Jak wyhodować imbir w naszych warunkach klimatycznych nic prostszego zobacz na filmie.
Świeży imbir
Pod względem składników odżywczych 100 g
świeżego imbiru zawiera:
87 g wody, 1,4 g białka, 0,7 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów, witaminy B1 oraz B2, 4 mg wit. C, 20 mg wapnia, 45 mg fosforu, 7 mg żelaza, 387 mg potasu, ok 3% olejków eterycznych.
87 g wody, 1,4 g białka, 0,7 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów, witaminy B1 oraz B2, 4 mg wit. C, 20 mg wapnia, 45 mg fosforu, 7 mg żelaza, 387 mg potasu, ok 3% olejków eterycznych.
Świeży korzeń imbiru zalecany jest między
innymi przy:
- przeziębieniach
(awersja do zimna, dreszcze, lekka gorączka – imbir posiada właściwości
przeciwzapalne),
- wymiotach,
- biegunce,
- chorobie
lokomocyjnej,
- kaszlu
z białą wydzieliną,
- nudnościach.
- zatruciach
pokarmowych,
- niestrawności,
- bólach
menstruacyjnych.
Korzeń imbiru działa napotnie (w przypadku przeziębienia
z awersją do zimna, by wywołać poty). Z uwagi na właściwości
rozgrzewające i wzmagające krążenie krwi polecany jest osobom ospałym i
ociężałym. Zalecany jest u osób z tendencją do zimnych kończyn (dłonie,
stopy, kolana), z bladą cerą, bladymi ustami. Nie powinny stosować go
osoby z oznakami wewnętrznego gorąca (gorące stopy i dłonie, niepokój, czerwone
usta i czerwona twarz).
Imbir posiada właściwości ogrzewające:
- wzmaga
krążenie krwi,
- ułatwia
trawienie i przyswajanie pokarmów,
- dodany
do mięs, ryb oraz owoców morza przeciwdziała ich toksyczności i sprawia,
że są lepiej przyswajane przez organizm.
Kilka plasterków imbiru dodanych do potraw wzmacnia ich
charakter rozgrzewający.W przypadku warzyw i owoców dodanie świeżego imbiru
sprawi, że będą one mniej wychładzające. Gdy dodamy imbir do mięs, ryb lub
owoców morza, wówczas potrawy te będą miały bardziej rozgrzewający charakter.
Świeży imbir ma swoje zastosowanie również jako dodatek do deserów, dań z owoców,
kompotów, wówczas zmniejszają się ich właściwości nawilżające.
Suszony imbir
Imbir suszony (niesproszkowany!) pomaga
między innymi przy:
- wymiotach,
- zimnych
kończynach,
- bólu
w podbrzuszu spowodowanym zimnem,
- reumatyzmie,
- biegunce.
Aby zrobić samodzielnie imbir suszony, należy pokroić
świeży korzeń imbiru razem ze skórką na plasterki i suszyć w piekarniku
nagrzanym do temperatury 100 stopni Celsjusza przez ok 2-4 godziny, zaglądając
od czasu do czasu lub suszyć w suszarce elektrycznej do warzyw i owoców. W
lecie warto suszyć imbir na papierze w przewiewnym i nasłonecznionym miejscu.
Przechowywać w szczelnym i ciemnym naczyniu.
Imbir posiada bardzo szerokie spektrum
działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze,
przeciwutleniające. Czy wiesz, że leki blokujące kwas solny (np. bardzo
popularne leki na zgagę) mogą nie być tak skuteczne w działaniu jak ten niepozorny
korzeń imbiru?
Ilość badań przeprowadzonych z udziałem imbiru jest oszałamiająca. To jedna z najbardziej udokumentowanych naukowo przypraw. Imbir to potężna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie twojego organizmu.
Ilość badań przeprowadzonych z udziałem imbiru jest oszałamiająca. To jedna z najbardziej udokumentowanych naukowo przypraw. Imbir to potężna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie twojego organizmu.
Dodanie kilku plasterków świeżego imbiru lub
łyżeczki sproszkowanego imbiru do herbaty lub czystej wody zadziała
alkalizująco na organizm odkwaszając go. Imbir ma wszechstronne zastosowanie,
dlatego warto zawsze mieć go w kuchni.
Kilka badań potwierdzających właściwości
imbiru
1. Imbir dla kobiet w ciąży to skuteczny
środek przeciwwymiotny, redukujący mdłości. Sprawdza się nawet w bardzo ostrych
dolegliwościach. Badanie przeprowadzone
na kobietach we wczesnej ciąży (poniżej 20 tygodnia) dowiodły, że imbir jest
nie tylko bardzo skuteczny, ale też bezpieczny. 12 różnych badań przeprowadzonych łącznie na
1278 kobiet w ciąży wykazało, że 1.1 – 1.5 grama imbiru dziennie może znacznie
zredukować różne symptomy mdłości. Korzystne właściwości lecznicze imbiru
zostały również potwierdzone w przypadku choroby lokomocyjnej
oraz choroby morskiej. Imbir używany jest również na niestrawność.
2. Imbir ma silne właściwości
przeciwzapalne i przeciwbólowe. Czy imbir może być tak skuteczny jak
Ibuprom przy zwalczaniu bólu? Okazuje się, że tak. Badanie przeprowadzone z udziałem studentek,
które miały silne bóle menstruacyjne wykazało podobną skuteczność imbiru w
zwalczaniu bólu, co ibuprom czy kwas mefenamowy. Imbir ze względu na
właściwości przeciwzapalne pomaga w zwalczaniu bólu, co pokazuje kolejne badanie z 2001 roku, które
potwierdziło, że olej z imbiru zmniejszył ból w kolanach u osób z chorobą
zwyrodnieniową stawów.
3. Imbir może znacznie obniżyć poziom cukru
we krwi. Jak dowodzi badanie z 2015 roku przeprowadzone na
41 osobach z cukrzycą typu 2, spożywanie 2 gramów sproszkowanego imbiru
dziennie obniżyło poziom cukru we krwi na czczo o 12%. Znacząco, bo aż o 10%
obniżył się również wskaźnik HbA1c (hemoglobina glikowana, czyli długoterminowy
wskaźnik stężenia glukozy we krwi). Potrzebne będą dalsze badania, ale wyniki
są obiecujące.
4. Imbir zawiera substancje, które zwalczają
komórki rakowe i mogą zapobiegać powstawaniu raka. Imbir to nie tylko duża
ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Około 3% wagi imbiru
stanowią bardzo aromatyczne olejki eteryczne. Poza zapachem pełnią inna ważna
rolę. Badanie przeprowadzone na
Uniwersytecie w Minnesocie wskazuje, że gingerol – aktywny składnik olejków
eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości przeciwrakowe.
W innym badaniu naukowcy z Uniwersytetu
w Michigan odkryli, że sproszkowany imbir nie tylko zabija komórki rakowe, ale
też obniża ich odporność na chemioterapię. Podczas badania wpływu imbiru na
raka jajnika naukowcy odkryli również 2 rodzaje niszczenia komórek rakowych:
pierwszy rodzaj to apoptoza, podczas, którego komórki są programowane by ulec
zniszczeniu oraz drugi rodzaj zwany autofagią, podczas którego komórki
rakowe niszczą się nawzajem.
Kolejne obiecujące badania wykazują pozytywne
działanie imbiru w zwalczaniu raka piersi, prostaty i jelita.
Naukowcy z Biological Sciences Department w opublikowanym w Journal of Biomedicine and Biotechnology badaniu odkryli, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest selektywną cytotoksycznością i polega na niszczeniu tylko „złych” komórek nowotworowych.
Wyniki badań przeprowadzonych w Georgia State University udowodniły, że ekstrakt z imbiru hamuje rozrost komórek rakowych u pacjentów z rakiem prostaty.
Naukowcy z Biological Sciences Department w opublikowanym w Journal of Biomedicine and Biotechnology badaniu odkryli, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest selektywną cytotoksycznością i polega na niszczeniu tylko „złych” komórek nowotworowych.
Wyniki badań przeprowadzonych w Georgia State University udowodniły, że ekstrakt z imbiru hamuje rozrost komórek rakowych u pacjentów z rakiem prostaty.
Przepisy
Sok ze świeżego imbiru (imbir starty na drobnej tarce i
odciśnięty), stosujemy w chorobie lokomocyjnej, czkawce i
wymiotach, jak również przy zatruciach pokarmowych.
Dawkowanie: 1-2 łyżek soku, popijamy ciepłą wodą. Sok z
imbiru można też dodawać do zup przed końcem gotowania.
1. Kąpiel stóp (przy oznakach przemarznięcia
i problemach z zasypianiem, zimnych stopach)
Do miednicy wlać gorącą wodę i 2 łyżki sproszkowanego
imbiru, wymieszać, moczyć stopy do wysokości powyżej kostki, następnie wytrzeć,
założyć ciepłe skarpety i udać się do łóżka.
2. Przy przeziębieniu. Napój imbirowy
wywołujący poty (w przypadku gorączki i dreszczy oraz awersji do zimna)
30 g świeżego imbiru gotujemy 10 minut w około 2
szklankach wody. Dodajemy 1 łyżeczkę brązowego cukru i pijemy.
Dostępny u nas imbir sproszkowany posiada głównie właściwości rozgrzewające, nie zastępuje on właściwości i zalet świeżego imbiru.
Dostępny u nas imbir sproszkowany posiada głównie właściwości rozgrzewające, nie zastępuje on właściwości i zalet świeżego imbiru.
3. Nalewka na trawienie
- 2/3
korzenia imbiru,
- 1/3
suszonych daktyli,
- dobrej,
jakości wódka,
- duży
słój z nakrętką.
Do słoja wkładamy na przemian pokrojony na duże kawałki
imbir i daktyle w całości. Powinny wypełnić cały słój. Wszystko zalewamy wódką,
tak, aby przykryła całość składników i zakręcamy. Odstawiamy na minimum 3
tygodnie. Nalewka im jest starsza tym lepsza. Można ją przechowywać do dwóch
lat. Pijemy mały kieliszek po jedzeniu (ok. 3 łyżki stołowe). Nalewkę można
stosować także przy przemarznięciu.
4. Imbir na kaszel
Obrać kawałek świeżego imbiru (ok. 30-50 g), zetrzeć na
tarce i wycisnąć sok. Następnie sok wymieszać z miodem lub cukrem trzcinowym
(ok. 1-1,5 łyżki), dodać 1,5-2 szkl. gorącej wody. Pić 3 razy dziennie 1
filiżankę.
5. Kąpiel ciała (w przypadku przeziębienia z
gorączką i dreszczami)
Około 100 g pokrojonego korzenia imbiru ugotować w 1,5-2
szklankach wody. Gotowy wywar wetrzeć w ciało. Następnie ciepło się ubrać i
udać do łóżka.
http://dziecisawazne.pl/wszystko-co-musimy-wiedziec-o-imbirze/
http://agnieszkamaciag.pl/imbir/
http://surojadek.com/wlasciwosci-lecznicze-imbiru/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz