jak również „trzyma z dala” wszelkie
choroby autoimmunologiczne.
Naparów z szałwii lekarskiej używa się
również do okładów na trudno gojące się rany skórne oraz brzydko wyglądające
owrzodzenia, przy oparzeniach I stopnia oraz przy czyrakach. Osoby cierpiące na
bóle reumatyczne, do kąpieli mogą dodawać napary z szałwii lekarskiej. Zioło to
jest często stosowane do irygacji pochwy w przypadku upławów. Szałwia lekarska
to tradycyjne zioło używane w leczeniu astmy. Suszone liście zioła wciąż
wchodzą w skład różnych mieszanek ziołowych, z których robi się preparaty
przeznaczone dla osób cierpiących na astmę.
Szałwia lekarska jest wspaniałym środkiem wzmacniającym układ pokarmowy. Zawarte olejki eteryczne w ziele posiadają działanie relaksujące na mięśnie gładkie układu trawiennego. Olejki eteryczne razem z substancjami gorzkimi (goryczki) pobudzają apetyt oraz ulepszają proces trawienia. Szałwia lekarska wspomaga wydzielanie soków żołądkowych oraz żółci, łagodzi bóle brzucha, przynosi ulgę podczas kolki, łagodzi wzdęcia oraz wiatry, działa łagodząco na niestrawności pokarmowe, nudności, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, problemy wątrobowe oraz pomaga w wydalaniu robaków. Jej antyseptyczne właściwości są pomocne w takich infekcjach, jak zapalenie żołądka oraz jelit. Dla pobudzenia łaknienia należy pić napar z szałwii pół godziny przed jedzeniem.
Szałwia lekarska jest wspaniałym środkiem wzmacniającym układ pokarmowy. Zawarte olejki eteryczne w ziele posiadają działanie relaksujące na mięśnie gładkie układu trawiennego. Olejki eteryczne razem z substancjami gorzkimi (goryczki) pobudzają apetyt oraz ulepszają proces trawienia. Szałwia lekarska wspomaga wydzielanie soków żołądkowych oraz żółci, łagodzi bóle brzucha, przynosi ulgę podczas kolki, łagodzi wzdęcia oraz wiatry, działa łagodząco na niestrawności pokarmowe, nudności, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, problemy wątrobowe oraz pomaga w wydalaniu robaków. Jej antyseptyczne właściwości są pomocne w takich infekcjach, jak zapalenie żołądka oraz jelit. Dla pobudzenia łaknienia należy pić napar z szałwii pół godziny przed jedzeniem.
Pod wpływem szałwii zostają
przywrócone naturalne ruchy perystaltyczne okrężnicy i czynność skurczowa
jelit, poprawia się trawienie i przyswajanie składników pokarmowych.
Działanie przeciwpotne występuje
szybko, maksimum osiąga po 2–3 godzinach i trwa 3 dni. Wyciągi z surowca podaje
się w nadmiernej potliwości różnego pochodzenia, np. potliwości w stanach
gorączkowych, w nadczynności tarczycy, również potliwości na tle zaburzeń
nerwicowych.
Działanie przeciwzapalne szałwia
wykazuje po podaniu doustnym i po zastosowaniu zewnętrznym.
Działanie przeciwbakteryjne - szałwia
hamuje też wzrost drobnoustrojów Gram–dodatnich i antybiotykoopornych, w
mniejszym stopniu Gram–ujemnych, unieczynnia toksyny bakteryjne.
Lecznicza herbata szałwiowa
(odwar)
Do picia wrzucamy jedną, maksymalnie
dwie łyżeczki pełne szałwii na pół litra wrzącej wody i gotujemy dokładnie 3 minuty,
aby pozbyć się z olejków eterycznych i uwolnić enzymy eteryczne potrzebne
wszystkim gruczołom, rdzeniowi kręgowemu, wiązadłom, i tarczom międzykręgowym,
(dlatego należy zawsze przez całe życie pić szałwię). Po trzech minutach
gotowania można odwar odstawić i wrzucić do niego trochę ziela dziurawca
zwyczajnego, mięty pieprzowej, melisy, po czym zostawić do naciągnięcia na
przynajmniej 10 minut pod przykryciem. Dodatkowe wspomniane zioła można
stosować pojedyńczo (oddzielnie) lub wszystkie razem. Herbata szałwiowa wedle
tej receptury stosowana jest w totalnej sześciotygodniowej kuracji antyrakowej
Rudolfa Breussa, gdzie rano pije się, jako część diety sokowej 1-2 filiżanki
tej szałwiowej herbaty, a przez cały dzień wedle potrzeby pije się po kilka
łyków, gdy nachodzi pragnienie.
