Kardamon jest po szafranie i wanilii, jedną
z najdroższych przypraw świata
Od wieków używaną także w medycynie i
uważaną za afrodyzjak. Jego tajemniczy zapach jest trudny do opisania, ale
wspaniale pobudza wyobraźnię. Jest bardzo ceniony przez znawców sztuki
kulinarnej, zyskał nawet miano królowej przypraw.
Pochodzący z Indii kardamon znany był już
w starożytnych Chinach, i w odległej Grecji. Do Europy zachodniej przyprawa ta
dotarła jednak dopiero w XII wieku, w tym samym czasie, co imbir i pieprz. Są dwa
rodzaje kardamonu:
1. zielony (Elettaria cardamomum)
2. czarny (Amomum subulatum).
Kardamon Zawiera: olejeki eteryczne, borneol, kamforę, pinene,
karwone, eucalyptol, terpinene, sabinene.
Owoc kardamonu może zawierać nawet 8%
olejku eterycznego, przeciętnie około 4%. Wszystko zależy od odmiany, z jakiej
pochodzą owoce (varium minuscula jest zasobniejsza w olejki), sposobu suszenia
i wybielania surowca.
Nie jest drzewem, tylko rośliną zielną, dorasta
nawet do czterech - pięciu metrów. Kardamon
owocuje po trzech latach przez okres 10 do 15 lat. Zastosowanie znajdują
wyłącznie jego owoce – zbiera się je jesienią, między październikiem a
grudniem, podczas suchej pogody, zaraz przed tym, jak zaczną się otwierać,
dzięki temu nie popękają w trakcie suszenia. Suszy się je, zgodnie z tradycją,
na słońcu lub, bardziej nowocześnie, w specjalnych suszarniach. Kardamon to
wieloletnia roślina o grubym, bulwiastym kłączu. Wyrastające z niego liście tworzą
rodzaj łodygi.
Kardamon zielony pochodzi z Indii i Sri Lanki, a czarny – z
Himalajów.
Najczęściej sprzedaje się je w postaci całych owoców, bo wyłuskane z
nich i zmielone nasiona szybko tracą smak i aromat. Kardamon czarny ma owoce
brunatnego koloru, duże, osiągające nawet trzy centymetry długości. Owoce
zielonego kardamonu są oczywiście zielone i dużo drobniejsze. Oba mają
drobne, czarne nasiona, które są wykorzystywane, jako przyprawa. Pachną
podobnie: kardamon zielony pachnie orientalnie, pikantnie i słodko, podczas gdy
czarny ma w swoim aromacie wyczuwalną cierpkość i świeżość. Użycie jednej lub
drugiej odmiany zależy zwykle od jej dostępności. W Polsce sprzedaje się przede
wszystkim zielone owoce.
Właściwości lecznicze
Kardamon znalazł również zastosowanie w
medycynie – konwencjonalnej i niekonwencjonalnej. Znany był już w starożytnej
Grecji. Stosowano go na wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, jak
choćby niestrawności, wzdęcia, skurcze żołądkowe. W XIX wieku oficjalna dawka
lecznicza zmielonych nasion kardamonu wynosiła 300-600 mg 2-3 razy dziennie,
jako środek poprawiający trawienie.
Przyprawa ta ma swoje miejsce w indyjskiej ajurwedzie, jako środek na problemy związane z
przewodem pokarmowym oraz wiele innych chorób, takich jak astma, zapalenie
oskrzeli, brak apetytu. Chińczycy stosują go od 3000 lat, żeby wzmocnić
organizm a nawet, jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i
użądleniach.
W Afryce Północnej używa się go także do celów
kosmetycznych. Jego tonizujące właściwości są niezastąpione w stanach
wyczerpania czy zniechęcenia. Jego energia przynosi nadzieję i rozwiązania
nabrzmiałych problemów; inicjuje ruch, odzwierciedla stabilność, pewność i
radość życia.
We współczesnej farmacji dodaje się go często do leków związanych z
zaburzeniami łaknienia i pracy układu pokarmowego: wzmacnia apetyt i łagodzi
smak lekarstwa.
Osoby na diecie zapewne ucieszy fakt, że poprawia przemianę
materii, a więc może wspomagać proces odchudzania.
Ma też właściwości antyseptyczne
i odświeża oddech. Żucie ziaren kardamonu pozwoli szybko pozbyć się
nieprzyjemnego zapachu, nawet tak uporczywego, jak woń
czosnku.
Przyprawa ta ma korzystny wpływ na układ trawienny: pobudza
apetyt i wspomaga wchłanianie pokarmów, ułatwia trawienie białek, a także
przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej.
Pomaga również w łagodzeniu bóli
reumatycznych, zapobiega rozwojowi wirusów, a ponadto wykazuje działanie
moczopędne.
Badania naukowe przeprowadzone w latach
60-tych udowodniły, że olejek eteryczny uzyskany z kardamonu posiada silne
właściwości przeciw konwulsyjne, potwierdzając tym samym efektywność kardamonu
w łagodzeniu gazów, w leczeniu kolek oraz skurczów.
Badania naukowe
nad właściwościami
leczniczymi kardamonu są prowadzone od stosunkowo niedawna. Przykładem mogą być
badania opublikowane w 2005 roku, oceniające możliwości hamowania przez
kardamon rozwoju raka jelita grubego. Naukowcy sztucznie wywoływali raka
okrężnicy, następnie jednej grupie podawano półprocentowy wodny roztwór
kardamonu przez 8 dni. W grupie „leczonej” kardamonem udało się pięciokrotnie
zmniejszyć namnażanie się komórek i czterokrotnie zwiększyć apoptozę. Oba te
mechanizmy zdecydowanie zmniejszają ryzyko powstania rozrostu
nowotworowego.
W 2006 roku grupa indyjskich naukowców z New Delhi
opublikowała badania oceniające ochronne i lecznicze działanie kardamonu na
śluzówkę żołądka. Jak się okazało, wszystkie formy kardamonu znacząco
zmniejszyły rozmiary zmian w błonach śluzowych. Różną skuteczność zaobserwowano
w zależności od czynnika wywołującego zmiany. Co ciekawe, efekty uzyskane w tym
eksperymencie przewyższają te, które uzyskano za pomocą tradycyjnych leków
chroniących śluzówkę żołądka.
Nalewka, wyciąg wodny,
olejek kardamonowy niewątpliwie pobudzają wydzielanie soków trawiennych, rozkurczają
mięśnie gładkie, wzmagają wydzielanie mleka, wpływają żółciopędnie,
wiatropędnie, moczopędnie, napotnie i antyseptycznie.
Olejek wcierany w skórę
rozgrzewa i znieczula, hamuje świąd.
Może być zastosowany do masażu
przeciwreumatycznego oraz przy przeziębieniach i grypie.
Wyciągi z kardamonu
poprawiają krążenie krwi, wzmagają akcję serca, usprawniają krążenie mózgowe i
mają właściwości przeciwbólowe.
Kardamon stosowany jest w leczeniu astmy, bólu
głowy, zaburzeń trawienia, nieżytu układu oddechowego i kaszlu.
Napar
kardamonowy na mleku z miodem polecam w leczeniu przeziębienia i grypy.
Napar ten doskonale wzmacnia fizycznie i psychicznie,
dlatego warto go wypróbować przy wyczerpaniu i osłabieniu w przebiegu chorób
zakaźnych oraz po większym wysiłku.
W przeziębieniu warto wcierać w stopy,
klatkę piersiową i plecy olejek kardamonowy. Rozszerzając tchawicę i oskrzela
ułatwia oddychanie.
Kardamon pomocny jest również przy katarze, bowiem
ułatwia usuwanie zalegającego śluzu w jamie nosowej.
Przed wiekami
Indianie uważali, że kardamon skutecznie pomaga walczyć z nadwagą. I nie mylili
się. Regularnie dodawany do większości spożywanych potraw skutecznie
przyspiesza przemianę materii i niweluje wagę ciała.
Na
problemy kardamon
- Kardamon wraz z imbirem może być
stosowany przy problemach trawiennych. Stosuje się go do zwalczania
nudności, nadkwasoty, wzdęć, gazów, zgagi, utraty apetytu, zaparć itp.
- Kardamon często żuje się po
posiłkach lub w innym przypadku celem odświeżenia oddechu.
- Kardamon posiada również
właściwości moczopędne. Pomaga usuwać toksyny z dróg moczowych, pęcherza
moczowego i nerek, nadmiar wody i soli, stanowi również pomoc w zwalczaniu
zakażeń.
- Przypisuje się również herbacie z
kardamonem właściwości antydepresyjne.
- Oprócz pomocy z nieświeżym
oddechem, kardamon jest stosowany w leczeniu choroby wrzodowej i zakażeń
jamy ustnej oraz gardła.
- Przyprawa ta może pomóc w
zapobieganiu i łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Jest również
stosowana przy wspomaganiu leczenia zapalenia oskrzeli i kaszlu.
- Badania na zwierzętach wykazują,
że kardamon może posiadać właściwości chroniące przed nowotworami, hamować
ich wzrost, a nawet eliminować niektóre nowotwory.
- Jako środek moczopędny kardamon
znacząco obniża ciśnienie krwi. Kardamon
zapobiega także tworzeniu niebezpiecznych skrzepów krwi, zapobiegając
agregacji płytek krwi i przyklejaniu do ścian tętnic.
- Kardamon pomaga organizmowi
usunąć toksyny przez nerki. Wiele witamin, składników odżywczych i olejków
eterycznych w składzie kardamonu to przeciwutleniacze, usuwające szkodliwe
wolne rodniki.
- Lotne olejki eteryczne w
kardamonie hamują wzrost wirusów, bakterii, grzybów i pleśni.
- Podobnie jak imbir i kurkuma,
kardamon ma pewne właściwości przeciwzapalne, które ograniczają ból i obrzęk,
zwłaszcza w błonach śluzowych jamy ustnej i gardła.
- Kardamon może pomóc pozbyć się
czkawki. Odnosi się to także do innych mimowolnych skurczów mięśni, takich
jak skurcze brzucha i jelit.
- Mało, kto pamięta o tym, że
kardamon jest świetnym afrodyzjakiem. Już Arabowie zdawali sobie z tego
sprawę i często sięgali po niego wtedy, kiedy miało dojść do zbliżenia.
Może on pomóc także w zaburzeniach erekcji i impotencji.
Napar z kardamonu
Zalać szklanką gotującej się wody 1
łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około
10 -15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie. Jeśli leczymy
wzdęcia i gazy lub brak apetytu, należy pić ziołowy napar pół godziny przed
posiłkiem.
Kardamon, jako
afrodyzjak
Aromat tej rośliny był doceniany już w
starożytności. Palony kardamon wykorzystywano jako kadzidło podczas
rytualnych ofiar dziękczynnych.
Egipcjanie używali go do zakrojonej na szeroką
skalę produkcji perfum.
Grecy i Rzymianie dla zapachu mieszali go z woskiem,
którym napełniali muszle wpinane później we włosy i ubranie.
Współcześnie
wykorzystanie kardamonu jest podobne. Tak jak przed wiekami stanowi dodatek
do perfum, szczególnie męskich.
Ciekawostką jest, że kardamon był, razem z
konopiami indyjskimi i ziarnami maku, składnikiem arabskiej mikstury
narkotycznej, powszechnie używanej w średniowieczu.
Współcześnie poleca się w tym celu kawę
lub czekoladę z kardamonem – połączenie takich dwóch afrodyzjaków musi
przynieść oczekiwane rezultaty!
Można też skorzystać z kardamonowego olejku
terapeutycznego, pozwalając, żeby napełnił pomieszczenie orientalnym aromatem,
albo wymieszać kilka jego kropel z olejkiem do masażu.
Zastosowania kulinarne
Złożony proces uprawy kardamonu – obejmujący
wybór odpowiedniego momentu do prowadzenia zbioru oraz długotrwałe i ostrożne
suszenie, żeby nie spowodować popękania owoców. Do wzbogacania smaku i aromatu potraw wystarczy zaledwie odrobina
kardamonu. A jest używany zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Kardamon jest składnikiem wielu indyjskich
mieszanek przyprawowych, jak curry czy garam masala. Odznacza się łagodnym
smakiem oraz gorzkawym i ostrym, z lekko cytrynowo-pieprzową nutą, aromatem.
Jest on na tyle intensywny, że nawet niewielka ilość przyprawy dodaje
wyrazistości mdłym potrawom.
Kardamon świetnie poprawia smak mięsa, ryb, gulaszów,
pieczeni czy pasztetów, choć równie dobrze można go stosować do dań na słodko.
Jego lekko cytrynowy aromat doskonale komponuje się ze smakiem owocowych
sałatek i deserów, lodów, marcepanów, pierników.
Stosuje się go także do wyrobu
wielu nalewek, wódek i likierów.
Najbardziej
znany jest w krajach arabskich, do których trafia ponad połowa jego produkcji.
Tam stosuje się go głównie, jako dodatek do kawy.
Można do zaparzania użyć kardamonu
mielonego lub przy dzióbku czajniczka umieścić całe ziarna lub owoce, żeby
przepływająca kawa nabrała kardamonowego aromatu. Poczęstunek w formie kawy z
kardamonem oznacza wyraz radości z wizyty i jest dla gości dużym zaszczytem.
Kardamonowa
herbata na trawienie:
Jedną łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wsypać do kubka, zalać wrzątkiem i parzyć 10-15 minut.
Jedną łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wsypać do kubka, zalać wrzątkiem i parzyć 10-15 minut.
Napar
kardamonowy na grypę i przeziębienie:
Mleko gotować 3 minuty z ¼ łyżeczki kardamonu, można dosłodzić miodem. Do tego naparu można również dodać trochę kurkumy (1/4 łyżeczki), cynamonu (1/4 łyżeczki) czy imbiru (1/4 łyżeczki). To dobra mieszanka na chłodne dni.
Mleko gotować 3 minuty z ¼ łyżeczki kardamonu, można dosłodzić miodem. Do tego naparu można również dodać trochę kurkumy (1/4 łyżeczki), cynamonu (1/4 łyżeczki) czy imbiru (1/4 łyżeczki). To dobra mieszanka na chłodne dni.
Kardamon jest rośliną naprawdę wyjątkową., Pamiętajmy jednak, że
jest on niezwykle delikatną przyprawą. Powinniśmy kupować ją w całości i
dopiero bezpośrednio przed podaniem rozłupywać ziarna. W przeciwnym wypadku
szybko stracimy jego wszelkie właściwości aromatyczne. Niech ta przyprawa znana
i stosowana na całym w świecie w najlepszych restauracjach i przez mistrzów
sztuki kulinarnej stanie się także niezbędnym składnikiem naszych dań.
www.zdrowiezroslin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz