Nigella
sativa znana, jako
czarnuszka siewna, czarnuszka ogrodowa lub czarny kmin (ang. black
cumin).
BADANIA NAUKOWE I POTENCJAŁ FARMAKOLOGICZNY CZARNUSZKI SIEWNEJ
Związki pochodzenia naturalnego były przez długi czas jedynymi lekami dostępnymi dla człowieka i nadal odgrywają dużą rolę w lecznictwie. Nigella sativa była wielokrotnie testowana przez niezależne grupy badawcze. Ponieważ czarnuszka siewna uważana jest za ważny surowiec o plejotropowych właściwościach farmakologicznych, stanowi ona przedmiot badań wykorzystujących nowoczesne techniki analityczne. Jest to w wielu przypadkach konsekwencją wyczerpywania się możliwości leczenia ciężkich chorób, na przykład zakażeń bakteryjnych, w wyniku rosnącej oporności szczepów klinicznych na powszechnie znane antybiotyki. Niniejszy artykuł omawia możliwości wykorzystania terapeutycznego czarnuszki siewnej w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych.
WPROWADZENIE
Od wieków tradycyjna medycyna
stosowała wiele roślin leczniczych, wykorzystując je w terapii chorób różnego
pochodzenia. Ze względu na powszechną opinię, iż są one bezpieczniejsze w
porównaniu z nowoczesnymi lekami syntetycznymi, rośliny są również powszechnie
stosowane do wytwarzania leków ziołowych. Wiele grup badawczych ogniskuje swoje
badania na roślinnych surowcach leczniczych, ponieważ nie wszystkie gatunki
zostały dotychczas dokładnie zbadane pod kątem ich właściwości terapeutycznych,
mechanizmów molekularnych ich działania oraz bezpieczeństwa i działania
toksycznego na organizm człowieka.
Wśród dobrze poznanych roślin o
udowodnionym potencjale prozdrowotnym Nigella sativa zajmuje wysoką
pozycję, jako obiecujący surowiec leczniczy. Liczne doniesienia naukowe
wskazują na jej szerokie spektrum właściwości farmakologicznych. Nigella
sativa jest powszechnie znana, jako czarnuszka siewna, czarnuszka
ogrodowa lub czarny kmin (ang. black cumin). Występuje w Europie
Południowej, Afryce Północnej oraz Azji Południowo-Zachodniej i jest uprawiana
w wielu krajach na świecie, m.in. w obszarze Morza Śródziemnego, we wschodniej
i południowej Europie, w Indiach, Pakistanie, Syrii, Turcji i Arabii
Saudyjskiej (1). Nasiona N. sativa (ryc. 2), a także
wytwarzany z nich olej były szeroko stosowane w leczeniu różnych chorób
związanych z układem oddechowym (w tym chorób zakaźnych), prawidłowym
funkcjonowaniem żołądka, jelit, wątroby, nerek, krążenia i systemu
immunologicznego oraz dla ogólnej poprawy samopoczucia (2). Wśród muzułmanów
nasiona oraz olej z czarnuszki nadal uważane są za jedne z najważniejszych
dostępnych środków leczniczych. Są tradycyjnie używane w południowo-wschodniej
Azji oraz krajach Bliskiego Wschodu w leczeniu wielu chorób, takich jak astma,
zapalenie oskrzeli, reumatyzm oraz w różnych stanach zapalnych. Określane są
jako ziarna błogosławieństwa (Habbatul Barakah).
Nalewka wytwarzana
z nasion jest stosowana w przypadkach niestrawności, braku apetytu, biegunkach,
a także w różnego rodzaju wykwitach skórnych. Olej z nasion czarnuszki stosuje się,
jako środek antyseptyczny oraz jako miejscowy środek znieczulający. Palone
nasiona są podawane dla powstrzymania wymiotów (3-6). W licznych badaniach
naukowych N. sativa została dokładnie zbadana pod kątem
aktywności biologicznej i potencjalnego działania terapeutycznego. Wykazano, że
nasiona mają szerokie spektrum właściwości, włączając w to aktywność:
diuretyczną, obniżającą ciśnienie, przeciwcukrzycową, przeciwnowotworową,
immunomodulującą, przeciwbólową, przeciwbakteryjną, przeciwzapalną,
przeciwutleniającą, a także powodują rozszerzanie oskrzeli, chronią żołądek,
wątrobę i nerki (7-11).
Nasiona i olej z czarnuszki, ze
względu na niski poziomem toksyczności, znajdują także zastosowanie w przemyśle
spożywczym, jako przyprawa do aromatyzowania ciast, pieczywa, marynat oraz jako
środek konserwujący (3, 12).
SKŁAD CHEMICZNY NASION CZARNUSZKI SIEWNEJ
W licznych pracach badawczych
zostało wyizolowanych i zidentyfikowanych wiele związków aktywnych obecnych w
nasionach czarnuszki siewnej. Badania przeprowadzone w celu określenia składu
nasion czarnuszki potwierdziły obecność oleju roślinnego, białek, alkaloidów,
saponin, flawonoidów i olejku eterycznego. W zależności od pochodzenia surowca
roślinnego skład olejku może się różnić, jednak najważniejszymi związkami
czynnymi są: tymochinon (30-48%), tymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen
(7-15%), karwakrol (6-12%), 4-terpineol (2-7%), t-anetol (1-4%), α-pinen i
tymol. Potwierdzona została także obecność innych składników olejku
eterycznego, takich jak karwon, limonen i cytronelol.
Nasiona zawierają alkaloidy
izochinolinowe (nigellinę oraz nigelliminę), alkaloidy diterpenowe
(nigellaminę) oraz indazolowe (nigellidynę oraz nigellicynę). Ponadto w ich
składzie znajdują się pentacykliczne saponiny triterpenowe, na przykład
α-hederyna o potencjalnej aktywności przeciwnowotworowej (13, 14).
Potwierdzono, iż nasiona bogate są w
nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy (50-60%), oleinowy (20%) i
eikozadienowy (3%). Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu
palmitynowego i stearynowego) wynosi około 30%. Głównym związkiem steroidowym
jest α-sitosterol, który w tunezyjskiej i irańskiej odmianie stanowi
odpowiednio 44 i 54% steroli, oraz stigmasterol, którego zawartość w nasionach
waha się w zakresie od 6,57 do 20,92% sumy steroli (15-17). Oprócz tego nasiona
czarnuszki są bogatym źródłem witamin (tokoferole) i soli mineralnych (Fe, Ca,
K, Zn, P i Cu) (18, 19).
Większość udowodnionych efektów
farmakologicznych przypisuje się chinonowym składnikom nasion czarnuszki, z
czego największą część stanowi tymochinon. Wykazuje on działanie
przeciwdrgawkowe (20-22), przeciwutleniające (23), przeciwzapalne (24),
przeciwnowotworowe (25), przeciwbakteryjne (26) i przeciwgrzybicze (27).
Aktywność
przeciwbakteryjna
Właściwości przeciwbakteryjne
związków i substancji roślinnych były znane od czasów starożytnych, natomiast
próby badania ich właściwości antybiotycznych w warunkach laboratoryjnych
rozpoczęły na początku XX wieku (28). Z uwagi na rosnącą oporność
drobnoustrojów chorobotwórczych na najczęściej stosowane antybiotyki, próby
znalezienia nowych skutecznych środków do zwalczania zakażeń wywołanych
drobnoustrojami stanowią duże wyzwanie dla ośrodków badawczych.
Mechanizm działania przeciwdrobnoustrojowego
nasion N. sativa nie został dotychczas udowodniony, jednak
jego przeciwbakteryjne działanie przypisuje się głównie składnikom chinonowym
(tymochinonowi) (29). Tymochinon ma potwierdzone działanie przeciwbakteryjne i
może wzmacniać działanie antybiotyków, zwłaszcza w przypadku zakażeń Staphylococcus
aureus. Aktywność przeciwbakteryjną wyciągu z nasion czarnuszki badano
metodą dyfuzyjno-krążkową, wykorzystującą krążki z bibuły nasączane wyciągiem z
surowca. Wyraźne zahamowanie wzrostu S. aureuszaobserwowano przy
stężeniu 300 mg/ml, porównując wyniki z wodą destylowaną oraz z azytromycyną,
użytymi jako kontrole. Lepsze wyniki udało się uzyskać dla nasion pochodzących
z Hadramout (Jemen), niż dla nasion pochodzących z Etiopii, jednakże jedne i drugie
sugerują ich wyraźną aktywność.
Zaobserwowano także działanie na
drobnoustroje ekstraktu eterowo-etylowego z czarnuszki. Hamował on w stężeniu
25-400 μg/krążek wzrost szczepów bakterii Gram-dodatnich (Staphylococcus
aureus) i Gram-ujemnych (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia
coli) oraz grzybów drożdżoidalnych (Candida albicans). Badania
te wykazały synergistyczne działanie tego wyciągu ze streptomycyną i
gentamycyną, a także wzmocnienie działania przeciwbakteryjnego wyciągu z
doksycykliną, spektynomycyną, erytromycyną, tobramycyną, ampicyliną,
chloramfenikolem, kwasem nalidyksowym, linkomycyną i kotrimoksazolem (30).
Tymochinon także wykazywał skuteczne działanie wobec bakteriiStaphylococcus
aureus i innych Gram-dodatnich ziarniaków, w tym S. epidermidis (wartości
MIC w zakresie 8-32 μg/ml) (31). Aktywność etanolowego ekstraktu z N.
sativa (w stężeniu 4 mg/krążek) wobec szczepów klinicznych gronkowca
złocistego (S. aureus) opornych na metycylinę potwierdzono również w
badaniach z użyciem seryjnych rozcieńczeń w podłożu, otrzymując zakres wartości
MIC wynoszący 0,2-0,5 mg/ml (32).
Wykazano ponadto skuteczność
działania wyciągów z nasion N. sativa wobec Helicobacter
pylori u pacjentów z dyspepsją niewrzodową, porównywalną z dotychczas
stosowaną tzw. potrójną terapią, opartą na lewofloksacynie i amoksycylinie
(33). Helicobacter pylori jest Gram-ujemnym spiralnym
drobnoustrojem zaopatrzonym w rzęski, bytującym na powierzchni komórek
nabłonkowych błony śluzowej w części przedodźwiernikowej żołądka (34).
Olej z nasion N. sativa wykazał
silne działanie przeciwbakteryjne wobec wszystkich szczepów Listeria
monocytogenes, wykazując większe strefy zahamowania wzrostu
mikroorganizmów, niż w przypadku zastosowania gentamycyny. Średnie strefy
zahamowania wzrostu omawianego drobnoustroju wynosiły odpowiednio 31,5 i 14,8
mm (35).
W innym badaniu, mającym na celu
określenie wartości MIC dla tymochinonu, największą aktywność zaobserwowano
wobec szczepu Streptococcus constellatus (MIC = 4 μg/ml).
Natomiast olejek z nasionN. sativa wykazał najsilniejszą aktywność
przeciwko szczepom: Streptococcus mitis, Streptococcus
mutans, Streptococcus constellatus i Gemella
haemolysans (MIC = 2,13 mg/ml), ale nie był skuteczny wobec szczepów
bakterii Enterococcus faecalis oraz Enterococcus faecium (MIC
> 8,5 mg/ml) (36). Te same szczepy zbadano także metodą dyfuzyjno-krążkową.
Tymochinon (150 μg/krążek) okazał się skuteczny wobec S. mutans i S.
mitis (strefy hamowania wzrostu: 24,5 i 22 mm), jednak wykazywał słabe
działanie wobec E. faecalis, E. faecium oraz Streptococcus
salivarius (strefy hamowania wzrostu: 9,0; 9,5 i 9,5 mm). Olejek
eteryczny (2,43 mg/krążek) wykazał z kolei silne działanie przeciw S.
mitis,Streptococcus oralis, S. mutans, S.
constellatus oraz G. haemolysans (strefy hamowania
wzrostu: 13,5-15,5 mm), natomiast okazał się nieskuteczny wobec E.
faecalis, E. faecium i S. salivarius (36).
Wodny ekstrakt z nasion N.
sativa wykazał słabsze działanie przeciwbakteryjne w stosunku do
ekstraktu metanolowego (37). Ekstrakt metanolowy w stężeniu 20 mg/ml skutecznie
hamował wzrostStreptococcus pyogenes (strefa hamowania wzrostu: 10
mm), natomiast w stężeniu 100 mg/ml również okazał się skuteczny wobec Streptococcus
pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa i Proteus
vulgaris(strefa hamowania wzrostu: 15 mm). Ekstrakt wodny w
stężeniu 100 mg/ml wykazał natomiast zahamowanie wzrostu bakterii P.
aeruginosa (20 mm), S. pyogenes (15 mm),
jednak w stężeniu 50 mg/ml wykazał tylko niewielką aktywność przeciwko S. pyogenes (10
mm), Klebsiella pneumoniae (11 mm) oraz P. vulgaris (12
mm).
W jednym z badań zsyntetyzowano na
drodze kopolimeryzacji rodnikowej termoczułe micele, jako system do
kontrolowanego uwalniania ekstraktu z czarnuszki N. sativa. W
badaniach oszacowano działanie przeciwbakteryjne tak przygotowanego układu.
Okazało się, że ekstrakt z nasion czarnuszki, będący wewnątrz polimerowych
miceli, wykazał skuteczność wobec bakterii Gram-dodatnich, takich jakS.
aureus oraz Bacillus subtilis, a także wobec bakterii
Gram-ujemnych – Escherichia coli. Badania te sugerują, że
termoczułe systemy uwalniania leków mogą być wykorzystane w praktyce w stanach
zakażenia organizmu drobnoustrojami chorobotwórczymi i przy podwyższonej
temperaturze (38).
W badaniach in vivo na
zwierzętach wykazano, że olejek eteryczny, a także metanolowe i chloroformowe
ekstrakty z nasion N. sativa wywoływały zależne od dawki
działanie przeciwbakteryjne wobec S. aureus oraz E.
coli (39). Odmiedniczkowe zapalenie nerek jest chorobą, w przebiegu
której w wyniku stanu zapalnego dochodzi do uszkodzenia tkanki śródmiąższowej
nerek i komórek kanalików nerkowych. Aby ocenić, czy ochronna terapia
tymochinonem przed zakażeniem bakterią E. coli lub podczas
niego może zapobiec utleniającemu uszkodzeniu nerek, zastosowano doświadczalny
model szczurzy. Tymochinon wstrzykiwano dootrzewnowo (10 mg/kg) 24 godziny
przed zakażeniem bakteriami i powtarzano proces w odstępach 24-godzinnych.
Badania wykazały, że związek ten zmniejszył efekty utleniającego uszkodzenia
nerek, hamując uwalnianie wolnych rodników. Efekt ochronny potwierdzono
badaniem histologicznym i przypisano właściwości przeciwutleniające głównemu
składnikowi wchodzącemu w skład nasion czarnuszki siewnej (40).
Ekstrakt z nasion N. sativa wykorzystano
także w badaniach in vivo i in vitro, określając
jego wpływ na bakterie powodujące zapalenie gruczołu sutkowego u krów. Krowy, u
których klinicznie potwierdzono zapalenie tego gruczołu, leczono poprzez
lokalne wstrzyknięcie ekstraktu. Natomiast do badania in vitro wykorzystano
bakterie pobrane bezpośrednio z chorej tkanki. Wyniki obu badań potwierdziły
silne działanie przeciwbakteryjne ekstraktu z nasion czarnuszki siewnej (41).
Aktywność
przeciwgrzybicza
Aktywność eterowego ekstraktu z
nasion N. sativa w odniesieniu do 8 gatunków dermatofitów (4
szczepy Trichophyton rubrum oraz po jednym szczepie Trichophyton
interdigitale, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton
floccosum oraz Microsporum canis) badano metodą seryjnych
rozcieńczeń. W badaniach wykorzystano także tymochinon oraz gryzeofulwinę. Wartości
MIC dla całego ekstraktu wahały się w zakresie 10-40 mg/ml, natomiast w
przypadku tymochinonu i gryzeofulwiny wartości MIC osiągały odpowiednio
0,125-0,250 mg/ml oraz 0,00095-0,01550 mg/ml. Wyniki te pozwalają na
stwierdzenie, że nasiona czarnuszki siewnej są wartościowym źródłem związków
mogących znaleźć wykorzystanie w leczeniu grzybiczych zakażeń skóry (42).
Istnieją doniesienia na temat
możliwości skutecznego wykorzystania tymochinonu oraz tymohydrochinonu,
izolowanych z N. sativa, jako silnie działających środków przeciw
grzybom drożdżoidalnym. Mogą one być wykorzystywane w przemyśle mleczarskim
jako środki konserwujące pochodzenia naturalnego. Aktywność przeciwgrzybiczą
obu chinonów porównano z najczęściej stosowanymi w produktach mlecznych środkami
konserwującymi, a mianowicie natamycyną, propionianem wapnia i sorbinianem
potasu w dwóch zakresach pH (4,0 i 5,5). Stwierdzono, że zarówno tymochinon,
jak i tymohydrochinon wykazały znaczną aktywność grzybobójczą. Dla związków
tych uzyskano wartości MIC w zakresie od 8 do 128 μg/ml (43).
Zbadano wzrost Aspergillus
parasiticus i Aspergillus flavus, a także proces
wytwarzania aflatoksyny B1 przez te szczepy pod wpływem oleju z
nasion N. sativa. Badania wykazały, że w obecności różnych stężeń
tego oleju (1, 2 i 3 ml/100 ml podłoża) nastąpiło hamowanie wytwarzania
aflatoksyny B1 przez szczep A. parasiticus w
granicach odpowiednio 48-58% oraz przez szczep A. flavus w
granicach 32-48%. Przyjmuje się, że olej z nasion N. sativa może
mieć wpływ na szlaki metaboliczne biosyntezy aflatoksyny (44).
Badania olejku eterycznego
pochodzącego z N. sativa wykazały jego znaczącą aktywność
wobec dermatofitów Microsporum gypseum, Trichophyton rubrum oraz Trichophyton
simii. Olejek ten okazał się także równie skuteczny przeciwko Chrysosporium
tropicum i Chrysosporium evolceanui, jak standardowo
stosowany w dermatologii ketokonazol (45).
Przy użyciu standardowych
diagnostycznych testów mikologicznych wyizolowano i przebadano 20
szczepów Candida albicans pobranych bezpośrednio od
hospitalizowanych pacjentów. Najsilniejsze działanie przeciwgrzybicze wykazał
ekstrakt metanolowy z nasion N. sativa. Równie skuteczny okazał się
ekstrakt chloroformowy, natomiast ekstrakty wodne nie wykazały żadnej
aktywności przeciwgrzybiczej (46). Do innych wniosków doszli natomiast Khan i
wsp. (47), lecząc myszy wodnym ekstraktem z nasion czarnuszki.
Wewnątrznaczyniowe zakażenie organizmu szczepem Candida albicanspowoduje
wytwarzanie ognisk zapalnych w wątrobie, śledzionie i nerkach. Po 24 godzinach
leczenie wodnym ekstraktem (6,6 ml/kg na dobę) spowodowało widoczne zahamowanie
wzrostu grzybów drożdżoidalnych we wszystkich badanych narządach. Przypuszcza
się, że ekstrakt z nasion N. sativazawiera aktywne składniki, które
mogą bezpośrednio stymulować granulocyty i monocyty do wytwarzania NO
hamującego rozwój C. albicans (47, 48).
Przeprowadzono także badanie w celu
oceny wpływu tymochinonu na kandydozę pochwy u myszy z upośledzoną odpornością.
Myszom na 1 i 3 dni przed zakażeniem podawano podskórnie prednizolon metylu w
dawce 150 mg/kg. Następnie do pochwy zwierząt wprowadzano zawiesinę C.
albicans i po 5 dniach rozpoczynano leczenie kremem z tymochinonem. Po
6 dniach wykazano spadek liczby kolonii C. albicans w
porównaniu do grupy kontrolnej. Zmniejszenie zakażenia występowało
proporcjonalnie do stężenia tymochinonu w kremie. Zastosowanie kremu z
zawartością 10% tymochinonu skutkowało zabiciem większości komórek C.
albicans. Mechanizm tego dziania przypisuje się procesowi inaktywacji
białek w błonie plazmatycznej omawianego drobnoustroju. Należy przy tym
wspomnieć, iż tymochinon nie powodował żadnego negatywnego wpływu na komórki
mysiego organizmu (27).
Aktywność
przeciwpasożytnicza
Omówiono wpływ czarnuszki siewnej na
niektóre pasożyty człowieka, a mianowicie przywry z rodzajuSchistosoma,
jaja tasiemca i zarodźce malarii. Schistosomatoza, obok malarii, jest
najpoważniejszym w skali światowej parazytologicznym problemem zdrowotnym. Jest
to grupa chorób pasożytniczych wywoływanych przez rozdzielnopłciowe przywry z
rodzaju Schistosoma (Schistosoma haematobium, S.
mansoni, S. intercalatum, S. japonicum i S.
mekongi), występujące na kontynencie afrykańskim, na wschodnich wybrzeżach
Ameryki Południowej, w Azji Południowo-Wschodniej i na Bliskim Wschodzie (49).
Istnieją doniesienia naukowe na
temat korzystnego wpływu oleju z nasion N. sativa w leczeniu
schistosomatozy. Badano efekt ochraniający wątrobę w wyniku zakażenia Schistosoma
mansoni u myszy. Leczenie zwierząt przez 2 tygodnie olejem z
czarnuszki siewnej doprowadziło do zmniejszenia liczby przywr w wątrobie, a
także do zmniejszenia całkowitej liczby jajeczek złożonych zarówno w wątrobie,
jak i w jelitach. Podawanie oleju wraz z prazikwantelem, standardowym lekiem
przeciw pasożytom, powodowało dalsze zmniejszenie zakażenia. Przypuszcza się,
że olej z nasion N. sativapoprawia funkcjonowanie wątroby, wspiera
system immunologiczny oraz powoduje wzrost aktywności przeciwutleniającej
organizmu (50). Jego funkcja ochronna jest także przypisywana zdolności
zmniejszania szkód cytogenetycznych szpiku kostnego oraz komórek śledziony u
myszy zakażonych S. mansoni. Badania wykazały, że głównymi
nieprawidłowościami były delecje fragmentów na chromosomach 2, 6 oraz częściowo
13 i 14 w stosunku do kontroli. Olej z nasion czarnuszki powodował spadek
odsetka aberracji chromosomowych u badanych zwierząt (51). Badania in
vitro nad aktywnością składników nasion N. sativa wobec S.
mansoni także wskazują na silne działanie wobec pasożytów na każdym
etapie ich rozwoju, włącznie z działaniem hamującym etap składania jaj przez
dorosłe osobniki. Poza tym stwierdzono, że nasiona czarnuszki indukują stres
oksydacyjny u dojrzałych pasożytów, który objawia się zmniejszeniem działania
reduktazy glutationu, enzymów antyoksydacyjnych, peroksydazy glutationu,
dysmutazy ponadtlenkowej i enzymów metabolizmu glukozy; dehydrogenazy
glukozo-6-fosforanowej i heksokinazy. Wpływ składników nasion N. sativa na
te enzymy u dorosłych osobników S. mansoni może odgrywać
korzystną rolę w procesie leczenia tej choroby (52).
Zbadano także wpływ oleju z nasion
czarnuszki wraz z wyciągiem z czosnku na myszy zakażone S. mansoni.
Stwierdzono, że zastosowanie obu składników razem pozwala na uniknięcie
większości zmian hematologicznych i biochemicznych, a także zdecydowanie
poprawia procesy przeciwutleniające u myszy chorych, w porównaniu do myszy
zdrowych. Wyniki te sugerują, że terapia łączona może uzupełniać dotychczas
stosowany sposób leczenia schistosomatozy (53).
Badania wpływu nasion N.
sativa u dzieci naturalnie zakażonych tasiemcem wykazały, że jedna
doustna dawka etanolowego ekstraktu z czarnuszki (40 mg/kg), bez skutków
ubocznych, zmniejszała procent obecności jaj tasiemca w kale (54).
Porównano również działanie
metanolowego ekstraktu z nasion N. sativa z chlorochiną –
lekiem pierwotniakobójczym. Wykazano, iż ekstrakt w dawce 1,25 g/kg był
bardziej skuteczny od chlorochiny. Powodował on zahamowanie u zwierząt
zakażenia Plasmodium yoelii o 94%, podczas gdy dotychczas
stosowana chlorochina hamowała zakażenie w 86%. Zaobserwowano również poprawę
stanu oksydacyjnego czerwonych krwinek i hepatocytów u myszy zakażonych malarią
(55).
Aktywność
przeciwwirusowa
W badaniach in vivo potwierdzono
znaczące działanie oleju z nasion czarnuszki siewnej przeciwko cytomegalowirusom
(56). W tym celu wykorzystano mysi model wirusa cytomegalii. Dootrzewnowe
podanie zakażonym myszom oleju z nasion N. sativa już w
trzecim dniu całkowicie zahamowało rozwój wirusa w śledzionie i wątrobie
zwierząt. Odnotowano dużą różnicę pomiędzy grupą kontrolną a zwierzętami
leczonymi olejem z nasion czarnuszki. Działanie to było związane ze wzrostem
poziomu w surowicy krwi interferonu γ, zwiększeniem liczby limfocytów Th, a
także makrofagów. Dziesiątego dnia od zakażenia miano wirusa w śledzionie i wątrobie
myszy leczonych olejem z N. sativa było niewykrywalne, podczas
gdy nadal je można było oznaczyć u myszy kontrolnych. W trakcie zakażenia
wirusowego organizm kontroluje odporność poprzez nieswoiste komórki, w tym
komórki NK, a także swoiste markery limfocytów T (CD4 i CD8) (57). Aktywność
przeciwwirusowa oleju z nasion N. sativazostała potwierdzona
poprzez wzrost aktywności procesu odpowiedzi komórek CD4 (56).
W badaniach z udziałem pacjentów
zakażonych wirusem wątroby typu C (HCV), którzy nie kwalifikowali się do
leczenia interferonem α, zastosowano olej z nasion czarnuszki. U pacjentów,
którzy otrzymywali kapsułki zawierające 450 mg oleju przez trzy miesiące, trzy
razy dziennie, zauważono znaczne obniżenie miana wirusa HCV, zmniejszenie
stresu oksydacyjnego, zwiększenie poziomu białka całkowitego i albumin oraz
liczby krwinek czerwonych i płytek krwi. Dodatkowo zauważono zmniejszenie
obrzęków kończyn dolnych oraz zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Oznacza to,
że olej z nasion N. sativa regulował poziom glukozy zachwiany
zakażeniem wirusem HCV (58).
Aktywność
przeciwutleniająca
Aktywność przeciwutleniającą
tymochinonu badano na drodze wywoływania u szczurów stanu zapalnego stawów za
pomocą kolagenu. Podawano go w dawce 5 mg/kg m.c. raz na dobę przez 21 dni.
Efekty leczenia tymochinonem oceniano biochemicznie, określając poziom enzymów,
białek i mediatorów stanu zapalnego, a także równolegle prowadząc badania
histologiczne stawów. Ustalono, że podawanie tymochinonu drogą pokarmową
spowodowało znaczne zmniejszenie liczby mediatorów prozapalnych (IL-1β, IL-6,
TNF-α, IFN-γ i PGE) oraz zwiększenie poziomu IL-10. Spowodował on także
obniżenie skali stanu zapalnego oraz widoczną poprawę histologii kości (59).
Zbadano przeciwutleniającą,
przeciwzapalną, przeciwnowotworową i przeciwbakteryjną aktywność metanolowych
ekstraktów z pędów, korzeni i nasion N. sativa. Stwierdzono,
że wszystkie trzy części rośliny odznaczały się wysoką aktywnością
przeciwutleniającą w badaniu zdolności absorbcji rodników tlenowych na poziomie
komórkowym (60). Wykazano także, że tymochinon hamuje stres oksydacyjny u
szczurów wywołany nitrylotrioctanen żelaza (Fe-NTA), który jest znanym
czynnikiem rakotwórczym nerek (61). Dowiedziono, że uzupełnienie diety szczurów
w zmielone nasiona czarnuszki hamuje stres oksydacyjny spowodowany utlenionym,
zjełczałym olejem kukurydzianym (62). Poza tym wzbogacenie diety szczurów o
sproszkowane nasiona czarnuszki (na poziomie 10%) spowodowało obniżenie we krwi
stężenia tlenku azotu i glutationu, jako skutków występowania stresu
oksydacyjnego wywołanego czynnikami rakotwórczymi, takimi jak dibutyloamina
oraz azotan sodu (63). Ponadto wykazano, że po dootrzewnowym podaniu oleju z
nasion czarnuszki siewnej oraz ich głównego składnika tymochinonu u szczurów z
uszkodzeniem niedokrwienno-perfuzyjnym w hipokampie, pojawiał się efekt
ochronny w postaci peroksydacji lipidów (64).
Tymochinon okazał się także
skuteczny w zapobieganiu u szczurów peroksydacji lipidów i uszkodzeń
erytrocytów będących skutkiem wywołania u nich karcynogenezy okrężnicy za
pomocą 1,2-dimetylohydrazyny. Zwierzęta wykazywały wzrost w surowicy krwi
stężenia dialdehydu malonowego oraz aktywności enzymów, takich jak katalaza,
peroksydaza glutationowa i dysmutaza ponadtlenkowa. Podawanie tymochinonu
przywracało wszystkie wymienione parametry do normalnych wartości (65).
Aktywność
przeciwcukrzycowa
Zbadano wpływ kwasu α-liponowego,
L-karnityny i N. sativa na metabolizm węglowodanów i lipidów u
szczurów z cukrzycą wywołaną streptozotocyną. Zarówno kwas α-liponowy, jak
i N. sativa znacznie zmniejszały podwyższony poziom glukozy we
krwi. Ponadto połączenie wszystkich trzech wymienionych substancji znacznie
zwiększało poziom insuliny i peptydu C. Zauważono także zwiększoną aktywność
przeciwutleniającą i zmniejszenie oksydacyjnego uszkodzenia DNA, jednakże
poziom cholesterolu całkowitego oraz triacylogliceroli znacząco się nie zmienił
(66).
W innym badaniu, szczury z cukrzycą
wywołaną streptozotocyną były wykorzystywane do oceny działania wodnego
ekstraktu, oleju oraz tymochinonu pochodzących z nasion N. sativa.
Traktowanie szczurów ekstraktem, olejem i tymochinonem spowodowało znaczne
zmniejszenie poziomu glukozy i dialdehydu malonowego oraz podwyższenie poziomu
insuliny i dysmutazy ponadtlenkowej. Oprócz tego tymochinon w największym
stopniu złagodził skutki wywołania cukrzycy, w tym uszkodzeń DNA, wakuolizacji
i fragmentacji mitochondriów. Te same efekty, jednak w mniejszym stopniu,
wykazał wodny ekstrakt z N. sativa, natomiast olej, przywracając
normalny poziom insuliny, nie zmniejszył stężenia glukozy w surowicy do normy.
Wyniki badań biochemicznych i ultrastrukturalnych sugerują, że zarówno wyciąg
z N. sativa, jak i jego główny składnik tymochinon mogą chronić
zwierzęta przed cukrzycą na drodze zmniejszenia stresu oksydacyjnego,
pozwalając tym samym na zachowanie integralności komórek β trzustki (67).
Zbadany został również olejek
eteryczny z nasion czarnuszki siewnej pod kątem jego immunoreaktywności na
insulinę oraz strukturalnych zmian komórek β trzustki u szczurów z cukrzycą
wywołaną streptozotocyną. Po zastosowaniu olejku z N. sativa nie
zaobserwowano żadnych strukturalnych zmian w komórkach β, przy czym
zwyrodnienie komórek wysp trzustkowych i słabe barwienie immunohistochemiczne
insuliny było widoczne w grupie szczurów kontrolnych. Zwiększona intensywność
barwienia insuliny sugeruje, że olejek z czarnuszki wywiera terapeutyczny efekt
ochronny na drodze zmniejszenia zmian morfologicznych trzustki (68).
Sprawdzono także przeciwcukrzycowe
działanie tymochinonu w kontekście kluczowych enzymów metabolizmu węglowodanów
u szczurów z cukrzycą wywoływaną streptozotocyną i nikotynoamidem. Stwierdzono,
że doustne podawanie tymochinonu w dawkach 20, 40, 80 mg/kg m.c. przez 45 dni
powodowało zależną od dawki poprawę stanu glikemii u szczurów. Badania
wykazały, że tymochinon w dawce 80 mg/kg m.c. wpływał korzystnie na zmiany
aktywności enzymów wątrobowych, a tym samym wywierał potencjalny efekt
przeciwhiperglikemiczny (69).
W innych badaniach określano
synergistyczne działanie ekstraktu z nasion czarnuszki siewnej i parathormonu u
szczurów z cukrzycą insulinozależną na przyrost masy kostnej, wytrzymałość
biomechaniczną oraz zachowanie zwierząt. Wykazano, że leczenie ekstraktem
(zarówno samo, jak i w połączeniu z parathormonem) znacznie zwiększało ilość
insuliny w komórkach β, przy czym leczenie samym parathormonem prowadziło tylko
do nieznacznego wzrostu insuliny. Wyniki te sugerują, że ekstrakt z N.
sativa może być stosowany podobnie jak insulina, w terapii osteopenii
cukrzycowej (70).
W celu zbadania wpływu ekstraktu
z N. sativa na organizm ludzki, przeprowadzono badanie na
pacjentach z cukrzycą typu 2. Kapsułki, zawierające wyciąg z czarnuszki w dawce
1, 2 lub 3 g, podawano im raz dziennie przez trzy miesiące. Poziom hemoglobiny
glikowanej oraz poziom glukozy w surowicy krwi oceniano na czczo i po 2
godzinach po spożyciu posiłku. Ustalono, że podawanie ekstraktu z N.
sativa w dawce 2 g dziennie spowodowało znaczne zmniejszenie
wszystkich badanych parametrów, nie wpływając istotnie na zmiany masy ciała.
Wyciąg w dawce 1 g dziennie również wykazał tendencję poprawy wszystkich
mierzonych parametrów, ale nie był on statystycznie znamienny, natomiast nie
zaobserwowano zwiększonej odpowiedzi w organizmach pacjentów na zastosowanie
dawki 3 g dziennie. W żadnym przypadku u chorych nie odnotowano wpływu na
funkcje nerek lub czynności wątroby w ciągu całego czasu badań (71).
Przeciwcukrzycową aktywność
ekstraktu z nasion czarnuszki in vivo oceniono także u chorych
myszoskoczków (Meriones shawi). Oceniano profil lipidowy osocza, poziom
insuliny, leptyny oraz adiponektyny i porównywano działanie ekstraktu ze
standardowym lekiem – metforminą. Zwierzęta, którym podawano ekstrakt, wykazały
postępującą normalizację hiperglikemii, aczkolwiek wolniejszą niż w przypadku
metforminy. Badania udowodniły jednak, że ekstrakt z czarnuszki pobudzał
wydzielanie insuliny (72).
Aktywność
przeciwzapalna, przeciwbólowa i przeciwalergiczna
Sprawdzono działanie przeciwzapalne
ekstraktów alkoholowych z nasion oraz kalusów N. sativa na
szczurzych komórkach glejowych. Stan zapalny wywoływano poprzez zastosowanie
lipopolisacharydu i badano właściwości przeciwzapalne w obecności różnych
stężeń tymochinonu oraz otrzymanych ekstraktów. Badania wykazały znaczne
zmniejszenie wytwarzania tlenku azotu w obecności od 0,2 do 1,6 mg/ml ekstraktu
z kalusa i od 1,25 do 20 μl/ml ekstraktów otrzymanych z nasion tej rośliny
(73).
Osteoporoza jest ściśle związana z
występowaniem stanu zapalnego oraz stresu oksydacyjnego. Przeprowadzone badania
wpływu wyciągu z N. sativa oraz tymochinonu dowodzą, że
tymochinon powoduje hamowanie aktywności cytokin zapalnych, takich jak IL-1,
IL-6 oraz czynnika transkrypcyjnego NF-κB. Zarówno ekstrakt, jak i główny jego
składnik – tymochinon, mogą być brane pod uwagę jako środki przeciw
osteoporozie (74).
Stan zapalny uważa się obecnie jako
czynnik w znacznym stopniu przyczyniający się do rozwoju guzów. Wykazano, że
tymochinon indukował apoptozę i hamował proliferację komórek gruczolakoraka przewodów
trzustkowych. Działania przeciwzapalne tymochinonu w tej chorobie oceniono
porównywalnie z działaniem trichostatyny A, tj. swoistego inhibitora
deacetylazy histonów. Tymochinon, jako nowy inhibitor ścieżek prozapalnych,
stanowi obiecującą strategię łączenia działania przeciwzapalnego i
proapoptotycznego w leczeniu nowotworów (75).
Tymochinon hamuje również
wytwarzanie prostaglandyny PGE2 w mysim modelu alergicznego zapalenia dróg
oddechowych. Odkrycie to sugeruje, że związek ten może oddziaływać przeciwzapalnie
podczas odpowiedzi alergicznej w płucach poprzez hamowanie syntezy
prostaglandyny PGD2 i limfocytów Th, powodujących powstawanie odpowiedzi
immunologicznej (76).
Inne badania wykazały, że heksanowa
frakcja metanolowego ekstraktu z N. sativa odznaczała się
znaczną aktywnością przeciwzapalną, hamując uwalnianie tlenku azotu w
stymulowanych lipopolisacharydem makrofagach RAW 264.7 (60).
Alergiczne zapalenie błony śluzowej
nosa jest często chorobą przewlekłą, zwłaszcza u dzieci. Przeprowadzono badania
mające na celu zbadanie wpływu wyciągu z nasion czarnuszki i jego składników u
pacjentów z alergicznym nieżytem nosa. Wykazały one, że w dwóch pierwszych
tygodniach leczenia ekstrakty z N. sativa zmniejszały obecność
zatorów śluzowych nosa, niwelowały świąd i wycieki z nosa, zmniejszały liczbę
ataków kichania i przyspieszały odnowę błon śluzowych. Według autorów należy
rozważyć wykorzystanie ekstraktu z czarnuszki siewnej do leczenia alergicznego
nieżytu nosa, tym bardziej, że w trakcie jego podawania nie odnotowano żadnych
efektów ubocznych, jakie towarzyszą stosowaniu innych leków przeciwalergicznych
(77).
Aktywność
przeciwnowotworowa
Zbadano aktywność cytotoksyczną
różnych ekstraktów otrzymanych z nasion N. sativa w połączeniu
z doksorubicyną, wobec ludzkich komórek raka piersi MCF-7. Badania wykazały, że
najsilniejsze właściwości cytotoksyczne wykazał lipidowy ekstrakt z czarnuszki,
którego dawka LD50 wyniosła tylko 2,72 mg/ml, natomiast wodny
wymagał wyższego stężenia (LD50 = 50 mg/ml) (78). W badaniach in
vitro, w immunoterapii adoptywnej potwierdzono korzystny wpływ tymochinonu
na limfocyty T. Terapia oparta na adoptywnym transferze limfocytów T jest
obiecującą metodą leczenia dla pacjentów cierpiących na liczne choroby
nowotworowe (79).
W celu potwierdzenia właściwości
przeciwnowotworowych przeprowadzono badania wpływu tymochinonu wobec
złośliwego, pierwotnego nowotworu tkanki kostnej, a mianowicie
kostniakomięsaka. Badania wykazały, że substancja ta wywołała znacznie większe
zahamowanie wzrostu nowotworu oraz inicjowała proces apoptozy ludzkiej linii
kostniakomięsaka SaOS-2 w porównaniu z kontrolą. Dodatkowo stwierdzono, że pod
wpływem tymochinonu następuje znaczne ograniczenie tworzenia naczyń z komórek
śródbłonka żyły pępowinowej. Zaobserwowano również, że tymochinon hamuje wzrost
i angiogenezę guza poprzez hamowanie czynnika NF-κB i jego dalszych mediatorów
efektorowych i regulatorowych. Wnioski te zostały potwierdzone zarówno w
badaniach in vitro, jak in vivo (80).
Główny składnik nasion czarnuszki
siewnej, tymochinon, wykazał także cytotoksyczne działanie wobec ludzkiego
płaskonabłonkowego raka szyjki macicy SiHa. Co ważne, jego działanie okazało
się znacznie słabsze w stosunku do badanych komórek prawidłowych (3T3-L1 i
Vero). Wobec komórek nowotworowych tymochinon okazał się być bardziej
cytotoksyczny od cisplatyny, co zostało potwierdzone w badaniach cyklu
komórkowego oraz w procesie indukowania apoptozy komórek (81).
W innym badaniu wykazano silny wpływ
antyproliferacyjny tymochinonu, a także wskazano potencjalny wpływ na aktywację
szlaku PPAR-γ (ang. peroxisome proliferator-activated receptor gamma)
w komórkach raka piersi. Po połączeniu tymochinonu z doksorubicyną i
5-fluorouracylem, następowało zwiększenie efektu cytotoksycznego w stosunku do
badanych komórek. W tym badaniu również potwierdzono działanie proapoptotyczne
tego związku oraz jego wpływ na zdolności migracyjne i inwazyjne komórek
nowotworowych. Interesujące jest to, że po raz pierwszy udało się potwierdzić,
iż tymochinon zwiększył aktywność PPAR-γ oraz hamował ekspresję białek Bcl-2,
Bcl-xL i surwiwiny (82). W kolejnym badaniu także zostało potwierdzone
synergistyczne współdziałanie tymochinonu i 5-fluorouracylu, z tym, że
doświadczenie przeprowadzono na komórkach raka żołądka. Zasugerowano, że to
skojarzone leczenie indukuje apoptozę komórek przez aktywację zarówno kaspazy
3, jak i kaspazy 9 w komórkach nowotworowych (83).
W przypadku komórek nowotworowych
trzustki zbadano wpływ tymochinonu na ekspresję białka MUC4, biorącego udział w
szlakach sygnałowych komórek nabłonka pochodzenia endodermalnego. Ekspresję
tego markera stwierdza się w około 90% gruczolakoraków płuca i 30% mięsaków
maziówki (84). Ta glikoproteina jest nieprawidłowo eksponowana na komórkach
raka trzustki i przyczynia się do różnicowania, proliferacji, przerzutów i
chemooporności trzustkowych komórek nowotworowych. Hamowanie jej ekspresji
przez tymochinon potwierdzono w badaniach in vitro z komórkami
FG/COLO357 i CD18/HPAF. Uzyskane wyniki wskazują, że leczenie tymochinonem
obniża ekspresję białka MUC4 (85).
Sprawdzono ponadto właściwości
przeciwprzerzutowe tymochinonu na komórkach raka trzustki w warunkach in
vitro i in vivo. Również i w tym badaniu wykazano, że
hamuje on aktywność migracyjną i inwazyjną komórek nowotworowych Panc-1 w
sposób zależy od dawki w porównaniu do nieleczonej grupy kontrolnej (86).
Poza tym zbadano wpływ oleju z
nasion N. sativa na powstawanie nowotworów u szczurów.
Posłużono się wielonarządowym modelem karcynogenezy wywołanym pięcioma różnymi
czynnikami rakotwórczymi. Udowodniono, że podawanie przez 30 tygodni oleju w
diecie samców szczurów wpłynęło znacząco na zmniejszenie zarówno łagodnych, jak
i złośliwych nowotworów jelita grubego. Terapia ta również zmniejszyła częstość
występowania nowotworów w płucach oraz różnych częściach przewodu pokarmowego
zwierząt, w szczególności w przełyku i przedżołądku (87).
Aktywność
immunoregulująca
Aktywność składników N.
sativa jako skutecznych środków terapeutycznych w regulacji
różnorodnych reakcji immunologicznych została wielokrotnie potwierdzona.
Doniesienia wskazują, ze wodny ekstrakt z N. sativa znacznie zwiększał
proliferację komórek miąższu śledziony (splenocytów) w sposób zależy od dawki.
Ponadto sprzyjał on wydzielaniu cytokin przez splenocyty oraz hamował
wydzielanie przez makrofagi kluczowych mediatorów prozapalnych: IL-6, TNF-α
oraz NO. Badania eksperymentalne wykazały, że ekstrakt ten znacznie zwiększa
aktywność cytotoksyczną komórek NK (ang. natural killers) wobec
komórek nowotworowych YAC-1 (88). Oprócz tego, wykazano, że olej z nasion
czarnuszki siewnej może być obiecującym środkiem obronnym przed
immunosupresyjnymi i utleniającymi skutkami promieniowania jonizującego.
Podawanie doustne szczurom oleju przed ich napromieniowaniem chroni je przed
występowaniem leukopenii, zmniejszeniem stężenia całkowitego białka i globulin
w surowicy, spadkiem aktywności peroksydazy glutationowej w osoczu, a także
katalazy i peroksydazy ponadtlenkowej w erytrocytach (5).
W badaniach na świnkach morskich
immunizowanych owoalbuminą również został potwierdzony immunoregulujący wpływ
ekstraktu z nasion czarnuszki. Zbadano wpływ tego ekstraktu w chorobach płuc
oraz oddziaływanie na interleukinę 4 (IL-4) i interferon γ (IFN-γ). Leczenie
uwrażliwionych świnek doprowadziło do znacznego zmniejszenia zmian
patologicznych w płucach, za wyjątkiem obrzęku u zwierząt leczonych niskim
stężeniem ekstraktu, oraz do zwiększenia poziomu IFN-γ (89). Określono także, w
jaki sposób czarnuszka siewna oraz jej główny składnik – tymochinon, wpływają
na alergię pokarmową. U immunizowanych albuminą myszy BALB/c, poddanych
leczeniu ekstraktem heksanowym z czarnuszki i samym tymochinonem, wykazano
spadek liczby mysich komórek tucznych oraz występującego w nich enzymu
proteazy-1. Oprócz tego wykazano, że podawany ekstrakt poprawiał u zwierząt
parametry immunologiczne związane z zaburzeniami towarzyszącymi alergii
pokarmowej (90).
Aktywność
gastroochronna
W badaniach na zwierzętach
potwierdzono właściwości gastroochronne tymochinonu, porównując jego aktywność
do działania referencyjnego leku omeprazolu. Oprócz potwierdzonych właściwości
przeciwutleniających, tymochinon hamował działanie pompy protonowej,
wydzielanie kwasu żołądkowego i infiltrację neutrofili, zwiększając
jednocześnie wydzielanie mucyny i tlenku azotu (91). Znacznie zapobiegał on
także wrzodom żołądka, powstającym pod wpływem substancji drażniących, oraz
znacząco zwiększał wydzielanie śluzu przez błonę śluzową żołądka (92). Zostało
również potwierdzone ochronne działanie oleju z nasion N. sativa w
ostrym nieżycie żołądka u szczurów (93).
W innym badaniu określono
skuteczność oleju z nasion czarnuszki w leczeniu martwiczego zapalenia jelit u
szczurów. Badania biochemiczne oraz histopatologiczne potwierdziły, iż olej ten
znacznie zmniejszał uszkodzenia jelit spowodowane m.in. obniżeniem stężenia
tlenu w tkankach (94). Poza tym wykazano, że tymochinon odznaczał się
właściwościami zapobiegającymi i łagodzącymi zapalenie okrężnicy w mysim modelu
choroby zapalnej jelit wywołanej przez sól sodową siarczanu dekstranu.
Substancja ta zapobiegała częstym napadom biegunki i utracie masy ciała, a także
łagodziła stany zapalne związane z uszkodzeniem komórek okrężnicy. Dodatkowo
potwierdzono znaczące obniżenie aktywności mieloperoksydazy i poziomu
dialdehydu malonowego oraz wzrost poziomu glutationu pod wpływem tymochinonu.
Uszkodzenia wywołane przez sól sodową siarczanu dekstranu oraz ich lokalizacja
(zwykle po lewej stronie okrężnicy) wykazują podobieństwo do wrzodziejącego
zapalenia jelita grubego u ludzi. W związku z tym, odkrycia te sugerują, że
tymochinon oraz ekstrakty z czarnuszki siewnej mogą służyć jako potencjalne
środki terapeutyczne do leczenia pacjentów z chorobą wrzodową żołądka oraz
jelit (95).
Aktywność
hepatoochronna
Ekstrakt z N. sativa został
przebadany pod kątem zapobiegania niedokrwienno-reperfuzyjnym uszkodzeniom
wątroby. Dawka 0,2 ml/kg m.c. podawana dootrzewnowo szczurom z niedokrwieniem
wątroby spowodowała znaczne obniżenie poziomu enzymów wątrobowych, zwiększenie
całkowitej pojemności przeciwutleniającej, zmniejszenie całkowitego stanu
oksydacyjnego, wskaźnika stresu oksydacyjnego oraz poziomu mieloperoksydazy w
tkankach wątroby. Również zmiany histologiczne w grupie szczurów leczonych
ekstraktem z czarnuszki wykazały znacznie mniejsze uszkodzenia tkanki
wątrobowej w porównaniu do grupy kontrolnej (96). Podawanie ekstraktów z N.
sativa chroni także tkanki wątroby przed skutkami toksycznego
działania metali ciężkich, takich jak ołów i kadm, oraz hamuje wątrobową
peroksydację lipidów spowodowaną przez działanie m.in. czterochlorku węgla
(97). Inne badania dotyczyły wpływu tymochinonu na zmianę homeostazy i
występowanie stresu oksydacyjnego wywołanego kadmem w komórkach wątrobowych
szczurów. Traktowanie tych komórek chlorkiem kadmu w ilości 5 mmol/l
spowodowało znaczny wzrost aktywności enzymów przeciwutleniających.
Zapobiegawcze podanie tymochinonu spowodowało znaczącą ochronę komórek
wątrobowych objawiającą się zmniejszeniem poziomu substancji
przeciwutleniających oraz obniżeniem aktywności procesów utleniania białek w
badanej frakcji komórkowej (98).
Aktywność
nefroochronna
Stres oksydacyjny i powstające
reaktywne formy tlenu przyczyniają się do występowania nefrotoksyczności. W
przypadku ochrony komórek nerek, olej z czarnuszki wykazał podobną skuteczność
antyoksydacyjną jak witamina C. Badania wykazały, że wskaźniki uszkodzenia tkanki
nerkowej, takie jak stężenie kreatyniny i azotu mocznikowego we krwi, zostały
wyraźnie obniżone po zastosowaniu oleju z nasion N. sativa (99).
Wykazano również ochronne działanie tymochinonu oraz alkoholowego ekstraktu
z N. sativa w ostrej niewydolności nerek u szczurów wywołanej
cisplatyną (100, 101). Ochronnym działaniem odznaczał się także olej z nasion
czarnuszki w nefrotoksyczności u zwierząt doświadczalnych wywołanej
metotreksatem (102) oraz gentamycyną (103). Zbadano również działanie ochronne
ekstraktów z czarnuszki siewnej w uszkodzeniu niedokrwienno-reperfuzyjnym
nerek, które jest główną przyczyną ostrej niewydolności tych narządów.
Zapobiegawcze podanie szczurom ekstraktu z czarnuszki spowodowało obniżenie
stężenia mocznika i kreatyniny w surowicy krwi, a także zmniejszyło zmiany
histopatologiczne i martwicze w tkance nerkowej (104).
Aktywność
ochronna układu oddechowego
Wykazano, że ekstrakt z N.
sativa hamuje rozwój zapalenia płuc, obrzęk pęcherzyków płucnych oraz
zwłóknienie śródmiąższowe w różnych modelach płucnych. Badania wskazują również
na znaczne zmniejszenie, w obecności ekstraktu z czarnuszki siewnej, aktywności
indukowanej syntazy tlenku azotu. Miało to korzystny wpływ na leczenie
uszkodzeń płuc u szczurów, spowodowane wdychaniem powietrza zawierającego
zwiększony poziom zanieczyszczeń (105). Korzystne właściwości oleju z
czarnuszki potwierdzono w badaniach na nowo narodzonych szczurach z indukowaną
nadmiarem tlenu hiperoksją, która bardzo często prowadzi do dysplazji
oskrzelowo-płucnej u wcześniaków. W ocenie histopatologicznej i
immunochemicznej nasilenie uszkodzenia płuc u zwierząt, którym podano olej z
czarnuszki, było istotnie niższe. Poza tym poziom dialdehydu malonowego oraz
mieloperoksydazy także został obniżony, przy jednoczesnym zachowaniu poziomu
dysmutazy ponadtlenkowej oraz peroksydazy glutationu (106).
Interesujące badanie ekstraktu z
czarnuszki, dotyczące zapobiegania chorobom astmatycznym, przeprowadzono na 29
ochotnikach, którym codziennie przez 3 miesiące podawano 15 ml/kg ekstraktu
0,1% z N. sativa lub placebo. Trzykrotna w tym czasie ocena
wyników objawów astmy (nasilenie dolegliwości, częstość objawów, świszczący
oddech), a także badania czynnościowe płuc wykazały znaczące różnice pomiędzy
grupą leczoną a grupą kontrolną. Większą poprawę zdrowia chorych na astmę było
widać już po wykonaniu pierwszych pomiarów u osób stosujących terapię z
ekstraktu z czarnuszki; jednak najlepszy efekt był widoczny po trzymiesięcznej
terapii (107). Dalsze badania tego samego autora potwierdzają stosunkowo silne
działanie przeciwastmatyczne ekstraktu z czarnuszki, jednakże wyniki
określanych parametrów potwierdzają nieco lepsze działanie teofiliny, która
dotychczas znajduje zastosowanie w leczeniu astmy oskrzelowej i przewlekłej
zaporowej choroby oskrzelowo-płucnej (7).
Aktywność
neuroochronna
Działanie leków przeciwlękowych
opiera się na antagonizmie receptorów 5-hydroksytryptofanu oraz zmniejszeniu
poziomu kwasu hydroksyindolooctowego w mózgu. Częste i długotrwałe stosowanie u
szczurów zarówno wodnego, jak i metanolowego ekstraktu oraz oleju z
nasion N. sativa wykazało zwiększenie poziomu
5-hydroksytryptofanu oraz znaczące zmniejszenie kwasu hydroksyindolooctowego, a
także wzrost poziomu tryptofanu w osoczu i mózgu badanych zwierząt. Szczury
wykazywały również większą aktywność ruchową, w związku z czym można było
założyć potencjalną aktywność przeciwlękową oleju izolowanego z nasion
czarnuszki (108, 109).
Tymochinon (w dawkach 10 i 20 mg/kg
m.c.) również wykazał znaczący efekt przeciwlękowy u myszy poprzez regulację
poziomu kwasu γ-aminomasło-wego (GABA) i tlenku azotu (110).
Wykazano także, że olej z
nasion N. sativa może mieć potencjalne działanie terapeutyczne
w leczeniu uzależnienia od tramadolu – silnego przeciwbólowego syntetycznego leku
opioidowego. Systematyczne podawanie oleju (4 ml/kg) z tramadolem (50 mg/kg)
hamowało rozwój tolerancji dla tego środka. Hamowanie nadprodukcji tlenku azotu
i zwiększanie poziomu dialdehydu malonowego w mózgu, wywołane poprzez
wielokrotne podawanie badanym myszom leku, było widocznie dzięki jednoczesnemu
podawaniu im oleju z nasion czarnuszki. Dodatkowe zwiększenie tego efektu
następowało w czasie równoczesnego podawania wraz z olejem antagonisty
receptora dla dialdehydu malonowego, a mianowicie dizocylpiny (6). Dzięki
silnej aktywności przeciwutleniającej oraz przeciwzapalnej, ekstrakty wodne i
wodno-alkoholowe z nasion N. sativa wykazują działanie
neuroochronne. Podawanie tych ekstraktów drogą pokarmową w dawce 400 mg/kg m.c.
powodowało u myszy poprawę drożności tętnicy środkowej mózgu (111).
Stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę
w rozwoju padaczki i drgawek wywołanych pilokarpiną. Działanie
przeciwutleniające oleju pozyskiwanego z nasion czarnuszki w tym procesie u
szczurów zostało potwierdzone na drodze hamowania większości zmian
spowodowanych przez pilokarpinę, takich jak wzrost aktywności ATPazy,
zmniejszenie poziomu tlenku azotu, zwiększenie poziomu glutationu, zmniejszenie
aktywności acetylocholinoesterazy w hipokampie, a także zmniejszenie nadpobudliwości
i liczby wywołanych napadów padaczkowych (112). Wykazano również skuteczność
działania przeciwdrgawkowego tymochinonu, a także oleju oraz olejku eterycznego
z nasion N. sativa u myszy z konwulsjami wywoływanymi
pentylenotetrazolem i elektrowstrząsami.
W poszukiwaniu potencjalnych
mechanizmów działania wskazuje się na pośrednictwo we wzroście odpowiedzi
układu GABA-ergicznego. Dodatkowo potwierdzono, iż tymochinon znacząco wzmacnia
działanie walproinianu, dotychczas skutecznego leku przeciwpadaczkowego, w obu
badanych modelach wywoływania drgawek (113).
Postępy Fitoterapii 4/2015, s. 223-236
*Magdalena
Borusiewicz, Zbigniew Janeczko
Nigella sativa L. – roślinny
surowiec o właściwościach plejotropowych
Adres do korespondencji:
*mgr Magdalena Borusiewicz
Katedra i Zakład Farmakognozji Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum
ul. Medyczna 9, 30-688 Kraków
tel. +48 (12) 620-55-62
e-mail: m.borusiewicz@uj.edu.pl
Postępy Fitoterapii 4/2015
*mgr Magdalena Borusiewicz
Katedra i Zakład Farmakognozji Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum
ul. Medyczna 9, 30-688 Kraków
tel. +48 (12) 620-55-62
e-mail: m.borusiewicz@uj.edu.pl
Postępy Fitoterapii 4/2015
Piśmiennictwo
1. Khare CP. Encyclopedia of
Indian medicinal plants. Springes-Verlag, New York 2004. 2. Al-Jabre
S, Al-Akloby OM, Al-Qurashi A i wsp. Thymoquinone, an active principle of Nigella
sativa, inhibited Aspergillus niger. Pak J Med Res 2003;
42(3):102-4. 3. Warrier PK, Nambiar VPK, Ramankutty. Indian
medicinal plants – a compendium of 500 species. Orient Longman Pvt Ltd, Chennai
2004; 139-42. 4. Sharma PC, Yelne MB, Dennis TJ. Database on
medicinal plants used in Ayurveda. New Delhi 2005; 420-40. 5. Yarnell
E, Abascal K. Nigella sativa: holy herb of the middle East. Altern
Compl Therap 2011; 17(2):99-105. 6. Padhye S, Banerjee S,
Ahmad A i wsp. From here to eternity-the secret of Pharaohs: Therapeutic
potential of black cumin seeds and beyond. Cancer Ther 2008; 6: 495-510. 7. Abel-Salam
BK. Immunomodulatory effects of black seeds and garlic on alloxan-induced
diabetes in albino rat. Allergol Immunopathol (Madr) 2012; 40(6):336-40. 8.
Khaled AAS. Gastroprotective effects of Nigella sativa oil on
the formation of stress gastritis in hypothyroidal rats. Int J Physiol
Pathophysiol Pharmacol 2009; 1:143-9. 9. Assayed ME.
Radioprotective effects of black seed (Nigella sativa) oil against
hemopoietic damage and immunosuppression in gamma-irradiated rats.
Immunopharmacol Immunotoxicol 2010; 32(2):284-96. 10. Abdel-Zaher
AO, Abdel-Rahman MS, Elwasei FM. Protective effect of Nigella sativa oil
against tramadol-induced tolerance and dependence in mice: role of nitric oxide
and oxidative stress. Neurotoxicology 2011; 32(6):725-33. 11. Boskabady
MH, Mohsenpoor N, Takaloo L. Antiasthmatic effect of Nigella sativa in
airways of asthmatic patients. Phytomed 2010; 17(10):707-13. 12. Wichtl
M. Herbal drugs and phytopharmaceuticals. Medpharm GmBH, Stuttgart 2004;
416-7. 13.Al-Jassir MS. Chemical composition and microflora of
black cumin (Nigella sativa L.) seeds growing in Saudi Arabia. Food
Chem 1992; 45:239-42. 14. Atta-Ur-Rahman. Nigellidine – a new
indazole alkaloid from the seed of Nigella sativa. Tetrahedron Lett
1995; 36(12):1993-4. 15. Cheikh-Rouhou S, Besbes S, Lognay G i
wsp. Sterol composition of black cumin (Nigella sativa L.) and
Aleppo pine (Pinus halpensis Mill.) seed oils. J Food Comp Anal
2008; 21(2):162-8. 16. Mehta BK, Verma M, Gupta MJ. Novel
lipid constituents identified in seeds of Nigella sativa Linn.
Braz Chem Soc 2008; 19(3):458-62. 17. Bourgou S, Ksouri R,
Bellila A i wsp. Phenolic composition and
biological activities of Tunisian Nigella sativa L. shoots and
roots. CR Biol 2008; 331(1):48-55. 18.Tembhurne SV, Feroz S,
Sakarkar DM. A review on therapeutic potential of Nigella sativa (kalonji)
seeds. J Med Plants Res 2014; 8:166-7. 19. Ahmad A, Husain A,
Mujeeb M i wsp. A review on therapeutic potential of Nigella sativa:
A miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed 2013; 3:337-52. 20. Parvardeh
S, Nassiri-Asl M, Mansouri MT i wsp. Study on the anticonvulsant activity of
thymoquinone, the major constituent of Nigella sativa L.
seeds, through intracerebroventricular injection. J Med Plants 2005;
4:45-52. 21. Hosseinzadeh H, Parvardeh S. Anticonvulsant
effects of thymoquinone, the major constituent of Nigella sativa seeds,
in mice. Phytomed 2004; 11:56-64. 22. Hosseinzadeh H,
Parvardeh S, Nassiri-Asl M i wsp. Intracerebroventricular administration of
thymoquinone, the major constituent of Nigella sativa seeds,
suppresses epileptic seizures in rats. Med Sci Monit 2005; 11:BR106-10. 23. Hosseinzadeh
H, Taiari S, Nassiri-Asl M. Effect of thymoquinone, a constituent of Nigella
sativa L., on ischemia-reperfusion in rat skeletal muscle. N-S Arch
Pharmacol 2012; 385:503-8. 24. El Gazzar M, El Mezayen R,
Marecki JC i wsp. Anti-inflammatory effect of thymoquinone in a mouse model of
allergic lung inflammation. Int Immunopharmacol 2006; 6:1135-42. 25. Gali-Muhtasib
H, Ocker M, Kuester D i wsp. Thymoquinone reduces mouse colon tumor cell
invasion and inhibits tumor growth in murine colon cancer models. J Cell Mol
Med 2008; 12:330-42. 26. Halawani E. Antibacterial activity of
thymoquinone and thymohydroquinone ofNigella sativa L. and their
interaction with some antibiotics. Adv Biol Res 2009; 3:148-52. 27. Abdel
Azeiz AZ, Saad AH, Darweesh MF. Efficacy of thymoquinone against vaginal
candidiasis in prednisolone-induced immunosuppressed mice. J Am Sci 2013;
9:155-9. 28. Dorman HJ, Deans SG. Antimicrobial agents from
plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol 2000;
88:308-16. 29. Bakathir HA, Abbas NA. Detection of the
antibacterial effect of Nigella sativa ground seeds with
water. Afr J Tradit Compl Altern Med 2011; 8:159-64. 30. Hanafy
MS, Hatem ME. Studies on the antimicrobial activity of Nigella sativa seed
(black cumin). J Ethnopharmacol 1991; 34:275-8. 31. Chaieb K,
Kouidhi B, Jrah H i wsp. Antibacterial activity of Thymoquinone, an active
principle of Nigella sativa and its potency to prevent
bacterial biofilm formation. BMC Complement Altern Med 2011; 11:1-6. 32.Hannan
A, Saleem S, Chaudhary S i wsp. Anti-bacterial activity of Nigella
sativa against clinical isolates of methicillin resistantStaphylococcus
aureus. J Ayub Med Coll Abbottabad 2008; 20(3): 72-4. 33. Salem
EM, Yar T, Bamosa AO i wsp. Comparative study of Nigella sativa and
triple therapy in eradication of Helicobacter pylori in
patients with non-ulcer dyspepsia. Saudi J Gastroenterol 2010; 16(3):
207-14. 34. Rowland M, Daly L, Vaughan M i wsp. Age-specific
incidence of Helicobacter pylori. Gastroenterology 2006;
130:65-72. 35. Nair MKM, Vasudevan P, Venkitanarayanan K. Antibacterial
effect of black seed oil on Listeria monocytogenes. Food Cont 2005;
16:395-8. 36. Harzallah HJ, Kouidhi B, Flamini G i wsp.
Chemical composition, antimicrobial potential against cariogenic bacteria and
cytotoxic activity of Tunisian Nigella sativa essential oil
and thymoquinone. Food Chem 2011; 129:1469-74.37. Hasan NA, Nawahwi
MZ, Malek, HA. Antimicrobial activity of Nigella sativa seed
extract. Sains Malaysiana 2013; 42:143-7. 38.Deepak SS, Sikender M,
Garg V i wsp. Entrapment of seed extract of Nigella sativa into
thermosensitive (NIPAAm–Co–VP) co-polymeric micelles and its antibacterial
activity. Int J Pharm Sci Drug Res 2011; 3:246-52. 39. Hosseinzadeh
H, Fazly Bazzaz BS, Motevaly Haghi M. Antibacterial activity of total extracts
and essential oil of Nigella sativa L. seeds in mice.
Pharmacol 2007; 2: 429-35. 40. Evirgen O, Gokçe A, Ozturk OH i
wsp. Effect of thymoquinone on oxidative stress in Escherichia coli –
Induced pyelonephritis in rats. Curr Ther Res Clin Exp 2011; 72:204-15. 41. Monika
T, Sasikala P, Vijaya Bhaskara Reddy M. A investigational of antibacterial
activities of Nigella sativa on mastitis in dairy crossbred
cows. Int J Adv Technical Res 2013; 3:263-72. 42. Aljabre SH,
Randhawa MA, Akhtar N i wsp. Antidermatophyte activity of ether extract
of Nigella sativa and its active principle, thymoquinone. J Ethnopharmacol 2005;
101(1-3):116-9. 43. Halamova K, Kokoska L, Flesar J i
wsp. In vitro antifungal
effect of black cumin seed quinones against dairy spoilage yeasts at different
acidity levels. J Food Prot 2010; 73(12):2291-5. 44. El-Nagerabia
SA, Al-Bahryb SN, Elshafieb AE i wsp. Effect of Hibiscus sabdariffa extract
and Nigella sativa oil on the growth and aflatoxin B1
production ofAspergillus flavus and Aspergillus
parasiticus strains. Food Cont 2012; 25:59-63. 58. Sunita M, Meenakshi
SH. Chemical composition and antidermatophytic activity of Nigella
sativa essential oil. Afr J Pharm Pharacol 2013; 7:1286-92. 45. Sunita
M, Meenakshi SH. Chemical composition and antidermatophytic activity of Nigella
sativa essential oil. Afr J Pharm Pharmacol 2013; 7:1286-92. 46. Bita
A, Rosu AF, Calina D i wsp. An alternative treatment for Candida infections
with Nigella sativa extracts. Eur J Hosp Pharm 2012;
19:162. 47. Khan MAU, Ashfaq MK, Zuberi HS i wsp. The in
vivo antifungal activity of the aqueous extract fromNigella sativa seeds.
Phytother Res 2003; 17:183-6. 48. Fierro IM, Barja-Fidalgo C,
Cunha FQ i wsp. The involvement of nitric oxide in the anti-Candida albicans activity
of rat neutrophils. Immunology 1996; 89:295-300. 49. Eddleston
M, Davidson R, Wilkinson R i wsp. Oxford handbook of tropical medicine. 2nd Ed.
Oxford University Press, New York 2005; 376-9. 50. Mahmoud MR,
El-Abhar HS, Saleh S. The effect of Nigella sativa oil against
the liver damage induced by Schistosoma mansoni infection in
mice. J Ethnopharmacol 2002; 79(1):1-11. 51. Aboul-Ela EI.
Cytogenetic studies on Nigella sativa seeds extract and
thymoquinone on mouse cells infected with schistosomiasis using karyotyping.
Mutat Res 2002; 516:11-7. 52. Mohamed AM, Metwally NM, Mahmoud
SS. Nigella sativa seeds against Schistosoma mansoni different
stages. Mem Inst Oswaldo Cruz 2005; 100:5-211. 53. Shenawy El,
Nahla S, Soliman MF i wsp. The effect of
antioxidant properties of aqueous garlic extract and Nigella sativa as
anti-schistosomiasis agents in mice. Rev Inst Med Trop Sao Paulo 2008;
50:29-36. 54. Akhtar MS, Riffat S. Field trial of Saussurea
lappa roots against nematodes and Nigella sativa seeds
against cestodes in children. J Pak Med Assoc 1991; 41:185-7. 55. Okeola
VO, Adaramoye OA, Nneji CM i wsp. Antimalarial and antioxidant activities of
methanolic extract of Nigella sativa seeds (black cumin) in
mice infected with Plasmodium yoelli nigeriensis. Parasitol Res
2011; 108:1507-12. 56. Salem ML, Hossain MS. Protective effect
of black seed oil from Nigella sativa against murine
cytomegalovirus infection. Int J Immunopharmacol 2000; 22:729-40. 57. Salem
ML, Hossain MS.In vivo acute depletion of CD8 (+) T cells before
murine cytomegalovirus infection upregulated innate antiviral activity of
natural killer cells. Int J Immunopharmacol 2000; 22:707-18. 58. Barakat
EM, El Wakeel LM, Hagag RS. Effects of Nigella sativa on
outcome of hepatitis Cin Egypt. World J Gastroenterol 2013; 19:2529-36. 59. Umar
S, Zargan J, Umar K i wsp. Modulation of
the oxidative stress and inflammatory cytokine response by thymoquinone in the
collagen induced arthritis in Wistar rats. Chem Biol Interact 2012;
197(1):40-6. 60. Bourgou S, Pichette A, Marzouk B i wsp.
Antioxidant, anti-inflammatory, anticancer and antibacterial activities of
extracts from Nigella sativa (Black Cumin) plant parts. J Food
Biochem 2012; 36(5):539-46. 61. Khan N, Sultana S. Inhibition
of two stage renal carcinogenesis, oxidative damage and hyperproliferative
response by Nigella sativa. Eur J Cancer Prev 2005;
14(2):159-68. 62. Al-Othman AM, Ahmad F, Al-Orf S i wsp.
Effect of dietry supplementation of Ellataria cardamun and Nigella
sativaon the toxicity of rancid corn oil in rats. Int J Pharmocol 2006;
2(1):60-5. 63. Gendy E, Hessien M, Abdel Salamm I i wsp.
Evaluation of the possible antioxidant effects of Soybean and Nigella
sativa during experimental hepatocarcinogenesis by nitrosamine
precursors. Turkish J Biochem 2007; 32(1):5-11. 64. Hosseinzadeh
H, Parvardeh S, Asl MN i wsp. Effect of thymoquinone andNigella sativa seeds
oil on lipid peroxidation level during global cerebral ischemia-reperfusion
injury in rat hippocampus. Phytomed 2007; 14(9):621-7. 65. Harzallah
HJ, Grayaa R, Kharoubi W i wsp. Thymoquinone, the Nigella sativa bioactive
compound, prevents circulatory oxidative stress caused by 1,2-dimethylhydrazine
in erythrocyte during colon postinitiation carcinogenesis. Oxid Med Cell Longev
2012; 2012:854065. 66. Salama RH. Hypoglycemic effect of
lipoic acid, carnitine and Nigella sativa in diabetic rat
model. Int J Health Sci (Qassim) 2011; 5(2):126-34. 67. Abdelmeguid
NE, Fakhoury R, Kamal SM i wsp. Effects of Nigella sativa and
thymoquinone on biochemical and subcellular changes in pancreatic β-cells of streptozotocin-induced diabetic rats. J
Diabetes 2010; 2(4):256-66. 68. Kanter M, Akpolat M, Aktas C.
Protective effects of the volatile oil of Nigella sativa seeds
on beta-cell damage in streptozotocin-induced diabetic rats: a light and
electron microscopic study. J Mol Histol 2009; 40(5-6):379-85. 69. Pari
L, Sankaranarayanan C. Beneficial effects of thymoquinone on hepatic key
enzymes in streptozotocin-nicotinamide induced diabetic rats. Life Sci 2009;
85(23-6):830-4. 70. Altan MF, Kanter M, Donmez S i wsp.
Combination therapy Nigella sativa and human parathyroid
hormone on bone mass, biomechanical behavior and structure in
streptozotocin-induced diabetic rats. Acta Histochem 2007;
109(4):304-14. 71. Bamosa AO, Kaatabi H, Lebdaa FM i wsp. Effect of Nigella sativa seeds on the
glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus. Indian J Physiol
Pharmacol 2010; 54(4):344-54. 72. Benhaddou-Andaloussi A,
Martineau L, Vuong T i wsp. The in vivo antidiabetic activity
of Nigella sativa is mediated through activation of the AMPK
pathway and increased muscle glut4 content. Evid Based Complement Alternat Med
2011; 2011:538671. 73. Alemi M, Sabouni F, Sanjarian F i wsp.
Anti-inflammatory effect of seeds and callus of Nigella sativa L.
extracts on mix glial cells with regard to their thymoquinone content. AAPS
Pharm Sci Tech 2012 Dec 19. 74. Shuid AN, Mohamed N, Mohamed
IN i wsp. Nigella sativa: A potential antiosteoporotic agent. Evid
Based Compl Altern Med 2012; 2012:696230. 75. Chehl N,
Chipitsyna G, Gong Q i wsp. Anti-inflammatory effects of theNigella sativa seed
extract, thymoquinone, in pancreatic cancer cells. HPB (Oxford) 2009;
11(5):373-81. 76. El Mezayen R, El Gazzar M, Nicolls MR i wsp.
Effect of thymoquinone on cyclooxygenase expression and prostaglandin
production in a mouse model of allergic airway inflammation. Immunol Lett 2006;
106(1):72-81. 77. Nikakhlagh S, Rahim F, Aryani FH i wsp.
Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa.
Am J Otolaryngol 2011; 32(5):402-7. 78. Mahmoud SS, Torchilin
VP. Hormetic/cytotoxic effects of Nigella sativa seed
alcoholic and aqueous extracts on MCF-7 breast cancer cells alone or in
combination with doxorubicin. Cell Biochem Biophys 2012; 25(7):1392-8. 79. Salem
ML, Alenzi FQ, Attia WY. Thymoquinone, the active ingredient of Nigella
sativaseeds, enhances survival and activity of antigen-specific
CD8-positive T cells in vitro. Br J Biomed Sci 2011;
68(3):131-7. 80. Peng L, Liu A, Shen Y i wsp. Antitumor and
anti-angiogenesis effects of thymoquinone on osteosarcoma through the NF-κB pathway. Oncol Rep 2013; 29(2):571-8 81. Ng
WK, Yazan LS, Ismail M. Thymoquinone from Nigella sativa was
more potent than cisplatin in eliminating of SiHa cells via apoptosis with
down-regulation of Bcl-2 protein. Toxicol In vitro 2011; 25(7):1392-8. 82. Woo
CC, Loo SY, Gee V i wsp. Anticancer activity of thymoquinone in breast cancer
cells: possible involvement of PPAR-γ pathway. Biochem Pharmacol 2011; 82(5):464-75. 83. Lei X, Lv X, Liu
M i wsp. Thymoquinone inhibits growth and augments
5-fluorouracil-induced apoptosis in gastric cancer cells both in vitro and in
vivo. Biochem Biophys Res Commun 2012; 417(2):864-8. 84. Kruczak
A. Nowe komercyjne przeciwciała i ich zastosowanie w diagnostyce patomorfologicznej.
Diagn Lab 2014; 50(2):177-8. 85. Torres
MP, Ponnusamy MP, Chakraborty S i wsp. Effects of thymoquinone in the
expression of mucin 4 in pancreatic cancer cells: implications for the
development of novel cancer therapies. Mol Cancer Ther 2010;
9(5):1419-31. 86. Wu ZH, Chen Z, Shen Y i wsp. Anti-metastasis
effect of thymoquinone on human pancreatic cancer. Yao Xue Xue Bao 2011;
46(8):910-4. 87. Salim EI. Cancer chemopreventive potential of
volatile oil from black cumin seeds, Nigella sativa L. in a
rat multi-organ carcinogenesis bioassay. Oncol Lett 2010; 1(5):913-24. 88. Ghonime
M, Eldomany R, Abdelaziz A i wsp. Evaluation of immunomodulatory effect of
three herbal plants growing in Egypt. Immunopharmacol Immunotoxicol 2011;
33(1):141-5. 89. Boskabady MH, Keyhanmanesh R, Khameneh S i
wsp. Potential immunomodulation effect of the extract of Nigella sativa on
ovalbumin sensitized guinea pigs. J Zhejiang Univ Sci B 2011;
12(3):201-9. 90. Duncker SC, Philippe D, Martin-Paschoud C i
wsp. Nigella sativa (Black Cumin) seed extract alleviates
symptoms of allergic diarrhea in mice, involving opioid receptors. PLoS One 2012;
7(6):e39841. 91. Magdy MA, Hanan el-A, Nabila el-M. Thymoquinone: Novel gastroprotective mechanisms. Eur J
Pharmacol 2012; 697(1-3):126-31. 92. Al Mofleh IA, Alhaider
AA, Mossa JS i wsp. Gastroprotective effect of an aqueous suspension of black
cumin Nigella sativa on necrotizing agents-induced gastric
injury in experimental animals. Saudi J Gastroenterol 2008; 14(3):128-34. 93. Khaled
AAS. Gastroprotective effects of Nigella sativa oil on the
formation of stress gastritis in hypothyroidal rats. Int J Physiol Pathophysiol
Pharmacol 2009; 1:143-9. 94. Tayman C, Cekmez F, Kafa IM i
wsp. Beneficial effects of Nigella sativa oil on intestinal
damage in necrotizing enterocolitis. J Invest Surg 2012; 25(5):286-94. 95. Lei
X, Liu M, Yang Z i wsp. Thymoquinone
prevents and ameliorates dextran sulfate sodium-induced colitis in mice. Dig
Dis Sci 2012; 57(9):2296-303. 96. Yildiz F, Coban S, Terzi A i
wsp. Nigella sativarelieves the deleterious effects of
ischemia reperfusion injury on liver. World J Gastroenterol 2008;
14(33):5204-9. 97. Kapoor S. Emerging clinical and therapeutic
applications of Nigella sativa in gastroenterology. World J
Gastroenterol 2009; 7:2170-1. 98.Zafeer MF, Waseem M, Chaudhary S i
wsp. Cadmium-induced hepatotoxicity and its abrogation by thymoquinone. J
Biochem Mol Toxicol 2012; 26(5):199-205. 99. Saleem U, Ahmad
B, Rehman K i wsp. Nephro-protective effect of vitamin C and Nigella
sativa oil on gentamicin associated nephrotoxicity in rabbits. Pak J Pharm Sci 2012;
25(4):727-30. 100. Ulu R, Dogukan A, Tuzcu M i wsp. Regulation of renal organic anion and cation
transporters by thymoquinone in cisplatin induced kidney injury. Food Chem
Toxicol 2012; 50(5):1675-9. 101. Hadjzadeh MA, Keshavarzi Z,
Yazdi TSA i wsp. Effect of alcoholic extract of Nigella sativa on
cisplatin-induced toxicity in rat. Iran J Kidney Dis 2012; 6(2):99-104. 102. Abul-Nasr
SM, El-Shafey MDM, Osfor MMH. Amelioration by Nigella sativa of
methotrexate induced toxicity in male albino rats: a biochemical,
haematological and histological study. Scintia Agri Bohem 2001;
32:123-60. 103. Yaman I, Balikci E. Protective effects
of Nigella sativa against gentamicin-induced nephrotoxicity in
rats. Exp Toxicol Pathol 2010; 62(2):183-90. 104. Yildiz F,
Coban S, Terzi A i wsp. Protective effects of Nigella sativa against
ischemia-reperfusion injury of kidneys. Ren Fail 2010; 32(1):126-31. 105. Kanter
M. Effects of Nigella sativa seed extract on ameliorating lung
tissue damage in rats after experimental pulmonary aspirations. Acta Histochem 2009;
111(5):393-403. 106. Tayman C, Cekmez F, Kafa IM i wsp. Protective effects of Nigella sativa oil
in hyperoxia-induced lung injury. Arch Bronchopneumol 2012;
49(1):15-21. 107.Boskabady MH, Javan H, Sajady M i wsp. The possible prophylactic effect of Nigella
sativa seed extract in asthmatic patients. Fundam Clin Pharmacol 2007;
21(5):559-66. 108. Perveen T, Abdullah A, Haider S i wsp. Long-term
administration of Nigella sativaeffects nociception and improves
learning and memory in rats. Pak J Biochem Mol Biol 2008; 41(3):141-3. 109. Perveen
T, Haider S, Kanwal S i wsp. Repeated administration of Nigella sativa decreases
5-HT turnover and produces anxiolytic effects in rats. Pak J Pharm Sci 2009;
22(2):139-44. 110. Gilhotra N, Dhingra D. Thymoquinone
produced antianxiety-like effects in mice through modulation of GABA and NO
levels. Pharmacol Rep 2011; 63(3):660-9. 111. Akhtar M,
Maikiyo AM, Khanam R i wsp. Ameliorating effects of two extracts of Nigella
sativa in middle cerebral artery occluded rat. J Pharm Bioallied Sci
2012; 4(1):70-5. 112. Ezz HS, Khadrawy YA, Noor NA. The
neuroprotective effect of curcumin and Nigella sativa oil
against oxidative stress in the pilocarpine model of epilepsy: a comparison
with valproate. Neurochem Res 2011; 36(11):2195-204. 113. Raza M,
Alghasham AA, Alorainy MS i wsp. Potentiation of
valproate-induced anticonvulsant response by Nigella sativa seed
constituents: the role of GABA receptors. Int J Health Sci (Qassim) 2008;
2(1):15-25.
Adres do korespondencji:
*mgr Magdalena Borusiewicz
Katedra i Zakład Farmakognozji Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum
ul. Medyczna 9, 30-688 Kraków
tel. +48 (12) 620-55-62
e-mail: m.borusiewicz@uj.edu.pl
Postępy Fitoterapii 4/2015
Fantastyczna czarnuszka ! Dziekuje za tak dokladne informacje !
OdpowiedzUsuńDzień dobry kupiłam olej z czarnuszki tłoczony z nasion pochodzących z Indii ( kupowałam przez internet i w chwili zakupu tego nie wiedziałam). I nasuwa mi się takie pytanie: czy ten olej na pewno jest zdrowy? Bo przecież Indie to bardzo skażone miejsce, więc czy taka czarnuszka rosnąca na skażonej głębię jest dalej zdrowa?
OdpowiedzUsuń