Do płukania i przemywania szałwię
zalewa się wrzątkiem na przynajmniej 10 minut.
Herbata szałwiowa (napar)
Zalać łyżeczkę (od herbaty) suszonych
ziół szklanką gorącej wody, przykryć i odstawić na 5 minut. Przed wypiciem, przecedzić
przez gazę lub sitko. Słaby napar z niewielkiej ilości ziela (liści) stosowany
jest do picia, jako zdrowotna herbatka. Może być stosowany często także zamiast
herbaty, w odróżnieniu od mocnych naparów, dłużej parzonych pod przykryciem, z
większej ilości ziela (liści), które pije się w celach leczniczych, zwykle nie
dłużej niż miesiąc.
Napar z szałwii
Zalać 2 łyżki stołowe szałwii 1
szklanką wrzącej wody. Pić 100-200 ml 2-3 razy dziennie. W praktyce, mocny
napar z szałwii pijemy 2-3 razy dziennie po około pół szklanki (125 ml).
Napar z ziela szałwii
1 łyżkę stołową suszonego ziela
szałwii zalewamy szklanką wrzątku. Odstawić ją na około 15 minut (12-24 minut)
w naczyniu pod przykryciem. Po przecedzeniu pijemy po 1-3 łyżek stołowych
naparu 2-4 razy dziennie w nieżytach żołądka i jelit, biegunkach, nadmiernej
laktacji, wzdęciach brzucha. Dla pobudzenia łaknienia należy pić pół godziny
przed jedzeniem. Napar ten można stosować do okładów, przemywań, płukania i
kompresów.
Okłady z naparu stosuję się na trudno
gojące rany, owrzodzenia, oparzenia, odmrożenia, również przy użądleniu przez
pszczoły i osy, także do obmywania zewnętrznych narządów płciowych w postaci
tamponów dopochwowych oraz do irygacji ( po rozcieńczeniu z wodą). Picie
naparu stosuje się średnio trzy razy dziennie po pół szklanki w nieżycie
żołądka i jelit, w zaburzeniach trawiennych jak bóle brzucha, także w nieżytach
górnych dróg oddechowych i nadmiernym poceniu się. Zewnętrznie napar stosuję
się do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i dziąseł, przy
anginie, w pleśniawkach i zapaleniu migdałków.
Napar obniżający poziom cukru we
krwi
Łyżkę suszonego ziela szałwii zalać 1
i 1/2 szklanki wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 10 minut, odcedzić. Pić
taką porcję 2 razy dziennie.
Korzeń szałwii
Wywar z korzenia – przepisywany na
bóle miesiączkowe spowodowane przez zastój krwi. Chińscy lekarze naturalnego
leczenia polecają również szałwię lekarską przeciwko dusznicy bolesnej oraz
chorobie wieńcowej.
Olej szałwiowy - Oleum Salviae
Około pół szklanki liści szałwii zalać
150 ml oleju lub oliwy o temperaturze 50-60 stopni C; wytrawiać 14 dni; przefiltrować.
Stosować do wcierań przy nieżytach układu oddechowego, przeziębieniach,
chorobach zakaźnych, po zmarznięciu, przy osłabieniu i zmęczeniu. Olej wcierać
w całe ciało, prócz głowy, a potem udać się do łóżka i wypić mieszankę ziołową
leczącą daną chorobę.
Olej
szałwiowy można też stosować, jako przyprawę do pieczonego drobiu, wołowiny,
wieprzowiny, sosów i sałatek.
Olejek z
szałwii lekarskiej uspokaja, łagodzi, zmniejsza przekrwienie. Zaleca się go
stosować przy zmęczeniu, niskim ciśnieniu, kłopotach z oddychaniem. Natomiast
olejek z szałwii muszkatołowej ma właściwości rozgrzewające i uspokajające.
Stosuje się go przy depresji, bezsenności, bólach gardła, złym trawieniu,
bolesnych miesiączkach, suchej skórze i ukąszeniach przez owady. Najlepszy olejek
szałwiowy do aromaterapii i masażu otrzymuje się w Dalmacji.
Oliwka szałwiowa
Świeżymi listkami szałwii napełnić
słój do 1/3 objętości i zalać do pełna olejem słonecznikowym lub sezamowym.
Dobrze zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w nasłonecznione miejsce. Od czasu do
czasu potrząsnąć słojem. Potem odcedzić przez gazę, mocno odciskając zioła.
Można jeszcze dodać 2–3 kapsułki witaminy E w płynie. Stosować do płukania
obolałego gardła, do smarowania przy podrażnieniach skóry, oparzeniach – także
słonecznych. Szybko przynosi ulgę.
Nalewka szałwiowa
Zamiast oleju szałwiowego do wcierań
można stosować mocną nalewkę szałwiową - Tinctura Salviae. Nalewka szałwiową
(szałwiówka): pół szklanki liści zalać 300 ml wódki; wytrawiać 14 dni;
przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżeczki lub najcześciej
stosować zewnętrznie do smarowania i okładów, do odkażania i odgrzybiania. Do
płukania: 1 łyżka nalewki na 100-150 ml wody.
Zewnętrzne stosowanie szałwii
Zewnętrznie (płukanki, przemywanie,
pędzlowanie nalewka, nasiadówki, lewatywy, kąpiele) - stany zapalne warg
sromowych i pochwy, zapalenie spojówek i gałki ocznej, łzawienie, pieczenie
oczu (zażywać jednocześnie preparat mineralno-witaminowy w dużej dawce),
trądziki, ropnie, liszaje, oparzenia, odparzenia, opryszczki, łojotok, wągry,
przetłuszczające się włosy z tłustym łupieżem i innymi. Wraz z zabiegami
zewnętrznymi stosować szałwię wewnętrznie (doustnie).
Kąpiele z szałwii
Tego typu kąpiele działają łagodząco
na skórę oraz mogą być stosowane w przypadkach mięśniowych dolegliwości
bólowych, bólach kostnych, stawowych oraz w nerwobólach. Kąpiel taką
przygotowujemy w następujący sposób: w litrze wody zaparzamy 100 g liści
szałwii, następnie przecedzamy i wlewamy do wanny napełnionej do połowy
wodą.
Jakieś 5-6 łyżek szałwii należy zalać
1 litrem wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 15 minut. Przecedzić i wlać napar
do kąpieli. Stosuje się w chorobie reumatycznej i schorzeniach skóry np.
egzemie, świądzie, oparzeniu stosuje się kąpiele ziołowe w naparze z szałwii.
Szałwiowa kąpiel odświeżająca -
odwar
Zalać 6 czubatych łyżek suszonej
szałwii 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Przykryć i
odstawić na 20 minut. Przecedzić i wlać do wanny napełnionej ciepłą wodą.
Kąpiel przeciwpotna i łagodząca
podrażnienia skóry
Dużą garść ziela szałwii zalać 2
szklankami wrzątku, gotować na maleńkim ogniu przez 5 minut, odstawić pod
przykryciem na 10 minut, odcedzić i wlać do wody w wannie. Zapobiega
nadmiernemu poceniu, walczy z problemami skórnymi i reumatyzmem. Przy grzybicy
moczyć stopy w nierozcieńczonym wywarze przez 15–20 minut 4 razy
dziennie.
Maseczka ziołowa dla cery suchej i
wrażliwej
Miarę 2 łyżki stołowe zmielonego
rumianku i 2 łyżki zmielonej szałwii zalewamy małą ilością wrzącej wody, aby
utworzyła się gęsta papka. Dodajemy żółtko i łyżkę twarożku. Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy. Maseczkę nakładamy na twarz i szyję na 30 minut.
Po usunięciu maseczki skórę należy opłukać letnią wodą.
Napar z szałwii wygładzający kręcone
włosy
Garść wysuszonych ziół zalać szklanką
wrzątku i pozostawić do naciągnięcia (nie gotować) na 10 min. Następnie
przecedzić napar i przestudzić. Płukać nim umyte włosy (nie spłukiwać). Przy
kręconych włosach po umyciu nanieść napar i rozczesać grzebieniem. Suszyć włosy
nadając im gładką formę.
Napar do płukania gardła i jamy ustnej
oraz na problemy z żołądkiem
Łyżkę świeżych lub łyżeczkę suszonych
liści szałwii zalać szklanką wrzątku, przykryć. Po 15 minutach odcedzić. Płukać
naparem gardło i dziąsła kilka razy dziennie przez 5 minut. Przy kłopotach z
układem pokarmowym pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie.
Przeciwgrzybiczna kąpiel dla
zmęczonych stóp
Aby sporządzić taką łagodną mieszankę,
należy wsypać do miski 4 lub 5 łyżeczek suszonych liści. Następnie trzeba je
zalać 1,5–2 litrami gorącej wody. Następnie musisz odczekać aż ostygnie i
zanurzyć w takim naparze stopy na około piętnaście minut.
Kompres na rany
Kiedy zmagamy się z jakąś dokuczliwą i
bolesną raną, można wykorzystać okłady z tego zioła. Należy wtedy dwie łyżki
szałwii zaparzyć dziesięć minut w połowie szklanki wrzątku. Następnie napar
trzeba odcedzić a kiedy przestygnie, zamocz w nim gazę. Taki kompres przykładaj
kilka razy dziennie na chore miejsce przez około dziesięć lub piętnaście
minut.
Okłady z szałwii
Szklankę ziela zalać 1 i 1/2 szklanki
wrzątku. Ciepłą, gęstą masą okładać chore miejsca, owijać folią i ręcznikiem.
Stosować raz dziennie przez 30 minut – przy oparzeniach, odmrożeniach,
owrzodzeniach.
Kataplazm szałwiowy
We wrzątku zaparzamy ziele szałwii i
zawijamy w kawałek płótna lub gazę. Przykładamy na chore i obolałe miejsca. W
praktyce można używać fusów po kilku minutach parzenia herbatki
szałwiowej.
Mleko szałwiowe
1 łyżeczkę suszonych lub świeżych
liści szałwii zagotować z 1 filiżanką mleka, potem odstawić na 3 minuty, a
następnie przecedzić. Pić 2-3 filiżanki mleka szałwiowego dziennie. Napój
polecany szczególnie przeciw kaszlowi. Mleko szałwiowe pite wieczorem ułatwia
zasypianie.
Sztuka kulinarna i szałwia
Sztuka kulinarna i szałwia
Liście szałwii zrywane przed okresem
kwitnienia są używane do dziś, jako wspaniała przyprawa o korzennym aromacie.
Doskonale komponuje się z daniami, których składnikami są pomidory, kapusta i
groch. Duże zastosowanie znalazła zwłaszcza w kuchni włoskiej. Stosuje się ją
jako dodatek do wszelkich sałatek, mięsnych i drobiowych farszów, ciast i
deserów. W Niemczech przyprawia się nią węgorza. Ma lekko gorzkawy smak,
dlatego należy używać jej oszczędnie, gdyż zbyt duża ilość nadaje potrawie
nieprzyjemny zapach. Przez proces suszenia smak przyprawy nasila się. Suszona
szałwia może być przechowywana do 3 lat w szczelnym opakowaniu. Po tym okresie
traci swój zapach i wiele właściwości leczniczych.
Szałwia lekarska świetnie nadaje się
do potraw z fasoli, kapusty, grochu, kabaczka, cebuli oraz pomidorów. Dodawana
jest także do omletów, sera żółtego, tofu oraz twarożku. Szałwia lekarska może
być dodawana do produkcji chleba kukurydzianego, szczególnie, gdy serwuje się
go z kurczakiem lub z rybą. Szałwię lekarską możemy również dodawać do oleju do
smażenia, wtedy sam olej i smażony produkt jest mniej szkodliwy. Na skalę
przemysłową szałwia lekarska bywa używana do produkcji zup, sosów, kiełbasek,
mięsa, pieczonych kurczaków, serów, słodyczy, lodów, gumy do żucia, wermutu.
Szałwia w kuchni może również zniwelować nieprzyjemny, brzydki zapach,
chociażby po gotowaniu kapusty.
Dzięki dużej zawartości olejków
eterycznych szałwia lekarska znalazła także zastosowanie w przemyśle
kosmetycznym do produkcji między innymi szamponów, mydeł, kremów. Suszone
gałązki szałwii lekarskiej można dodawać do różnego rodzaju suszonych bukietów
kwiatowych.
Powinny jej unikać kobiety w ciąży z uwagi na to, że powstrzymuje laktację czyli mlekotwórstwo w okresie karmienia dziecka piersią.
Powinny jej unikać kobiety w ciąży z uwagi na to, że powstrzymuje laktację czyli mlekotwórstwo w okresie karmienia dziecka piersią.
Liście szałwii zapiekane
Przygotować gęste ciasto naleśnikowe.
Zanurzać w nim świeże liście szałwii i smażyć na głębokim tłuszczu na złoty
kolor. Wielki poeta, ale i wielki smakosz, piewca przydomowych ogrodów Mikołaj
Rej polecał takie myszki z szałwii, czyli zielone listki zasmażane w
cieście.
Świeże liście szałwii można dodawać do sera, a wraz z hyzopem, pietruszką i miętą do masła ziołowego.
Szałwia, jako surowiec zielarski
Świeże liście szałwii można dodawać do sera, a wraz z hyzopem, pietruszką i miętą do masła ziołowego.
Szałwia, jako surowiec zielarski
Ziele szałwii to silnie rozgałęziona
krzewinka, osiągająca do 60 cm wysokości, wydzielająca dość silny zapach
przypominający woń kamfory. Szałwia najczęściej uprawiana jest w ogrodach, w
miejscach słonecznych, na żyznej, bogatej w wapń glebie. Ma fiołkowe kwiecie
oraz szarozielone, jajowate i kosmate liście.
Szałwia osiąga wysokość 50-70 cm. Ma
skłonność do pokładania się. Łodyga wzniesiona, czterokanciasta lub okrągława,
drewniejąca od dołu. Cała roślina lekko owłosiona. Liście zielono-srebrne,
miękkie w dotyku, długoogonkowe, podłużnie owalne lub lancetowate, ułożone
naprzeciwlegle, brzegiem lekko karbowane, a z wierzchu pomarszczone.
Kwiaty dwuwargowe, barwy fioletowoniebieskiej, zebrane po 4-8 w szczytowe
nibyokółki.
Surowcem jest ziele szałwii (Herba Salviae)
lub liść szałwii (Flos Salviae). Typowym surowcem
szałwii są liście, w których znajdują się olejki lotne (zawierające cyneol,
pimen, tujon i kamforę) oraz garbniki, pikrosalwinę, trójterpeny, witaminę B1 i
kwas nikotynowy. Liście (Folium Salviae) szałwii zawierają od 2,5 do 3% olejku
lotnego, który zawiera m.in. tujon, cyneol, kamforę i pinen. Ponadto szałwia
zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze, duże ilości witaminy
B1 (około 850 mg%), witaminy PP oraz karoteny (witaminy A) i duże ilości
witaminy C.
Badania naukowe wykazały, że związek
chemiczny tujon, wchodzący w skład olejku eterycznego, posiada silne
właściwości antyseptyczne oraz wiatropędne. Posiada on również działanie
estrogenne, które jest częściowo odpowiedzialne za hormonalny efekt szałwii
lekarskiej, szczególnie w przypadku zmniejszenia produkcji mleka u matek
karmiących. Tujon w dużych dawkach jest toksyczny. Olejek eteryczny szałwii,
podobnie wyciąg alkoholowy jest bogaty w tujon, który stosowany w większych
dawkach wywołuje uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego. Dłuższe stosowanie
wyciągów etanolowych (alkoholowych) może wywołać zaburzenia w funkcjonowaniu
kory mózgowej, drażliwość, stany podniecenia, drgawki, nudności,
otępienie, nawet omamy czy psychozy. Odnotowywane są także przypadki drgawek
tężcowych po spożyciu tujonu, skurcze macicy u kobiet czy przypadki krwiomoczu.
Najbardziej przestrzega się przed nalewkami alkoholowymi oraz olejkami,
szczególnie w dużych dawkach.
Kwas rozmarynowy (fenol - kwas rozmarynowy to depsyd, ester kwasu kawowego z kwasem α-hydroksydihydrokawowym. Związek ten po raz pierwszy wyodrębniono z liści rozmarynu lekarskiego) jest związkiem chemicznym posiadającym silne właściwości przeciwzapalne, natomiast olejek eteryczny, jako całość, łagodzi skurcze mięśni i posiada właściwości grzybobójcze.
Kwas rozmarynowy (fenol - kwas rozmarynowy to depsyd, ester kwasu kawowego z kwasem α-hydroksydihydrokawowym. Związek ten po raz pierwszy wyodrębniono z liści rozmarynu lekarskiego) jest związkiem chemicznym posiadającym silne właściwości przeciwzapalne, natomiast olejek eteryczny, jako całość, łagodzi skurcze mięśni i posiada właściwości grzybobójcze.
Chociaż olejek z szałwii lekarskiej
jest używany w aromaterapii, niektórzy przestrzegają przed jego użyciem radząc
zachować pewną ostrożność. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią
generalnie nie powinny brać szałwii lekarskiej długotrwale w celach
leczniczych, ponieważ zioło to może wywołać poronienie oraz zatrzymać produkcję
mleka. Niektóre osoby mogą doświadczyć kontaktowego zapalenia skóry po
dotknięciu szałwii lekarskiej. Niemniej, jako okład na ranę, okład
przeciwalergiczny czy do płukania gardła zarówno kobiety w ciąży jak i karmiące
matki mogą używać tego zioła.
Ujmując całościowo bogaty skład
wyciągu z szałwii, można stwierdzić, że charakteryzuje się ona następującymi
działaniami leczniczymi:
- antyseptycznym (dezynfekującym),
- ściągającym (zmniejszającym
krwawienie, obkurczającym),
- antybiotycznym (przeciwbakteryjnym),
- przeciwwirusowym,
- przeciwpotnym,
- obniżającym poziom cukru we krwi,
- pobudzającym wydzielanie soków
żółciowych,
- wzmagającym perystaltykę jelit,
- hamującym laktację (wypływ mleka z
gruczołu piersiowego).
Przeciwwskazania
Przeciwwskazania
Długotrwałe picie dużych ilości
mocnych naparów z szałwii może wywołać działania niepożądane takie jak:
nudności, wymioty, otępienie. Choć nie ma badań potwierdzających działanie
poronne nie zaleca się stosowania wewnętrznie kobietom w ciąży, najprawdopodobniej
z powodu incydentalnych zdarzeń, których związku z szałwią nigdy nie
potwierdzono. Stosowanie naparu z szałwii powoduje zmniejszenie laktacji, nie
jest polecany kobietom karmiącym. Nie poleca się stosowania naparów w ostrym
nieżycie żołądka, chyba że niewielkie kropelkowe ilości lub łyżeczka od herbaty
2-4 razy dziennie. Wśród przeciwwskazań do stosowania szałwii wymienia się
także nowotwory pobudzane przez hormony estrogenne.
Sposób
parzenia Szałwii Lekarskiej
Napar w postaci napoju: 1-2 gramy
szałwii zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem około 15 minut
(12-24), odcedzić. Spożywać 1 do 3 razy dziennie po szklance naparu. Im dłużej
parzona tym bardziej lecznicza. Napar może naciągać do 3 godzin.
Napar do płukania jamy ustnej lub
stosowania miejscowego: 2-3 g szałwii zalać ½ szklanki wrzącej wody. Zaparzać
pod przykryciem przynajmniej około 15 minut (12-24 minuty). Płukać gardło lub
jamę ustną kilka razy dziennie. Do okładów: nasączyć naparem jałowy gazik i
przykładać w miejscach otarcia skóry.
Uwaga: Jednorazowa dawka nie może
przekroczyć 15 g liścia szałwii. Ponadto, po dłuższym stosowaniu mogą wystąpić
skutki niepożądane, jak: zawroty głowy, wymioty, częstoskurcz serca, uderzenia
gorąca, dlatego doustnie nie należy przyjmować szałwii dłużej niż 4 tygodnie.
Wszelkie wątpliwości i pytania należy skonsultować z lekarzem specjalistą
fitoterapii (ziołolecznictwa). Nie należy stosować szałwii w czasie ciąży i
karmienia piersią.
Napar z szałwii lekarskiej pić 200 ml
dziennie (około szklanki) lub stosować jako płukankę gardła bądź jamy ustnej,
100 ml, 2 do 3 razy dziennie. Stosuje się również nalewkę z szałwii lekarskiej
w ilości 40 kropli, dwa razy dziennie.
Zwykle zaleca się wypijanie trzech
szklanek naparu dziennie, ale nie dłużej niż przez okres czterech tygodni.
Należy po intensywnej kuracji zrobić 2-3 tygodnie przerwy w piciu zioła, a
dopiero potem, jeśli potrzeba, kurację powtórzyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz