Piwonia lekarska działa przeciwskurczowo,
poprawia trawienie i uspokaja. Stosowana jest w postaci naparów,
nalewek i odwarów w chorobach przewodu
pokarmowego, stanach pobudzenia i nadmiernej nerwowości, dolegliwościach ze
strony górnych dróg układu oddechowego. Stosowana zewnętrznie łagodzi atopowe zapalenie skóry oraz bóle reumatyczne.
Właściwości lecznicze wykazują
kwiaty i korzeń:
·
kwiaty – działają moczopędnie,
poprawiają krążenie krwi, stosowane są przy chorobie wieńcowej, działają
rozkurczowo, uspokajająco, przeciwalergicznie
·
korzeń - działa uspokajająco,
przeciwbólowo, moczopędnie, poprawia trawienie, działa rozkurczowo, stosowany
jest przy leczeniu padaczki, reumatyzmu i hemoroidów, łagodzi atopowe zapalenie
skóry i inne wypryski skórne
Paeoniflorin – to międzynarodowa nazwa jednego ze
składników wyciągu z białego korzenia piwonii. Okazało się, że jest to
substancja, która ma bardzo istotny wpływ na nasz układ immunologiczny.
Jej niezwykłe działanie polega na przywracaniu prawidłowej aktywności układu
immunologicznego. Zmniejsza ona lub zwiększa aktywność immunologiczną
organizmu, w zależności od stanu – czy jest to przypadek autoagresji, czy też
wystąpiło jedynie okresowe osłabienie odporności.
Działanie glikozydów zawartych w
białym korzeniu piwonii jest typowym działaniem
immunomodulującym, posiada mechanizm podwójnego działania. Jest
ono zupełnie inne, niż działanie sterydów czy immunosupresantów, które potrafią
układ immunologiczny – wyłącznie tłumić.
Negatywne skutki wszelkich chorób
autoimmunologicznych wynikają z atakowania przez organizm samego siebie
Wytworzone przeciwciała niszczą inne tkanki, całkowicie dotąd zdrowe. Dochodzi wówczas do
sytuacji, w której prawidłowe komórki regulacyjne, nie kontrolują aktywności
komórek zapalnych.
Współczesna medycyna konwencjonalna,
zwalcza choroby autoimmunologiczne jedynie poprzez
hamowanie, za wszelką cenę, stanów zapalnych. Ignoruje się jednak zupełnie potrzebę przywracania równowagi immunologicznej.
Pacjenci po takim leczeniu, stają się nazbyt podatni na zagrażające ich życiu
infekcje, zwiększa się u nich także ryzyko powstania nowotworów.
Przeciwieństwem tego typu leczenia,
jest zastosowanie glikozydów piwonii,
które wykorzystują unikalny mechanizm podwójnego działania. Jak wykazały
badania, stosowanie wyciągu z korzenia piwonii, przywraca prawidłową regulację
układu odpornościowego. Podnosi się wówczas poziomu prawidłowych komórek,
zwalczających zapalenie, oraz następuje bezpośrednie zmniejszenie aktywności
komórek prozapalnych. W wyniku takiego działania zaburzony system immunologiczny wraca do naturalnej
równowagi, a zapalenie ustępuje.
Jak dotąd glikozydy piwonii zostały
pomyślnie przebadane pod kątem leczenia osób cierpiących na artretyzm, toczeń, zespół Sjogrena
oraz łuszczycę. Substancje
pozyskiwane z korzenia piwonii znakomicie służą także przy leczeniu wielu
uciążliwych autoimmunologicznych schorzeń błony śluzowej oczu, schorzeń skóry, czy stawów.
Jak wykazano, suplement zawierający wyciąg z białego korzenia piwonii, znacznie
przyspieszał remisję i
zmniejszał liczbę nawrotów. Pozwalał
także na istotne zmniejszenie
bardzo poważnych już symptomów tych ciężkich chorób.
Jak twierdza naukowcy, istnieje wiele
podstaw ku temu by uznać, że suplement uzyskiwany z korzeni piwonii, może
skutecznie zwalczać wiele innych chorób autoimmunologicznych. Do takich
zaliczają np. zaburzenia
czynności tarczycy czy zapalenia jelit.
Na szczęście glikozydy piwonii bardzo dobrze działają w połączeniu z lekami konwencjonalnymi.
Pozwalają znacznie zredukować ilości niebezpiecznych leków, których podawanie
jest konieczne dla utrzymania choroby w ryzach. Glikozydy także znacznie
podnoszą skuteczność konwencjonalnych leków.
Sama piwonia, źródło cennego
specyfiku, znana była i stosowana w celach leczniczych, już od czasów Hipokratesa. Piwonia należy ona do tej samej
rodziny botanicznej, co np. jaskier. Do dziś, liczne preparaty z piwonii, są
szeroko rozpowszechnione w medycynie chińskiej czy indyjskiej.
Roślina (krzew lub drzewko) piwonii może mieć swe kwiaty o bardzo rożnych kolorach,
a nazwa, tej najpopularniejszej dziś odmiany piwonii leczniczej, pochodzi od koloru pędów korzeniowych.
Warto tu też podać, że glikozydy
piwonii zostały zarejestrowane przez potężną Chińską
Agencję ds. Żywności i Leków (CFDA), jako środek służący skutecznemu
leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), czyli jednej z
głównych chorób autoimmunologicznych.
Warto wiedzieć, że rośliny, dające nam
piękne, cudnie pachnące kwiaty, zdobiące niejedną działkę, parki czy ogrody – mogą także naturalnie służyć poprawie
naszego zdrowia.
Kuracja
piwonią jest, absolutnie zakazana kobietom ciężarnym. Piwonia, bowiem to stary
i dość silny środek poronny.
Dr Henryk Różański
tak opisuje właściwości piwonii
Korzenie piwonii zawierają
sporo skrobi (ok. 7-12%), dekstryny, garbniki (ok. 2-4%), sacharoz (ok. 2-3%),
alkaloidy (peregrynina), 2-oksy-4-metoksyacetofenon (paeonol), kwasy fenolowe
(galusowy), monoterpeny (peonifloryna ok. 5%). W kwiatach obecne są flawonoidy
(kemferol) i antocyjany (paeonina). Skład korzeni słabo poznany.
Surowcem leczniczym jest kwiat i korzeń
piwonii – Flos et Radix Peoniae. Korzenie
wykopywać wiosną lub jesienią i suszyć w lekko ogrzanym piekarniku po uprzednim
rozdrobnieniu. Kwiaty zbierać w czerwcu i suszyć w temperaturze pokojowej oraz
w ciemności, w miejscu przewiewnym. Kwiaty polecam nieco oskubać, alby lepiej
wysychały.
Flos Paeoniae –
Pfingstrosenblüten jest w Deutscher Arzneimittel Codex z 2005 r.
Dr Fr. Oesterlen opisuje szczegółowo Radix
Peoniae (Pfingstrosenwurzel, Gichtrose) z Paeonia officinalis
L. i Paeonia communis L. Wyciąg z korzeni piwonii w
większych dawkach działa narkotycznie. Preparaty z korzenia piwonii zaleca w
leczeniu padaczki, nerwowości, spazm, pląsawicy. Dawki 1/2 – 1 drachma ~ 2-4 g
dziennie w postaci proszku; odwar, napar 1-2 uncje ~ 30-60 g dziennie, z walerianą
lub tlenkiem cynku.
Hippokrates i św. Hildegarda używali korzeń piwonii przy
zaburzeniach trawiennych. Lonicerus, Bock, Matthiolus i Paracelsus polecali
korzeń piwonii w leczeniu padaczki, ponadto jako środek pobudzający
miesiączkowanie, czyszczący krew, wzmacniający serce i moczopędny. Haller
opisał korzeń piwonii jako lek pomocny w terapii dny (artretyzmu).
Bohn wykazał
wpływ korzenia piwonii na mózgowie, działanie przeciwpadaczkowe, przeciwko
rzucawce i astmie. Leclerc wprowadził do leczenia nalewkę z piwonii.
W leczeniu epilepsji łączono korzenie piwonii z zielem
piołunu.
Owoce piwonii (wspomniane wyżej mieszki) uznawano za środek
pobudzający miesiączkowanie i wzmagający skurcze macicy.
Owoce piwonii
pobudzają perystaltykę przewodu pokarmowego.
Także duże dawki odwaru z korzenia
wzmagają perystaltykę i nie mają już wpływu rozkurczowego na mięśnie gładkie
przewodu pokarmowego (nadal jednak zachowują działanie rozszerzające na
oskrzela, tchawicę i naczynia krwionośne).
Kwiaty piwonii stosuje się w fitoterapii w leczeniu
schorzeń skóry i błony śluzowej, w leczeniu hemoroidów, artretyzmu i
reumatyzmu.
Kwiat używano w terapii chorób układu oddechowego (nieżyty), a w
mieszankach – w nieżytach żołądka, zaburzeniach nerwowych i sercowych.
Korzenie
piwonii stosowano w stanach skurczowych układu pokarmowego, w reumatyzmie, w
neurastenii, przy nerwobólach, migrenie, chorobach alergicznych, schorzeniach
sercowych i naczyniowych.
Korzeń piwonii uznawano w medycynie ludowej za środek
wzmacniający.
Działanie.
Kwiaty piwonii – Flos
Paeoniae: poprawiają krążenie krwi, moczopędne, odtruwające, wzmacniające
na naczynia krwionośne, rozkurczowe, uspokajające, przeciwalergiczne, choroba
wieńcowa, zapalenie naczyniówki.
Korzenie piwonii – Radix
Paeoniae: uspokajające (silniej niż kwiaty), moczopędne, czyszczące krew,
przeciwnerwicowe, przeciwlękowe, przeciwbólowe (słabe, w większych dawkach
silniejsze – 15 ml nalewki, 4 g sproszkowanego surowca, 1 szklanka odwaru),
trawienne, rozkurczowe, przeciwpadaczkowe (przeciwdrgawkowe), rozluźniające
ogólnie, reumatyzm, artretyzm; doustnie i jednocześnie doodbytniczo –
hemoroidy; zewnętrznie do okładów na wypryski, w tym atopowe zapalenie skóry.
Preparaty i dawkowanie.
Decoctum Paeoniae –
odwar piwoniowy: 2 łyżki rozdrobnionych korzeni zalać 2 szklankami wody, doprowadzić
do wrzenia, zagotować, gotować 5 minut, odstawić na 30 minut, przecedzić. Wypić
w dwóch lub trzech porcjach w ciągu dnia. Do okładów i lewatyw również się
nadaje.
Inny sposób: 20-40 g korzeni rozdrobnionych na litr wody,
gotować kilka minut, odstawić do naciągnię
cia, przecedzić. Pic 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. odwar przechowywać w lodówce.
cia, przecedzić. Pic 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. odwar przechowywać w lodówce.
Infusum Paeoniae –
napar piwoniowy: sporą szczyptę (4 palce + kciuk) rozdrobnionych kwiatów zalać
1-2 szklankami wrzącej wody, przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić. Wypić
w ciągu dnia małymi porcjami. Na oczy opuchnięte, podrażnione i zmęczone –
okłady z naparu 30-40 minutowe. Naparem przemywać cerę podrażnioną i z
wypryskami.
Tinctura Paeoniae –
nalewka piwoniowa: 100 g korzeni świeżych lub suchych zalać 500 ml ciepłego
alkoholu 40-60%, macerować przynajmniej 14 dni, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy
dzienni po 5 ml.
Przeciwwskazania: ciąża.
Zasoby internetu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz