Wyjątkowy smak i ciemna barwa to oryginalne cechy najlepszych włoskich
octów balsamicznych.
Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym
złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego
smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto
wiedzieć.
Ten
włoski specyfik uzyskuje się z moszczu winogronowego, tj. ze świeżo
wyciśniętego soku z winogron, który podczas gotowania poddany zostaje
fermentacji cukrowej i octowej.
Ocet balsamiczny otrzymuje się z soku ze ściśle wyodrębnionych
odmian winogron trebbiano, lambrusco, l'occhio di gatto, spelonga, bądź
berzemino, które dojrzewają w idealnym, przepełnionym słońcem klimacie
śródziemnomorskim.
Kolejnym etapem powstawania octu jest "leżakowanie" w
specjalnie przygotowanych baryłkach, gdzie poddawany jest naturalnej
fermentacji alkoholowej przy udziale drożdży. Po jakimś czasie dodawany jest do
niego wcześniej wyhodowany szczep bakterii octowych. Następnie tak przygotowany
koncentrat poddany jest leżakowaniu w dębowych beczkach, gdzie podczas dwunastu
miesięcy przechowywania nabiera wyjątkowego i złożonego bukietu smakowego.
W domowych warunkach takie baryłki przechowuje się zazwyczaj na
strychach, gdyż latem wysoka, a zimą niska temperatura sprawia, że fermentacja
przebiega o wiele szybciej. Tak przygotowany ocet może dojrzewać nawet
dwadzieścia pięć lat, podczas których nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Czy ta aromatyczna przyprawa daje coś więcej niż smak?
Ocet balsamiczny znany jest od wieków i stosowany nie tylko, jako
przyprawa. Z powodzeniem stosowano go w medycynie ludowej, jako składnik
poprawiający trawienie, a dzięki właściwościom hamującym apetyt naturalnie
wspomaga odchudzanie.
Dobry ocet balsamiczny obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom
serca. Badania
prowadzone na Harwardzie pokazują, że jedna lub dwie łyżki octu dziennie
zimniejsza ryzyko chorób serca o prawie 50%. Zawiera także antyoksydanty, które
znacznie zmniejszają ryzyko zachorowań na raka. Dobry ocet
balsamiczny ma wyjątkowy smak
Właściwości octu balsamicznego
Ocet balsamiczny jest bogaty w liczne składniki
mineralne, które dostarczają naszemu organizmowi: wapń, potas, żelazo i magnez.
Jego ogromnym atutem jest niewielka kaloryczność - 100 gram płynu zawiera
jedynie 88 kcal. Jego właściwości z pewnością docenią osoby dbające o szczupłą
sylwetkę. Dlaczego? Otóż, dzięki swoim właściwościom, ocet balsamiczny
zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej na ciele. Wszystko za sparwą
polifenoli, które stymulują pepsyny odpowiedzialne za proces spalania tkanki
tłuszczowej i pracę jelit.
Ocet balsamiczny znacznie zmniejsza łaknienie
oraz przeciwdziała skutkom nadmiernego przejadania się.
Ocet balsamiczny powinniśmy stosować nie tylko
ze względu na chęć utraty wagi. Warto, bowiem wiedzieć, że pomaga on
także w walce z niebezpiecznymi chorobami. Po pierwsze przeciwdziała wysokiemu
stężeniowi złego cholesterolu (LDL) w naszym organizmie i zmniejsza ryzyko
zachorowania na miażdżycę. Po drugie, co jest dobrą wiadomością dla diabetyków,
ma niski indeks glikemiczny. Oprócz tych zalet jest również pomocny w walce z
żylakami, chorobami układu krążenia i nadciśnieniem.
Ocet balsamiczny to naturalny środek
wspierający układ odpornościowy. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Przyspiesza gojenie się ran, a do tego jest bogatym źródłem antyoksydantów,
które odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników. Badania naukowców z Harvardu
dowiodły, iż jego regularne spożywanie obniża ryzyko chorób serca nawet o 50 %!
Naturalny kosmetyk
Ocet balsamiczny znajduje również zastosowanie
w przemyśle kosmetycznym. Jest on polecany osobom, które borykają się z problem
zmian trądzikowych, gdyż znakomicie reguluje ilość wydzielanego sebum, a także
poprawia elastyczność skóry. Fakt, że w jego składzie znajdują się
przeciwutleniacze zapobiega pojawianiu się pierwszych zmarszczek.
Ponadto ocet balsamiczny oczyszcza organizm z
zastarzałych złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, przyspiesza
spalanie tłuszczów i ku uciesze wszystkich pań hamuje apetyt.
Prócz skóry, na prozdrowotnych właściwościach
octu balsamicznego zyskać mogą także włosy. Należy przygotować maseczkę, która
poprawi blask naszych włosów z octu balsamicznego, oliwy z oliwek i kurzego
białka.
Zastosowanie
Świetnie nadaje
się do wszelkiego rodzaju sałat. Warto, więc zamiast tłustego majonezu zastąpić
go dressingiem zrobionym z octu balsamicznego.
Ocet balsamiczny sprawdzi się zarówno w potrawach
mięsnych jak i w daniach z rybami w roli głównej. Będzie świetnym dodatkiem do
sałatek i sosów. Ku zdziwieniu niektórych, ocet balsamiczny może być dodawany
także do deserów.
Ocet
balsamiczny to przyprawa, która potrafi udoskonalić smaki zarówno prostych jak
i wyrafinowanych dań. Jest istotnym składnikiem sosów, począwszy od wszystkich
majonezowych, skończywszy na najbardziej tradycyjnym sosie vinaigrette. Zwykła
zielona sałata pokropiona kilkoma kroplami octu balsamicznego wymieszanego z
oliwą z oliwek zmienia się w wytworne danie.
Octu możemy używać w niewielkich ilościach, gdyż jego podstawowym
zadaniem jest podkreślenie i wydobycie, a nie zagłuszenie walorów smakowych
potraw.
Marynowanie mięs i ryb octem balsamicznym sprawia, że zawarte w
nich składniki odżywcze są lepiej przyswajalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz